ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στην τελική ευθεία για την απεργία

Περιοδεία της βουλευτή του ΚΚΕ Ελπίδας Παντελάκη στο «Κάραβελ»

«Χρήματα υπάρχουν αλλά τη μερίδα του λέοντας την έχουν πάρει οι ξενοδόχοι» τόνισε η Ελπ. Παντελάκη.
«Χρήματα υπάρχουν αλλά τη μερίδα του λέοντας την έχουν πάρει οι ξενοδόχοι» τόνισε η Ελπ. Παντελάκη.
Την ξεκάθαρη απόφασή τους να συνεχίσουν ενωμένοι τον αγώνα για την ικανοποίηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, δηλώνουν σε όλους τους τόνους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής, καθώς προετοιμάζονται για τη νέα 24ωρη απεργία στις 4 Αυγούστου 2004, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει και απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 10 π.μ.

Αυτό το μήνυμα φτάνει καθημερινά από τις περιοδείες, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις που γίνονται στα ξενοδοχεία - όπως χτες στα «Κάραβελ», «Χολιντέι Ιν», «Γκόλντεν Εϊτζ», «Ναυσικά» και «Αφροδίτη» του «Αστέρα» - από συνδικαλιστές των ταξικών πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας και της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, που δίνουν τη μάχη της προετοιμασίας και επιτυχίας της απεργίας στο πλευρό των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι διεκδικούν: Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κατώτερος μισθός 1.100 ευρώ, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, πλήρη και σταθερή εργασία, μείωση του χρόνου εργασίας σε 35 ώρες - 5ήμερο - 7ωρο, να θεσπιστεί η ελάχιστη σύνθεση προσωπικού των ξενοδοχείων και να γίνει ο καθορισμός καθηκόντων.

Οι κινητοποιήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων κλιμακώνονται ενάντια στην προκλητική αδιαλλαξία των ξενοδόχων στα αιτήματά τους, παρά τις τεράστιες επιδοτήσεις που έχουν πάρει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Οπως αποκάλυψε άλλωστε και προχτές ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, το τσάμπα χρήμα που έχει καρπωθεί μικρή μόνο μερίδα ξενοδόχων της Αττικής, αγγίζει τα 84.000.500 ευρώ (!) και συνολικά σ' όλη τη χώρα 275.000.781 ευρώ. Την ίδια στιγμή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα πάρουν ετήσια αύξηση στη σύμβαση μόλις 0,92 λεπτά την ημέρα στους μισθούς των 500 ευρώ καθαρά!

«Το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό σας»

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι διεκδικούν την υπογραφή τοπικής σύμβασης εργασίας με κατώτερο μισθό 1100 ευρώ
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι διεκδικούν την υπογραφή τοπικής σύμβασης εργασίας με κατώτερο μισθό 1100 ευρώ
Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων ενάντια στην προκλητική αδιαλλαξία των ξενοδόχων εξέφρασε η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη μιλώντας σε εργαζόμενους του ξενοδοχείου «Κάραβελ», κατά τη διάρκεια περιοδείας της εκεί, μαζί με συνδικαλιστές του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας.

Η Ελπ. Παντελάκη κάλεσε τους εργαζομένους να συνεχίσουν τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει και να σπάσουν την τρομοκρατία της εργοδοσίας που παραμένει αδιάλλακτη στα αιτήματά τους με πρόσχημα την Ολυμπιάδα, όταν έχει επιδοτηθεί προκλητικά από την κυβέρνηση.

«Την Τετάρτη πρέπει να δώσετε ενωμένοι και αποφασισμένοι τη μάχη ενάντια στην κοροϊδία και την πρόκληση της εργοδοσίας. Χρήματα υπάρχουν, αλλά τη μερίδα του λέοντος την έχουν πάρει οι ξενοδόχοι. Πρέπει να κάνετε την υπέρβαση στις δυσκολίες, τις ανησυχίες και τους φόβους που έχετε και να δώσετε απάντηση στους μεγαλοξενοδόχους, ότι δε θα επιτρέψετε άλλο αυτή την αδικία», τόνισε η βουλευτής.

Τη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.

ΚΚΕ
Μέτρα για τους εργαζόμενους στον Εβρο

Ερώτηση των βουλευτών του Κόμματος Αγγ. Τζέκη και Γ. Χουρμουζιάδη προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Ανάπτυξης

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στον Εβρο
Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στον Εβρο
Την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα εργοστάσια ΑΝΚΕΡ, ΘΡΑΚΗ και ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ απαιτούν, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνονται κατ' αρχάς τα οξυμένα προβλήματα των 500 εργαζομένων στα εργοστάσια αυτά. Στο εργοστάσιο ΑΝΚΕΡ - ΑΛΟΥΜΙΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ «οι 80 από τους 100 εργαζόμενους έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι τον Οκτώβρη», ενώ «για μεγάλο χρονικό διάστημα όλο το προσωπικό ήταν απλήρωτο» και ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, Αλαμανής, αποφεύγει συστηματικά να συναντηθεί μαζί τους. Στο εργοστάσιο αλλαντικών ΘΡΑΚΗ του επιχειρηματία Σπέντζου «οι εργαζόμενοι - που παρέμειναν για αρκετό χρονικό διάστημα απλήρωτοι - έχουν πάρει τμήμα μόνο των δεδουλευμένων τους, ενώ φημολογείται ότι θα ακολουθήσουν απολύσεις». Στο εργοστάσιο ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ - ΟΤΤΟ του επιχειρηματία Λαναρά «οι εργαζόμενοι είναι σε αναγκαστική άδεια από τις 24 του Ιούλη 2004, ενώ η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου είναι αβέβαιη».

Στη συνέχεια οι βουλευτές του ΚΚΕ αφού υπογραμμίζουν ότι οι παραπάνω επιχειρήσεις «ενισχύθηκαν από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με ποικίλους τρόπους και τους έχουν δοθεί πλούσια προνόμια», αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι σε αυτές, «με τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων του Νομού Εβρου, βρίσκονται σε κινητοποίηση διεκδικώντας το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή δουλιά, αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων τους».

Η μεγάλη ανεργία, σημειώνουν, που υπάρχει στο Νομό Εβρου και σε ολόκληρη τη Θράκη οφείλεται στη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες, στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά και στη γενικότερη οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η οποία, μεταξύ άλλων, συνθλίβει τους επαγγελματίες.

Καταλήγοντας ερωτούν τους υπουργούς «ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε: Να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες στο εργοστάσιο ΑΝΚΕΡ - ΑΛΟΥΜΙΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ. Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στις παραπάνω επιχειρήσεις όλα τα δεδουλευμένα τους. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να σταματήσει επιτέλους το απαράδεκτο καθεστώς των συνεχών επιχορηγήσεων που έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να θησαυρίζουν ενώ οι εργαζόμενοι να οδηγούνται στην ανεργία και ταυτόχρονα να υποβαθμίζονται ολόκληρες περιοχές».

Συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 500 εργαζόμενοι στα τρία εργοστάσια του Εβρου ΑΝΚΕΡ, ΘΡΑΚΗ, ΟΤΤΟ Εβρος και στη Δημοτική Επιχείρηση Εργων Αλεξανδρούπολης συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου μετά από πρόταση του νομαρχιακού συμβούλου της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Χρήστου Τρέλλη. Στη διάρκεια της συζήτησης, υιοθετήθηκε ομόφωνα το σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, με το οποίο καταγγέλλεται η πολιτική προνομίων και παροχής τζάμπα ζεστού χρήματος προς τους εργοδότες και ζητείται από την κυβέρνηση να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε: «Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μην κλείσει ή μεταφερθεί κανένα εργοστάσιο, να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες στην ΑΝΚΕΡ και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους».

  • Στο μεταξύ, την επόμενη Τρίτη, 3 του Αυγούστου 2004, έχει οριστεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Απασχόλησης για το πρόβλημα των εργαζομένων της ΑΝΚΕΡ που εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία αιτιολόγηση τέθηκαν σε 3μηνη διαθεσιμότητα.
ΘΑΝΑΤΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥ
Δεν καταγράφηκε ούτε ως συμβάν

Στα αζήτητα της επικαιρότητας και του αστυνομικού δελτίου πέρασε ο θάνατος οικοδόμου σε ώρα της δουλιάς, το περασμένο Σάββατο, 24 Ιούλη, στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης. Ο 58χρονος Φίλιππος Ασδρές σκοτώθηκε όταν επιχείρησε να διασχίσει την Περιφερειακή Οδό, στο ύψος της οδού Κατσιμίδη, προκειμένου να καθαρίσει το χώρο γύρω από τις ακριανές μπάρες. Εκεί, ώρα 12:30 το μεσημέρι, τον χτύπησε διερχόμενη μοτοσικλέτα και ο άτυχος οικοδόμος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σοβαρά τραυματίστηκαν ο οδηγός και ο συνεπιβάτης της μοτοσικλέτας.

Ο 58χρονος οικοδόμος από την Ξυλούπολη Θεσσαλονίκης, εργαζόταν στην κατασκευαστική «Προοδευτική», η οποία είχε αναλάβει το έργο της γέφυρας στη συμβολή της Περιφερειακής με την οδό Κατσιμίδη. Το έργο έχει ολοκληρωθεί και οι εργάτες, που αυτή την περίοδο απασχολούνται σε άλλο έργο που έχει αναλάβει η εταιρία στην περιοχή της Θέρμης, πήγαν στο χώρο προκειμένου να τον καθαρίσουν, ώστε να γίνει τις επόμενες μέρες η απαραίτητη διαγράμμιση.

Δυστυχώς ο Φίλιππος Ασδρές έπεσε θύμα της εγκληματικής εργοδοτικής συμπεριφοράς, που στέλνει τους εργάτες να βγάλουν το μεροκάματο παίζοντας τη ζωή τους κορόνα - γράμματα, αφού κανένα μέτρο δε λαμβάνεται για την προστασία τους. Το νέο εργοδοτικό έγκλημα, γίνεται ακόμη πιο αποτρόπαιο αν αναλογιστεί κανείς πως δεν πέρασε σαν συμβάν ούτε στα δελτία που στέλνει η Αστυνομική Διεύθυνση στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Τύπου, αν και υπήρξε εμπλοκή της Τροχαίας.

ΣΕΞ ΦΟΡΜ - ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ
Πέταξαν στο δρόμο 12 εργαζόμενους

Περίμενε το καλοκαίρι η εργοδοσία της γνωστής επιχείρησης ιματισμού ΣΕΞ ΦΟΡΜ στο Ιλιον και μάλιστα τη χτεσινή τελευταία μέρα και ώρα που έκλεινε το εργοστάσιο για ένα μήνα μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη, για να μοιράσει σε 10 εργαζόμενες μαζί με το επίδομα και την απόλυσή τους.

Ακολούθησε τη γνωστή τακτική της εργοδοσίας να απολύει εργαζόμενους όταν κλείνουν τις επιχειρήσεις τους για διακοπές ώστε να αποφευχθούν οι αντιδράσεις. Πόσο μάλλον η συγκεκριμένη εργοδοσία η οποία έχει εμπειρία καθώς οι εργαζόμενες εκεί στο πρόσφατο παρελθόν είχαν ακυρώσει ανάλογες απολύσεις με δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Γι' αυτό και η αντίδραση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Αθήνας ήταν άμεση και με ανακοίνωσή του προειδοποιεί την εργοδοσία, ότι μαζί με τις εργαζόμενες θα τους βρει αντιμέτωπους με δυναμικούς και μαζικούς αγώνες με το άνοιγμα του εργοστασίου τον Σεπτέμβρη.

Στη ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ

Αλλους δύο εργαζόμενους πέταξε στο δρόμο ο ιδιοκτήτης της «ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ» κ. Εμφιετζόγλου, εντελώς αιφνιδιαστικά και ενώ αναμένεται συνάντησή του με τον υφυπουργό Εργασίας προκειμένου να διασαφηνιστούν οι προθέσεις του για το μέλλον της επιχείρησης.

Μετά τις δύο απολύσεις, οι εργαζόμενοι που απέμειναν στην επιχείρηση είναι λιγότεροι από 90, ενώ τη δεκαετία του '80 ξεπερνούσαν τους 1.300. Και όπως αποδεικνύεται από τη μέχρι τώρα πρακτική του εργοδότη, σε λίγους μήνες δε θα μείνουν παρά ίσως ελάχιστοι. Αφού από την ώρα που η εταιρία πέρασε στα χέρια του κ. Εμφιετζόγλου, ξεκίνησε η παραγωγική αποδιάρθρωσή της. Σταδιακά ο εργοδότης κλείνει το ένα μετά το άλλο τα παραγωγικά τμήματα, απολύοντας το 2%, όπως του δίνει τη δυνατότητα ο σχετικός νόμος.

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΑΕ»
Νέα προσπάθεια συρρίκνωσης του προσωπικού

Σε νέα συρρίκνωση του προσωπικού της αποβλέπει ο όμιλος «Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε.» μέσω προγράμματος «εθελούσιας εξόδου», που ανακοίνωσε στα μέσα του Ιούλη. Οι εργαζόμενοι στον όμιλο αριθμούν περί τους 460.

Ανάλογο πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί στις αρχές του 2003 σε μία από τις πέντε εταιρίες του ομίλου, «Κεντρικό Αποθετήριο ΑΕ». Η διοίκηση είχε φροντίσει προηγουμένως να απολύσει στη διάρκεια ενός έτους (άνοιξη 2002 - άνοιξη 2003) 63 εργαζόμενους.

Η «Κεντρικό Αποθετήριο ΑΕ» το 2001 αριθμούσε 339 εργαζόμενους και σήμερα 200 (μείωση προσωπικού κατά 41%). Το σημερινό πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» φαίνεται ότι και πάλι αποβλέπει κυρίως σε αυτή την εταιρία του ομίλου και κατά δεύτερο λόγο στην εταιρεία ΑΣΥΚ. Και οι δύο μαζί απασχολούν 280 από τους 460 εργαζόμενους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η διαδικασία των αιτήσεων για την ένταξη στο σημερινό πρόγραμμα μπορούν να γίνεται μέχρι τα μέσα Αυγούστου, μέχρι σήμερα κανένας εργαζόμενος δεν έχει υποβάλλει αίτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ