ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ
Μαζικές απολύσεις μετά τους Ολυμπιακούς

Κυβερνητικό σχέδιο - δέσμευση προς τους λεγόμενους ξένους επενδυτές

Σχέδιο μαζικών απολύσεων στον ΟΤΕ και άλλες σαρωτικές δυσμενείς αλλαγές για τους εργαζόμενους, έχει έτοιμο η κυβέρνηση της ΝΔ, αμέσως μετά τους «Ολυμπιακούς Αγώνες». Την κατηγορηματική αυτή δέσμευση, ουσιαστικά, παρείχε χτες ο διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παν. Βουρλούμης, μιλώντας προς... ξένους επενδυτές. Οι δεσμεύσεις αναλήφθηκαν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων, στο Σαρόγλειο Μέγαρο. Στην ομιλία του προς τους «εν δυνάμει επενδυτές στη χώρα μας», όπως αποκάλεσε ο ίδιος το ακροατήριό του ο Παν. Βουρλούμης, αφού χαρακτήρισε «ασθενή οργανισμό» τον ΟΤΕ, αναφέρθηκε στα «πιο σημαντικά του προβλήματα». Μεταξύ των άλλων, κατά τον κ. Βουρλούμη, ο ΟΤΕ «ασθενεί» επειδή:

  • «Οι 17.000 υπάλληλοι απολαμβάνουν δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς - έχουν μονιμότητα, δεν μπορούν να μετακινηθούν, να τιμωρηθούν...».
  • «Αναγκάζεται ο ΟΤΕ να ανταγωνιστεί σε ένα εξαιρετικά σκληρό περιβάλλον, με διπλάσιο αριθμό προσωπικού από ό,τι χρειάζεται».

Ως παράδειγμα ο Π. Βουρλούμης έφερε τη «Romtelecom» (θυγατρική εταιρία του ΟΤΕ στη ρουμανική αγορά σταθερής τηλεφωνίας), λέγοντας ότι μέσα σε δύο χρόνια μείωσε από 55.000 σε λιγότερους από 20.000 εργαζόμενους και έχει επανέλθει στην κερδοφορία. «Το πετύχαμε εκεί. Γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε εδώ», διερωτήθηκε ο «ισχυρός» άνδρας του ΟΤΕ και πρόσθεσε: «Τώρα που η κυβέρνηση τελειώνει την επείγουσα προτεραιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων πρέπει να δράσει. Μόνο τότε μπορεί η διοίκηση αποτελεσματικά να εφαρμόσει τη "θεραπευτική αγωγή" που απαιτείται για να ανακάμψει η εταιρία».

Και προφανώς, για να μη μείνει κανείς από τους ακροατές του με την αίσθηση ότι εκφράζει απλά τις προσωπικές του απόψεις, ο Παν. Βουρλούμης υπογράμμισε με νόημα: «Για εσάς, τους εν δυνάμει επενδυτές στη χώρα μας, θέλω να δώσω μια συμβουλή: Αναμένετε να δείτε τι θα συμβεί στον ΟΤΕ τους επόμενους μήνες. Η κατάσταση έχει ωριμάσει και τα σχέδια είναι έτοιμα. Αυτό που χρειάζεται είναι λίγη τόλμη και αποφασιστικότητα. Εάν δείτε την κυβέρνηση να κινείται δυναμικά προς μια νομοθεσία που να ανοίγει το δρόμο για μεταρρυθμίσεις μέσα στον ΟΤΕ, αυτό είναι σημάδι ότι η Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο και σεις μπορείτε να στοιχηματίσετε σε αυτό».

Καταλήγοντας, τάχθηκε υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ (σήμερα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ελέγχει περίπου το 37% των μετοχών του Οργανισμού) και άφησε αιχμές «για έναν αριθμό πολιτικών που ακόμη θεωρούν τον ΟΤΕ σαν πηγή ρουσφετιών και επιρροής».

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
«Πέφτουν» οι τιμές στα στάρια

Δέκα με δεκαπέντε δρχ. λιγότερο από πέρσι πληρώνουν οι έμποροι το κιλό το σιτάρι, όταν εκδηλώνουν ενδιαφέρον να αγοράσουν το προϊόν, πράγμα που μέχρι τώρα δε φαίνεται να συμβαίνει. Αυτή η εικόνα κυριαρχεί στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, αλλά οι φόβοι που εκφράζουν οι συνεταιριστές είναι ότι το στάρι θα μείνει αδιάθετο για ένα διάστημα στις αποθήκες και στη συνέχεια θα αναγκαστούν να υποκύψουν στον εκβιασμό για να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστική τιμή. Οι αγρότες λένε ότι οι συνεχείς βροχοπτώσεις της Ανοιξης ευθύνονται για την κακή ποιότητα και τη μειωμένη φετινή παραγωγή σε Μακεδονία και Θράκη.

Εξαίρεση αποτελεί ο νομός Ροδόπης που μπορεί η παραγωγή του σταριού φέτος να ανέβηκε αλλά και εδώ οι τιμές έπεσαν δραματικά. Πάντως, παρ' όλο που η ποιότητα όπως και η παραγωγή συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι αρκετά καλή, η καλύτερη φετινή τιμή είναι γύρω στις 45 δρχ. ενώ πέρυσι κινήθηκε στις 55 δρχ. με 60 δρχ.

Την πτώση αυτή των τιμών την αποδίδουν οικονομικοί κύκλοι στη διαμορφούμενη ισοτιμία ευρω-δολαρίου που δεν ευνοεί. Υποστηρίζουν ότι γίνονται εισαγωγές αμερικανικού και καναδέζικου σκληρού σιταριού που θεωρείται πολύ καλό ποιοτικά και καθηλώνει τις τιμές. Κακή χαρακτηρίζεται επίσης η παραγωγή στην Ιταλία και την Ισπανία λόγω των πολλών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν εκεί.

Οι ροδακινοπαραγωγοί

Στο μεταξύ οι ροδακινοπαραγωγοί του νομού Πέλλας και Ημαθίας δέχονται «νέο χτύπημα» από την πλευρά των βιομηχανιών, καθώς τα προϊόντα τους για χυμοποίηση αγοράζονται σε εξευτελιστική τιμή. Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι ενώ είχε συμφωνηθεί να αγοραστούν τα ροδάκινα για χυμοποίηση στη μισή τιμή από εκείνη για κονσερβοποίηση (22 λεπτά το κιλό), άρα θα έπρεπε να εισπράξουν 11 λεπτά, πληρώνονται μόνο 6 λεπτά. Αυτό οφείλεται, προσθέτουν, στην πολυδιάσπαση των ομάδων παραγωγών και στην ανυπαρξία διεπαγγελματικής.

ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Περίεργα παιχνίδια

Φωτιά θα πάρουν οι τιμές των καυσίμων εάν και εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει την ενιαία τιμή στα καύσιμα. Η συγκεκριμένη πρόταση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Επιτροπής για τη λεγόμενη «φορολογική μεταρρύθμιση», οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται στην αρχή της ερχόμενης βδομάδας. Στο πλαίσιο αυτό και με πρόσχημα την «πάταξη του λαθρεμπορίου» προσανατολίζονται σε έναν τύπο πετρελαίου. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει αυτόματα στη φορολογική εξομοίωση ανάμεσα στο πετρέλαιο κίνησης (ο φόρος σήμερα είναι στα 245 ευρώ ο τόνος) και στο πετρέλαιο θέρμανσης (σήμερα στα 21 ευρώ ο τόνος για τη χειμερινή περίοδο). Πολλά και ανάλογα ερωτήματα ανακύπτουν και για την πρόταση της «Επιτροπής» που προβλέπει ενιαίο τύπο και ενιαία τιμή στις βενζίνες.

«ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ»
«Συμφωνίες» υπό την αιγίδα της κυβέρνησης

Συναντήσεις του υπουργού Οικονομίας με εκπροσώπους ισχυρών ξένων επιχειρηματικών ομίλων

Συναντήσεις με μεγάλους ξένους επιχειρηματικούς ομίλους προγραμματίζονται στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στο πλαίσιο της λεγόμενης επιχειρηματικής Ολυμπιάδας. Στόχος υποτίθεται πως είναι η προώθηση των ελληνικών εξαγωγών. Είναι όμως φανερό το γεγονός πως οι ξένοι επιχειρηματίες - είτε μόνοι τους είτε μέσω εμπορικών συμφωνιών με ντόπιους επιχειρηματίες - θα επιχειρήσουν να πουλήσουν στη χώρα την κάθε είδους πραμάτεια τους. Η κυβέρνηση αποφεύγει, για την ώρα, να ανακοινώσει επίσημα τις λίστες των επιχειρηματιών που συναντήθηκαν ή πρόκειται να συναντηθούν με κυβερνητικούς παράγοντες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, είχε συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρίας «Fidelity» (του χρηματοπιστωτικού κλάδου), η οποία «επενδύει» σε κρατικά ομόλογα, μετοχές, κ.α. Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται συναντήσεις του υπουργού Οικονομίας με εκπροσώπους της μεγάλης ιαπωνικής εταιρίας ηλεκτρονικών ειδών JVC, της γερμανικής «Siemens» καθώς και της «Morgan Stanley» (χρηματοπιστωτικός τομέας), η οποία είναι γνωστή στη χώρα και από τα παιχνίδια που έπαιζε παλαιότερα με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της δραχμής, με το χρηματιστήριο και τα κρατικά ομόλογα.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές του υπουργείου Οικονομίας, οι συζητήσεις περιστρέφονται σε ζητήματα γενικής οικονομικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός εστιάζει σε διατάξεις του υπό κατάρτιση νέου φορολογικού νόμου και του νέου αναπτυξιακού νόμου, με τους οποίους σκοπεύουν να δώσουν νέες φοροελαφρύνσεις και άλλα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της λεγόμενης επιχειρηματικής Ολυμπιάδας ο υπουργός Οικονομίας εγκαινίασε χτες την έκθεση ελληνικών «καινοτομικών προϊόντων», στην οποία μετέχουν κρατικά ερευνητικά επιστημονικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και ιδιωτικές εταιρίες «υψηλής τεχνολογίας». Και στο επίπεδο αυτό είναι φανερή η αξιοποίηση πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων από διάφορους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Ο Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στη «δημοσιότητα» που εξασφαλίζουν στη χώρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητη». Πρόσθεσε πως η Ελλάδα «αποτελεί έναν τόπο πρώτης επιλογής για την εγκατάσταση ξένων επιχειρήσεων, για την υλοποίηση επενδύσεων, για τον τουρισμό».

Δέσμευση προϊόντος

Το «καθαριστικό αλάτων W5» που διακινεί η πολυεθνική αλυσίδα «Lidl Ελλάς & ΣΙΑ» δεσμεύτηκε από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και απαγορεύτηκε η διάθεσή του, καθώς μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε η Νομαρχία Κιλκίς κρίθηκε μη κανονικό, επειδή δεν υπήρχαν στη συσκευασία του οι απαραίτητες επισημάνσεις επικινδυνότητας. Η διάθεσή του επιτρέπεται να γίνει εκ νέου, εφόσον τοποθετηθούν οι προβλεπόμενες επισημάνεις στη συσκευασία του προϊόντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ