Τρίτη 17 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ
Μαζικές απολύσεις μετά τους Ολυμπιακούς

Κυβερνητικό σχέδιο - δέσμευση προς τους λεγόμενους ξένους επενδυτές

Σχέδιο μαζικών απολύσεων στον ΟΤΕ και άλλες σαρωτικές δυσμενείς αλλαγές για τους εργαζόμενους, έχει έτοιμο η κυβέρνηση της ΝΔ, αμέσως μετά τους «Ολυμπιακούς Αγώνες». Την κατηγορηματική αυτή δέσμευση, ουσιαστικά, παρείχε χτες ο διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παν. Βουρλούμης, μιλώντας προς... ξένους επενδυτές. Οι δεσμεύσεις αναλήφθηκαν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων, στο Σαρόγλειο Μέγαρο. Στην ομιλία του προς τους «εν δυνάμει επενδυτές στη χώρα μας», όπως αποκάλεσε ο ίδιος το ακροατήριό του ο Παν. Βουρλούμης, αφού χαρακτήρισε «ασθενή οργανισμό» τον ΟΤΕ, αναφέρθηκε στα «πιο σημαντικά του προβλήματα». Μεταξύ των άλλων, κατά τον κ. Βουρλούμη, ο ΟΤΕ «ασθενεί» επειδή:

  • «Οι 17.000 υπάλληλοι απολαμβάνουν δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς - έχουν μονιμότητα, δεν μπορούν να μετακινηθούν, να τιμωρηθούν...».
  • «Αναγκάζεται ο ΟΤΕ να ανταγωνιστεί σε ένα εξαιρετικά σκληρό περιβάλλον, με διπλάσιο αριθμό προσωπικού από ό,τι χρειάζεται».

Ως παράδειγμα ο Π. Βουρλούμης έφερε τη «Romtelecom» (θυγατρική εταιρία του ΟΤΕ στη ρουμανική αγορά σταθερής τηλεφωνίας), λέγοντας ότι μέσα σε δύο χρόνια μείωσε από 55.000 σε λιγότερους από 20.000 εργαζόμενους και έχει επανέλθει στην κερδοφορία. «Το πετύχαμε εκεί. Γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε εδώ», διερωτήθηκε ο «ισχυρός» άνδρας του ΟΤΕ και πρόσθεσε: «Τώρα που η κυβέρνηση τελειώνει την επείγουσα προτεραιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων πρέπει να δράσει. Μόνο τότε μπορεί η διοίκηση αποτελεσματικά να εφαρμόσει τη "θεραπευτική αγωγή" που απαιτείται για να ανακάμψει η εταιρία».

Και προφανώς, για να μη μείνει κανείς από τους ακροατές του με την αίσθηση ότι εκφράζει απλά τις προσωπικές του απόψεις, ο Παν. Βουρλούμης υπογράμμισε με νόημα: «Για εσάς, τους εν δυνάμει επενδυτές στη χώρα μας, θέλω να δώσω μια συμβουλή: Αναμένετε να δείτε τι θα συμβεί στον ΟΤΕ τους επόμενους μήνες. Η κατάσταση έχει ωριμάσει και τα σχέδια είναι έτοιμα. Αυτό που χρειάζεται είναι λίγη τόλμη και αποφασιστικότητα. Εάν δείτε την κυβέρνηση να κινείται δυναμικά προς μια νομοθεσία που να ανοίγει το δρόμο για μεταρρυθμίσεις μέσα στον ΟΤΕ, αυτό είναι σημάδι ότι η Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο και σεις μπορείτε να στοιχηματίσετε σε αυτό».

Καταλήγοντας, τάχθηκε υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ (σήμερα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ελέγχει περίπου το 37% των μετοχών του Οργανισμού) και άφησε αιχμές «για έναν αριθμό πολιτικών που ακόμη θεωρούν τον ΟΤΕ σαν πηγή ρουσφετιών και επιρροής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ