Κυριακή 8 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνο ο αγώνας θα μας σώσει!

Ο «Ρ» συζητά με Θεσσαλούς αγρότες για τις καταστροφικές συνέπειες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. «Επιβάλλεται ν' αγωνιστούμε», επισημαίνουν

Βρισκόμαστε τρεις μήνες μετά την υπερψήφιση από τη ΝΔ των αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ για το βαμβάκι, τον καπνό και το λάδι. Στο θεσσαλικό κάμπο οι αγρότες της περιοχής έχουν ριχτεί στη δουλιά με μεγάλη φούρια.

Οι βαμβακοπαραγωγοί στα χωράφια τους περιποιούνται και φροντίζουν τις καλλιέργειές τους για να έχουν μια καλή σοδειά. Ολη η ζωή τους είναι εκεί. Πάνω στα καρούλια και στα τρακτέρ. Ολη η ζωή τους, η επιβίωση των οικογενειών τους εξαρτάται από κει και πρέπει να τα δώσουν όλα. Ξέρουν, βεβαίως, ότι η ανταμοιβή δεν είναι στο ελάχιστο αντάξια του κόπου τους. Δουλεύουν, όμως, ακατάπαυστα για να πετύχουν ό,τι καλύτερο. Το ερώτημα που τους βασανίζει είναι το μέχρι πότε θ' αντέξουν.

Και στα καπνοχώραφα οι αγρότες βρίσκονται στο σπάσιμο των φύλλων. Ντάλα ο ήλιος κι αυτοί σκυμμένοι μέσα στις αυλακιές, μαζεύουν ένα ένα τα καπνόφυλλα και κοντοστέκονται μόνο όταν θέλουν να σκουπίσουν τον ιδρώτα από το πρόσωπό τους. Είναι πολύ σκληρός ο αγώνας που δίνουν για να ζήσουν. Και ξέρουν ότι θα γίνει ακόμα σκληρότερος με την εφαρμογή των νέων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που τους καταδικάζει με ξεκλήρισμα. Αυτούς δηλαδή που έχουν απομείνει, γιατί το ξεκλήρισμα των καπνοπαραγωγών έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και τώρα έρχεται το αποτελείωμα.


«Κάθε χρόνο έχουμε σταθερή μείωση του εισοδήματός μας» λέει μιλώντας στο «Ρ» ο Γιώργος Γκέκας, βαμβακοπαραγωγός από τη Γαλήνη Λάρισας. «Τώρα - συνεχίζει - απ' ό,τι φαίνεται, έρχονται τα χειρότερα για μας, κι όποιος αντέξει. Η ευθύνη βαρύνει τις κυβερνήσεις που λένε "ναι" σε όλα τα μέτρα που μας καταστρέφουν».

Ο Θ. Μπεχλιβάνης, βαμβακοπαραγωγός κι αυτός από το ίδιο χωριό, λέει: «Η κυβέρνηση αν και ψήφισε τα νέα μέτρα για το βαμβάκι, δε μας ενημέρωσε για το χαρακτήρα τους. Ακούμε για ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και γνωρίζουμε ό,τι διαβάζουμε από τις εφημερίδες. Η αίσθησή μας, όμως, είναι, απ' αυτά που ξέρουμε, ότι θα επιβιώσουν οι δυνατοί, δηλαδή οι μεγαλοαγρότες».

Βαμβακοπαραγωγός και ο Ν. Ζαμπούκας, από τους Χαλκιάδες Λάρισας, ο οποίος τονίζει πως «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το υποκριτικό ενδιαφέρον της για τους αγρότες καθώς στοχεύει καθαρά και ξάστερα στο ξεπάστρεμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών». Και συνεχίζει: «Πρέπει, όμως, να της στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα κι εμείς: Πως δε θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα να περιμένουμε παθητικά το "θάνατό" μας, αλλά θ' αγωνιστούμε για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας».

Ο Χρ. Ευθυμίου, νέος αγρότης από το Λεοντάρι Καρδίτσας, καλλιεργεί βαμβάκι εδώ και χρόνια. Μιλώντας στο «Ρ» λέει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια, λέει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, χτες του ΠΑΣΟΚ σήμερα της ΝΔ, αν και κάνουν λόγο για κίνητρα στους νέους αγρότες, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. «Δε μας αφήνουν - σημειώνει - να καλλιεργήσουμε όσο θέλουμε. Είμαστε νέοι, έχουμε διάθεση και δύναμη για δουλιά, αλλά μας βάζουν εμπόδια. Σπουδάζω παιδιά και τα προβλήματα είναι πολλά. Το εισόδημά μας μειώνεται συνεχώς, η ψυχολογία μας πέφτει, η ζωή μας χειροτερεύει. Αυτή η πολιτική πρέπει ν' αλλάξει ριζικά, αρκεί να καταλάβουν οι αγρότες ότι έχουν τη δύναμη με τους αγώνες τους να το κάνουν».

Ο Αχ. Γακόπουλος, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμματικού Καρδίτσας, τονίζει στο «Ρ»: «Η κυβέρνηση θέλει να μας κοροϊδέψει. Αν ήταν τόσο καλές οι αποφάσεις για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, όπως ισχυρίζεται, γιατί δεν τις εφάρμοζαν νωρίτερα και γιατί, τελικά, θεωρεί επιτυχία την παράταση που δόθηκε; Υποτιμά πολύ τη νοημοσύνη των αγροτών αν νομίζει ότι θα την πιστέψουμε. Ξέρουμε ότι ο στόχος της είναι να κοπούν οι επιδοτήσεις, να εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειές μας και να μας τις αρπάξουν οι σύγχρονοι τσιφλικάδες. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Επιβάλλεται ν' αγωνιστούμε».

Ο Ηλ. Καραγιάννης, καπνοπαραγωγός από την Τσαριτσάνη Ελασσόνας και μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού του χωριού, υπογραμμίζει: «Πριν δέκα χρόνια η παραγωγή καπνού στην Τσαριτσάνη ήταν 600 τόνοι το χρόνο και σήμερα μόνο 130 τόνοι. Τότε ζούσαν από την καπνοκαλλιέργεια περίπου 400 οικογένειες και σήμερα ζουν μόνο 70. Οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους, οι νέοι έφυγαν και όσοι απομείναμε, τώρα με την εφαρμογή των νέων μέτρων της ΕΕ για τον καπνό, θ' αναγκαστούμε να φύγουμε κι εμείς. Μόνο ο αγώνας θα μας σώσει. Διαφορετικά χαθήκαμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ