ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Εκρηκτική άνοδος των προσωπικών δανείων

Ελέω λιτότητας ο συνολικός δανεισμός των νοικοκυριών στις τράπεζες αυξήθηκε 10 δισ. σ' ένα χρόνο, φτάνοντας φέτος το Μάη στα 44,5 δισ. ευρώ, από 34,4 δισ. πέρσι. Τα χρωστούμενα σε προσωπικά δάνεια «αβγάτισαν» μέσα στο τελευταίο χρόνο κατά 62%

Ολοένα και περισσότερο σφίγγει η μέγκενη του τραπεζικού δανεισμού γύρω από τα λαϊκά στρώματα της χώρας. Το γεγονός αυτό προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία κάθε νοικοκυριό, σε μέσους όρους, είναι φεσωμένο στις τράπεζες με το ποσό των 12.730 ευρώ ή περίπου με 4,4 εκατ. δρχ. (!).

Η συγκεκριμένη κατάσταση βρίσκει την εξήγησή της στην εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας, στα πενιχρά εισοδήματα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων που εξαναγκάζονται να προσφύγουν στις «υπηρεσίες» των τραπεζών. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν εκρηκτική αύξηση στα «καταναλωτικά δάνεια», γεγονός που υποθάλπεται και από την πλήρη απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορούν στο Μάη του 2004 αποτυπώνουν τα παρακάτω:

  • Το συνολικό υπόλοιπο των τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά έφτασε σε 44,5 δισ. ευρώ από 34,4 δισ. ευρώ το Μάη του 2003. Μέσα σε ένα χρόνο τα δανεικά στις τράπεζες αυξήθηκαν κατά 10 δισ. ευρώ ή κατά 29,3%. Δεδομένου ότι με βάση την απογραφή του 2001 τα νοικοκυριά αριθμούν σε 3,5 εκατ., προκύπτει ότι σε μέσα επίπεδα το κάθε νοικοκυριό χρωστά 12.730 ευρώ. Το μέγεθος της λεηλασίας προκύπτει και από το γεγονός ότι τα χρωστούμενα φτάνουν στο 28% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στο 2004
  • Τα καταναλωτικά δάνεια εκτοξεύτηκαν στα 14,17 δισ. ευρώ (από 10,4 δισ. ευρώ το Μάη του 2003) με το ποσοστό αύξησης να φτάνει το 35,8%. Το ξεζούμισμα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις στα λεγόμενα προσωπικά δάνεια, τα οποία έχουν και τα πλέον τοκογλυφικά επιτόκια και χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών της καθημερινότητας. Τα χρωστούμενα για τη συγκεκριμένη κατηγορία έφτασαν σε 5,08 δισ. ευρώ (3,14 δισ. το Μάη του 2003). Το ποσοστό αύξησης διαμορφώνεται σε 62% (!) δηλαδή στο ψηλότερα επίπεδα από το 1999 και μετά. Τα δανεικά μέσω πιστωτικών καρτών διαμορφώθηκαν σε 6,7 δισ. ευρώ (5,49 δισ. το Μάη του 2003) παίρνοντας αύξηση 22,9%.
  • Τα στεγαστικά δάνεια ξεπέρασαν τα 29 δισ. ευρώ από 23,2 δισ. τον Μάη του 20003 με το ποσοστό αύξησης να φτάνει σε 25,4%.
  • Ο δανεισμός των επιχειρήσεων διαμορφώνεται σε 64,27 δισ. ευρώ και ο συνολικός δανεισμός (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) σε 108,8 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά το 67% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορούν στις τιμές των ακινήτων δείχνουν, για την περιοχή της Αθήνας μείωση 2,6% σε σύγκριση με τον Απρίλη του 2003. Συγκριτικά με το έτος 2000 οι τιμές των ακινήτων στην πρωτεύουσα εμφανίζουν αύξηση 18,6%.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ
Στη... φτήνια η τιμή της εργατικής δύναμης

Φθηνή είναι η τιμή της εργατικής δύναμης, όχι μόνο στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει τόσο για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και τις ΗΠΑ, ενώ στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, το εμπόρευμα «εργατική δύναμη» πωλείται... πάμφθηνα.

Του λόγου το αληθές, βεβαιώνουν τα στοιχεία των στατιστικών υπηρεσιών της ΕΕ (Γιουροστάτ), σύμφωνα με τα οποία το Γενάρη του 2004 ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα ήταν 605 ευρώ. Αν συγκριθεί με τις 15 - πριν τη διεύρυνση - χώρες - μέλη της ΕΕ η χώρα μας βρίσκεται στη 13η θέση, μπροστά από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Πίσω επίσης βρίσκονται η Μάλτα και όλες οι υπόλοιπες χώρες που εντάχθηκαν πρόσφατα στην ΕΕ. Ρουμανία και Βουλγαρία καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις του πίνακα με 69 και 61 ευρώ αντίστοιχα.

Στις ΗΠΑ των απογόνων του Ρίγκαν, όπου εφαρμόστηκαν συστηματικά πολιτικές καθήλωσης της τιμής της εργατικής δύναμης - δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις της υψηλής κερδοφορίας και της αύξουσας παραγωγικότητας των αμερικανικών επιχειρήσεων τις τελευταίες δύο δεκαετίες - ο κατώτατος μηνιαίος μισθός το Γενάρη ήταν 727 ευρώ, που για τα αμερικανικά δεδομένα αποτελεί μισθό πείνας. Αν μάλιστα συγκρίνουμε τους μισθούς με βάση τις Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης κάθε χώρας (δηλαδή τα επίπεδα των μισθών ως προς τις τιμές κάθε χώρας), οι ΗΠΑ βρίσκονται κάτω από την Ελλάδα με 797 ΜΑΔ, έναντι 821 ΜΑΔ της χώρας μας. Και με τη νέα κατάταξη, στην πρώτη θέση βρίσκονται Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Βέλγιο και στις τελευταίες οι χώρες που εντάχθηκαν πρόσφατα στην ΕΕ.

Η εξέλιξη του κατώτατου μισθού - ημερομισθίου, αποτελεί βασικό δείκτη της σχέσης κεφαλαίου - εργασίας. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι πολιτικές καθήλωσης των μισθών, δεν έχουν εθνικά αλλά διεθνή χαρακτηριστικά. Είναι οι πολιτικές που εφαρμόζει το κεφάλαιο προκειμένου να βγει από την κρίση. Από την άποψη αυτή πλήττεται το σύνολο της εργατικής τάξης, είτε αυτή βρίσκεται στις ΗΠΑ, είτε στη Βόρεια Ευρώπη, είτε στις χώρες του Νότου. Οσο για τα επίπεδα μισθών των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, αυτά πλέον αποτελούν το στόχο των προσαρμογών που προωθούνται μέσω των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στις χώρες του αναπτυγμένου καπιταλισμού. Οι μισθοί Βουλγαρίας και Ρουμανίας, είναι το σύνθημα που γράφουν οι κεφαλαιοκράτες στις σημαίες τους, με την απειλή, πως αν οι εργάτες δεν αποδεχτούν τη νέα πραγματικότητα, θα μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στις χώρες αυτές...

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Αναζητούνται οι πόροι για το μεγάλο φαγοπότι

Η πρόθεση του υπουργείου Τουρισμού να ενισχύσει το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο με «ζεστό χρήμα», αλλά και ευνοϊκές πολεοδομικές και άλλες ρυθμίσεις για τη δημιουργία και εξάπλωση τουριστικών εγκαταστάσεων - μεγαθηρίων στην Ελλάδα είναι δεδομένη. Αυτό που εκκρεμεί είναι η αποσαφήνιση της πηγής της χρηματοδότησης και αυτό αναμένεται να συζητήσουν σήμερα το πρωί στη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τους υπουργούς Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλο.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν και χτες για να προετοιμάσουν - απ' ό,τι φαίνεται, καθώς δεν έγιναν επίσημες ή ανεπίσημες δηλώσεις - τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Το θέμα της χρηματοδότησης επείγει, καθώς: το νομοσχέδιο για τη σύσταση του υπουργείου Τουρισμού που περιλαμβάνει και άλλες ρυθμίσεις έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η προώθησή του στη Βουλή. Εχει προαναγγελθεί η διεύρυνση των χρηματοδοτήσεων για τον τουρισμό μέσα από το νέο «αναπτυξιακό νόμο» που βρίσκεται υπό κατάρτιση. Εντείνονται οι πιέσεις από το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο για μια ριζική λύση προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των μεγαλεπήβολων επιχειρηματικών σχεδίων του.

Την ίδια στιγμή, ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) έκανε γνωστή την πρόθεσή του να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, η οποία ωστόσο στρέφεται κυρίως κατά του «Αθήνα 2004». Σύμφωνα με το ΗΑΤΤΑ, ο Οργανισμός έχει συμβληθεί με αμερικανικό τουριστικό γραφείο το οποίο διαθέτει προς πώληση εισιτήρια για τους Αγώνες (κάτι που δεν μπορούν να κάνουν τα ντόπια γραφεία), αλλά και δωμάτια ξενοδοχείων από αυτά που έχει «καπαρώσει» ο Οργανισμός, σε τιμές πολύ μεγαλύτερες από αυτές που ισχύουν. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, Γ. Ευαγγέλου, δήλωσε ότι εισιτήρια των Αγώνων που στοιχίζουν 300 ευρώ πουλήθηκαν από αυτό το γραφείο έναντι 1.050 ευρώ!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ