ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
Και με δικαστική άδεια ο ιπτάμενος χαφιές
  • Το Μονομελές Πρωτοδικείο, αποδεχόμενο το πρόσχημα της ασφαλούς διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, απέρριψε την αίτηση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»
  • Πάνω από δημοκρατικά δικαιώματα, νόμους και Σύνταγμα, «υπέρτατος νόμος» η ...ασφάλεια και η ...«αξιοπρεπής εμφάνιση» της χώρας

Eurokinissi

Με μια απόφαση που δεν μπορεί να κρύψει τις χονδροειδείς παραβιάσεις στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, αλλά και του ίδιου του Συντάγματος και των νόμων, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας απέρριψε χτες την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στο «Ζέπελιν», που είχε καταθέσει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη».

Το δικαστήριο (πρωτοδίκης Ελ. Κλωνάρη) με τη χτεσινή απόφασή του (5914/2004), αποδεχόμενο το πρόσχημα της ασφαλούς διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, άναψε το «πράσινο φως» στη δράση του ιπτάμενου χαφιέ, αποδεχόμενο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Στην ουσία αποδέχτηκε δηλαδή ότι στο όνομα της λεγόμενης ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων μπορούν να καταπατούνται και να περιστέλονται οι ατομικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Αλλωστε, το ίδιο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ομολογώντας ουσιαστικά την παρανομία, επιστράτευσε στο δικαστήριο ως κύριο επιχείρημα τον «υπέρτατο νόμο», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η μόνη σκέψη από την οποία πρέπει να διακατέχεται ο Ελληνας πολίτης είναι η διαχρονική ρήση ότι υπέρτατος νόμος είναι τώρα η ασφάλεια και η αξιοπρεπής εμφάνιση της πατρίδας».

Με την απόφασή του το Πρωτοδικείο έκανε δεκτούς όλους τους ισχυρισμούς που προβλήθηκαν από την πλευρά των κυβερνώντων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το αερόπλοιο απλώς καταγράφει... αχνά τις ανθρώπινες φιγούρες και παρακολουθεί μοναχά το κυκλοφοριακό.

Eurokinissi

Την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων είχαν καταθέσει 56 πολίτες και μέλη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», οι οποίοι απέδειξαν με πληθώρα στοιχείων στο δικαστήριο ότι θίγονται τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, αφού το αερόπλοιο διεισδύει στη σφαίρα των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Ομως, το δικαστήριο με την απόφασή του κρίνει ότι «δεν πιθανολογείται ως υπαρκτός ο κίνδυνος» που επικαλέστηκαν οι αιτούντες περί αθέμιτης διείσδυσης στη σφαίρα προσωπικών δεδομένων.

Το σκεπτικό της απόφασης

Στη συνέχεια παραθέτουμε τα κύρια σημεία της δικαστικής απόφασης που νομιμοποιεί την παρακολούθηση των Ελλήνων πολιτών από τον ηλεκτρονικό χαφιέ.

«Η προετοιμασία για τη διενέργεια των Ολυμπιακών Αγώνων από απόψεως δημιουργίας των απαιτούμενων αθλητικών και λοιπών εγκαταστάσεων, συνοδευόμενη από έργα γενικότερης υποδομής, υπήρξε εκ μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων μακρόχρονη, επίπονη και ιδιαίτερα δαπανηρή. Η μέγιστη σημασία της επιτυχίας τους για τη διεθνή θέση της χώρας είναι αυτονόητη, ενώ βασική και αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία του τεράστιου αυτού εγχειρήματος είναι η ασφαλής και σε συνθήκες πλήρους ομαλότητας διεκπεραίωσή του. Οι ανάγκες στον τομέα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, λόγω σειράς γνωστών διεθνών συγκυριών των τελευταίων ετών, έχουν πλέον καταστεί εξαιρετικά υψηλές και απαιτούν, πέραν της επιστρατεύσεως ικανού αριθμού και επαρκώς εκπαιδευμένου έμψυχου υλικού, την υποστήριξη τούτου με σύστημα εξελιγμένης τεχνολογίας, ενώ ανάλογη είναι και η υπέρογκη αύξηση των σχετικών δαπανών».

«Το καθ' ου ελληνικό δημόσιο, έχοντας διά του αρμοδίου υπουργείου Δημόσιας Τάξεως την ευθύνη για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, πέραν των λοιπών μέτρων, τα οποία έλαβε είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων κρατών, έθεσε σε λειτουργία σύστημα παρακολουθήσεως διαφόρων εκάστοτε περιοχών της Αττικής από αέρος με ηλεκτρονικά μηχανήματα εγκαταστημένα σε επανδρωμένο αερόπλοιο ονομαζόμενο "ΖΕΠΕΛΙΝ", που εκτελεί πολύωρες πτήσεις καθημερινώς και είναι εφοδιασμένο με τρεις κάμερες ημερήσιας λήψεως και δύο κάμερες νυκτερινής λήψεως.

Το σύστημα αυτό, η λειτουργία του οποίου δε διέπεται από κάποια συγκεκριμένη διοικητική πράξη, αλλά εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό των μέτρων για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και προορίζεται να διαρκέσει επί δίμηνο περίπου, συμπληρώνει την ικανότητα επιτηρήσεως από αέρος, που παρέχεται από τα ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας και μπορεί να μεταβιβάζει άμεσα (σε πραγματικό χρόνο) διάφορα οπτικά και ακουστικά δεδομένα στο δίκτυο video κλειστού κυκλώματος του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Οι εγκαταστημένες στο εν λόγω αερόπλοιο κάμερες προορίζονται για λήψη εικόνας ευρύτερων περιοχών, όπως κυκλοφοριακών κόμβων, οδικών αρτηριών, αθλητικών εγκαταστάσεων κ.λ.π. όχι δε μεμονωμένων κατοικιών ή προσώπων. Περαιτέρω, δεν είναι δυνατή διά του υπόψη συστήματος η παρακολούθηση συνομιλιών ή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, αλλά μόνο η καταγραφή μεγάλων και γενικών ήχων, όπως εκρήξεων κ.λ.π. Η λειτουργία του εν λόγω συστήματος ουδόλως υπερβαίνει το επιβαλλόμενο από τις περιστάσεις αναλογικό προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, μέτρο, κρίθηκε δε χρήσιμη, ως συμπληρωματική των αντίστοιχων συστημάτων των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ, διότι το αερόπλοιο παρέχει τη δυνατότητα πολύωρης πτήσεως και μακράς παραμονής σε σημεία συγκεκριμένου ενδιαφέροντος, την οποία στερούνται τα ελικόπτερα.

Εν κατακλείδι δεν πιθανολογήθηκε ως υπαρκτός ο υπό των αιτούντων και των προσθέτως υπέρ αυτών παρεμβαινόντων επικαλούμενος κίνδυνος (εμφανιζόμενος και υπ' αυτών, άλλωστε, ως ενδεχόμενος) για αθέμιτη διείσδυση του συστήματος, περί του οποίου γίνεται εδώ λόγος, στη σφαίρα των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών, δηλαδή των δεδομένων που αφορούν την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή ή την επαγγελματική, πολιτική και εν γένει κοινωνική τους δράση, πολύ δε περισσότερο ο κίνδυνος διοχετεύσεως των συλλεγομένων στοιχείων σε πρόσωπα ή φορείς που δε δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σ' αυτά και δεν παρέχουν τα εχέγγυα επεξεργασίας και διαχειρίσεως τούτων αποκλειστικά και μόνο προς εξυπηρέτηση του σκοπού ασφαλούς διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων».

Με βάση τα παραπάνω, το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Βλέπει και ακούει τα πάντα μέρα - νύχτα

Το «Ζέπελιν», με τα υπερσύγχρονα συστήματα παρακολούθησης που φέρει, είναι ένας ιπτάμενος χαφιές που μπορεί να βλέπει και να καταγράφει τα πάντα, μέρα και νύχτα, σε όλη την Αττική. Σε συνέντευξη του στα «ΝΕΑ» ο πιλότος του αερόπλοιου Μιλτιάδης Κοτζαγγερίδης, απαντώντας στην ερώτηση αν το το αερόπλοιο βλέπει τα πάντα, λέει χωρίς περιστροφές: «Ισως και πολλά που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Διαθέτει γυροσκοπικές κάμερες που σαρώνουν τα πάντα σε όλο το Λεκανοπέδιο. Εχουν τη δυνατότητα για ζουμ 72 φορές επί οποιουδήποτε αντικειμένου. Δεν μπορεί να του ξεφύγει τίποτα, ακόμη και τη νύχτα». Και προσθέτει χαρακτηριστικά ότι βλέπουν ακόμα και «τις μούτζες που τους ρίχνουν οι Αθηναίοι».

Από τις συγκεκριμένες προδιαγραφές για τα συστήματα του «Ζέπελιν» που έχει θέσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αποδεικνύονται οι πραγματικές δυνατότητές του. Στις 26/7/2002, παραδόθηκε το πόρισμα σχετικής επιτροπής που καθόρισε τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές βάσει των οποίων επρόκειτο να στηθεί η «Αρχιτεκτονική του Ολυμπιακού Συστήματος Ασφάλειας C4I», όπως την τιτλοφόρησαν. Για το «Υποσύστημα Ολυμπιακής Ασφάλειας Εναέριου Δικτύου Βίντεο», οι προδιαγραφές ορίζουν ότι:

- Το εναέριο σύστημα παρακολούθησης που θα φέρει το «Ζέπελιν» θα πρέπει να αναμεταδίδει στο κέντρο των υπηρεσιών ασφαλείας «οπτικά και ηχητικά δεδομένα».

- Οι κάμερες που θα βρίσκονταν εγκαταστημένες στο «Ζέπελιν» θα πρέπει να μπορούν να κάνουν περιστροφή 360 μοίρες στον άξονά τους, να ανεβάζουν το φακό τους κατά 90 μοίρες και να τον χαμηλώνουν κατά 120. Δηλαδή να μπορούν να παρακολουθούν και σε μεγάλες αποστάσεις.

- Οι κάμερες πρέπει να «αξιοποιηθούν» για «παρατήρηση συμβάντων δημόσιας τάξης σε αστικό περιβάλλον» (σ.σ: ένας ορισμός τόσο γενικός και επιτηδευμένος που «χωρά» τα πάντα), «εντοπισμός προσωπικού και οχημάτων τόσο σε αστικό περιβάλλον, όσο και στην ύπαιθρο».

- Οι κάμερες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα για «συλλογή συγκεκριμένων πληροφοριών κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος ή συμβάντος».

Υπερσύγχρονος εξοπλισμός

Το «Ζέπελιν» φέρει πέντε υπερσύγχρονες κάμερες (τρεις για την ημέρα και δύο για τη νύχτα) με τεράστιες δυνατότητες να εστιάζουν σε πρόσωπα και να καταγράφουν ακόμη και αριθμούς αυτοκινήτων. Διαθέτει και σύστημα ανίχνευσης και καταγραφής ήχων. Μεταβιβάζει όλα όσα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο στο κεντρικό σύστημα.

Οι πραγματικές δυνατότητές του συνίστανται και στη δυνατότητα συνδυασμένης χρήσης του με τα άλλα συστήματα παρακολούθησης, εφόσον οι χειριστές του Ολυμπιακού Κέντρου Ασφάλειας μπορούν ανά πάσα στιγμή να εστιάσουν την εικόνα σε συγκεκριμένα σημεία από τις 903 κάμερες που είναι τοποθετημένες σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, τις 293 κάμερες που έχουν τοποθετηθεί σε δρόμους της Αττικής και τις κάμερες από το «Ζέπελιν» και τα ελικόπτερα της αστυνομίας.

Πίσω από τις κάμερες στο «Ζέπελιν» και στους δρόμους κρύβεται το πανίσχυρο και τεράστιο ηλεκτρονικό σύστημα «C4I», το οποίο παίρνει σε πραγματικό χρόνο εικόνες και ήχους, καταγράφει τα πάντα, τα επεξεργάζεται, συγκρίνει στοιχεία, αναγνωρίζει ανθρώπους, παρακολουθεί κινητά και σταθερά τηλέφωνα κλπ. κλπ.

Τεράστιες δυνατότητες

Στην εκδίκαση της αίτησης της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» υπέρ του ελληνικού δημοσίου κατέθεσε ως μάρτυρας ο Αυστραλός Γκρεγκ Γκίμπονς, στέλεχος της εταιρίας «Boartes», η οποία εμφανίζεται ως σύμβουλος του «Αθήνα 2004» σε ζητήματα ασφαλείας. Ο Γκίμπονς παραδέχτηκε ότι το «Ζέπελιν» έχει απεριόριστες τεχνικές δυνατότητες και μπορεί, όπως είπε, να σαρώνει αδιακρίτως με ισχυρό ζουμ, ανθρώπους ή άνθρωπο της επιλογής του, πορευόμενο σε πολυσύχναστο ή ερημικό μέρος, μπαλκόνια, ταράτσες, αυλές, κήπους σπιτιών, τις κινήσεις ανθρώπων, τις κατευθύνσεις, τις συναντήσεις κλπ. αυτών, τη φωτογράφιση ανθρώπων, αριθμών αυτοκινήτων και κάθε άλλο δυσδιάκριτο σημείο.

Ο ίδιος ο μάρτυρας έδειξε αμήχανος και δεν αρνήθηκε τη δυνατότητα της σύνθεσης εικονικών και άλλων ευρημάτων του «Ζέπελιν» με παρόμοια στοιχεία λήψης άλλων μηχανισμών από άλλα σημεία και συγκροτήματα παρακολούθησης, ώστε από τέτοιες συνθέσεις να μπορούν να συναχθούν στοιχεία που παραβιάζουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, άσχετα αν δεν τα παραβιάζει αυτοδύναμα και ολοκληρωμένα κάποιο από αυτά τα μηχανήματα και μέσα.

Παράνομη η λειτουργία του

Το «Ζέπελιν» έχει τεθεί σε λειτουργία χωρίς την προηγούμενη απαιτούμενη κατά νόμο ρητή άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η έλλειψη αυτού του στοιχείου νομιμότητας δεν καλύπτεται, ούτε αναπληρούται νομικά από μια ανακοίνωση της Αρχής, με αφορμή τη γνωστοποίηση από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων της λειτουργίας του αερόπλοιου.

Καμία από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, για τις περιπτώσεις που βιντεοσκοπούνται πολίτες, δεν τηρείται.

Το «Ζέπελιν» μπορεί να καταγράφει χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, εστιάζοντας σε ανθρώπους της επιλογής του, ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Στις 4-8-2004 έγινε επίδειξη των δυνατοτήτων του «Ζέπελιν». Επιδείχτηκε συγκεκριμένα ότι τα μηχανήματά του μπορούν να εστιάσουν ακριβώς στα πράγματα ή τους ανθρώπους που θέλουν και να καταγράψουν κάθε στοιχείο τους. Στη συγκεκριμένη επίδειξη επιλέχτηκε αυτοκίνητο και η δυνατότητα καταγραφής κάθε στοιχείου αυτού (αριθμού του, οδηγού του κλπ.)

Εωλοι κυβερνητικοί ισχυρισμοί

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ναι μεν μπορεί, αλλά δήθεν στο πλαίσιο της αποστολής του δεν το κάνει. Αλήθεια, γιατί τότε αυτή η τεράστια δαπάνη 1.600.000 ευρώ για ένα μήνα «Ζέπελιν», όταν η αποστολή του μπορούσε να καλυφθεί από τα υπάρχοντα μέσα; Στο δικαστήριο αποδείχτηκε ότι δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί η υψηλή τεχνολογία που χρησιμοποιεί, ώστε να προληφθεί η επαπειλούμενη βλάβη των πολιτών από τη δράση του. Αλλωστε, το περιστατικό της παρακολούθησης από τις κάμερες της συγκέντρωσης των απεργών ξενοδοχοϋπαλλήλων αποδεικνύει περίτρανα ποιον στοχεύουν κυρίως τα συστήματα παρακολούθησης.

Οσον αφορά το επιχείρημα ότι το «Ζέπελιν» θα πετά στον αττικό ουρανό μόνο όσο διαρκούν οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει προβλέψει τα συστήματα παρακολούθησης να μεταφερθούν σε άλλα ιπτάμενα μέσα. Ηδη βέβαια, ίδια μέσα έχουν τοποθετηθεί και θα παραμείνουν στα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ.

2004 ΑΜΑΡΤΙΕΣ
Συνωστισμός

Μεγάλος συνωστισμός δημιουργήθηκε όταν ο κόσμος αποχωρούσε από το Ολυμπιακό Στάδιο αμέσως μετά την τελετή έναρξης την περασμένη Παρασκευή. Δεν υπήρχε κανείς για να εξηγήσει στον κόσμο προς τα πού να κινηθεί και μάλιστα επικράτησε προς στιγμήν πανικός. Ξέρετε τι απάντησε κάποιος κύριος Ζαχαράτος (σ.σ. γνωστός και ως Michalis όπως τον λέει η πρόεδρος) υπεύθυνος Τύπου της «Αθήνα 2004», όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου λίγο αργότερα; Οτι πρωταρχικό μέλημα των διοργανωτών ήταν να βγουν από το στάδιο οι αθλητές των αποστολών. Και μάλιστα έδειξε να μην τον απασχολεί καν το ερώτημα που του έθεσε ξένη δημοσιογράφος, λέγοντας ότι οι περισσότεροι φίλαθλοι δεν αντιμετώπισαν τέτοιο πρόβλημα...

Αλαζονεία

Μόλις είχε ολοκληρωθεί η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η συνέντευξη Τύπου της Γ. Αγγελοπούλου και των συντελεστών της τελετής πραγματοποιήθηκε μισή ώρα αργότερα. Διαβάστε λοιπόν μερικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε η πρόεδρος μιλώντας για τον Δ. Παπαϊωάννου που καθόταν δίπλα της. «Τον εμπιστεύτηκα», είπε. «Του έδωσα την ευκαιρία», συνέχισε. Η αποθέωση της αλαζονείας.

Πανηγύρι

Εξω από το χώρο του ΟΑΚΑ έχει στηθεί ένα τρελό εμπορικό πανηγύρι των χορηγών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Κιόσκια με κάθε είδους προϊόντα πλασάρουν τα εμπορεύματα στους υποψήφιους πελάτες - θεατές. Κατά τα άλλα, εντός των γηπέδων απαγορεύεται η διαφήμιση των χορηγών...

Ξέχασαν

Αληθεύει ότι η πρώτη μέρα του αγωνίσματος της τοξοβολίας, την Κυριακή 15 Αυγούστου, δεν καλύφθηκε τηλεοπτικά επειδή κάποιοι από την εταιρία του Μανόλο Ρομέρο το ξέχασαν και δεν έστειλαν συνεργείο;

Τι ειρωνεία;

Ο Ζακ Ρογκ, η Γιάννα Αγγελοπούλου και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να περπατούν με το μικρό παιδί, σύμβολο της αγνότητας. Στην έναρξη μιας Ολυμπιάδας που στιγματίζεται από τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων, το ντοπάρισμα, τους αδηφάγους χορηγούς και τους νεκρούς εργάτες.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Συνεχίζουμε τον αγώνα

...για την αποκαθήλωση των μηχανημάτων παρακολούθησης και τον τερματισμό της αστυνομικής αυθαιρεσίας

«Η απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στο "Ζέπελιν" δεν μπορεί να κρύψει τις χονδροειδείς παραβιάσεις στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, του ίδιου του Συντάγματος. Η απόφαση αυτή δε νομιμοποιεί στη συνείδηση του λαού την επέκταση και συνέχιση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής». Τα παραπάνω τονίζει, μεταξύ άλλων, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», σχετικά με την τύχη που είχε, στα ελληνικά δικαστήρια, η κίνησή της ενάντια στο αερόπλοιο.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» τονίζει ότι παρότι είχε καταθέσει πλούσιο υλικό, το δικαστήριο δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και επανέλαβε επιφανειακά τα επιχειρήματα της κυβερνητικής πλευράς. Πάντως, υπογραμμίζει ότι «θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στον κλοιό που περισφίγγει τις λαϊκές ελευθερίες, ενάντια στις μεθόδους παρακολούθησης της καθημερινής ζωής όπως είναι το αερόπλοιο, οι κάμερες κλπ».

Επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τόσο στον ημερήσιο Τύπο όσο και κατά τη διαδικασία στη δίκη, είναι φανερό ότι η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μόνο ένα πρόσχημα. Στην πραγματικότητα τα μέτρα αυτά εντάσσονται σε μια γενικότερη προσπάθεια να περιοριστούν καίρια οι δημοκρατικές κατακτήσεις. Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στην ίδια λογική με το ηλεκτρονικό φακέλωμα της Σένγκεν, με μηχανισμούς καταστολής όπως η Ευρωπόλ και ο "ευρωστρατός", με την αντιτρομοκρατική συνεργασία ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την "αντιτρομοκρατική" νομοθεσία που δίνει τη δυνατότητα να χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατία οι αγωνιστικές εκδηλώσεις του λαού».

Σημειώνει ότι ο εντεινόμενος αυταρχισμός εκδηλώνεται και με τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, ξυλοδαρμών και βάναυσης εν γένει μεταχείρισης σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών που είναι πλέον καθημερινά.

Τονίζει «για μια ακόμη φορά τις βαριές ευθύνες των κυβερνήσεων (τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής) που οικοδόμησαν βήμα - βήμα όλο αυτό το αντιδημοκρατικό πλέγμα και επέβαλαν την ασυδοσία του ΝΑΤΟ στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων».

Τέλος, καλεί τον ελληνικό λαό, τους μαζικούς του φορείς, να συνεχίσουν πιο έντονα τον αγώνα ενάντια σε κάθε αντιδημοκρατική μεθόδευση, με άμεσο στόχο την αποκαθήλωση των μηχανημάτων παρακολούθησης και τον άμεσο τερματισμό της αστυνομικής αυθαιρεσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ