ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Αυγούστου 2004
Σελ. /28
Ακρα του τάφου σιωπή

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Πώς μπορείς να μάθεις, όντας κάτοικος Ελλάδας, για το ποιοι απεργούν; Βλέποντας ένα οποιοδήποτε ξένο κανάλι.

Πώς θα μπορούσες να μάθεις ποιοι απεργούσαν χτες; Πάλι βλέποντας οποιοδήποτε ξένο κανάλι.

Εμαθε κανείς χτες, εδώ στην Ελλάδα, εκτός από τους αναγνώστες του «Ρ» και τους ακροατές του «902», ότι το ΠΑΜΕ οργανώνει για την ερχόμενη Τρίτη εκδήλωση για τους 13 νεκρούς στα Ολυμπιακά έργα; Ναι, οι τηλεθεατές των ξένων καναλιών.

Κι όμως, τα σχετικά δελτία ήταν στα χέρια όλων των αγαπητών - κατά τ' άλλα - συναδέλφων στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ομως, ένας ξετσίπωτα χυδαίος και προκλητικός «εθνικοπατριωτισμός» των αφεντικών τους (καμιά σχέση ούτε με το έθνος, ούτε με την πατρίδα), που θεωρεί «εθνικό συμφέρον» το συμφέρον της «Κόκα Κόλα» και του συρφετού της Ολυμπιακής «Οικογένειας-χορηγίας», εξαφανίζει κάθε είδηση που - κατά τη γνώμη της κάστας η οποία κερδίζει από τους Αγώνες - «χαλάει την εικόνα».

Λοιπόν, ας το πάρουν ορισμένοι χαμπάρι. Ολοι αυτοί οι παρατρεχάμενοι της Ολυμπιακής ιδέας θα εξαφανιστούν μετά τη λήξη των Αγώνων της μεγάλης αρπαχτής. Οι εργάτες, όμως, που μάτωσαν και ματώνουν θα εξακολουθήσουν να είναι εδώ. Κι όπως χτες έτσι κι αύριο θα συνεχίσουν να χαλάνε τη σούπα της «εθνικής» συναίνεσης, γιατί πολύ απλά το έθνος των εργατών και το έθνος της κεφαλαιοκρατίας δεν επικοινωνούν ποτέ, πουθενά και σε τίποτα.

Μας χωρίζουν πολλά και κάθε μέρα που περνά η άρχουσα τάξη μέσα και από τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει φροντίζει να μας θυμίζει πως μας χωρίζουν ακόμα περισσότερα. Γκέκε; Χρυσοπληρωμένοι που παριστάνετε τον «ελεύθερο» και «αδέσμευτο» Τύπο ο οποίος δήθεν «ελέγχει την εξουσία», όντας καβάλα στο σβέρκο των εργατών οι ίδιοι;


ΛΑΜΨΗ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ

ΕΡΧΕΤΑΙ: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασιζόμενη στα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να εφαρμόσει αμέσως σχέδιο περιστολής των δημοσίων δαπανών, με πρώτο στόχο την εξοικονόμηση πόρων που πλησιάζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ» (ο Π. Αμυράς στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ: «Η λάμψη της Ολυμπιακής Φλόγας τα κρύβει όλα, ακόμα και τα αυθαίρετα που φύτρωσαν σαν μανιτάρια μέχρι και στα ρετιρέ του Κολωνακίου! Είναι και αυτός ο καταπληκτικός φωτισμός του Παρθενώνα, αλλά και η καινούρια φωτεινή -νυκτερινή - όψη την οποία αποκτά η Βουλή, που σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι ζεις στη Λεωφόρο Ηλυσίων στο Παρίσι (...) Τον Σεπτέμβριο - όταν τα φώτα των Ολυμπιακών Αγώνων θα χαμηλώσουν - ασφαλώς ο ταλαίπωρος εργαζόμενος θα κληθεί και πάλι να πληρώσει, αφού και τα δημοσιονομικά είναι φτωχά, όπως παραδέχεται ακόμα και η κυβέρνηση. Αλλά - για σκεφθείτε - να είναι με... τρύπια τσέπη και λιγότερη δημοκρατία!» (ο Γιάννης Διακογιάννης στα ΝΕΑ).

ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ: «Το υπουργείο Εσωτερικών (αναφέρεται στην Αγγλία) προτείνει να "καταστεί αδίκημα η διαμαρτυρία έξω από σπίτια, όταν αυτή προκαλεί όχληση, συναγερμό η άγχος στους κατοίκους". Ολες οι διαμαρτυρίες σε κατοικημένες περιοχές θα μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν ως ποινικό αδίκημα. Τα νέα μέτρα, αν εγκριθούν, θα διασφαλίσουν την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος των περισσοτέρων διαμαρτυρόμενων πολιτών (...) Τη στιγμή που θα χάσουμε όλες τις ελευθερίες μας, θα ξεχάσουμε ποιες ακριβώς ήταν. Η ησυχία, με την οποία γίνονται δεκτοί οι νόμοι σαν αυτόν της περασμένης εβδομάδας, επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία της λήθης έχει ήδη ξεκινήσει» (ο George Monbiot στον The Guardian).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΠΑΡΟΧΕΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ

ΤΑ ΝΕΑ: ΣΤΟ ΒΡΟΝΤΟ 318 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΛΟΓΩ ΤΡΟΜΟ-ΥΣΤΕΡΙΑΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ... ΠΡΑΣΑ

Η ΝΙΚΗ: «ΧΡΥΣΟ» ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΧΟΥΜΕ... ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

ΕΘΝΟΣ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΕΤΡΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΕΡΓΙΑ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΒΑΣΕΙΣ, ΠΟΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΕ ΖΗΤΗΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 9.500 ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Η ΑΥΓΗ: ΜΕ ΨΕΜΑΤΑ Ο ΜΠΟΥΣ ΚΗΡΥΞΕ ΤΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ:ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΜΙΣΘΟ 1.100 ευρώ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
H φυλή του XILTON

«Ηταν το λιγότερο έκπληξη, με την Ελλάδα να διοργανώνει τους Ολυμπιακούς, στη χθεσινή πρώτη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Επιτροπής να επιλέξουν τα αγγλικά. Η χρησιμοποίησή της θα ήταν δόκιμη μόνο αν στο παρελθόν ήμαστε μια αγγλική αποικία, είχαμε 40 γλώσσες και διαλέκτους και τη χρησιμοποιούσαμε σαν "lingua franca" για να συνεννοούνται οι ελληνικές φυλές. Εκτός αν η Γιάννα Αγγελοπούλου δημιούργησε μια νέα φυλή. Με νέα γλώσσα και συνήθειες, που ζει στο Hilton και τρέφεται στην Αγορά της Φιλοθέης. Οι υπόλοιποι δε χρειάζεται να την καταλαβαίνουν. Μπορούν να τη θαυμάζουν και την τρέφουν (τη φυλή)» (ο Α. Πανούτσος στο ΒΗΜΑ).

Nα πίνουμε βενζίνη

«Οι τιμές των δωματίων αγγίζουν τα 3 μεροκάματα για μια διανυκτέρευση και ο καφές συναγωνίζεται την τιμή της αμόλυβδης» (ο Δ. Τριανταφυλλίδης στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Kράτα και μια γάτα

«Από εδώ κι εμπρός δε θα είμαστε οι καρπαζοεισπράκτορες της Ευρώπης και οι ζητιάνοι των ΗΠΑ. Θα είμαστε η σεβαστή σε όλους χώρα, που έκανε μια από τις καλύτερες Ολυμπιάδες όλων των εποχών. Φτάνει να μας το επιτρέψετε κύριοι ένστολοι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ατλαντικής Συμμαχίας και των συναφών επαγγελμάτων. Φτάνει να μην κάνετε κανένα μοιραίο λάθος, έτσι που μπλέκεστε στα πόδια μας αυτές τις μέρες» (η Ιωάννα Κολοβού στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ