ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Αυγούστου 2004
Σελ. /28
Με ποιους γιορτάζουν οι εργαζόμενοι

Σήμερα η τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα

Αρχίζει σήμερα - και επίσημα - η 28η Ολυμπιάδα, η Ολυμπιάδα της Αθήνας. Η τελετή έναρξης που πραγματοποιείται απόψε στο ΟΑΚΑ και που αναμένεται να την παρακολουθήσουν από την τηλεόραση εκατομμύρια άνθρωποι απ' όλο τον πλανήτη αναμένεται να εντυπωσιάσει. Πλευρές αυτής της τελετής έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας και δίνουν υποσχέσεις για μια φαντασμαγορική βραδιά. Περισσεύουν τα καλά λόγια για τους διοργανωτές από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και από τους επίσημους, σχετικούς και άσχετους, που καλούνται φορτικά να εκφέρουν γνώμη.

Ομως, υπάρχουν πολλά όμως:

-- Ο ελληνικός λαός καλείται να συμφωνήσει με την ιδέα πως στους επίσημους σ' αυτή τη γιορτή της νεολαίας όλου του κόσμου - όπως έπρεπε να είναι - θα πρέπει να λογίζει όλον αυτό των εσμό των πριγκίπων, βαρόνων, φασιστών, τέως βασιλέων, αιματοβαμμένων προέδρων και πρωθυπουργών και εξεζητημένων πρωταγωνιστών του τζετ σετ που ήδη έφθασαν στη χώρα μας. Ολοι αυτοί - που μόνο την περιφρόνησή του αξίζουν - ήδη τον προκαλούν όχι μόνον με την παρουσία τους, αλλά και με τον χλιδάτο τρόπο που διαβιούν δίπλα του. Το «ΚΟΥΗΝ ΜΑΙΡΗ 2», τα γιοτ του Λάτση και άλλα παρόμοια μέσα που διατέθηκαν για τους υψηλούς επισήμους, προκαλούν την οργή του μεροκαματιάρη και του άνεργου στις φτωχογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά. Μ' αυτούς οι Ελληνες εργαζόμενοι δεν μπορούν να γιορτάσουν μαζί, όση προσπάθεια κι αν καταβάλουν η κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων, με τους παρατρεχάμενούς τους.

-- Η θέα και μόνο μιας Αθήνας «ντυμένης» με τις αφίσες των χορηγών που «έμπρακτα στηρίζουν τη διοργάνωση» προκαλεί τουλάχιστον μελαγχολία σ' όσους έχουν κάνει τρόπο ζωής το ευ αγωνίζεσθαι. Πώς να αγωνίζονται καλώς οι αθλητές, όταν είναι κυριολεκτικά υποταγμένοι στα συμβόλαια και τις ορέξεις των χορηγών; Οταν υποχρεώνονται να χαπακώνονται με διάφορα «συμπληρώματα» γιατί ο ανταγωνισμός μεταξύ τους - να το πούμε καλύτερα μεταξύ των χορηγών τους - είναι αδυσώπητος;

Eurokinissi

-- Η περίφημη Ολυμπιακή εκεχειρία, που τόσος ντόρος γίνεται υποκριτικά στη χώρα μας μήνες τώρα, αποδείχτηκε - όπως ακριβώς το 'λεγαν οι κομμουνιστές - σκέτη ουτοπία. Αυτές τις μέρες, σήμερα που γίνεται η τελετή έναρξης, οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί ιμπεριαλιστές ισοπεδώνουν ολόκληρες πόλεις στο Ιράκ και δολοφονούν τον αδούλωτο λαό του. Αλλά και οι Ισραηλινοί συνεχίζουν με την ίδια ένταση το μακελειό στην Παλαιστίνη. Φαίνεται πως η εκεχειρία που δέχονται αφορά μόνο την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που καλούνται να αναστείλουν τους αγώνες τους, στο όνομα της «ασφάλειας» των Ολυμπιακών Αγώνων.

-- Μια στρατοκρατούμενη Αθήνα, με τις εκατοντάδες κάμερες, τα «Ζέπελιν» και τα «Αβακς» στον αέρα, όλο το στόλο στη θάλασσα, τα ΝΑΤΟικά τμήματα να κατοικοεδρεύουν στην Αττική και παραδίπλα, τους χιλιάδες αστυφύλακες και σεκιουριτάδες να σε βλέπουν περίεργα κάθε πέντε μέτρα και τους πράκτορες - ντόπιους και ξένους - να περισσεύουν σε κάθε κοινωνική εκδήλωση, ανεξάρτητα από περιεχόμενο, αυτή είναι η εικόνα της πόλης που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όχι η εικονική πραγματικότητα που μας δίνουν τα «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης και της «Αθήνα 2004» από τα «στρατευμένα στην υπόθεση της Ολυμπιάδας» ΜΜΕ. Μια εικόνα που τη βιώνουμε και μας εξοργίζει.

-- Το τεράστιο κόστος αυτών των Αγώνων - το βουτηγμένο στο αίμα δεκατριών νεκρών εργατών και δεκάδων άλλων σακατεμένων - που ορισμένοι το ανεβάζουν ακόμη και στο απίστευτο ποσό των 10 δισ. ευρώ, αναμένεται να μετακυλιστεί στις πλάτες του ελληνικού λαού και να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένα αντιλαϊκά μέτρα από την επαύριο κιόλας των Αγώνων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη ανεργία που έρχεται με μαθηματική ακρίβεια, φέρνουν στους εργαζόμενους μαύρες σκέψεις, που μόνο με προσπάθειες για να ενταθεί η συλλογική τους αντίσταση στις επιδιώξεις των κυβερνώντων, μπορούν να διασκεδαστούν.

Ολα τα παραπάνω «όμως» είναι που κάνουν τους εργαζόμενους να προτιμούν άλλη παρέα για να γιορτάσουν.

Προτιμούν τους απλούς αθλητές, Ελληνες και ξένους, τους πραγματικούς πρωταγωνιστές αυτών των αγώνων, τους οποίους στηρίζουν στην προσπάθειά τους και τους εύχονται κάθε επιτυχία. Προτιμούν, επίσης, όλους εκείνους που έχουν αηδιάσει με την άκριτη εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, που κατανοούν ότι δεν πάει άλλο και δείχνουν αποφασισμένοι να παλέψουν για ένα αθλητισμό λαϊκό, μαζικό, χωρίς σπόνσορες και χορηγούς, «κόκα - κόλα» και «αντίντας».


Βασίλης ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΗΣ

ΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΑΡΑΤΤΕ

Από το Βερολίνο του 1936, όπου η τηλεόραση πρωτοεμφανίστηκε σε Ολυμπιάδα για τις ανάγκες της ναζιστικής προπαγάνδας, ή τους Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο, που τα τηλεοπτικά δικαιώματα δεν ξεπέρασαν τις 1.000 λίρες, έχουν διανυθεί Ολυμπιακά έτη ...φωτός, με αποτέλεσμα στη σημερινή εποχή η «μπίζνα» που διέπει τη σχέση Ολυμπιακών-τηλεόρασης να θεωρείται από τις πιο μεγάλες του πλανήτη. Σπάζοντας όλα τα προηγούμενα ρεκόρ, όπως αναφέρουν οι μετρήσεις της ΔΟΕ, από τα 3,9 δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη που έχουν πρόσβαση στην TV, τους Αγώνες του Σίδνεϊ παρακολούθησαν τα 3,7 δισεκατομμύρια!

***

Τα λεφτά, λοιπόν, είναι πολλά. Ο πολυεθνικός κολοσσός NBC, επί παραδείγματι, έχει πληρώσει περί τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να «καπαρώσει» τους (θερινούς και χειμερινούς) Ολυμπιακούς το διάστημα 2000-2008. Η εξήγηση είναι απλή: Τα κέρδη του από το Σίδνεϊ και μόνο ξεπέρασαν τα 900 εκατ. δολάρια. Το ύψος της κερδοφορίας είναι εξωφρενικό. Ας αναλογιστούμε ότι το ύψος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε όλο τον πλανήτη που αφορούν στην Ολυμπιάδα είναι 100 εκατ. δολάρια.

***

Για να έρθουμε στα της Αθήνας, οι Ολυμπιακοί του 2004 έχει εκτιμηθεί ότι θα αποφέρουν έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια, δηλαδή, από τους Αγώνες της Ατλάντα. Πρόκειται για πακτωλό που αντιστοιχεί στο 45% των συνολικών εσόδων της ΔΟΕ. Ενδεικτικό της σχέσης Ολυμπιακών-τηλεόρασης είναι (όπως έγραφε ο Δ. Δανίκας στα «Νέα») ότι «τα έσοδα από όλες τις εμπορικές δραστηριότητες (φανελάκια, καπελάκια, εισιτήρια και χορηγίες από τους γίγαντες των πολυεθνικών, όλα αυτά μαζί) είναι μόλις τα μισά από τα λεφτά που θα πέσουν στο ταμείο από την πώληση της τηλεοπτικής εικόνας σε 204 χώρες της υφηλίου».

***

Πέρα από το Ολυμπιακό «ιδεώδες», επομένως, ένας πολύ σημαντικότερος λόγος που δεν επιτρέπει να παθαίνουν «μπλακ άουτ» οι τηλεοπτικές μεταδόσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι τα απίθανα κέρδη που οι τηλεοπτικές μεταδόσεις εξασφαλίζουν στο τρίγωνο ΔΟΕ-τηλεοπτικοί κολοσσοί-διαφημιζόμενες πολυεθνικές και «χορηγοί». Δεδομένου, δε, ότι στην Ολυμπιάδα της Αθήνας τα παγκόσμια τηλεοπτικά διαφημιστικά έσοδα υπολογίζονται στο 1 δισ. δολάρια εφέτος, είναι προφανές πού οφείλεται η αγανάκτηση για το προχτεσινό «μπλακ άουτ» στην ΕΡΤ...

***

Παρεμπιπτόντως...

«Ελπίζω να μη συμβεί κάτι τέτοιο, να υπάρξουν αποδοκιμασίες (σ.σ.: από τους θεατές κατά των Αμερικανών αθλητών, όπως συνέβη πέρσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στη Βαρκελώνη). Αν όμως γίνει αυτό, οι αποδοκιμασίες δε θα στρέφονται εναντίον των Αμερικανών αθλητών αλλά κατά του Προέδρου των ΗΠΑ (...)

» Δεν είναι ο αληθινός Πρόεδρος των ΗΠΑ. Γνωρίζετε ότι δεν κέρδισε τις εκλογές. Είναι σαν κάποιος να τερματίζει δεύτερος και να κατακτά το χρυσό μετάλλιο. Στον αθλητισμό αυτό δε συμβαίνει, στην πολιτική των ΗΠΑ όμως, ναι. Ο Μπους, ο Τσένι και ο Ράμσφελντ κάνουν συνέχεια λάθη. Εξαιτίας τους έχουμε καταντήσει να κρυβόμαστε στο Ολυμπιακό Χωριό (...).

» Ολος ο κόσμος πρέπει να μάθει γι' αυτόν (...) Η τωρινή μας θέση είναι αποτέλεσμα των δικών μας λαθών. Τον Μπιν Λάντεν εμείς τον δημιουργήσαμε, τους Ταλιμπάν επίσης. Εξυπηρετούσαν για να ενοχλούν την τότε Σοβιετική Ενωση. Τι ζητάμε τώρα;».

Λόγια του μεγάλου Αμερικανού Ολυμπιονίκη Καρλ Λιούις. Ειπώθηκαν στο Ολυμπιακό Χωριό της Αθήνας και δημοσιεύτηκαν χτες («Βήμα»). Περιττό να προσθέσουμε τίποτα...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΞΙΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων

Τις αντιδράσεις κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων των δημοσιογράφων προκάλεσε η προχτεσινή απόφαση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία, αποκλείονται οι δημοσιογράφοι από τη σημερινή δεξίωση που παρατίθεται σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν ξένων ηγετών, αλλά και των λεγόμενων «αθανάτων» της ΔΟΕ, μεταξύ των οποίων και ο Γλύξμπουργκ.

Η δεξίωση δίνεται προς τιμήν των «εκλεκτών προσκεκλημένων» της κυβέρνησης, όπως του Τόνι Μπλερ, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του Ταγίπ Ερντογάν, του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Μπους, αλλά και άλλων «επιφανών» παραγόντων, των μελών της ΔΟΕ κλπ. Η Προεδρία της Δημοκρατίας είχε εκδώσει ειδικές διαπιστεύσεις για τους δημοσιογράφους, αρκετοί από τους οποίους τις είχαν μάλιστα παραλάβει. Ομως προχτές το πρωί αποφασίστηκε ξαφνικά ο αποκλεισμός των δημοσιογράφων από αυτό το γεγονός. Επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε ένα συνεργείο της ΕΡΤ και σε τέσσερις φωτογράφους. Τα ερωτηματικά πληθαίνουν καθώς ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η Προεδρία είχε στείλει στη Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης τον κατάλογο με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και η Γραμματεία προχώρησε στην έκδοση των ειδικών διαπιστεύσεων.

«Στους Ολυμπιακούς Αγώνες των χορηγών, των καμεροχαφιέδων, του ΝΑΤΟ και του αποκλεισμού του Φ. Κάστρο, προστέθηκε ο απαράδεκτος αποκλεισμός των δημοσιογράφων, τον οποίο η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν αισθάνεται ούτε την ανάγκη να αιτιολογήσει, γεγονός που τον κάνει ακόμη πιο απαράδεκτο», δήλωσε χτες ο Μάκης Μαΐλης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για τον απαράδεκτο αυτό αποκλεισμό των δημοσιογράφων η ΕΣΗΕΑ προχώρησε σε προφορικό διάβημα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση. Επίσης, το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) διαμαρτύρεται «για τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων από την αυριανή (σ.σ. σημερινή) τιμητική εκδήλωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Οι δημοσιογράφοι, είναι γνωστό, ότι αποτελούν βασικό συντελεστή της επιτυχούς διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και ως εκ τούτου η παρουσία τους είναι αναγκαία και απαραίτητη σε κάθε σχετική περίπτωση».

Αφίξεις «υψηλών προσκεκλημένων»

Σε 66 ανέρχονται οι «υψηλοί προσκεκλημένοι» (αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί εστεμμένοι, πρίγκιπες, κόμητες και λοιποί «επιφανείς»), που έχουν ήδη αφιχθεί ή φτάνουν σήμερα στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).

Σήμερα αναμένεται να φτάσει ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες, όμως, δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, στο ΔΑΑ αναμένεται να προσγειωθεί και το αεροσκάφος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που εκδίδει κάθε μέρα ο ΔΑΑ, για σήμερα προβλέπεται να φτάσουν στη χώρα με 771 πτήσεις, 845 μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας, εκτός των χορηγών. Χτες σημειώθηκε ρεκόρ πτήσεων, με 839 κινήσεις από και προς το ΔΑΑ, με τις οποίες διακινήθηκαν 2.288 μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας.

Συλλήψεις

Η πρώτη σύλληψη μαυραγορίτη εισιτηρίων των Ολυμπιακών Αγώνων έγινε χτες το μεσημέρι. Ενας Αμερικανός συνελήφθη στην οδό Σταδίου τη στιγμή που πάνω του είχε 75 εισιτήρια, αξίας 15, 20 και 75 ευρώ και τα πωλούσε σε τριπλάσια τιμή. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας και αύριο θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

Επίσης χτες το μεσημέρι, προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών τέσσερις Κινέζοι δημοσιογράφοι, γιατί βιντεοσκόπησαν πυραύλους «πάτριοτ», στο Τατόι. Κατασχέθηκαν οι κασέτες και αφέθηκαν ελεύθεροι. Προχτές το βράδυ, ένας Βρετανός δημοσιογράφος διαπιστευμένος της εφημερίδας «Observer» επιχείρησε να μπει στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, αλλά εντοπίστηκε από αστυνομικούς. Προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Παγκρατίου και μετά την εξακρίβωση των στοιχείων του, αφέθηκε ελεύθερος.

Καθίζηση σημειώθηκε νωρίς χτες το απόγευμα στο οδόστρωμα της οδού Μητροπόλεως. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος για τουλάχιστον τρεις ώρες προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ