ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Αυγούστου 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισβολή, κατεδαφίσεις και «επεισόδιο» με BBC

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Νέα εισβολή, μικρής εμβέλειας αυτή τη φορά, πραγματοποίησε, χτες τα ξημερώματα, ο ισραηλινός στρατός στη Ράφα, λίγες ώρες μετά τους πυραύλους που εκτόξευσαν ισραηλινά ελικόπτερα, διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση ολόκληρης της περιοχής. Για άλλη μια φορά, στόχος ήταν δεκάδες σπίτια που ισοπεδώθηκαν από ισραηλινούς εκσκαφείς. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τραυματίστηκε σοβαρά 1 Ισραηλινός στρατιώτης που πυροβολήθηκε από Παλαιστίνιο ελεύθερο σκοπευτή.

Αργότερα, χτες το πρωί, δεκάδες εξοργισμένοι κάτοικοι της Ράφα, συνοδευόμενοι από ενόπλους των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», πραγματοποίησαν ολιγόωρη συμβολική κατάληψη του κυβερνείου, διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία της Παλαιστινιακής Αρχής απέναντί τους. Η ένταση αποκλιμακώθηκε με παρέμβαση του Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος δεσμεύτηκε να χορηγηθούν κουβέρτες, σκεύη κουζίνας αλλά και χρηματική βοήθεια στους αστέγους, προκειμένου να μπορέσουν να νοικιάσουν κάποιο πρόχειρο κατάλυμα.

Τέλος, ο ισραηλινός στρατός εξέφρασε, χθες, τη «λύπη» του για το περιστατικό που σημειώθηκε, λίγο έξω από τη Ραμάλα, ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και τριμελές συνεργείο του BBC. Οι Βρετανοί δημοσιογράφοι συνόδευαν Παλαιστίνιο γιατρό σε κατ' οίκον επίσκεψη για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ και βρέθηκαν αίφνης αντιμέτωποι με Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν καταλάβει το σπίτι και τους σημάδευαν επί ώρα μέχρι να τους αφήσουν να φύγουν.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επεσε αμερικανικό ελικόπτερο

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέες απώλειες για την αμερικανική κατοχική δύναμη στο Αφγανιστάν... ένας Αμερικανός πεζοναύτης νεκρός και άλλοι 14 στρατιώτες τραυματίστηκαν, όταν το ελικόπτερο, τύπου «Black Hawk», στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε στην επαρχία Χοστ, στα νοτιοανατολικά της χώρας. Αυτή τη φορά δεν ήταν «εχθρικά πυρά» που προκάλεσαν την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου, τουλάχιστον όπως ανέφερε Αμερικανός στρατιωτικός στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μάλλον πρόκειται για ατύχημα. Η περιοχή έχει αποκλειστεί από τον αμερικανικό στρατό και διεξάγονται έρευνες για την εξακρίβωση των αιτίων του «δυστυχήματος», όπως χαρακτηρίστηκε το συμβάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ