Τετάρτη 28 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΕΛΕΓΚΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Φραστική αντίθεση από τη ΓΣΕΒΕΕ

Αντί για αγωνιστικό προσανατολισμό κατά της ρύθμισης, η Συνομοσπονδία συγκαλεί ενημερωτικές συσκέψεις στην περιφέρεια

Την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο για την περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων 1999 - 2002 εκφράζει η διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, η οποία θα συγκαλέσει περιφερειακές συσκέψεις με τις διοικήσεις των τοπικών και κλαδικών Ομοσπονδιών της δύναμής της για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, η διοίκηση της Συνομοσπονδίας αποφεύγει να καθορίσει έστω και γενικά το πλαίσιο της αντίδρασής της απέναντι στη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ περιορίζεται στις διαπιστώσεις και στην εκδήλωση της δυσαρέσκειάς της επειδή δεν προηγήθηκε διάλογος για το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης!

Η τακτική της ουσιαστικής αγωνιστικής απραξίας από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ εκφράστηκε και νωρίτερα, με την απουσία της Συνομοσπονδίας από την κινητοποίηση που οργάνωσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Ελλάδας κόντρα στη νέα φορομπηχτική ρύθμιση της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα είναι η ΓΣΕΒΕΕ να «γαβγίζει» αλλά να μη «δαγκώνει» και η κυβέρνηση να προωθεί το νέο χαράτσι ανενόχλητη επί της ουσίας και με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου να εκφράζει την ικανοποίησή της για τη ρύθμιση!

Στην ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΒΕΕ δηλώνει παρ' όλα αυτά ότι η διαδικασία της περαίωσης των ανέλεγκτων χρήσεων λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στο φορολογικό σύστημα, τιμωρεί τους ειλικρινείς φορολογούμενους, καθιστά τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές εικονικούς, εκβιάζει και εκφοβίζει ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, ασκεί κριτική επειδή παραλήφθηκε η γνώμη της ΟΚΕ και τονίζεται ότι πρόκειται για μια «διαδικασία εξωλογιστικών προσδιορισμών πλασματικών κερδών και φορολόγησης αυτών». Οι διαπιστώσεις αυτές δημιουργούν ακόμη πιο άσχημες εντυπώσεις για την έλλειψη αγωνιστικού προσανατολισμού απέναντι στη νέα απειλή.

Στο κείμενό της η ΓΣΕΒΕΕ επικαλείται και τη γνώμη της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Στην έκθεση της Υπηρεσίας αναφέρεται ότι ρυθμίσεις σαν κι αυτή αδικούν τους συνεπείς φορολογούμενους. Δηλώνεται επίσης ότι οι φορολογούμενοι ωθούνται να αποδεχτούν την περαίωση επειδή υφίσταται «η υποκρυπτόμενη απειλή ότι όσοι δεν αποδεχτούν τις "ρυθμίσεις" θα υποστούν κατά προτεραιότητα τακτικό έλεγχο». Για την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής οι ανέλεγκτες φορολογικές δηλώσεις θα έπρεπε να ελέγχονται δειγματοληπτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ