ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΠΕ - ΟΤΕ
Και άλλα πακέτα στους ιδιώτες

Στη ΔΕΚΑ πέρασαν χτες 25.079.700 και 14.971.222 μετοχές αντίστοιχα των ΕΛΠΕ και του ΟΤΕ (από μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια που είχαν ενεχυριαστεί στη «Hellenic Finance»), για να διατεθούν σε ιδιώτες, την «κατάλληλη» στιγμή

Τις διαδικασίες για την παραχώρηση και άλλου πακέτου μετοχών της «Ελληνικά Πετρελαία» (ΕΛΠΕ) ξεκινάει από σήμερα η κυβέρνηση. Χτες ανακοινώθηκε από τη Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) πως από τις 28 έως τις 30 Ιούλη, 25.079.700 μετοχές των ΕΛΠΕ, ήτοι ποσοστό 8,21%, που είχαν ενεχυριστεί από τον Ιούλη του 2000 στη «Hellenic Finance SCA» ως μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, επανέρχονται στον έλεγχο του Δημοσίου. Ομως, πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η διαδικασία, η κυβέρνηση έχει έτοιμα τα σενάρια για την παραχώρηση του ποσοστού αυτού στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση, ήδη έχει αναθέσει σε χρηματοοικονομικό οίκο τη διερεύνηση της «αγοράς» προκειμένου να εξευρεθεί ο καλύτερος τρόπος παραχώρησης του συγκεκριμένου πακέτου μετοχών. Στα σχέδια περιλαμβάνονται είτε η διάθεσή του με δημόσια εγγραφή, είτε με τη διαδικασία του Book Building (βιβλίου προσφορών), είτε θα πωληθεί στον όμιλο Λάτση που -βάσει της προηγούμενης συμφωνίας παραχώρησης του 25%- είναι και ο προτιμητέος αγοραστής. Πάντως η διοίκηση του ομίλου επιθυμεί το ποσοστό αυτό να πουληθεί σε μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία, προκειμένου τα ΕΛΠΕ να αυξήσουν τα δικαιώματά τους σε κοιτάσματα πετρελαίου.

Ασχετα πάντως με τον τρόπο που θα διατεθεί ένα ακόμη μεγάλο πακέτο των ΕΛΠΕ, γεγονός είναι ότι η στρατηγικής σημασίας αυτή επιχείρηση, τόσο με αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ, όσο και με αυτές της ΝΔ σπρώχνεται εξ ολοκλήρου στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Στη ΔΕΚΑ επίσης, από σήμερα και μέχρι και την Πέμπτη, θα περάσουν και 14.971.222 μετοχές του ΟΤΕ, ήτοι ποσοστό 3,05%, το οποίο είχε ενεχυριστεί στην ίδια εταιρία. Είναι απόλυτα σίγουρο ότι και αυτό το ποσοστό θα περάσει ακαριαία στα χέρια ιδιωτών.

ΑΝΕΛΕΓΚΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Φραστική αντίθεση από τη ΓΣΕΒΕΕ

Αντί για αγωνιστικό προσανατολισμό κατά της ρύθμισης, η Συνομοσπονδία συγκαλεί ενημερωτικές συσκέψεις στην περιφέρεια

Την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο για την περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων 1999 - 2002 εκφράζει η διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, η οποία θα συγκαλέσει περιφερειακές συσκέψεις με τις διοικήσεις των τοπικών και κλαδικών Ομοσπονδιών της δύναμής της για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, η διοίκηση της Συνομοσπονδίας αποφεύγει να καθορίσει έστω και γενικά το πλαίσιο της αντίδρασής της απέναντι στη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ περιορίζεται στις διαπιστώσεις και στην εκδήλωση της δυσαρέσκειάς της επειδή δεν προηγήθηκε διάλογος για το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης!

Η τακτική της ουσιαστικής αγωνιστικής απραξίας από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ εκφράστηκε και νωρίτερα, με την απουσία της Συνομοσπονδίας από την κινητοποίηση που οργάνωσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Ελλάδας κόντρα στη νέα φορομπηχτική ρύθμιση της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα είναι η ΓΣΕΒΕΕ να «γαβγίζει» αλλά να μη «δαγκώνει» και η κυβέρνηση να προωθεί το νέο χαράτσι ανενόχλητη επί της ουσίας και με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου να εκφράζει την ικανοποίησή της για τη ρύθμιση!

Στην ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΒΕΕ δηλώνει παρ' όλα αυτά ότι η διαδικασία της περαίωσης των ανέλεγκτων χρήσεων λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στο φορολογικό σύστημα, τιμωρεί τους ειλικρινείς φορολογούμενους, καθιστά τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές εικονικούς, εκβιάζει και εκφοβίζει ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, ασκεί κριτική επειδή παραλήφθηκε η γνώμη της ΟΚΕ και τονίζεται ότι πρόκειται για μια «διαδικασία εξωλογιστικών προσδιορισμών πλασματικών κερδών και φορολόγησης αυτών». Οι διαπιστώσεις αυτές δημιουργούν ακόμη πιο άσχημες εντυπώσεις για την έλλειψη αγωνιστικού προσανατολισμού απέναντι στη νέα απειλή.

Στο κείμενό της η ΓΣΕΒΕΕ επικαλείται και τη γνώμη της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Στην έκθεση της Υπηρεσίας αναφέρεται ότι ρυθμίσεις σαν κι αυτή αδικούν τους συνεπείς φορολογούμενους. Δηλώνεται επίσης ότι οι φορολογούμενοι ωθούνται να αποδεχτούν την περαίωση επειδή υφίσταται «η υποκρυπτόμενη απειλή ότι όσοι δεν αποδεχτούν τις "ρυθμίσεις" θα υποστούν κατά προτεραιότητα τακτικό έλεγχο». Για την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής οι ανέλεγκτες φορολογικές δηλώσεις θα έπρεπε να ελέγχονται δειγματοληπτικά.

ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Κι άλλες καταστροφές καλλιεργειών

Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών του νομού Καρδίτσας χτυπήθηκαν από τη σφοδρή βροχόπτωση και το χαλάζι που έπεσε το βράδυ της Δευτέρας. Συγκεκριμένα, η ισχυρή χαλαζόπτωση σε μέγεθος καρυδιού προκάλεσε καταστροφές σε πάνω από 6.000 στρέμματα βαμβακιού και καλαμποκιού στο Αρτεσιανό και σε πολλές άλλες περιοχές στους Δήμους Σελλάνων και Κάμπου και στο Παλαιοκλήσι. Ταυτόχρονα από τη βροχόπτωση στον Παλαμά πλημμύρισαν καταστήματα και σπίτια, εξαιτίας της έλλειψης δικτύου αποχέτευσης ομβρίων, ενώ από πτώση δέντρων σε ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ σημειώθηκε διακοπή ρεύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν στις βαμβακοκαλλιέργειες, πολλοί από τους πληγέντες αγρότες είχαν υποστεί κι άλλες ζημιές το προηγούμενο διάστημα και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε επανασπορά. Επιπλέον, για πολλές καλλιέργειες που επλήγησαν από το χαλάζι και τη βροχή η ζημιά κρίνεται μη αναστρέψιμη,

Οι πληγέντες αγρότες που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, απαιτούν την άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων καθώς αντιμετωπίζουν, πλέον, σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

«ΑΣΤΕΡΑΣ» ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
Παραμένει στην Εθνική Τράπεζα

Την πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας να μην προχωρήσει σε πώληση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, εξέφρασε χτες ο διοικητής του ομίλου, Τ. Αράπογλου, κατά την επίσκεψή του στο ξενοδοχείο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα προωθηθούν νέες επενδύσεις. Στο τέλος της περιόδου θα ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής νέου μάνατζερ με σχετικό διαγωνισμό.

ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια στην Πάτρα

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα πραγματοποιούν οι σταφιδοπαραγωγοί των νομών Αχαΐας - Ηλείας - Μεσσηνίας, αύριο Πέμπτη 29 Ιούλη, στις 12 το μεσημέρι. Οι σταφιδοπαραγωγοί διαμαρτύρονται για τις εκβιαστικές μεθοδεύσεις των εμπόρων - μεταποιητών που απαιτούν φέτος να υπογράψουν οι παραγωγοί με ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές συμβόλαια πώλησης της παραγωγής τους. Οι σταφιδέμποροι κάνουν ό,τι κάνουν για μια ακόμα χρονιά σε βάρος των σταφιδοπαραγωγών, βασιζόμενοι στο νέο αντισταφιδικό κανονισμό, που ψηφίστηκε το 2001 και επιβάλλει στους σταφιδοπαραγωγούς να υπογράφουν συμβόλαια μέχρι τέλος Ιουλίου, δηλαδή πριν τη συγκομιδή της παραγωγής, αν θέλουν να πάρουν τη στρεμματική επιδότηση.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Χρήστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και στέλεχος της ΠΑΣΥ, αφού απηύθυνε αγωνιστικό προσκλητήριο στους σταφιδοπαραγωγούς της Πελοποννήσου για μαζική συμμετοχή, σημείωσε πως «στο στόχαστρο της αυριανής κινητοποίησης μπαίνει η ανατροπή του αντισταφιδικού κανονισμού της ΕΕ που ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στους μεγαλέμπορους να εκβιάσουν τους σταφιδοπαραγωγούς και να αποσπάσουν το προϊόν σε εξευτελιστικές τιμές, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δε δικαιούνται την επιδότηση. Παράλληλα, απαιτούμε για φέτος, η τιμή της σταφίδας να είναι τουλάχιστον 1 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το κόστος παραγωγής και να μείνει κάτι ελάχιστο για να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να καλλιεργούν και την επόμενη χρονιά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ