Σάββατο 31 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ
Μέτρα για τους εργαζόμενους στον Εβρο

Ερώτηση των βουλευτών του Κόμματος Αγγ. Τζέκη και Γ. Χουρμουζιάδη προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Ανάπτυξης

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στον Εβρο
Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στον Εβρο
Την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα εργοστάσια ΑΝΚΕΡ, ΘΡΑΚΗ και ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ απαιτούν, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνονται κατ' αρχάς τα οξυμένα προβλήματα των 500 εργαζομένων στα εργοστάσια αυτά. Στο εργοστάσιο ΑΝΚΕΡ - ΑΛΟΥΜΙΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ «οι 80 από τους 100 εργαζόμενους έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι τον Οκτώβρη», ενώ «για μεγάλο χρονικό διάστημα όλο το προσωπικό ήταν απλήρωτο» και ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, Αλαμανής, αποφεύγει συστηματικά να συναντηθεί μαζί τους. Στο εργοστάσιο αλλαντικών ΘΡΑΚΗ του επιχειρηματία Σπέντζου «οι εργαζόμενοι - που παρέμειναν για αρκετό χρονικό διάστημα απλήρωτοι - έχουν πάρει τμήμα μόνο των δεδουλευμένων τους, ενώ φημολογείται ότι θα ακολουθήσουν απολύσεις». Στο εργοστάσιο ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ - ΟΤΤΟ του επιχειρηματία Λαναρά «οι εργαζόμενοι είναι σε αναγκαστική άδεια από τις 24 του Ιούλη 2004, ενώ η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου είναι αβέβαιη».

Στη συνέχεια οι βουλευτές του ΚΚΕ αφού υπογραμμίζουν ότι οι παραπάνω επιχειρήσεις «ενισχύθηκαν από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με ποικίλους τρόπους και τους έχουν δοθεί πλούσια προνόμια», αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι σε αυτές, «με τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων του Νομού Εβρου, βρίσκονται σε κινητοποίηση διεκδικώντας το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή δουλιά, αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων τους».

Η μεγάλη ανεργία, σημειώνουν, που υπάρχει στο Νομό Εβρου και σε ολόκληρη τη Θράκη οφείλεται στη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες, στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά και στη γενικότερη οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η οποία, μεταξύ άλλων, συνθλίβει τους επαγγελματίες.

Καταλήγοντας ερωτούν τους υπουργούς «ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε: Να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες στο εργοστάσιο ΑΝΚΕΡ - ΑΛΟΥΜΙΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ. Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στις παραπάνω επιχειρήσεις όλα τα δεδουλευμένα τους. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να σταματήσει επιτέλους το απαράδεκτο καθεστώς των συνεχών επιχορηγήσεων που έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να θησαυρίζουν ενώ οι εργαζόμενοι να οδηγούνται στην ανεργία και ταυτόχρονα να υποβαθμίζονται ολόκληρες περιοχές».

Συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 500 εργαζόμενοι στα τρία εργοστάσια του Εβρου ΑΝΚΕΡ, ΘΡΑΚΗ, ΟΤΤΟ Εβρος και στη Δημοτική Επιχείρηση Εργων Αλεξανδρούπολης συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου μετά από πρόταση του νομαρχιακού συμβούλου της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Χρήστου Τρέλλη. Στη διάρκεια της συζήτησης, υιοθετήθηκε ομόφωνα το σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, με το οποίο καταγγέλλεται η πολιτική προνομίων και παροχής τζάμπα ζεστού χρήματος προς τους εργοδότες και ζητείται από την κυβέρνηση να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε: «Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μην κλείσει ή μεταφερθεί κανένα εργοστάσιο, να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες στην ΑΝΚΕΡ και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους».

  • Στο μεταξύ, την επόμενη Τρίτη, 3 του Αυγούστου 2004, έχει οριστεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Απασχόλησης για το πρόβλημα των εργαζομένων της ΑΝΚΕΡ που εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία αιτιολόγηση τέθηκαν σε 3μηνη διαθεσιμότητα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ