ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Αυγούστου 2004
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερχονται τα χειρότερα...

Αντιμέτωποι με τα νέα αντιαγροτικά μέτρα της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ της ΕΕ βρίσκονται οι μικρομεσαίοι αγρότες. Συνένοχοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στον αγώνα για μια φιλοαγροτική πολιτική, με μοχλό ανάπτυξης τον παραγωγικό συνεταιρισμό, η ελπίδα και η απαντοχή της μικρομεσαίας αγροτιάς

ICON

Ηταν 22 Απρίλη του 2004 όταν η κυβέρνηση της ΝΔ, ενάμιση, μόλις, μήνα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, έβαλε στο Λουξεμβούργο «φαρδιά - πλατιά» την υπογραφή της στις αποφάσεις επιτάχυνσης του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών για το βαμβάκι, τον καπνό και το λάδι, επιβεβαιώνοντας και στην πράξη ότι όχι μόνο θα συνεχίσει, αλλά θα εντείνει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφάρμοζε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, οι αποφάσεις του Λουξεμβούργου δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά συνέχεια της υλοποίησης των αποφάσεων του περσινού Ιούνη για τη λεγόμενη ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με στόχο την ακόμα πιο οδυνηρή προσαρμογή της ελληνικής γεωργίας στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις απαιτήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δε δίστασε ακόμα και να πανηγυρίσει για την ψήφιση των καταστροφικών μέτρων, που η ίδια, προεκλογικά, χαρακτήριζε απαράδεκτα. Δήλωσε, δε, ικανοποιημένη με τις υποτιθέμενες βελτιώσεις που «πέτυχε» - αναβολή για ένα χρόνο της εφαρμογής των κανονισμών και αύξηση της μεταβατικής περιόδου στον καπνό - οι οποίες δεν ακυρώνουν τον βαθιά αντιαγροτικό χαρακτήρα των αποφάσεων, καθώς αποδέχονται τις χαμηλές ποσοστώσεις, τη μείωση των επιδοτήσεων και την αποσύνδεσή τους σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή. Κι έχοντας τη συνδρομή των ξεπουλημένων ηγεσιών της ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, πέταξε στους αγρότες το «τυρί» των αποσυνδεμένων επιδοτήσεων που μετατρέπονται σε κοινωνικά επιδόματα αμφιβόλου προοπτικής, αποκρύπτοντας τη «φάκα» των τραγικών αποτελεσμάτων που θα επιφέρει σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς η υπερψήφιση αυτών των αποφάσεων, με στόχο την επιτάχυνση του ξεκληρίσματός της και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες: Τη δραστική συρρίκνωση τριών βασικών καλλιεργειών για τη χώρα μας, την υποβάθμιση της ποιότητάς τους με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες στο αγροτικό εισόδημα, στην απασχόληση, στη μεταποιητική βιομηχανία, στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο και στη γενικότερη παραγωγική οικονομική και κοινωνική ζωή της υπαίθρου.

H ελπίδα και η απαντοχή των μικρομεσαίων αγροτών βρίσκεται μόνο στο γνώριμο γι' αυτούς δρόμο του αγώνα με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής που θα αναζωογονεί την ύπαιθρο, με βασικό μοχλό ανάπτυξης τον παραγωγικό συνεταιρισμό. Και προϋπόθεση για να πετύχουν το στόχο τους είναι να συμμαχήσουν με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ισχυρού λαϊκού μετώπου πάλης.


Ελένη ΤΖΗΚΑ


Μόνο ο αγώνας θα μας σώσει!

Ο «Ρ» συζητά με Θεσσαλούς αγρότες για τις καταστροφικές συνέπειες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. «Επιβάλλεται ν' αγωνιστούμε», επισημαίνουν

Βρισκόμαστε τρεις μήνες μετά την υπερψήφιση από τη ΝΔ των αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ για το βαμβάκι, τον καπνό και το λάδι. Στο θεσσαλικό κάμπο οι αγρότες της περιοχής έχουν ριχτεί στη δουλιά με μεγάλη φούρια.

Οι βαμβακοπαραγωγοί στα χωράφια τους περιποιούνται και φροντίζουν τις καλλιέργειές τους για να έχουν μια καλή σοδειά. Ολη η ζωή τους είναι εκεί. Πάνω στα καρούλια και στα τρακτέρ. Ολη η ζωή τους, η επιβίωση των οικογενειών τους εξαρτάται από κει και πρέπει να τα δώσουν όλα. Ξέρουν, βεβαίως, ότι η ανταμοιβή δεν είναι στο ελάχιστο αντάξια του κόπου τους. Δουλεύουν, όμως, ακατάπαυστα για να πετύχουν ό,τι καλύτερο. Το ερώτημα που τους βασανίζει είναι το μέχρι πότε θ' αντέξουν.

Και στα καπνοχώραφα οι αγρότες βρίσκονται στο σπάσιμο των φύλλων. Ντάλα ο ήλιος κι αυτοί σκυμμένοι μέσα στις αυλακιές, μαζεύουν ένα ένα τα καπνόφυλλα και κοντοστέκονται μόνο όταν θέλουν να σκουπίσουν τον ιδρώτα από το πρόσωπό τους. Είναι πολύ σκληρός ο αγώνας που δίνουν για να ζήσουν. Και ξέρουν ότι θα γίνει ακόμα σκληρότερος με την εφαρμογή των νέων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που τους καταδικάζει με ξεκλήρισμα. Αυτούς δηλαδή που έχουν απομείνει, γιατί το ξεκλήρισμα των καπνοπαραγωγών έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και τώρα έρχεται το αποτελείωμα.


«Κάθε χρόνο έχουμε σταθερή μείωση του εισοδήματός μας» λέει μιλώντας στο «Ρ» ο Γιώργος Γκέκας, βαμβακοπαραγωγός από τη Γαλήνη Λάρισας. «Τώρα - συνεχίζει - απ' ό,τι φαίνεται, έρχονται τα χειρότερα για μας, κι όποιος αντέξει. Η ευθύνη βαρύνει τις κυβερνήσεις που λένε "ναι" σε όλα τα μέτρα που μας καταστρέφουν».

Ο Θ. Μπεχλιβάνης, βαμβακοπαραγωγός κι αυτός από το ίδιο χωριό, λέει: «Η κυβέρνηση αν και ψήφισε τα νέα μέτρα για το βαμβάκι, δε μας ενημέρωσε για το χαρακτήρα τους. Ακούμε για ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και γνωρίζουμε ό,τι διαβάζουμε από τις εφημερίδες. Η αίσθησή μας, όμως, είναι, απ' αυτά που ξέρουμε, ότι θα επιβιώσουν οι δυνατοί, δηλαδή οι μεγαλοαγρότες».

Βαμβακοπαραγωγός και ο Ν. Ζαμπούκας, από τους Χαλκιάδες Λάρισας, ο οποίος τονίζει πως «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το υποκριτικό ενδιαφέρον της για τους αγρότες καθώς στοχεύει καθαρά και ξάστερα στο ξεπάστρεμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών». Και συνεχίζει: «Πρέπει, όμως, να της στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα κι εμείς: Πως δε θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα να περιμένουμε παθητικά το "θάνατό" μας, αλλά θ' αγωνιστούμε για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας».

Ο Χρ. Ευθυμίου, νέος αγρότης από το Λεοντάρι Καρδίτσας, καλλιεργεί βαμβάκι εδώ και χρόνια. Μιλώντας στο «Ρ» λέει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια, λέει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, χτες του ΠΑΣΟΚ σήμερα της ΝΔ, αν και κάνουν λόγο για κίνητρα στους νέους αγρότες, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. «Δε μας αφήνουν - σημειώνει - να καλλιεργήσουμε όσο θέλουμε. Είμαστε νέοι, έχουμε διάθεση και δύναμη για δουλιά, αλλά μας βάζουν εμπόδια. Σπουδάζω παιδιά και τα προβλήματα είναι πολλά. Το εισόδημά μας μειώνεται συνεχώς, η ψυχολογία μας πέφτει, η ζωή μας χειροτερεύει. Αυτή η πολιτική πρέπει ν' αλλάξει ριζικά, αρκεί να καταλάβουν οι αγρότες ότι έχουν τη δύναμη με τους αγώνες τους να το κάνουν».

Ο Αχ. Γακόπουλος, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμματικού Καρδίτσας, τονίζει στο «Ρ»: «Η κυβέρνηση θέλει να μας κοροϊδέψει. Αν ήταν τόσο καλές οι αποφάσεις για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, όπως ισχυρίζεται, γιατί δεν τις εφάρμοζαν νωρίτερα και γιατί, τελικά, θεωρεί επιτυχία την παράταση που δόθηκε; Υποτιμά πολύ τη νοημοσύνη των αγροτών αν νομίζει ότι θα την πιστέψουμε. Ξέρουμε ότι ο στόχος της είναι να κοπούν οι επιδοτήσεις, να εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειές μας και να μας τις αρπάξουν οι σύγχρονοι τσιφλικάδες. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Επιβάλλεται ν' αγωνιστούμε».

Ο Ηλ. Καραγιάννης, καπνοπαραγωγός από την Τσαριτσάνη Ελασσόνας και μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού του χωριού, υπογραμμίζει: «Πριν δέκα χρόνια η παραγωγή καπνού στην Τσαριτσάνη ήταν 600 τόνοι το χρόνο και σήμερα μόνο 130 τόνοι. Τότε ζούσαν από την καπνοκαλλιέργεια περίπου 400 οικογένειες και σήμερα ζουν μόνο 70. Οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους, οι νέοι έφυγαν και όσοι απομείναμε, τώρα με την εφαρμογή των νέων μέτρων της ΕΕ για τον καπνό, θ' αναγκαστούμε να φύγουμε κι εμείς. Μόνο ο αγώνας θα μας σώσει. Διαφορετικά χαθήκαμε».


Το ΚΚΕ προτείνει...

Ημερήσιος Κήρυκας

Με την υπερψήφιση και από την κυβέρνηση της ΝΔ των τριών νέων κανονισμών για το βαμβάκι, τον καπνό και το λάδι έγινε ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση υλοποίησης της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ που είχε συμφωνήσει τον Ιούνη του 2003 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και θα ολοκληρωθεί με τους νέους κανονισμούς για τα οπωροκηπευτικά, το κρασί και τη ζάχαρη.

Οι βασικότεροι στόχοι της ενδιάμεσης αναθεώρησης που συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι:

  • Η μείωση των γεωργικών δαπανών του κοινοτικού προϋπολογισμού για να διατεθούν στην εφαρμογή των νέων κοινών πολιτικών (ΟΝΕ, ΚΕΠΠΑ), ευρωστρατού, ευρωαστυνομίας κ.ά.
  • Η ενσωμάτωση της ΚΑΠ των αγροτικών οικονομιών των δέκα νέων χωρών που εντάχθηκαν στην ΕΕ, η προσαρμογή της κοινοτικής γεωργίας στα πλαίσια της συμφωνίας του ΠΟΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Η αύξηση των κερδών των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών.
  • Η επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης και της αγροτικής παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες που γίνεται με το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Αυτή την αναθεώρηση η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την προπαγάνδιζε σαν μεγάλο επίτευγμα για τους αγρότες παρουσιάζοντας ότι δήθεν εξασφάλισε προνόμια μέχρι το 2013 ενώ έγινε ακριβώς το αντίθετο καθώς όχι μόνο αφαιρέθηκαν, αλλά και καταργούνται επιδοτήσεις.

Η ΝΔ όσο ήταν στην αντιπολίτευση, ενώ συμφωνούσε σ' όλα όσα αποφασίστηκαν για τη νέα ΚΑΠ, ασκούσε κριτική σε επιμέρους ζητήματα χωρίς να αμφισβητεί την ουσία των αποφάσεων της ενδιάμεσης αναθεώρησης. Κι όταν έγινε κυβέρνηση, αποδέχτηκε, πρόβαλε και προβάλλει την αναθεώρηση της ΚΑΠ με τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ.

Οι στόχοι της νέας ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ επιταχύνονται με τη στασιμότητα και τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται επιδοματική πολιτική για να εγκαταλειφθούν καλλιέργειες. Για παράδειγμα ο βαμβακοπαραγωγός θα επιδοτείται με 33 χιλιάδες δραχμές το στρέμμα για το μέσο όρο των στρεμμάτων που καλλιεργούσε την περίοδο 2000 - 2002, αν αντί για βαμβάκι καλλιεργήσει κάτι άλλο ή ακόμα και να μην καλλιεργήσει τίποτα. Αυτό ισχύει και για άλλα προϊόντα και για την κτηνοτροφία και βέβαια μέχρι να φύγουν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες από την παραγωγική διαδικασία. Το παραπάνω παράδειγμα είναι ένας από τους πολλούς μηχανισμούς που συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για να κάνουν κυρίαρχους τους σύγχρονους τσιφλικάδες.

Το ΚΚΕ αντιστάθηκε σθεναρά και στην ευρωβουλή και στο ελληνικό κοινοβούλιο για να μην περάσει αυτή η πολιτική του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, με την ενημέρωση και την αναλυτική παρουσίαση από το «Ριζοσπάστη», αλλά και με περιοδείες, συγκεντρώσεις και έμπρακτη στήριξη των αγώνων, όπως τη συγκέντρωση της Κέρκυρας και άλλες χωρίς να σημαίνει ότι οι προηγούμενες αναθεωρήσεις ήταν καλές.

Το ΚΚΕ σ' όλη τη διάρκεια αγωνίστηκε και συνεχίζει ν' αγωνίζεται για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας αγροτικής πολιτικής στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας που θα αναπτύσσονται και θα αξιοποιούνται οι παραγωγικές δυνατότητες της γεωργίας σύμφωνα με τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας, θα προωθεί τη διατροφική αυτάρκεια κι ανεξαρτησία της χώρας μας απέναντι στις πολυεθνικές τροφίμων, θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και θα διασφαλίζει το εισόδημα για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών.

Βασικά στοιχεία αυτής της ανάπτυξης είναι:

  • Η εφαρμογή κλαδικών πολιτικών για να ενισχύεται η απασχόληση και η προστιθέμενη αξία, να εξασφαλίζεται η διάθεση της παραγωγής και να βελτιώνεται το τελικό προϊόν.
  • Η αλλαγή της σύνθεσης της αγροτικής παραγωγής με την ενίσχυση των ζωικών και φυτικών προϊόντων που στηρίζουν τη ζωική παραγωγή.
  • Η ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού που αποτελεί τη βασική παραγωγική δύναμη με ουσιαστικά κίνητρα προς τους νέους που θέλουν ν' ασχοληθούν με τη γεωργία και την εξασφάλιση της δωρεάν υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, της δωρεάν Παιδείας, ουσιαστικών κινήτρων για κατοικία και εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
  • Η δημιουργία υποδομών από το κράτος για την εκπαίδευση των αγροτών στις νέες τεχνικές καλλιέργειες φυτών διατροφής και αναπαραγωγής ζώων.

Για το ΚΚΕ δεν είναι μονόδρομος η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων επιχειρηματιών και το ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που εφαρμόζεται με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας στο όνομα της οποίας αποφασίστηκε η νέα ΚΑΠ.

Σε αυτές τις πολιτικές του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς αντιπαραθέτουμε τον αναπτυγμένο παραγωγικό συνεταιρισμό. Ο παραγωγικός συνεταιρισμός μπορεί ν' αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα του μικρού και κατατεμαχισμένου κλήρου, τα υψηλά ενοίκια κλπ.

Μπορεί ακόμα να αξιοποιήσει τις νέες τεχνικές και τεχνολογίες, να μειώσει το κόστος παραγωγής, να αυξήσει την παραγωγικότητα της ελληνικής γεωργίας, να διασφαλίσει βιώσιμο αγροτικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.

Αυτός ο συνεταιρισμός που το ΚΚΕ προτείνει μπορεί να συμβάλλει και στην απασχόληση, στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας, αφού θα αγκαλιάζει την παραγωγή, τη μεταποίηση, εμπορία και διακίνηση των παραγόμενων προϊόντων.

Η πρόταση του ΚΚΕ δε χωρά στην ΚΑΠ και δεν είναι εφαρμόσιμη στα πλαίσια των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που υπηρετούν τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί έχει αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα κι αντιστρατεύεται τα συμφέροντα αυτά.

Το ΚΚΕ προωθεί την πολιτική της λαϊκής συμμαχίας, πρωτοστατεί και στηρίζει τις συσπειρώσεις όπου από κοινού οι μικρομεσαίοι αγρότες, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, νέοι, άνεργοι θα δημιουργήσουν το δικό τους λαϊκό μέτωπο για τη λαϊκή εξουσία όπου εκεί θα βρει εφαρμογή και η πρόταση για την αγροτική οικονομία. Σε αυτό θα συμβάλλουν οι αγώνες που έγιναν, αλλά πολύ περισσότερο αυτοί που έρχονται παρά τα εμπόδια και τα αυταρχικά μέτρα που παίρνονται, αφού υπάρχει η εμπειρία να παραμερίζονται.

Συμβάλλει και θα έχει όλο και μεγαλύτερη συμβολή στο μέλλον η ενίσχυση του ΚΚΕ, εκλογικά αλλά και οργανωτικά, για να παίξει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά το ρόλο του.


*Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Του Βαγγέλη ΜΠΟΥΤΑ*



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ