ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Να αντισταθούν στους εκβιασμούς των εμπόρων

Σε δεκαπενθήμερο αγωνιστικό πρόγραμμα συντονισμένης δράσης για τη σταφίδα με περιοδείες, συσκέψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις και άλλες ενέργειες που θα αποφασιστούν σε κάθε νομό χωριστά, προχωρούν οι σταφιδοπαραγωγοί του Μοριά και κλιμακώνουν την αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση και τους μεγαλέμπορους.

Την απόφαση αυτή πήραν οι σταφιδοπαραγωγοί προχτές, Κυριακή βράδυ, στην παμπελοποννησιακή σύσκεψη που έγινε στον Πύργο, μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και του Αγροτικού Συλλόγου Αιγιάλειας και είχε ως κεντρικό θέμα την επικείμενη υπογραφή των απαράδεκτων συμβολαίων μεταξύ μεγαλεμπόρων και παραγωγών, όπου περιλαμβάνεται η τιμή πώλησης και η ποσότητα που θα παράξουν. Αν δεν υποκύψουν στους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων και δεν υπογράψουν, οι σταφιδοπαραγωγοί - ελέω του αντισταφιδικού κανονισμού της ΕΕ - δεν έχουν δικαίωμα στην επιδότηση που αποτελεί σημαντικό οικονομικό συμπλήρωμα.

«Η αντίδραση του αγροτικού κινήματος απέναντι στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να είναι μετωπική και συνολική και παράλληλα να αναδεικνύεται η πρότασή μας για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας που θα εξασφαλίζει στον μικρομεσαίο αγρότη την παραμονή του στο χωράφι», τόνισε ο Γιάννης Πατάκης, μέλος της Γραμματείας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), που συμμετείχε στη σύσκεψη και συμπλήρωσε: «Η ανάπτυξη των αγώνων και η κοινή δράση μας με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα καθώς τα προβλήματά μας είναι κοινά και η αιτία τους βρίσκεται στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία και πρέπει ν' αντιπαλέψουμε με στόχο την ανατροπή της.

Κοινός τόπος στις παρεμβάσεις των αγροτοσυνδικαλιστών που ακολούθησαν ήταν η ανάγκη της ανάπτυξης των αγώνων των αγροτών, ώστε να μη βρίσκονται κάθε φορά στο έλεος των μεγαλεμπόρων και κατήγγειλαν την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που τους ευνοεί σκανδαλωδώς και οδηγεί στον αφανισμό τη μικρομεσαία αγροτιά.

Θλιβερή εξαίρεση στην προχτεσινή σύσκεψη αποτέλεσε η προκλητική και θρασύτατη παρουσία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τάκη Αντωνακόπουλου, ο οποίος ερέθισε τους σταφιδοπαραγωγούς με τα λεγόμενά του και ιδιαίτερα όταν εστίασε στην ανάγκη ανάπτυξης των αγώνων από την πλευρά των αγροτών, για να διεκδικήσουν τα δίκαιά τους. Η οργή των αγροτοσυνδικαλιστών ξεχείλισε και σε έντονο ύφος τού απάντησαν πως οι περισσότεροι από τους μισούς στην αίθουσα έχουν καταδικαστεί από τα δικαστήρια - επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ - για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις και ότι χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησής του αναγκάστηκαν να ξεκληριστούν από τα χωράφια τους.

Ψηλότερα οι τιμές στα καύσιμα

Ξανά προς επίπεδα ρεκόρ κινούνται οι τιμές των υγρών καυσίμων, ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί χωρίς καμία πρόθεση να παρέμβει. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, οι μέσες τιμές των καυσίμων την τελευταία βδομάδα, κατέγραψαν νέα άνοδο. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 82,8 λεπτά το λίτρο, η σούπερ στα 88,2 και το πετρέλαιο κίνησης στα 73,5 λεπτά. Η κυβέρνηση, αποδίδει την εκ νέου εκτόξευση των τιμών στη διεθνή αύξηση του αργού πετρελαίου, πανηγυρίζοντας μάλιστα για το γεγονός ότι οι ανατιμήσεις στην Ελλάδα είναι μικρότερες από αυτές των διεθνών τιμών...

Στο μεταξύ, χτες με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη, χορηγήθηκε η πρώτη άδεια προμήθειας υγρών καυσίμων απευθείας από τα διυλιστήρια ή από εισαγωγές, σε κοινοπραξία πρατηρίων στη Θεσσαλονίκη, αποτελούμενη από 5 μέλη. Σύμφωνα με το Ν. 3054/02 η δραστηριότητα της κοινοπραξίας αυτής θα ασκείται περιοριστικά εντός των ορίων του Ν. Θεσσαλονίκης.

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Χορηγήθηκαν 18 νέες άδειες

Δεκαοχτώ (18) νέες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνολικής ισχύος περί τα 80ΜW παραχώρησε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι άδειες αφορούν αιολικά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά έργα (ΥΗΣ).

Οι άδειες δόθηκαν στους εξής:

  • ΡΟΚΑΣ Αιολική ΑΒΕΕ, ισχύς 19,2MW στο Δήμο Μαρμαρίου Ευβοίας (αιολικός).
  • ΑΙΓΑΙΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ, ισχύς 0,6MW στο Δήμο Αμανής Χίου (αιολικός).
  • ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΟΥΣΟΥΡΩΝ ΟΕ, ισχύς 2,7 στο Δήμο Μουσούρων Χανίων (αιολικός).
  • ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ, ισχύς 7,2MW στο Δήμο Γόρτυνας Ηρακλείου (αιολικός).
  • ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΙΑ-ΑΙΟΛΙΚΗ ΖΑΡΑΚΩΝ ΟΕ, ισχύς 1,5MW στο Δήμο Δυστίων Ευβοίας (αιολικός).
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΩ, ισχύς 1,8MW στο Δήμο Κω Δωδεκανήσου (αιολικός).
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΟΕ, ισχύς 9,9MW στο Δήμο Μακρυνείας Αιτωλοακαρνανίας (αιολικός).
  • ΚΑΠΕ ισχύς, 1,91 στο Δήμο Κερατέας Αττικής (αιολικός).
  • ΔΕΗ ΑΕ, ισχύς 10ΜWστο Δήμο Αργοστολίου Κεφαλληνίας (αιολικός).
  • ΔΕΗ ΑΕ, ισχύς 10MW στο Δήμο Απολλωνίας Λευκάδας (αιολικός).
  • ΑΡΚΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ, ισχύς 0,96 στο Δήμο Δημητσάνας Αρκαδίας (μικρός υδροηλεκτρικός ΥΗΣ).
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΟΕ, ισχύς 1MW στο Δήμο Καρπενησίου Ευρυτανίας (μικρός ΥΗΣ).
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΟΕ, ισχύς 2MW στο Δήμο Πλατάνου Αιτωλ/νίας (μικρός ΥΗΣ).
  • ΥΔΡΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ, ισχύς 3MW στο Δήμο Μετσόβου Ιωαννίνων (μικρός ΥΗΣ).
  • ΥΔΡΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣ, ισχύς 2,2MW στο Δήμο Ανατ. Ζαγορίου Ιωαννίνων (μικρός ΥΗΣ).
  • ΥΔΡΟΧΟΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ, ισχύς 3,4MW στο Δήμο Φούρνων Ευρυτανίας (μικρός ΥΗΣ).
  • ΥΔΡΟΚΑΤ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Β. ΜΟΥΣΕΛΙΝΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ, ισχύς 0,613 MW στο Δήμο Προυσού Ευρυτανίας (μικρός ΥΗΣ).
  • ΕΡΓΑΣΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ, ισχύς 1,65 στο Δήμο Εδεσσας Πέλλας (μικρός ΥΗΣ).
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Ευχές για του ... χρόνου

Η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε χτες ο υπουργός Τουρισμού, Δ. Αβραμόπουλος, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων δε συνοδεύτηκε από ανακοινώσεις με ανάλογο, «έκτακτο», χαρακτήρα για τον τουρισμό. Ο Δ. Αβραμόπουλος μίλησε, μετά τη συνάντηση, για την ...επόμενη χρονιά, λέγοντας ότι «το 2005 πρέπει να είναι η χρονιά της θεαματικής ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού». Οσο για το 2004, θεώρησε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας στην τουριστική αγορά, κάλεσε τους Ελληνες να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και εκτίμησε ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα κενών δωματίων στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν γνωστά θέματα και πλευρές της δραστηριότητας του υπουργείου Τουρισμού σε σχέση με τους Αγώνες, που έχουν να κάνουν με την υποδοχή δημοσιογράφων, τις επαφές με τις ξένες αντιπροσωπείες, τη διοργάνωση ορισμένων εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων και ένα πάρτι σε παραλία. Επίσης, πρόθεση του υπουργείου είναι η ανάθεση μελέτης για τη στρατηγική του τουρισμού την επόμενη δεκαετία και οι διαβουλεύσεις με τους ξένους τουρ οπερέιτορς για το ζήτημα του ύψους των τιμών των τουριστικών πακέτων του 2005.

Μέτρα για μεγαλοεξαγωγείς

Νέα μέτρα σε όφελος των μεγαλοεξαγωγέων και των βιομηχάνων ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση στο όνομα της «ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας» για την οικονομία. Η προοπτική αυτή απορρέει και από τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του «Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών».

Ο υπουργός είπε πως η «κυβέρνηση με τη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί, το νέο αναπτυξιακό νόμο και τις υπόλοιπες διαρθρωτικές αλλαγές θα κάνει αυτό που οφείλει». Στα...«συν» της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι και το μέτρο που θεσμοθετήθηκε και προβλέπει την ταχεία, με συνοπτικές διαδικασίες επιστροφή του ΦΠΑ στους εξαγωγείς.

Ο Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε και στα προγράμματα διαφημιστικής προβολής - πληρώνονται με δημόσιο χρήμα - στο «πλαίσιο αξιοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων». Στόχος, είπε, είναι η «ενημέρωση για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα σε κύριους κλάδους της οικονομίας καθώς και στις περιφέρειες της χώρας και τη σύναψη εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ