ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΚΟ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Διάταγμα - κοροϊδία για συμβασιούχους

Καμιά εγγύηση για τη δουλιά τους δε δίνει στους συμβασιούχους των πρώην ΔΕΚΟ το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Απασχόλησης που παραδόθηκε χτες στην ΟΚΕ. Χωρίς πρακτική αξία για τον «καθαρό» ιδιωτικό τομέα

Καλά κρατεί η κοροϊδία της κυβέρνησης σε βάρος των συμβασιούχων, που, με το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) - για τους συμβασιούχους στον ιδιωτικό τομέα και στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ - δεν ικανοποιεί σε καμιά περίπτωση το αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία. Το Σχέδιο που τροποποιεί το παλαιότερο ΠΔ του Δ. Ρέππα, διατηρεί τον αντεργατικό του χαρακτήρα καθώς για τους συμβασιούχους στις ΔΕΚΟ, εξαιρεί τη συντριπτική πλειοψηφία. Για τον «καθαρό» ιδιωτικό τομέα, ακόμα και στις περιπτώσεις που δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, το μόνο όφελος για τους εργαζόμενους θα είναι η αποζημίωση απόλυσης που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Το νέο ΠΔ χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που θα «συνάπτονται μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος διατάγματος». Συγκεκριμένα το άρθρο 3 προβλέπει ότι:

  • Επιτρέπεται «η χωρίς περιορισμό ανανέωση συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου... αν δικαιολογείται από έναν αντικειμενικό λόγο».
  • Αντικειμενικός λόγος υφίσταται, μεταξύ άλλων, αν αναφέρεται «στον τομέα των επιχειρήσεων αεροπορικών μεταφορών και των επιχειρήσεων που ασκούν δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών αεροδρομίου εδάφους και πτήσης».
  • Αν η χρονική διάρκεια των διαδοχικών συμβάσεων «υπερβαίνει συνολικά τα δύο έτη» αυτό οδηγεί στη μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου.
  • Διαδοχικές συμβάσεις είναι αυτές «μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζόμενου με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας» και το κενό χρονικό διάστημα μεταξύ δύο συμβάσεων δεν είναι «μεγαλύτερο των 45 ημερών», συμπεριλαμβανομένων και των μη εργάσιμων ημερών. Στην έννοια του όρου «ίδιου εργοδότη» περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε έναν Ομιλο.

Ολα τα παραπάνω σημαίνουν:

Το διάταγμα δεν καλύπτει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν συναφθεί μέχρι σήμερα. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να αποκλείσει τους εργαζόμενους που σήμερα πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Αρα δεν έχει καμιά πρακτική αξία για τις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μάλιστα επί πολλά έτη.

Μικρή όμως είναι η αξία και για τους μελλοντικούς συμβασιούχους, αφού το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δίνει στον εργοδότη το δικαίωμα να απολύσει τον συμβασιούχο πριν συμπληρώσει τα δύο έτη. Τέλος, αποκλείονται εξαρχής οι 3.500 συμβασιούχοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Με χτεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Απασχόλησης έσπευσε να διασκεδάσει το γεγονός του αποκλεισμού τους, λέγοντας εντελώς αόριστα ότι το συγκεκριμένο θέμα «θα τύχει ειδικής νομικής ρύθμισης από την κυβέρνηση».

«Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»...

Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στους σημερινούς συμβασιούχους στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ (π.χ. ΟΤΕ, ΔΕΗ ). Το άρθρο 8Α ορίζει ότι η μετατροπή των σημερινών συμβάσεων στις ΔΕΚΟ απαιτεί τις ίδιες προϋποθέσεις που θέτει το ΠΔ του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

  • 24 μήνες πραγματικής απασχόλησης, ή τρεις διαδοχικές ανανεώσεις μετά την αρχική σύμβαση.
  • Τρεις μήνες, το πολύ, κενό μεταξύ των συμβάσεων.
  • Η σύμβαση να είναι ενεργός κατά την ημέρα έκδοσης του ΠΔ ή να έχει λήξει το πολύ τρεις μήνες πριν την έκδοσή του.
  • Την αρχική κρίση για το ποιος πληροί τα κριτήρια αυτά κάνει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας (!) και την τελική το ΑΣΕΠ.

Οροι που, όπως για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο, στερούν το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων στις ΔΕΚΟ. Η κοροϊδία παίρνει μέγιστες διαστάσεις καθώς η κυβέρνηση βάζει τους εργοδότες να κρίνουν αν οι εργαζόμενοι δικαιούνται μετατροπή της σύμβασή τους σε αορίστου!!! Ενώ είναι ζήτημα αν υπάρχουν μερικές δεκάδες συμβασιούχοι που έχουν τέτοιο δικαίωμα. Για παράδειγμα, οι μέχρι πριν λίγους μήνες 1.600 συμβασιούχοι στον ΟΤΕ σήμερα δεν υπάρχουν. Εχουν απολυθεί περίπου 750 και 350 δόθηκαν σε θυγατρικές του ΟΤΕ (μπαίνει το ερώτημα αν το ΠΔ αναφέρεται και σε αυτούς). Ενώ το δρόμο της ανεργίας αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι 500. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί για τους ίδιους ή διαφορετικούς λόγους και σε άλλες ΔΕΚΟ.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
«Επί ποδός» για την απεργία

Σήμερα η συνέντευξη Τύπου στις 12 μ. στην αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, για τη νέα απεργία στις 4 Αυγούστου

«Επί ποδός» βρίσκονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής για την προετοιμασία της νέας 24ωρης απεργίας του κλάδου στις 4 Αυγούστου και της απεργιακής συγκέντρωσης στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στη μάχη της προετοιμασίας και επιτυχίας της νέας απεργιακής κινητοποίησης έχουν μπει «στα γεμάτα» και ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας και συνδικαλιστές της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ. Στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης σήμερα, Πέμπτη, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας διοργανώνει συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23).

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής δίνουν μια πολύμηνη μάχη, διεκδικώντας: την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Να μην υπάρχει κατώτερος μισθός κάτω από τα 1.100 ευρώ. Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και να διασφαλιστεί η πλήρης και σταθερή εργασία με μείωση του χρόνου εργασίας σε 35 ώρες, 5ήμερο, 7ωρο. Να θεσπιστεί η ελάχιστη σύνθεση προσωπικού των ξενοδοχείων και να γίνει ο καθορισμός καθηκόντων.

Καθημερινά συνδικαλιστές του Συντονιστικού Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής αλλά και συνδικαλιστές άλλων σωματείων και της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ πραγματοποιούν περιοδείες και εξορμήσεις σε ξενοδοχεία της Αττικής. Στόχος να ενημερωθεί και ο τελευταίος ξενοδοχοϋπάλληλος για την κρισιμότητα της κατάστασης και για την αναγκαιότητα αυτή η απεργία να μετατραπεί σε δυνατή «γροθιά» που θα σπάσει την αδιαλλαξία των ξενοδόχων. Ταυτόχρονα πραγματοποιούνται καθημερινές εξορμήσεις για την ενημέρωση των τουριστών αλλά και συνολικά των πολιτών της Αθήνας για τα αιτήματα του κλάδου.

Η προκλητική αδιαλλαξία των ξενοδόχων, την οποία τροφοδοτούν η κυβερνητική πολιτική, οι μισθοί των 480 ευρώ καθαρά, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις μιας μέρας, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι από σύγχρονους δουλέμπορους, το καθεστώς τρομοκρατίας στους χώρους δουλιάς, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον κλάδο πέρα από την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. «Οι σημερινές απαράδεκτες συνθήκες στον κλάδο - σημειώνεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου ξενοδοχοϋπαλλήλων - μας αναγκάζουν να βρεθούμε απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδότες, προκειμένου να πετύχουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας».

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Μεθοδεύει συρρίκνωση προσωπικού

Νέα συρρίκνωση προσωπικού μέσω προγράμματος «εθελούσιας εξόδου» προτίθεται να κάνει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τους επόμενους μήνες. Την πρόθεσή της ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Σύλλογο των εργαζομένων για την επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας. Την επίσημη γραπτή της πρόταση για το πρόγραμμα, η διοίκηση της Εθνικής θα την καταθέσει στα τέλη Αυγούστου.

Με το πρόγραμμα αυτό, η Εθνική επιδιώκει τη συρρίκνωση του προσωπικού, αλλά και τη δημιουργία προϋποθέσεων που οδηγούν στο παραπέρα χτύπημα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για το σύνολο των εργαζομένων. Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι σε Εθνική, Κτηματική, Στεγαστική και ΕΤΕΒΑ, πριν τις συγχωνεύσεις αυτών, αριθμούσαν τους 17.540. Σήμερα, μετά τη συγχώνευσή τους, οι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά 17%, φθάνοντας στους 14.500. Τώρα με το νέο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» αναμένεται νέα μείωση που, ίσως, φθάνει και το 10%! Στόχος της Εθνικής είναι η μείωση του λεγόμενου «λειτουργικού κόστους».

Συγκεκριμένα, η πρόταση της διοίκησης της Εθνικής είναι οι εργαζόμενοι, που έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και τα τέλη του 2004, «μπορούν» να μπουν στο πρόγραμμα, με αντάλλαγμα στη θέση τους να προσληφθεί ένα παιδί τους (οι όροι παραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστοι) ή να τους δοθούν κάποια οικονομικά κίνητρα. Με αυτόν τον τρόπο, η Εθνική αντικαθιστά μέρος του προσωπικού που, λόγω της πολύχρονης υπηρεσίας του, παίρνει υψηλότερους μισθούς (ανάλογα υψηλές είναι και οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές γι' αυτό το προσωπικό) με προσωπικό που θα παίρνει το κατώτερο βασικό μισθό και θα στοιχίζει λιγότερο σε ασφαλιστικές εισφορές.

Η συρρίκνωση του προσωπικού θα επιφέρει αντικειμενικά την εντατικοποίηση της εργασίας, καθώς λιγότεροι εργαζόμενοι, είναι υποχρεωμένοι να βγάλουν σε πέρας τον ίδιο ή και μεγαλύτερο όγκο εργασιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ