ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Εσπασαν το ... στοιχειωμένο ρεκόρ

Οι Αμερικανίδες πανηγυρίζουν την επιτυχία τους

Sportidea

Οι Αμερικανίδες πανηγυρίζουν την επιτυχία τους
Το «στοιχειωμένο» ρεκόρ, στη σκυταλοδρομία των 4x200 μέτρων γυναικών, καταρρίφθηκε χτες, ακριβώς μετά από 17 χρόνια. Το κατάφεραν οι Αμερικανίδες που με 7.53.42 δημιούργησαν νέο παγκόσμιο ρεκόρ και φυσικά ανέβηκαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησαν οι Κινέζες (7.55.97), ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η ομάδα της Γερμανίας με 7.57.35. Παγκόσμιο ρεκόρ όμως είχαμε και στο δεύτερο ημιτελικό των 100 μέτρων ελεύθερο από την Αυστραλέζα, Τζόντι Χένρι, με 53.52.

Στους υπόλοιπους τελικούς της μέρας, μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Πίτερ Φαν ντε Χούγκεμπαντ. Ο Ολλανδός κολυμβητής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο (48.17) στην κούρσα των 100μ ελεύθερο, παίρνοντας... εκδίκηση για την ήττα του στον τελικό των 200μ. Αργυρός ολυμπιονίκης (48.23) αναδείχτηκε ο Μαρκ Σούμαν από τη Νότιο Αφρική, ενώ άλλο ένα μετάλλιο κατέκτησε και ο Ιαν Θορπ, ο οποίος κατέλαβε την τρίτη θέση (48.56).

Εξαιρετικός επίσης και ο Κοσούκε Κιταζίμα, ο οποίος μετά τα 100μ πρόσθιο επικράτησε και στα 200μ όντας ο μόνος Ιάπωνας που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Μάλιστα με χρόνο (2.09.44) «έσπασε» το ολυμπιακό ρεκόρ. Δεύτερος ήταν ο Ούγγρος Ντανιέλ Γκούρτα (2.10.80), και τρίτος ο παγκόσμιος ρέκορντμαν, Αμερικανός Μπρένταν Χάνσεν (2:10.87).

Χρυσή ολυμπιονίκης στην κούρσα των 200μ πεταλούδα αναδείχτηκε η Πολωνέζα, Οτίλια Τζιέτρετζακ, η οποία κάλυψε την απόσταση σε 2.06.05. Δεύτερη έμεινε - το θεωρητικό φαβορί - η Πέτρια Τόμας (2.06.36), ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Γιούκο Νακανίσι από την Ιαπωνία με 2.08.04.

ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ
Την έκπληξη η Αυστραλία, νίκη η Κούβα

Την τρίτη της νίκη σε τέσσερις αγώνες πήρε χτες Τετάρτη η Κούβα. Οι Ολυμπιονίκες της Βαρκελώνης και της Ατλάντα επικράτησαν της κινεζικής Ταϊπέι με 10-2, στον αγώνα με τον οποίο έκλεισε η αυλαία της τέταρτης μέρας του Ολυμπιακού τουρνουά Μπέιζμπολ που διεξάγεται στο Ελληνικό.

Η πρώτη μεγάλη έκπληξη στο μπέιζμπολ έγινε όμως χθες! Η Αυστραλία, που μέχρι στιγμής δεν είχε νίκη, κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της αήττητης Ιαπωνίας, επικρατώντας με 9-4. Νωρίτερα, οι Ολλανδοί κέρδισαν άνετα τους Ιταλούς με 10-4.

Οι Αυστραλοί κατάφεραν να προηγηθούν με 3-0 των Γιαπωνέζων. Παρά το σοκ, οι Ιάπωνες αντέδρασαν και με ένα run στο τέλος του τετάρτου ίνινγκ και άλλα τρία στο τέλος του πέμπτου, κατάφεραν να ανατρέψουν την κατάσταση και να προηγηθούν με 4-3.

Και εκεί που όλα έδειχναν ότι η Ιαπωνία θα συνέχιζε το νικηφόρο σερί της, οι Αυστραλοί «χτύπησαν» με τρία runs στην αρχή του 7ου και άλλα τρία στην αρχή του 8ου, μετατρέποντας το εις βάρος τους 4-3 σε 9-4 υπέρ τους.

Τη δεύτερη νίκη της πέτυχε η Ολλανδία στο μπέιζμπολ, αυτή τη φορά επί της Ιταλίας με 10-4. Οι Ολλανδοί διατήρησαν τις ελπίδες τους για μια θέση στην τετράδα, ενώ οι Ιταλοί παρέμειναν τελευταίοι χωρίς ακόμη να πετύχουν μια νίκη. Την Τετάρτη όλες οι ομάδες έχουν ρεπό και το τουρνουά θα συνεχιστεί την Παρασκευή με τους αγώνες της 5ης μέρας.

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

Η Αμερικανίδα Κίμπερλι Ρόουντ, με 146,2 βαθμούς, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο διπλό τραπ γυναικών. Τη δεύτερη θέση, με 145,3 β., κατέλαβε η Κορεάτισσα Μπο Να Λι και την τρίτη με 142 β. η Κινέζα Ι Γκάο. Στο πιστόλι 25 μέτρων, με 688,2 πόντους (νέο Ολυμπιακό ρεκόρ), η Βουλγάρα Μαρία Γκρόζντεβα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Δεύτερη ήταν η Τσέχα Λένακ Χίκοβα με 687,8 π. και τρίτη η Ιράντα Ασούμοβα (Αζερμπαϊτζάν) με 687,3 πόντους.

ΒΟΛΕΪ (Γ)
Το ... μπαμ οι Δομινικανές

Μετά από έναν αγώνα για γερά νεύρα, που κρίθηκε στις «λεπτομέρειες», η ομάδα της Δομινικανής Δημοκρατίας, έκανε «σεφτέ» στις νίκες, επικρατώντας των ΗΠΑ με 3-2 (26-24, 22-25, 27-25, 23-25, 19-17). Ετσι, οι Λατινοαμερικάνες ανέκτησαν τις ελπίδες τους για πρόκριση στην επόμενη φάση. Αντίθετα οι Αμερικανίδες, μετά και τη νέα ήττα τους, μπαίνουν σε περιπέτειες.

Χωρίς προβλήματα, όπως αναμενόταν αφού η διαφορά δυναμικότητας είναι σημαντική, η Ν. Κορέα επιβλήθηκε της Κένιας με 3-0 (25-16, 25-20, 25-19). Μάλιστα, η μορφή του αγώνα επέτρεψε στον τεχνικό της ασιατικής ομάδας, Γιονγκ Σέολ Κιμ, να δώσει χρόνο συμμετοχής στις αναπληρωματικές του. Σ' έναν εκπληκτικό αγώνα, με περισσό θέαμα, η Κούβα κέρδισε την Κίνα με 3-2 (25-19, 22-25, 15-25, 25-21, 15-13), αναγκάζοντας τις Ασιάτισσες να υποστούν την πρώτη τους ήττα.

ΞΙΦΑΣΚΙΑ
Η Βετσάλι πήρε τον... εμφύλιο

Η Βαλεντίνα Βετσάλι ήταν η μεγάλη νικήτρια στον ιταλικό εμφύλιο στον τελικό του ξίφους ασκήσεων. Η νούμερο 1 αθλήτρια της παγκόσμιας κατάταξης επικράτησε της συμπατριώτισσάς της Τζιβάνι Τριλίνι με 15-11 και στέφθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης. Στον μικρό τελικό του αγωνίσματος η Σίλβια Γκρουτσάλα από την Πολωνία νίκησε σχετικά εύκολα την Αΐντα Μοχάμεντ από την Ουγγαρία με 15-9 και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Συγκινημένη μετά το τέλος του αγώνα η χρυσή Ολυμπιονίκης Βαλεντίνα Βετσάλι είπε: «Δε σκεφτόμουνα μία συγκεκριμένη τακτική κατά τη διάρκεια του αγώνα, απλώς εφάρμοσα τις οδηγίες του προπονητή μου. Είμαστε στενές φίλες με την Τρίλινι, ενώ είμαστε και από την ίδια πόλη».

ΜΠΑΣΚΕΤ (Γ)
Τρίτωσε για... Αυστραλία

Τρία στα τρία για την Αυστραλία. Η δεύτερη ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα, υπερκέρασε και το εμπόδιο της Ιαπωνίας με 97-78 (56-35). Μεγάλη πρωταγωνίστρια, για τις νικήτριες, η Λορέν Τζάκσον, η οποία, αγωνιζόμενη μόλις για 21 λεπτά, πρόλαβε να πετύχει 31 πόντους. Από την Ιαπωνία ο Ογκα σημείωσε 21 πόντους.

Την πρώτη της νίκη πέτυχε η Τσεχία που επικράτησε της Κίνας με 98-83 (49-49). Το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο μέχρι το ημίχρονο, γιατί στην επανάληψη οι Τσέχες εξασφάλισαν μια διαφορά που κράτησαν μέχρι το τέλος. Κορυφαία για τις νικήτριες η Βιτέτσκοβα, η οποία σημείωσε 20 πόντους, ενώ για τις ηττημένες η Τσεν με 23. Οι ΗΠΑ συνέτριψαν την Κορέα με 80-57 (39-32) για το Β΄ όμιλο, παίζοντας πάντως σοβαρά μόνο στα δύο τελευταία δεκάλεπτα.

ΧΑΪΛΕ ΓΚΕΜΠΡΣΕΛΑΣΙΕ
«Δεν είμαι έτοιμος»

Την αποκάλυψη ότι δε βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή αγωνιστική κατάσταση ενόψει του μεγάλου ραντεβού των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας έκανε με περίσσια ειλικρίνεια ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ιστορία του στίβου, ο Χαϊλέ Γκεμπρσελασιέ: «Θα τρέξω την Παρασκευή και ό,τι γίνει. Σίγουρα θα ήμουν εκτός αν δεν επρόκειτο για Ολυμπιακούς. Ηθελα πολύ να αγωνιστώ στην Αθήνα και θα το κάνω, μολονότι δεν είμαι στην κατάσταση που ήμουν πριν τέσσερα χρόνια στο Σίδνεϊ», δήλωσε την Τετάρτη ο 31χρονος Αιθίοπας πρωταθλητής και ρέκορντμαν των μεγάλων αποστάσεων, την τροπαιοθήκη του οποίου κοσμούν παγκόσμιοι τίτλοι και ολυμπιακά μετάλλια. Οσο για την «κόντρα» που αναμένεται να έχει εντός των κουλουάρ με τον νεότερο συμπατριώτη του και πολλά υποσχόμενο, Κενενίσα Μπεκέλε, ο Γκεμπρσελασιέ δε δίστασε να «πλέξει» το εγκώμιo του συναθλητή του:

«Είναι μεγάλο ταλέντο και τον στηρίζω όσο μπορώ. Δεν έχει σημασία ποιος θα ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, αρκεί να κυματίσει πιο ψηλά η σημαία της Αιθιοπίας. Την Παρασκευή θα προσπαθήσω για το καλύτερο, όπως και ο Κενενίσα. Ελπίζω να μην έχω προβλήματα και να πονάω κατά τη διάρκεια της κούρσας», τόνισε ο διάσημος αθλητής, ο οποίος έχει προβλήματα με τον αχίλλειο τένοντα στο αριστερό του πόδι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ