ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Νέες τσουχτερές αυξήσεις στα εισιτήρια

Παρέμβαση του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο

Με ταχύτατους ρυθμούς εκδίδονται πλέον οι φιλοεφοπλιστικές ρυθμίσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία μάλιστα δε διστάζει να παραβιάζει και τη νομοθεσία προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες της στα μεγάλα αφεντικά.

Τελευταίο της «επίτευγμα» η σκανδαλώδης ρύθμιση που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, παραβιάζοντας ακόμα και το νομοθετικό έκτρωμα 2932 περί απελευθέρωσης της ακτοπλοΐας, με την οποία δίνει νέα γενναία αύξηση στα εισιτήρια επιβατών και οχημάτων, στις γραμμές του Αργοσαρωνικού. Το σχετικό «σήμα», το οποίο χτες έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, έχει σταλεί στα αρμόδια λιμεναρχεία από τις 12 του Αυγούστου, προκειμένου οι εφοπλιστές να προλάβουν την κίνηση του Δεκαπενταύγουστου. Από το ίδιο το θέμα του «σήματος», το οποίο φέρει το χαρακτηρισμό «εξαιρετικά επείγον», ομολογείται η παρανομία, καθώς αναφέρει: «Επαναπροσδιορισμός ναύλων μέχρι συγκλήσεως ΣΑΣ (σ.σ. Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών)», όταν από τη νομοθεσία προβλέπεται ότι για τα ναύλα προηγείται η συνεδρίαση του Συμβουλίου!

Ο επαναπροσδιορισμός αφορά στην «ενοποίηση», όπως αναφέρεται, της τιμής των εισιτηρίων των συμβατικών πλοίων κλειστού και ανοιχτού τύπου κάτω των 10 ετών με αυτή των εισιτηρίων των πλοίων που είναι άνω των 10 ετών! Με δεδομένο ότι τα εισιτήρια των πλοίων κάτω των 10 ετών είναι ακριβότερα κατά 20% από αυτά των παλιών πλοίων και ότι τα παλιά πλοία πλειοψηφούν και στις γραμμές του Αργοσαρωνικού τότε γίνεται φανερό ότι πρόκειται για εκτίναξη στα ύψη της τιμής των εισιτηρίων! Αύξηση που έρχεται να προστεθεί και σε αυτή του 3,5% που είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ στις 16 του Ιούλη!

Μάλιστα, το ίδιο το «σήμα» φέρει την ομολογία ότι πρόκειται για απαίτηση των εφοπλιστών και συγκεκριμένα της HFD, η οποία - σύμφωνα με το «σήμα» - έχει καταθέσει έγγραφο με αριθμό 3006/22- 7-04. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρία έχει δρομολογήσει στις γραμμές του Αργοσαρωνικού μόλις 2 πλοία κάτω των 10 ετών και 9 άνω των 10 ετών.

Η ...«ενοποίηση» αφορά, εκτός από τις γραμμές του Αργοσαρωνικού, και σ' αυτές των Γλύφας-Αγιόκαμπου, Αγίας Μαρίνας-Ν. Στύρων ή Αλμυροπόταμου και στη γραμμή Πειραιά-Σουβάλας μόνο στα ναύλα των επιβατών.

Παρέμβαση ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο

Οι συνεχείς αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και συνολικά η ραγδαία υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών γραμμών αποτελούν τα «αγαθά» του κανονισμού-εξάμβλωμα 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του καμποτάζ. Σε παρέμβασή του ο Γ. Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προς τον υποψήφιο επίτροπο αρμόδιο για θέματα μεταφορών καταγγέλλει τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε «η εφαρμογή του αντιλαϊκού κανονισμού», και τονίζει: «Στην Ελλάδα επέφερε υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, μείωση της συχνότητας των δρομολογίων, εκτίναξη στα ύψη της τιμής των εισιτηρίων και των ναύλων των εμπορευμάτων, τετραπλασιασμό των κρατικών επιδοτήσεων στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, με διεύρυνση της εφοπλιστικής ασυδοσίας, οδηγώντας σε χιλιάδες απολύσεις και εντατικοποίηση της δουλιάς των ναυτεργατών, υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και, γενικότερα, της εργατικής νομοθεσίας». Επισημαίνει ακόμα ότι οι επιπτώσεις αυτές «επεκτείνονται με την αύξηση του κόστους ζωής των εργαζομένων, των κατοίκων των νησιών», ενώ συνεχίζεται η τάση συγκρότησης μονοπωλιακών μονάδων.

Εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Από τη χτεσινή εκδήλωση στο Δήμο Νίκαιας
Από τη χτεσινή εκδήλωση στο Δήμο Νίκαιας
Με κατάθεση στεφάνων σε όλα τα σημεία της Κοκκινιάς, όπου στις 17 Αυγούστου 1944 εκτελέστηκαν πατριώτες, ξεκίνησαν χτες το απόγευμα οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα 60 χρόνια από το μπλόκο. Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν ο Δήμος Νίκαιας, το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και το Σωματείο Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο Φοίνικας». Η κατάθεση στεφάνων ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα από την πλατεία Αγίου Νικολάου και ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ηρώων στη μάντρα του μπλόκου.

«Η εκδήλωση αυτή, τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής σε αυτούς που με το αίμα τους πότισαν το δέντρο της λευτεριάς. Και δεν είναι μόνο εκδήλωση μνήμης και τιμής αλλά είναι παράλληλα και υπόσχεση πως οι άνθρωποι με τον αγώνα τους θα νικήσουν τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο». Παράλληλα τόνισε πως όσο σκληρή, άδικη και καταραμένη αν είναι η προσφορά αίματος στη βαρβαρότητα, ποτέ κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Αντώνης Κρομυδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της μεγάλης αυτής μέρας και στο νόημα του αγώνα και της θυσίας των αγωνιστών. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Δέσποινα Κρομυδάκη, πρόεδρος του Σωματείου Θυμάτων γερμανικής κατοχής «Ο Φοίνικας». Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια από το Δήμο Νίκαιας, την ΠΕΑΕΑ, το Σωματείο Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής και άλλους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γιώργος Τούσσας ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Γιάννης Πατσιλινάκος, βουλευτής του Κόμματος, ο Νίκος Σοφιανός, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ και πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία του Π. Τζαβέλα.

Σήμερα στις 9 το βράδυ στη μάντρα του μπλόκου θα προβληθεί η ταινία «Μπλόκο» του Αδωνη Κύρου. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Κυριακή όπου στις 10 το πρωί θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία 17ης Αυγούστου (πλατεία Οσίας Ξένης), χαιρετισμοί των επισήμων και στη συνέχεια πορεία στο Τρίτο Νεκροταφείο όπου βρίσκεται το κενοτάφιο των αγωνιστών.

Πίστωση για την Κάρλα

Συμπληρωματική πίστωση 2.920.000 ευρώ στο έργο «Ταμιευτήρας Κάρλας και συναφή έργα» αποφάσισε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Με τη συμπληρωματική αυτή πίστωση προωθείται «η κατασκευή πρόσθετων έργων, όπως οι εργασίες τροποποίησης της διατομής των αναχωμάτων, σύμφωνα με τους τροποποιημένους περιβαλλοντικούς όρους της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης και άλλα».


ΠΕΝΘΟΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΕΡΔΟΥΣΗ

Ετών 93

Κηδεύσαμε χτες Τρίτη και ώρα 5.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Γ΄ Κοιμητηρίου Αθηνών.

Η σύζυγος: Αργυρώ. Τα παιδιά: Ελένη και Δημήτρης Κορωνιάς, Ολγα και Δημήτρης Χατζής, Φίλιππος και Μαρία Μπερδούση. Τα εγγόνια: Πάνος, Γιώργος, Χρήστος, Παναγιώτης, Πάρις, Νικόλας, Αργυρώ. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδηλώσεις για το ΔΣΕ

Η Επιτροπή Περιοχής Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Επιτροπή Δ. Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση Μνήμης και Τιμής προς τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί στη θέση «Χάρος» (Κοτύλη Γράμμου) την Κυριακή 22 Αυγούστου στις 11.30 το πρωί.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Παράρτημα Τρίπολης, την Κυριακή 22/8/2004 και ώρα 12 μ., στον Αγιο Βασίλη Κυνουρίας, οργανώνουν εκδήλωση τιμής για το ΔΣΕ. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ βάζουν πούλμαν για τον Αγ. Βασίλειο που θα αναχωρήσει ανήμερα Κυριακή ώρα 6.15 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος (πληροφορίες τηλ.: 210.8234.296).

Εκδήλωση - προσκύνημα στο Γράμμο (στη θέση Κοτύλι όπου σκοτώθηκαν τρεις αντάρτες του ΔΣΕ) προς τιμήν των αγωνιστών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22/8/2004. Πούλμαν της ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ θα αναχωρήσει το Σάββατο 21/8/04, στις 8.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος (πληροφορίες τηλ.: 210.5817.384).

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Ανακοινώθηκαν οι αποσπάσεις

Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας τα ονόματα των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που αποσπώνται μετά από αίτησή τους από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ. Πρόκειται για 4.159 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αριθμός που αντιστοιχεί στο 78,6% των 5.293 αιτήσεων που είχαν υποβληθεί. Οι αποσπώμενοι εκπαιδευτικοί καλούνται να παρουσιαστούν στις θέσεις τους μέχρι την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004.

Μέχρι τις 27 Αυγούστου πρέπει να υποβάλουν αίτηση τοποθέτησης στο ΠΥΣΔΕ που αποσπάστηκαν και οι 2.184 εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που αποσπάστηκαν. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από καθηγητές συνολικά ήταν 3.147 από τις οποίες τελικά ικανοποιήθηκαν 2.184 (ποσοστό 69,4%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ