ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Αυξήσεις περίπου 7,5% και με ... το νόμο

Με το ...«μαθηματικό τύπο», που επέλεξε η κυβέρνηση, δίνεται το «πράσινο» στους σχολάρχες να επιβάλλουν ετήσιες αυξήσεις στα δίδακτρα, που θα είναι υπερδιπλάσιες του πληθωρισμού

Αυξήσεις που θα είναι ακόμα και υπερδιπλάσιες του πληθωρισμού καθιερώνει η κυβέρνηση στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με εξαίρεση τις τάξεις του νηπιαγωγείου, της Α΄ δημοτικού και της Α΄ γυμνασίου. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση - με το προκλητικό επιχείρημα ότι η πολιτική που προωθεί η ΝΔ στα ζητήματα εκπαίδευσης θα ...περιορίσει την αγορά των φροντιστηρίων και ότι η αγορά των ιδιωτικών ΙΕΚ λειτουργεί «ανταγωνιστικά» - νομιμοποιεί την καταλήστευση των γονιών από αυτές τις κατηγορίες εκπαιδευτηρίων, αφήνοντας τη διαμόρφωση των διδάκτρων στις εκάστοτε κερδοσκοπικές ορέξεις των ιδιοκτητών επιχειρηματιών.

Αυτό είναι το πλαίσιο της νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα καθορίζει από τη νέα σχολική χρονιά τον τρόπο διαμόρφωσης των ετήσιων αυξήσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, που ανακοίνωσε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Η ρύθμιση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, αφορά περίπου σε 10.000 οικογένειες που τα παιδιά τους πρόκειται να φοιτήσουν από τη σχολική χρονιά 2005-2006 στο νηπιαγωγείο, στην Α΄ δημοτικού και στην Α΄ γυμνασίου και 70.000 περίπου οικογένειες που τα παιδιά τους φοιτούν ήδη σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Σε κάθε περίπτωση αφορά στα ταμεία των επιχειρήσεων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που θα τους αποφέρει σίγουρα κέρδη για τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται:

  • Τα δίδακτρα του νηπιαγωγείου, της Α΄ τάξης του δημοτικού και της Α΄ τάξης του γυμνασίου θα διαμορφώνονται κάθε χρόνο ελεύθερα από τους σχολάρχες, που θα πρέπει να ανακοινώνουν μέσα στους πρώτους δύο μήνες κάθε σχολικής χρονιάς τα δίδακτρα που θα ισχύσουν γι' αυτές τις τάξεις την επόμενη χρονιά
  • Οι ετήσιες αυξήσεις για όλες τις άλλες τάξεις δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου θα υπολογίζονται με βάση το μαθηματικό τύπο: «0,35 Χ μεταβολή δείκτη τιμών καταναλωτή προηγούμενου χρόνου + 0,65 Χ μέση αύξηση αμοιβών εκπαιδευτικών ιδιωτικών σχολείων». Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η αύξηση για φέτος υπολογίζεται γύρω στο 7,5% περίπου. Δηλαδή, υπερδιπλάσια του πληθωρισμού
  • Από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα δίδακτρα όλων των φροντιστηρίων, καθώς και των ΙΕΚ και Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών στα οποία καταφεύγουν χιλιάδες γονείς χρυσοπληρώνοντας προκειμένου να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους «ένα χαρτί». Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ ή ΕΕΣ θα μπορούν να αυξάνουν τα δίδακτρα χωρίς τους «περιορισμούς» του μαθηματικού τύπου!
  • Για τα δίδακτρα των παιδικών σταθμών επιβάλλεται πλαφόν 5% στις φετινές αυξήσεις.

Επιχειρώντας να «χρυσώσει το χάπι» ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου ισχυρίστηκε ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κερδοσκοπία όλων των τελευταίων χρόνων και την αναποτελεσματικότητα της τακτικής επιβολής διαφορετικού πλαφόν κάθε χρόνο που τελικά οδηγούσαν σε αυξήσεις ακόμα και 50%.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ
Διαφημιστική προβολή με πόρους του προϋπολογισμού

Στην υλοποίηση των προγραμμάτων «επιχειρηματικής αξιοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων», τα οποία θα πληρωθούν με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ. Πρόκειται για «δράσεις» διαφημιστικής προβολής μεγάλων και «επιλεγμένων» ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και ανάπτυξης δημόσιων σχέσεων ντόπιων με ισχυρούς ξένους επιχειρηματικούς ομίλους. Το συγκεκριμένο πλαίσιο αξιοποιείται και από ξένους επιχειρηματίες που βλέπουν την Ελλάδα σαν τόπο κατανάλωσης των προϊόντων τους. Οπως ανακοινώθηκε, οι «συνεργαζόμενοι φορείς» είναι οι μεγαλοβιομήχανοι του ΣΕΒ, ο «Αθήνα 2004», το ΕΛΚΕ, ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) και το ΕΒΕΑ.

Παρουσιάζοντας τα προγράμματα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης απέφυγε να πει οτιδήποτε για το ύψος των «επιχειρηματικών συμφωνιών» που αναμένει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι φανερό όμως ότι το «ισχυρό τους χαρτί» για την «προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων», δεν είναι τα χρυσοπληρωμένα - από τον ελληνικό λαό - προγράμματα διαφημιστικής προβολής, αλλά οι νομοθετικές αλλαγές που έχουν στα σκαριά και θα υλοποιηθούν προς το τέλος του Φθινοπώρου. Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε, με νόημα, στην άρση των «γραφειοκρατικών και φορολογικών εμποδίων» και στο νέο «Αναπτυξιακό νόμο», μέσω των οποίων σκοπεύουν να δώσουν πρόσθετες φοροαπαλλαγές και άλλες διευκολύνσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΚΕ, οι ξένες επιχειρήσεις, που μέχρι σήμερα δήλωσαν «συμμετοχή» στα προγράμματα, προέρχονται από τις ΗΠΑ (135), τη Βουλγαρία (133), τη Γερμανία (111), τη Βρετανία (105), την Αυστρία (59) και την Ιταλία (56). Εκτός των άλλων, είναι απόλυτα φανερή και η εξαιρετικά περιορισμένη γεωγραφική κατανομή των ...«επενδυτών». Από τις εταιρίες αυτές, 158 δραστηριοποιούνται στις τηλεπικοινωνίες, 89 στην ένδυση, 78 στα τρόφιμα και ποτά, 50 στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και 40 στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Είναι φανερό ότι οι ενδιαφερόμενοι αξιοποιούν την ευκαιρία, προκειμένου να εξάγουν στην Ελλάδα τα προϊόντα τους όπως φανερή είναι και η παντελής απουσία ενδιαφέροντος για μια σειρά από σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας...

ΕΦΟΡΙΑ
«Συγκεντρωτικές καταστάσεις» επαγγελματιών

Παράταση στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες για την υποβολή των καταστάσεων «πελατών - προμηθευτών» έδωσε με υπουργική απόφαση το υπουργείο Οικονομικών. Οι προθεσμίες (ανεξάρτητα από τον τρόπο υποβολής) είναι οι παρακάτω:

  • Μέχρι 30 Σεπτέμβρη για όσους έχουν ΑΦΜ που λήγει στα ψηφία 1, 2 και 3.
  • Μέχρι 7 Οκτώβρη για τους ΑΦΜ σε 4, 5 και 6.
  • Μέχρι 14 Οκτώβρη για τους ΑΦΜ σε 7, 8 και 9.
  • Μέχρι 21 Οκτώβρη για τους ΑΦΜ που λήγουν στο ψηφίο 0.
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ακριβότερα 13,13% στο 7μηνο

Ακριβότερα κατά 13,13% αγοράζουν οι καταναλωτές την αμόλυβδη βενζίνη από τα πρατήρια. Η εκτίμηση αυτή, ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης, που χτες έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία από την εξέλιξη της μέσης τιμής της αμόλυβδης βενζίνης, όπως αυτή προκύπτει από τις μετρήσεις (τιμοληψίες) που έγιναν σε 2.300 πρατήρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, η μέση τιμή της αμόλυβδης, διαμορφώθηκε στις 30 Ιούλη 2004 στα 0,827 ευρώ ανά λίτρο. Ηταν δηλαδή 0,12% φτηνότερη σε σχέση με την περασμένη βδομάδα (23 Ιούλη) που η μέση τιμή της αμόλυβδης είχε διαμορφωθεί στα 0,828 ευρώ ανά λίτρο. Ομως, από τις αρχές του χρόνου, η τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 13,13%.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Στα 37,4 εκατ. ευρώ τα κέρδη εξαμήνου

Λιγότερα κέρδη εμφανίζει στο α' εξάμηνο του 2004 ο Ομιλος της Εμπορικής Τράπεζας. Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει κυρίως με τη διαφορετική λογιστική απεικόνιση των οικονομικών μεγεθών από τη νέα διοίκηση.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό, τα προ φόρων κέρδη έφτασαν 37,4 εκατ. ευρώ (από 56,2 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2003). Μειώθηκαν δηλαδή κατά 33,4%. Η διοίκηση της τράπεζας κάνει λόγο για «αυξημένα λειτουργικά έξοδα» (για δαπάνες προσωπικού), τα οποία, σύμφωνα με την ίδια, «περιλαμβάνουν πρόβλεψη 23,5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του ελλείμματος του ασφαλιστικού Ταμείου (ΤΕΑΠΕΤΕ)».

Είναι φανερό, δηλαδή, ότι βαφτίζουν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους σαν «έλλειμμα» του ασφαλιστικού ταμείου. Ενόψει της εφαρμογής των λεγόμενων Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ) ανακοίνωσαν ότι στο τέλος της τρέχουσας χρήσης τα ίδια κεφάλαια θα μειωθούν κατά 150 εκατ. ευρώ (συμμετοχές σε μη συνδεδεμένες επιχειρήσεις, μείωση άυλων παγίων κ.ά.). Αντίθετα θα αυξηθούν κατά 200 εκατ. ευρώ από την απεικόνιση της ακίνητης περιουσίας στις πραγματικές (εμπορικές) τιμές. Στο α' εξάμηνο του 2004 τα καθαρά έσοδα από τόκους εμφανίζουν αύξηση 8% (στα 318,5 εκατ. ευρώ), ενώ τα έσοδα από προμήθειες έμειναν στα περσινά επίπεδα (77,1 εκατ. ευρώ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ