ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «Φλόγα»... καίει και το καλάθι της νοικοκυράς

Στις τσουχτερές ανατιμήσεις που επιβλήθηκαν από την «ιδιωτική πρωτοβουλία» σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα «Ολυμπιακά» ή άλλα «καπέλα» που ενέκρινε η κυβέρνηση (στα μέσα μεταφοράς, τα διόδια κλπ.) αναμένεται νέο κύμα ακρίβειας από το Φθινόπωρο

Η Ολυμπιακή ακρίβεια γιορτάζει αυτές τις μέρες παράλληλα με τις γιορτές και τα πανηγύρια των κυβερνώντων. Η κυβέρνηση - και όλοι εκείνοι που θησαύρισαν και θησαυρίζουν από τα Ολυμπιακά και άλλα μικρά ή μεγάλα έργα υποδομής και την κυβερνητική πολιτική - προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, προβάλλοντας την Ολυμπιακή Φλόγα (που περιοδεύει ανά την Ελλάδα) και τα εγκαίνια διαφόρων Ολυμπιακών ή άλλων έργων.

Το «μενού» της «Ολυμπιακής ακρίβειας», είναι πλούσιο. Δεν περιορίζεται μόνο στις τσουχτερές ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα, στα εισιτήρια των πλοίων, στα φάρμακα και άλλα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, οι οποίες επιβλήθηκαν από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα από τους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτούς, δηλαδή, που έχουν το «πάνω χέρι» στην αγορά και αυξάνουν όποτε και όσο θέλουν τις τιμές, με μοναδικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Στις ανατιμήσεις αυτές - που έχουν βάλει «φωτιά» στο καλάθι της εργαζόμενης νοικοκυράς - ήρθαν να προστεθούν και οι κυβερνητικές αποφάσεις για τα πανάκριβα εισιτήρια του Προαστιακού, το «καπέλο» των 3 ευρώ στα «Ολυμπιακά» ΤΑΞΙ, τα φουσκωμένα διόδια στη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου κλπ.

Το κακό, δεν τελειώνει εδώ. Ολες οι πληροφορίες λένε πως από το Φθινόπωρο - με το που θα σβήσει η «Φλόγα» των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004 - θα φουντώσει η «φλόγα» της ακρίβειας που θα καίει το καλάθι της εργαζόμενης νοικοκυράς. Και σ' αυτό θα συμβάλλουν τόσο οι ιδιώτες επιχειρηματίες (με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους) όσο και η ίδια η κυβέρνηση (με στόχο να καλύψει τις «μαύρες τρύπες» του κρατικού προϋπολογισμού, οι οποίες είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που προβλεπόταν αρχικά και λόγω των προκλητικών υπερβάσεων στις δαπάνες ορισμένων Ολυμπιακών έργων).

Του λόγου το αληθές, ότι έρχεται νέα κύμα ακρίβειας από το Φθινόπωρο, επιβεβαιώνουν και τα εξής:

Πρώτον, το γεγονός ότι οι σχολάρχες (ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων) ετοιμάζουν - με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς - τσουχτερές αυξήσεις στα δίδακτρα (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για διψήφιο αριθμό, πάνω από 15%).

Δεύτερον, το νέο σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων, που θα δίνει το πράσινο φως στους φαρμακοβιομήχανους και εισαγωγείς φαρμάκων για νέες ανατιμήσεις, πέρα από αυτές που εγκρίθηκαν πρόσφατα.

Τρίτον, το γεγονός ότι λήγουν οι «συμφωνίες κυρίων» που είχε υπογράψει η κυβέρνηση με διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους για «πάγωμα τιμών» ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, γεγονός που σημαίνει ότι οι κλάδοι αυτοί θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις τιμών.

Τέταρτον, η προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει τις «μαύρες τρύπες» των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού. Υπερβάσεις που οφείλονται τόσο στην υστέρηση των φορολογικών και άλλων εσόδων (εκτεταμένη φοροδιαφυγή, φοροκλοπή κλπ. από το μεγάλο κεφάλαιο) όσο και στις προκλητικά μεγάλες υπερβάσεις των δαπανών δημοσίων (Ολυμπιακών και άλλων) έργων. Για παράδειγμα, ο υφυπουργός Οικονομίας παραδέχτηκε δημόσια την περασμένη Τρίτη, ότι οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων του 2004 για τη χρηματοδότηση Ολυμπιακών Εργων, ήταν υπερδιπλάσιες από αυτές που είχαν σχεδιαστεί (αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, αντί 1,4 δισ. που είχε προϋπολογιστεί), χωρίς όμως να κατονομάσει τους ενόχους και αν είναι ή όχι δικαιολογημένες αυτές οι υπερβάσεις.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Ολυμπιακό ρεκόρ αυξήσεων στην τιμή των εισιτηρίων

Μόνο η διαδρομή με το μετρό έως τα Σπάτα αυξάνεται πάνω από 1.100%!

Μπαράζ αυξήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις μετακινήσεις των κατοίκων του Λεκανοπεδίου σηματοδοτεί η αυριανή επίσημη έναρξη της Ολυμπιακής περιόδου. Πανάκριβα καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός το «μάρμαρο» των έργων - ιδιαίτερα όσα αφορούν στις μεταφορές - που αφειδώς εγκαινιάζουν, ως άλλοι «Μαυρογιαλούροι», το τελευταίο διάστημα, οι κυβερνώντες.

Οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου από σήμερα πληρώνουν:

  • Διόδια 2 ευρώ για κάθε διέλευση από την Αττική Οδό, τιμή που, σύμφωνα με δηλώσεις των μεγαλοεργολάβων που την εκμεταλλεύονται, θα αγγίξει τα 3 ευρώ μόλις περάσει η «μπόρα» των Αγώνων
  • Εισιτήριο 8 ευρώ για τη διαδρομή Μοναστηράκι - Αεροδρόμιο Σπάτων με το μετρό, έναντι 70 λεπτών που κοστίζει μια συνηθισμένη διαδρομή με το ίδιο μέσο, δηλαδή έχουμε μια αύξηση 1.100% και πάνω!
  • Εισιτήριο 8 ευρώ για τη διαδρομή Αθήνα - Αεροδρόμιο Σπάτων με τον προαστιακό, 7 ευρώ από Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι Αεροδρόμιο και 5 ευρώ από Κορωπί μέχρι Αεροδρόμιο με το ίδιο μέσο
  • Εισιτήριο 30 έως 60 λεπτά για το τραμ
  • Πανάκριβα θα στοιχίζει και η μετακίνηση με ταξί την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού με απόφαση της κυβέρνησης θα μπαίνει «καπέλο» 3 ευρώ ανά διαδρομή, όταν αυτή προέρχεται ή προσεγγίζει Ολυμπιακού ενδιαφέροντος εγκαταστάσεις, οι οποίες βέβαια βρίσκονται διάσπαρτες σε όλα τα μήκη και πλάτη του Λεκανοπεδίου...

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, όπως ανακοίνωσαν χτες οι εκπρόσωποι της ιδιωτικής γαλλοελληνικής κοινοπραξίας που κατασκευάζει τη ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου, τσουχτερά διόδια, 9,70 ευρώ, για τα ΙΧ θα πληρώνουν από τις 12 του Αυγούστου οι οδηγοί τους για κάθε διέλευση της γέφυρας.

Ανάλογα διόδια-«φωτιά» θα πληρώνουν οι οδηγοί φορτηγών (από 15 ευρώ για φορτηγά δύο αξόνων έως 44 ευρώ για φορτηγά πέντε αξόνων), αλλά και των λεωφορείων (από 23,50 ευρώ για όσα έχουν μέχρι 20 θέσεις έως 51 ευρώ για όσα έχουν 40 θέσεις και πάνω).

Το μπαράζ όλων αυτών των αυξήσεων αναμένεται να παγιωθεί ή ακόμη και να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα μετά τη διοργάνωση των Αγώνων, ενώ θα απλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, σαν επιδημία, αν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την καθιέρωση της μεθόδου των «συμβάσεων παραχώρησης» και στα μικρότερα έργα.

Ληστρικές συμβάσεις

Πολλά έργα, όπως η Αττική Οδός και το Ρίο-Αντίρριο, που κατασκευάστηκαν με τη ληστρικού τύπου μέθοδο των «συμβάσεων παραχώρησης», ο ελληνικός λαός καλείται τώρα να τα χρυσοπληρώνει για δεκαετίες και για τη χρήση τους, προκειμένου να αποκομίσουν υπερκέρδη οι μεγαλοκατασκευαστές και οι τράπεζες, ενώ ήδη τα έχει πληρώσει μία φορά για την κατασκευή.

Ο ελληνικός λαός, όμως, καλείται να πληρώσει πανάκριβα και τα υπόλοιπα έργα, που εκτελέστηκαν με την «κλασική» μέθοδο, όπως το μετρό ή ο προαστιακός. Κι αυτό όχι μόνο επειδή το κόστος τους έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη από τις υπερβάσεις και τα «πανωπροίκια» προς τους εργολάβους ή επειδή η κυβέρνηση προσπαθεί να καθιερώσει για πάντα την αρχή της ...«ανταποδοτικότητας», αλλά και καθώς στο «βάθος του τούνελ» των σχεδιασμών της βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση και των μέσων αυτών.

Πιο ψηλά ο τιμάριθμος χονδρικής

Μεγαλύτερη ακρίβεια τους επόμενους μήνες, προαναγγέλλουν η αύξηση του τιμαρίθμου χονδρικής με ρυθμούς υψηλότερους από τους περσινούς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ο δείκτης τιμών χονδρικής (μέσα επίπεδα έτους) παρουσίασε τον Ιούνη του 2004 αύξηση 2,2% έναντι αυξήσεων 1,9% και 2,1% που καταγράφηκαν κατά τα δύο προηγούμενα δωδεκάμηνα. Σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση Ιούνη 2004 με Ιούνη 2003), ο τιμάριθμος χονδρικής παρουσιάζει αύξηση 1,9%.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι στο χώρο του χονδρεμπορίου συντελείται το μεγαλύτερο μέρος της ακρίβειας, καθώς οι ανατιμήσεις - που επιβάλλουν εκείνοι που έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών - μετακυλίονται στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης με καθυστέρηση δύο και πάνω μηνών. Από αυτή την άποψη, η ταχύτερη άνοδος των τιμών, στο χονδρεμπόριο στο πρώτο εξάμηνο του 2004 - όπως τους έχει καταγράψει η ΕΣΥΕ - προϊδεάζει και για την αύξηση του «δείκτη τιμών καταναλωτή» (τιμαρίθμου λιανικής ή πληθωρισμού) τον Ιούλη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού τον Ιούλη του 2004, σε σύγκριση με τον Ιούλη του 2003 - που θα δοθεί στη δημοσιότητα από την ΕΣΥΕ την ερχόμενη βδομάδα - θα κινηθεί γύρω από το 3% έως 3,1%. Θα κλείσει δηλαδή σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς το Μάη ο ρυθμός αύξησης ήταν 2,8%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ