ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Αυγούστου 2004
Σελ. /28
«Φίδι που μας έφαγε»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ούτε ψύλλος στον κόρφο» του γονιού, ο οποίος, αυτές τις μέρες, επισκέπτεται το φροντιστήριο για να κάνει την εγγραφή του παιδιού του. Οι φροντιστηριούχοι του ζητούν να πληρώσει «τα μαλλιοκέφαλά του» κι αυτός είναι αναγκασμένος να το δεχτεί, αφού, όπως έγινε, σήμερα, η εκπαίδευση, ουδείς διανοείται να στερήσει από το παιδί του το φροντιστήριο ή το ιδιαίτερο. Αν, μάλιστα, ένας γονιός έχει δύο παιδιά για φροντιστήριο κι είναι εργαζόμενος μ' ένα «ψωρομισθό», τότε «φίδι που τον έφαγε», καθώς του ζητούν να πληρώσει κοντά στο μισό του ετήσιου εισοδήματός του, αφού για κάθε μαθητή της Β΄ και της Γ΄ Λυκείου θέλουν πάνω από 3.000 ευρώ! Αν είναι μικροκληρούχος αγρότης πρέπει να διαθέσει το σύνολο του χαμηλού εισοδήματός του κι αν είναι άνεργος «κλάψτα κι άστα».

Κι αν, μεν, η «φροντιστηριακή εκπαίδευση» προσέφερε κάτι το σημαντικό και χρήσιμο στο μαθητή, μπορεί και να έλεγες «χαλάλι», αλλά είναι γνωστό ότι τα φροντιστήρια προσφέρουν «γνώσεις» σε «κουτάκια» κι αποτελούν μια από τις «πλευρές» του «αμαρτωλού τριγώνου» σχολείο - φροντιστήριο - ιδιαίτερο, που παράγει «ειδικευμένους αγράμματους» - «υποψήφιους άνεργους»...

«Επιχειρηματικές λέσχες»

Υπάρχουν «υποσχέσεις» και υποσχέσεις. Οι πρώτες δίνονται προς τους εργαζόμενους και χαρακτηρίζονται από τη διάσταση λόγων και πράξεων. Ολα γίνονται για το καλό τους και όλα περνάνε από την τσέπη τους. Οι δεύτερες δίνονται προς το μεγάλο κεφάλαιο ντόπιο και ξένο και είναι αληθινές. Ετσι και η υπόσχεση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα χτες, εκ μέρους της κυβέρνησης, στο χαιρετισμό του για τη δημιουργία της «επιχειρηματικής λέσχης της Αθήνας» προς τους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες, χαροποίησε το κοινό. Μια υπόσχεση για την άσκηση μιας ωφέλιμης, προς την ανάπτυξη των συμφερόντων τους, πολιτικής. Που συνοδεύτηκε από την αποσαφήνιση των στοχεύσεων. «Βασικός στόχος μας είναι να κάνουμε τη Χώρα μας Κέντρο επιχειρηματικής δράσης, για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Βασικός στόχος μας είναι να προσελκύσουμε άμεσες ξένες επενδύσεις», είπε ο υπουργός. Και είναι σαφές, επαναλαμβάνεται με κάθε ευκαιρία, ότι στους επίδοξους επενδυτές θα δοθεί «γη και ύδωρ». Αλλά είναι, επίσης, γνωστό ότι 14 στους 100 Βούλγαρους έχουν εισόδημα κάτω από 50 ευρώ το μήνα, γεγονός που προφανώς έχει συμβάλει στη μετακόμιση ελληνικών επιχειρήσεων στη «φιλόξενη» αυτή χώρα. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Ν' αλλάξει τον κανονισμό

Επικαλούμενος το γεγονός ότι ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει ασφαλιστική κάλυψη γι' αυτού του είδους τις ζημιές, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ν. Κατσαρός, δήλωσε αδυναμία να ικανοποιήσει το αίτημα των καπνοπαραγωγών της Ελασσόνας ν' αποζημιωθούν για την ολοσχερή καταστροφή που υπέστησαν τα καπνά τους από μολυσματικό ιό, ο οποίος δεν αντιμετωπίζεται με φυτοφάρμακα.

Ομως, στο χέρι της κυβέρνησης είναι να τροποποιήσει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ - κάτι που έγινε για να καλυφθούν οι ζημιές στα σταφύλια από τον περονόσπορο - και να δώσει, έτσι, λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 2.000 εναπομείναντες καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας, οι οποίοι μένουν φέτος χωρίς το εισόδημα.

Το θέμα, ούτως ή άλλως, είναι εν γνώσει του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Απασχόλησης και Τροφίμων, Σ. Τσιτουρίδη, ο οποίος και καλείται να πάρει τη σχετική πρωτοβουλία...

Η μισή αλήθεια

«Εύγε» στον Γ. Σουφλιά, ο οποίος, μιλώντας στα εγκαίνια της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, παραδέχτηκε, το αυτονόητο και πασιφανές, ότι ο μόνος που πληρώνει από την τσέπη του - και από το υστέρημά του, προσθέτουμε εμείς - για να γίνουν τα μεγάλα έργα στη χώρα μας, είναι ο ελληνικός λαός, καθώς - όπως χαρακτηριστικά επισήμανε - «κανείς πολιτικός και κανένα κόμμα δε διαθέτει τα χρήματα του πατέρα του, ή του παππού του για την κατασκευή των έργων». Ομως, τη μισή αλήθεια είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Η άλλη μισή - που την ξέρει, αλλά δε θέλησε να πει - είναι ότι αυτά τα έργα, αν και τα πλήρωσε ο λαός, θα τα χαρούν οι λίγοι «έχοντες και κατέχοντες», οι οποίοι θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν, αφού οι ιδιώτες που θα τα εκμεταλλεύονται, θα πωλούν πανάκριβα τις υπηρεσίες τους.

Επιπλέον, να πούμε ότι θα είχαν μεγαλύτερη αξία τα λεγόμενα του υπουργού, αν η κυβέρνηση της ΝΔ στην οποία ανήκει - όπως, άλλωστε, και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - δεν προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί προπαγανδιστικά τα μεγάλα έργα, που κατασκευάστηκαν μ' αφορμή και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για να στηρίξει τον ψευδή και ανυπόστατο ισχυρισμό περί «ισχυρής Ελλάδας» και «ευημερούντος ελληνικού λαού»...


Ο αθλητισμός χρηματιστήριο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ Θάνου και ο Κώστας Κεντέρης ίσως τελικά μείνουν εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, το πρόβλημα είναι όμως ότι οι πραγματικές αιτίες τέτοιων φαινομένων θα μείνουν ...εντός και, μάλιστα, στο απυρόβλητο.

Προφανώς και δε δικαιολογούνται ούτε οι κυβερνώντες, ούτε η ΔΟΕ, ούτε οι κάθε λογής διεθνείς παράγοντες να δηλώνουν έκπληκτοι, στενοχωρημένοι και λάβροι κατά των πρακτικών της χρήσης αναβολικών. Δε γνωρίζουν μήπως τους λόγους και τις αιτίες;

Οταν ο στίβος και τα υπόλοιπα αθλήματα αντί για πεδίο συναγωνισμού γίνονται ...χρηματιστήριο και οι αθλητές μετατρέπονται σε επενδύσεις πολυεθνικών, τι διαφορετικό θα μπορούσε να περιμένει κανείς; Κάθε εταιρία θα προσπαθεί να σιγουρέψει την «επένδυσή» της με κάθε μέσο.

Προφανώς, λοιπόν, μας κοροϊδεύουν οι κύριοι της ΔΟΕ όταν χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους αθλητές που συλλαμβάνονται «ντοπαρισμένοι». Δε γνωρίζουν απλά τι συμβαίνει αλλά το διατηρούν και το επεκτείνουν.

Οσο για την κυβέρνηση, όλοι καταλάβαμε ότι προσπαθεί να κρατήσει - πλέον - αποστάσεις από την όλη ιστορία. Μόνο που κουβαλάει το παρελθόν της πολιτικής εκμετάλλευσης των Ολυμπιονικών και δεν είναι εύκολο να το «βγάλει» από πάνω της.

ΔΕ ΘΕΩΡΟΥΝ ότι ...παραβιάζουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία με τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ, δηλώνουν τώρα οι Αμερικανοί. Δηλαδή, τι έπρεπε να κάνουν για να θεωρηθεί - κατά τη γνώμη τους - παραβίαση;

Πάλι καλά δηλαδή που δε μας είπαν ότι την Ολυμπιακή Εκεχειρία την παραβιάζουν οι Ιρακινοί που αντιστέκονται στην κατοχή και ότι ταιριάζει στο «Ολυμπιακό πνεύμα» το να παραδοθούν αμαχητί.

ΔΕΚΑΔΕΣ τα περιστατικά «υπερβάλλοντος ζήλου» των αστυνομικών και γενικότερα των κατασταλτικών αρχών που καταγγέλλονται καθημερινά αυτές τις μέρες... Μάλλον τα «όργανα της τάξης» έχουν «ντοπαριστεί» δεόντως. Ας προσέξουν οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι κι ας πάρουν μέτρα γιατί η κατάσταση μάλλον ξεπερνάει τα όρια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δράκα Ολυμπιακής Εκμετάλλευσης

Πριν μερικά χρόνια ο Φιντέλ Κάστρο διατύπωσε τον εξής ορισμό για τη ΔΟΕ: «Μια μαφία μαρκησίων, κομήτων, δισεκατομμυριούχων και λευκών». Ο δε συγγραφέας Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν, στο μυθιστόρημά του «Σαμποτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες», έβαλε τον τότε πρόεδρο Σάμαρανκ να απευθύνεται στον ήρωά του, τον Πέπε Καρβάλιο: «Να έχετε υπόψη ότι το κίνημά μας είναι ένα φιλοσοφικό και φιλανθρωπικό κίνημα». Και ο Καταλανός λογοτέχνης συνέχισε τη γραφή του: «Ακούγοντας αυτούς τους χαρακτηρισμούς, ορισμένα μέλη της ΔΟΕ έπεσαν καταγής και τραντάζονταν από τα διαβολικά θα 'λεγε κανείς χάχανα». Ενας συνάδελφος, κάνοντας μια πρόχειρη αναδρομή στα 108 χρόνια ζωής του σύγχρονου Ολυμπισμού, κατέληξε ότι τα 95 χρόνια πρόεδροι της ΔΟΕ διατέλεσαν ένας βαρόνος, ένας κόμης, ένας δεδηλωμένος ρατσιστής, ένας λόρδος και ένας κανονικός φασίστας, το προαναφερόμενο πρωτοπαλίκαρο του Φράνκο, ο Σάμαρανκ.

Αυτό είναι η ΔΟΕ. Ενα κλειστό κλαμπ από γαλαζοαίματους, τέως και νυν άνακτες (από Λιχτενστάιν μέχρι Γλίξμπουργκ), «νονούς» του ποδοσφαίρου όπως ο Μπλάτερ της FIFA (που πριν εκλεγεί «αθάνατος» είχε «εκπαιδευτεί» από την «Adidas», ως προσκεκλημένος επί μακρόν στην έδρα της πολυεθνικής), και με επίτιμα μέλη της άτομα της ποιότητας του Κίσινγκερ. Μια λέσχη με χουντικές εσωτερικές διαδικασίες και με προέδρους δεκαετούς θητείας. Μια κλίκα που η σχέση της πλειοψηφίας των μελών της με τον αθλητισμό (όπως του «αθάνατου» αντιπροέδρου του τηλεοπτικού κολοσσού NBC) είναι αντιστρόφως ανάλογη της σχέσης τους με τις εταιρίες - «χορηγούς».

Ωστόσο, υπάρχει ένα άθλημα στο οποίο μέλη της ΔΟΕ επιδεικνύουν «ολυμπιακές» επιδόσεις. Το «υποτραπέζιο λαμβάνειν». Συμμετέχουν σε αυτό ακόμα και οι πλέον υψηλόβαθμοι. Οπως ο καταδικασθείς πρώην αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Κιμ Ουν Γιονγκ (σ.σ.: «Ο πιο αξιόπιστος σύμβουλός μου», είχε πει γι' αυτόν ο Σάμαρανκ), που εκτός του ότι «λαδωνόταν» ήταν και καταχραστής. Πριν από αυτόν είχαν ήδη εντοπιστεί άλλα δώδεκα μέλη της ΔΟΕ που τα «πιάσανε» (περί το 1 εκατ. δολάρια) για να πάνε οι χειμερινοί Ολυμπιακοί στο Σολτ Λέικ Σίτι. Εξάλλου, μόλις δέκα μέρες πριν, το BBC αποκάλυψε ότι μέλη της ΔΟΕ διαπραγματεύονταν το «ρεγάλο» τους, για να ψηφίσουν υπέρ του Λονδίνου, στην κούρσα για το ποιος θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς του 2012. Και θυμηθείτε τους Γερμανούς, όταν προωθούσαν την υποψηφιότητα του Βερολίνου για τους Ολυμπιακούς του 2000. Εχασαν από την Ατλάντα της «Κόκα Κόλα», και κατόπιν δήλωσαν ότι - βάσει έρευνάς τους - μόνο 7 από τους 94 τότε «αθανάτους» δεν ήταν εξαγοράσιμοι.

Φυσικά, ένας τέτοιος αργυρώνητος μηχανισμός δε θα μπορούσε να μην είναι και αντιδραστικός. Ενδεικτικά: Η ΔΟΕ αφαίρεσε τα μετάλλια των δυο μαύρων Αμερικανών Ολυμπιονικών το 1968, όταν αυτοί διαμαρτυρήθηκαν για τη ρατσιστική στάση της χώρας τους, των ΗΠΑ, απέναντι στους ομοφύλους τους. «Χαιρέτισε» τη δολοφονία 400 διαδηλωτών από τη μεξικανική κυβέρνηση παραμονή των Αγώνων στην πόλη του Μεξικού. Εδωσε τους Ολυμπιακούς του 1936 στον Χίτλερ, όταν ήδη από το 1935 είχε επισημοποιηθεί η ρατσιστική ναζιστική νομοθεσία. Επιβράβευσε τη σαραντάχρονη δικτατορία στη Νότια Κορέα αναθέτοντας τους Αγώνες του 1988 στη Σεούλ. Είχε 20 χρόνια επικεφαλής και πλέον επίτιμο πρόεδρο τον φασίστα Σάμαρανκ. Αυτή, λοιπόν, η δράκα θα αντιταχθεί στην εμπορευματοποίηση και θα καταπολεμήσει το ντοπάρισμα;


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ