ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Στην Ακρόπολη το φιλειρηνικό ραντεβού

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε συγκέντρωση την Πέμπτη 5 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. στον Ιερό Βράχο

Με αφορμή τη συμπλήρωση στις 6 και 9 Αυγούστου, 59 χρόνων από τη μαύρη επέτειο του βομβαρδισμού από τους Αμερικάνους το 1945, με ατομικές βόμβες των ιαπωνικών πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, καλεί σε κινητοποίηση του φιλειρηνικού κινήματος - μια επέτειος που φέτος συμπίπτει με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και όλο το κλίμα τρομοϋστερίας που καλλιεργείται. Η ΕΕΔΥΕ καλεί τον αθηναϊκό και πειραιώτικο λαό την Πέμπτη, 5 Αυγούστου και ώρα 7.30 μ.μ. στην καθιερωμένη συγκέντρωση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ: «59 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα, οι ιμπεριαλιστές της Νέας Τάξης Πραγμάτων εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να δολοφονούν τους λαούς προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους». Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διακήρυξε το νέο δόγμα του προληπτικού πολέμου, που είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο. Κατάρτισε απροκάλυπτα τον κατάλογο των χωρών που αποτελούν τον "άξονα του κακού"».

Η ΕΕΔΥΕ συνεχίζει: «Η φετινή εκδήλωση που πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ για να τιμήσει τα αθώα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος, συμπίπτει με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας.

Η διεξαγωγή τους σκιάζεται:

- Από την "τρομοϋστερία" που καλλιεργείται και εντείνεται όσο φτάνουμε προς την έναρξη των αγώνων. "Τρομοϋστερία" με ενίσχυση της αστυνομοκρατίας, των κατασταλτικών μηχανισμών, με κάμερες - χαφιέδες και απαγόρευση διαδηλώσεων.

- Από την παρουσία του NATO μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης να εγγυηθεί δήθεν την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων κατά τη διάρκεια διεξαγωγής τους, προκαλώντας έτσι τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού.

Από την περσινή περικύκλωση του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης
Από την περσινή περικύκλωση του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης
- Από την υποκρισία σχετικά με την υπογραφή ολυμπιακής εκεχειρίας από χώρες οι οποίες έχουν πρωτοστατήσει στη σφαγή των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ».

Και καταλήγει: «Το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό -φιλειρηνικό κίνημα φουντώνει. Αυτό θα βάλει φρένο σήμερα. Αυτό θα τσακίσει αύριο τη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα να πραγματοποιήσουν ανάλογες εκδηλώσεις, τιμώντας τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος.


ΚΥΠΡΟΣ
Αντίμετρα στην ντιρεκτίβα

Πολλά ποντάρει η Λευκωσία στα μέτρα οικονομικής στήριξης των Τουρκοκυπρίων που πρότεινε πρόσφατα. Ενδεχόμενη αποδοχή τους από την ΕΕ πιθανόν να σημαίνει έστω και μικρή βελτίωση του προωθούμενου κοινοτικού κανονισμού. Το σχέδιο της Κομισιόν αναβαθμίζει το ψευδοκράτος, το χρηματοδοτεί αθρόα και ανοίγει τα λιμάνια του προς εμπορικές ανταλλαγές, παρακάμπτοντας τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Λιλλήκας, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το Σεπτέμβρη η Κομισιόν θα υιοθετήσει τα μέτρα που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση για ενίσχυση της οικονομίας των Τουρκοκυπρίων και για την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ο Γ. Λιλλήκας δήλωσε κομψά ότι τα μέτρα αυτά συμπληρώνουν ουσιαστικά τα «κενά» που υπήρχαν στον προωθούμενο από την Κομισιόν κανονισμό για την πράσινη γραμμή και τα οποία «δυσχέραιναν την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». Πρόκειται, είπε, για εισηγήσεις προς την Κομισιόν προκειμένου να διαφοροποιήσει τον κανονισμό ώστε να βοηθήσει στην οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων και να διευκολύνει την εμπορία προϊόντων προς την ευρωπαϊκή αγορά. Ο υπουργός τόνισε ότι σε περίπτωση που η Κομισιόν διαφοροποιήσει τον κανονισμό της, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει τα μέτρα σε διάστημα λίγων ημερών.

Από την πλευρά του ο «πρωθυπουργός» των Κατεχομένων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα απόρριψης των μέτρων από την τουρκοκυπριακή πλευρά, γιατί εξυπηρετούν την κοινότητά του, σε αντίθεση με τα μέτρα ασφάλειας - επίσης προωθούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία - που, όπως υποστήριξε, εξυπηρετούν τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.

Στο μεταξύ, οικοδομικός οργασμός παρατηρείται στα Κατεχόμενα. Δεύτερο, μέσα σε λίγες μέρες, δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις» σημειώνει ότι η ζήτηση ακίνητης περιουσίας, από αλλοδαπούς κυρίως, αυξάνεται διαρκώς. Τα Κατεχόμενα έχουν μετατραπεί σε εργοτάξιο, γράφει η εφημερίδα. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, από το Νοέμβρη του 2002 μέχρι σήμερα εκδόθηκαν 2.006 άδειες οικοδομών στην Κερύνεια, 485 στην Αμμόχωστο και 469 στη Λευκωσία.

Η εφημερίδα γράφει ότι ιδιαίτερα στην κατεχόμενη επαρχία της Κερύνειας οι τιμές οικοπέδων και σπιτιών έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Τονίζει ακόμα ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση οικοπέδων τόσο κοντά στη θάλασσα όσο και στο βουνό, στις πόλεις ή στα χωριά. Κατά την τελευταία τετραετία, γράφει η «Κίπρις», το ποσοστό αύξησης της αγοράς ακίνητης περιουσίας από αλλοδαπούς έφθασε στο 276%.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπείες των υπουργείων Εξωτερικών της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσουν διαβουλεύσεις, στο πλαίσιο της τακτικής ανταλλαγής απόψεων των δύο χωρών, στη Λευκωσία, αύριο, Τετάρτη, 4 του Αυγούστου. Οι διαβουλεύσεις θα καλύψουν θέματα Συμβουλίου Ασφαλείας, Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και θέματα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι της ελληνικής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, πρέσβης Γιώργος Γεννηματάς.

Θα ακολουθήσει σύσκεψη των αντιπροσωπειών, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου.

Αντικατοχική εκδήλωση

Αντικατοχική εκδήλωση υπό τον τίτλο «Πορεία για Λύση - Επανένωση - Ειρήνη» διοργανώνει ο Δήμος Αμμοχώστου το Σάββατο, 7 του Αυγούστου, στη Δερύνεια. Οπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Γιαννάκης Σκορδής, η εκδήλωση θα αρχίσει με συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Μοδέστου στη Δερύνεια.

Θα ακολουθήσει πορεία προς το οδόφραγμα του δρόμου προς την Αμμόχωστο, όπου θα αφεθούν λευκά μπαλόνια, ώστε να σταλεί μήνυμα αγωνίας για λύση, επανένωση και ειρήνη.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Αμμοχώστου θα μιλήσει στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρου Αμμοχώστου και θα ακολουθήσει σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία του δήμου.

Οπως ανέφερε ο Γ. Σκορδής, η αντικατοχική εκδήλωση θα γίνει φέτος χωρίς πρωτόκολλα και θα είναι λιτή, καθώς ο Δήμος Αμμοχώστου θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δίνει περισσότερη έμφαση στις επαφές που διεξάγει προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Γ. Σκορδής είπε ότι ο δήμος αποδίδει μεγαλύτερη σημασία στις επαφές που έχει με το δήμαρχο του τουρκοκυπριακού τομέα της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ