ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΥΜΑ» ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
«Θερίζουν» εργαζόμενους!

Εκλεισε η βιοτεχνία τυροκομικών «Καραμπέρης», αφήνοντας χωρίς δουλιά τους δώδεκα εργαζόμενους. Τέσσερις σχόλασε η «Καράτζης ΑΕ» - προανήγγειλε άλλες τρεις απολύσεις - έναν το πολυκατάστημα «Πράκτικερ», δυο η εταιρία «ΡαδιοΤαξί», σωρηδόν οι απολύσεις προσληφθέντων μέσω του προγράμματος για την «αντιμετώπιση» της ανεργίας!

Νέο, καλοκαιρινό, μπαράζ απολύσεων εκδηλώνεται, τις τελευταίες μέρες, στη Λάρισα! Σε μια περιοχή που η ανεργία «θερίζει», τρομοκρατεί και βασανίζει χιλιάδες ανθρώπους, οι εργοδότες εξακολουθούν να δρουν αυθαίρετα, ασύδοτα κι ατιμώρητα, πετώντας, συνεχώς, εργαζόμενους στο δρόμο. Το «δρεπάνι» των απολύσεων κινείται με γρηγοράδα και ορμή, κόβοντας αβέρτα «κεφάλια» εργατών και υπαλλήλων, χωρίς οι «κεφαλοκόφτες» να δίνουν λογαριασμό για τίποτα και σε κανέναν. Κάποιοι από δαύτους, προκειμένου να δικαιολογήσουν το «έγκλημά» τους, επικαλούνται την «ανάγκη» μείωσης του κόστους παραγωγής κι άλλοι κατηγορούν τους απολυμένους ότι «δε συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις τους». Η αλήθεια, όμως, είναι ότι και οι απολύσεις - όπως κι όλα τα αντεργατικά μέτρα - στοχεύουν στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών και στην τρομοκράτηση των εργατών, ούτως ώστε να μη διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Θερινό «λουκέτο»

Το «κακό» ξεκίνησε με το καλοκαιρινό «λουκέτο» που έβαλε, πριν λίγες μέρες, η τυροκομική εταιρία «Καραμπέρης», αφήνοντας χωρίς δουλιά τους δώδεκα εργαζόμενους που απασχολούσε και προσθέτοντας κι άλλο μάκρος στην ατέλειωτη «ουρά» των ανέργων της Λάρισας. Οι νέοι άνεργοι ψάχνουν να βρουν την αιτία για το «κανόνι» του εργοδότη τους και «ψάχνονται» να καταλάβουν τι έφταιξαν αυτοί για να 'χουν άδηλο μέλλον.

Αντί άδειας, απόλυση!

Το θερινό «χορό» των απολύσεων άνοιξε η επιχείρηση «Καράτζης ΑΕ» (πρώην ΒΕΣΥ), η οποία, στο τέλος της περασμένης βδομάδας και λίγο πριν το εργοστάσιο κλείσει για τις καλοκαιρινές διακοπές, προχώρησε στην απόλυση τεσσάρων εργαζομένων. Ταυτόχρονα, η εργοδοσία, μέσω του διευθυντή της επιχείρησης, διαμήνυσε ότι μόλις ξανανοίξει το εργοστάσιο, στις 23/8/2004, θα γίνουν άλλες τρεις απολύσεις.

Την ώρα που οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας υποστηρίζουν ότι οι απολύσεις γίνονται για τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, το σωματείο των εργαζομένων επισημαίνει ότι η επιχείρηση πάει πολύ καλά κι έχει κέρδη. Και υπογραμμίζει πως, με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται μείωση της παραγωγής για το επόμενο διάστημα, οι επτά απολύσεις θα δημιουργήσουν πρόβλημα εντατικοποίησης της εργασίας για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Προς τούτο, τόσο η διοίκηση του σωματείου, όσο και το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, διαμηνύουν ότι θα προχωρήσουν σε όποιες ενέργειες ενδείκνυνται και απαιτούνται για ν' ανακληθούν οι απολύσεις που έγιναν και να μην γίνουν οι άλλες που αναγγέλθηκαν.

Πρακτική τρομοκράτησης

Αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ίδρυση διασπαστικού εργοδοτικού σωματείου - δεν προσυπέγραψε το σχετικό κείμενο - κι έμεινε χωρίς δουλιά! Ο λόγος για εργαζόμενο στο πολυκατάστημα «Πράκτικερ» που λειτουργεί στη Λάρισα, τον οποίο απέλυσε, το περασμένο Σάββατο, η επιχείρηση με στόχο να τρομοκρατήσει τους συναδέλφους του και να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν το ταξικό σωματείο τους και να συμμετάσχουν στο υπό ίδρυση εργοδοτικό.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), που κήρυξε αμέσως στάση εργασίας και μέλη της διοίκησής του, μαζί με τη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων στο πολυκατάστημα, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση του «Πράκτικερ», απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης και το σταμάτημα της τρομοκρατικής πρακτικής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΚΛ σημειώνει ότι η τρομοκρατική απόλυση γίνεται λίγες μέρες μετά την απόφαση του σωματείου των εργαζομένων της επιχείρησης - η οποία κοινοποιήθηκε δημοσίως και παρουσία εκπροσώπων του πανελλαδικού σωματείου των εργαζομένων στην «Πράκτικερ», του ΕΚΛ και του σωματείου Υπαλλήλων Εμποροϋπαλλήλων Νομού Λάρισας - να ζητήσει από τη Διεύθυνση του «Πράκτικερ» της Λάρισας να εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να τηρούνται τα ωράρια εργασίας και οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους - συνεχίζει η ανακοίνωση του ΕΚΛ - να συσπειρωθούν γύρω από τον σωματείο τους, ν' αποκλείσουν κάθε εργοδοτική, διασπαστική προσπάθεια που γίνεται, ν' απαιτήσουν να τηρείται η εργατική νομοθεσία, η δημοκρατία στο χώρο εργασίας και να μπει φραγμός στα εκβιαστικά διλήμματα της εργοδοσίας «ή είσαι συνεργάσιμος, ή απολύεσαι».

«Ραδιο-απολύσεις»

Δύο εργαζόμενες αποφάσισε ν' απολύσει η εταιρία «ΡαδιοΤαξί», με το πρόσχημα ότι δεν εξυπηρετούν καλά τους πελάτες της εταιρίας. Οπως, μάλιστα, είπε στο «Ρ» ο πρόεδρός της, Τ. Χρυσισκός, η εταιρία είναι αποφασισμένη κι έτοιμη ν' απολύσει κι όποια άλλη από τις 6 εργαζόμενες δεν κάνει καλά τη δουλιά της. Να σημειωθεί ότι, πριν λίγο καιρό, από την ίδια εταιρία είχε απολυθεί κι άλλη μια κοπέλα.

Οι «τελειωμένοι» των προγραμμάτων

Στο μεταξύ άρχισε, κι αναμένεται να πάρει μαζικές διαστάσεις, η διαδικασία των απολύσεων εργαζομένων που είχαν βρει δουλιά μέσω του διαβόητου «προγράμματος ολοκληρωμένης παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας στο νομό Λάρισας». Η διάρκεια αυτού του προγράμματος ήταν για δυο χρόνια και με τη λήξη του, αυτές τις μέρες, άρχισαν ν' απολύονται πολλοί από τους κοντά 2.000 Λαρισαίους οι οποίοι είχαν πιάσει δουλιά σε κάποια επιχείρηση που συμμετείχε στο πρόγραμμα. Πρώτοι που έσπευσαν να διώξουν τους πρώην ανέργους είναι κάποιοι ξενοδόχοι, πολλοί εκ των οποίων, μάλιστα, πλήρωναν μόνο για τα ένσημα των εργαζομένων κι έβαζαν στην τσέπη τους τα υπόλοιπα από τις 175.000 δραχμές μηνιαίως που εισέπρατταν από τον ΟΑΕΔ, ως επιδότηση για την πρόσληψη κάθε ανέργου.


«ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΠΕ»
Απέλυσε παράνομα συνδικαλιστή

Σε μπαράζ συνδικαλιστικών διώξεων έχει προχωρήσει αποθρασυμένη η εργοδοσία στον κλάδο του Μετάλλου στην Αθήνα, καθώς μέσα σε ένα μήνα απολύθηκε παράνομα και δεύτερο μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ». Μετά την απόλυση του Α. Χαραλαμπίδη από την «ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ», σειρά πήρε την περασμένη Παρασκευή ο Νίκος Τουτουντζάκης αναπληρωτής Γραμματέας του Συνδικάτου, τον οποίο απέλυσε παράνομα η εργοδοσία της επιχείρησης «ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΠΕ». Μόλις το περασμένο Φλεβάρη η ίδια εργοδοσία είχε απολύσει κι άλλον εργαζόμενο μέλος του Συνδικάτου, επειδή ξεσήκωσε τους εργαζόμενους και διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους.

Η παρέμβαση του Συνδικάτου ήταν άμεση και χτες το πρωί μαζί με τον απολυμένο βρέθηκαν στο εργοστάσιο. Εκεί βρήκαν την εργοδοσία να φυλάσσεται και πάλι προκλητικά από την αστυνομία. Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποί της υποστήριξαν θρασύτατα στους συνδικαλιστές ότι θα εφαρμόζουν όπως θέλουν τον νόμο 1264, που απαγορεύει τις απολύσεις συνδικαλιστών. Λίγη ώρα αργότερα, συνδικαλιστές του συνδικάτου αλλά και άλλων πρωτοβάθμιων σωματείων και της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ βρέθηκαν στο υπουργείο Εργασίας και έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας.

Εκεί, ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον οποίο συναντήθηκαν, κάτω από την πίεση των συνδικαλιστών για άμεση παρέμβαση, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την εργοδοσία, η οποία προσπάθησε να υποστηρίξει ότι ο εργαζόμενος δημιουργούσε προβλήματα στο χώρο εργασίας. Τα προβλήματα, βέβαια, ήταν οι διεκδικήσεις του συνδικαλιστή από την εργοδοσία. Τελικά, ο υπουργός αφού απλά ζήτησε από την εργοδοσία να ανακαλέσει την απόλυση, για να αποφύγει στη συνέχεια παραπέρα αντιδράσεις, αρκέστηκε να δεσμευτεί στους συνδικαλιστές ότι θα ενεργοποιήσει όλο τον μηχανισμό του υπουργείου (Επιθεωρήσεις, Εργασίας, ΙΚΑ κ.ά.) αν και όπως ο ίδιος παραδέχτηκε είναι αναποτελεσματικός.

Σε δήλωσή του στο «Ρ», μετά τη συνάντηση, ο Κ. Μυτιληνιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου τόνισε ότι οι πολιτικές που έχουν εφαρμόσει όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις έχουν επιτρέψει την ασυδοσία των εργοδοτών, με αποτέλεσμα να αδιαφορούν ακόμα και γι' αυτούς τους εργατικούς νόμους που υπάρχουν. Οι εργαζόμενοι του κλάδου όμως θα υπερασπιστούν αγωνιστικά τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματά τους ακόμα και μέσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο ίδιος ο απολυμένος Ν. Τουτουντζάκης κατήγγειλε τις απειλές και τους εκβιασμούς από ανθρώπους της εργοδοσίας, ότι θα απολυθεί για να σταματήσει να διεκδικεί μέσα στο εργοστάσιο και τόνισε: «Η απόλυσή μου δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια της εργοδοσίας να φιμώσει κάθε φωνή αντίστασης και αγώνα και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, για να μη σηκώνουν κεφάλι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ