ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΘΗΝΑ 2004»
Φακέλωμα των εργαζομένων βάσει νόμου!
  • Πλήρης επιβεβαίωση του χτεσινού αποκαλυπτικού πρωτοσέλιδου θέματος του «Ρ» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο
  • Ξεδιπλώνονται αντιδράσεις από τους εργαζόμενους και άλλους φορείς

Την ύπαρξη και λειτουργία μηχανισμού φακελώματος των εργαζομένων με βάση τα πολιτικά τους φρονήματα, επιβεβαιώνει ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχειρώντας ταυτόχρονα να μεταθέσει την ευθύνη στο νόμο του ΠΑΣΟΚ και στην «άδεια» της κατ' ευφημισμόν ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ» ο Θ. Ρουσόπουλος δεν προσπαθεί ούτε καν να διασκεδάσει τις βαριές πολιτικές ευθύνες που επωμίζεται η κυβέρνηση για τις απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές διακρίσεις που γίνονται σε ό,τι αφορά τις διαπιστεύσεις των εργαζομένων στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Αντίθετα, το θεωρεί περίπου «φυσιολογικό» για τον επιπλέον λόγο ότι γίνεται βάσει νόμου!

Η γραπτή ερώτηση που έγινε από το «Ρ» προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είχε ως εξής: «Η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων εξαιρεί εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ και την ίδια την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων (πιθανότατα και αλλού) από τις διαπιστεύσεις στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Με ποια κριτήρια γίνεται αυτός ο διαχωρισμός των εργαζομένων; Γίνεται φακέλωμα με βάση τα πολιτικά φρονήματα; Αν η κυβέρνηση είναι αντίθετη, ποια είναι τα μέτρα που θα πάρει για να σταματήσουν εδώ και τώρα οι απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές διακρίσεις;».

Η απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου έχει εξής:

«Υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο (Ν 3103/2003, άρθρο 16), βάσει του οποίου οι αρχές επεξεργάζονται τα στοιχεία και η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" προβαίνει στη διαπίστευση των προσώπων. Η διαδικασία γίνεται με απόλυτο σεβασμό στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σύμφωνα, πάντα, με τις υποδείξεις και την άδεια της Ανεξάρτητης Αρχής για την προστασία των Προσωπικών δεδομένων».

Στο μεταξύ, αγανάκτηση ανάμεσα στους εργαζόμενους έχει προκαλέσει η απόφαση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (ΔΑΟΑ) να χαρακτηρίσει ως «ανεπιθύμητους» στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις μια μερίδα εργαζομένων στο ΕΚΑΒ αλλά και της ίδιας της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων!

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ με ομόφωνη απόφαση της χτεσινής γενικής συνέλευσής τους καταγγέλλουν την απόφαση του «Αθήνα 2004» και της ΔΑΟΑ και καλούν την κυβέρνηση και τα κόμματα να πάρουν θέση. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Οχι στα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων»

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

Χτες οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ - 166 Αθήνας είχαν γενική συνέλευση για εργασιακά θέματα, όπου όμως συζητήθηκε και η απόφαση της ΔΑΟΑ.

Στην ομόφωνη απόφασή τους οι εργαζόμενοι τονίζουν: «Καταγγέλλουμε την απόφαση του "Αθήνα 2004" και το τμήμα ασφαλείας του να ορθώσει φραγμούς σε μερίδα εργαζομένων, για τη συμμετοχή τους σε αυτούς προσφέροντας τις υπηρεσίες τους. Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους για ισοδυναμία και ισοπολιτεία. Δημιουργεί τεράστιο έλλειμμα Δημοκρατίας. Βάζει σε άμεσο κίνδυνο τις δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα του ελληνικού λαού. Παραβιάζει τα ατομικά μας δικαιώματα και δημιουργεί τα πρώτα θύματα της τρομο-λαγνείας και τρομοϋστερίας. Οι εντολές των υπερατλαντικών προστατών για περιστολή των ελευθεριών του ελληνικού λαού, δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους και έχουμε δημοκρατική υποχρέωση να αντισταθούμε και να υπερασπίζουμε τη Δημοκρατία που με αγώνες και θυσίες ο λαός μας προσπαθεί να κατοχυρώσει. Καταγγέλλουμε τους μηχανισμούς καταστολής και κατατρομοκράτησης του ελληνικού κράτους που σε αγαστή σύμπλευση με τους εντολείς του Σένγκεν, έχουν βάλει στόχο να περιστείλουν τις ελευθερίες μας. Καλούμε την Κυβέρνηση και τα κόμματα να πάρουν θέση και να αποκαταστήσουν τα δημοκρατικά δικαιώματά μας και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι φορείς και οι αυτουργοί αυτών των πράξεων και των πρακτικών που μας γυρίζουν σε περασμένες και καταδικασμένες πρακτικές».

Και το ψήφισμα καταλήγει: «Καλούμε όλους του εργαζομένους να αγωνιστούν και να στηρίξουν την προσπάθειά μας για την αποκατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων μας».

Το ΠΑΜΕ

«Οχι στα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων» τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και σημειώνει: «Καθημερινά είναι τα κρούσματα αντιδημοκρατικών, τρομοκρατικών διακρίσεων και συμπεριφορών σε βάρος των δημοκρατικών - εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη βάση αυτή, η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων θεωρεί ανεπιθύμητους στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ και στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Η απόφαση αυτή βάζει ξανά σε εφαρμογή τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων και οδηγεί σε αντιδημοκρατικές διακρίσεις σε βάρος των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για την κατάσταση αυτή την πολιτική ευθύνη τη φέρει ακέραια η κυβέρνηση, που με τη σύμπλευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν δώσει "γην και ύδωρ" στους αμερικανονατοϊκούς ιμπεριαλιστές. Εχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε "ξέφραγο αμπέλι" και βάζουν σε κίνδυνο τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει αυτές τις πολιτικές και καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους σε αγώνα, να μην περάσει η βία, η τρομοκρατία και οι αντιδημοκρατικές διακρίσεις».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καθεστώς τρομο-λαγνείας με επικίνδυνες κατηγοριοποιήσεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

«Το καθεστώς τρομο-λαγνείας, που καθιερώνει επικίνδυνες κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στους πολίτες και μας καθιστά όλους ύποπτους, είναι απαράδεκτο και πρέπει να καταργηθεί στην πράξη από τη μαζική αντίδραση των εργαζομένων», τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε χτεσινή ανακοίνωσή του για την απόφαση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων να θεωρήσει ορισμένους εργαζόμενους «ανεπιθύμητους» στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις αλλά και στην ίδια την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ «Για τα απαράδεκτα νέα "πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων"» έχει ως εξής: «Σοβαρότατο ζήτημα δημιουργείται για τα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων με την αποκάλυψη ότι, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αποκλείονται εργαζόμενοι από τις απαραίτητες διαπιστεύσεις που χρειάζονται για να έχουν πρόσβαση στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Το πρώτο κρούσμα αφορά εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, αλλά ακόμη και σε εργαζόμενους στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Τα γεγονότα είναι συγκεκριμένα και δείχνουν στην πράξη ότι λειτουργεί ξανά το φακέλωμα και η δημιουργία πολιτών β΄ κατηγορίας, με το πρόσχημα της ασφάλειας κατά της τρομοκρατίας. Το τρομολαγνικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί και στη χώρα μας, με την ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις επιταγές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για εφαρμογή "τρομονόμων" που χτυπούν τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων, όλων των πολιτών. Με ποια κριτήρια εξαιρούνται εργαζόμενοι από τις διαπιστεύσεις; Η κυβέρνηση της ΝΔ ελέγχεται για τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες δημιουργίας "υπόπτων". Δε φτάνουν ο τρομοκρατικός μηχανισμός του ΝΑΤΟ, οι Αμερικάνοι "Ράμπο", το αεροπλανοφόρο "Ρούζβελτ", το "Ζέπελιν" και οι κάμερες-χαφιέδες που επιστρατεύτηκαν για την τρομο-ασφάλεια των Αγώνων, τώρα έχουμε και το φακέλωμα και τους αποκλεισμούς από τις διαπιστεύσεις».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το καθεστώς τρομο-λαγνείας, που καθιερώνει επικίνδυνες κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στους πολίτες και μας καθιστά όλους ύποπτους, είναι απαράδεκτο και πρέπει να καταργηθεί στην πράξη από τη μαζική αντίδραση των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ