ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Στο στόχαστρο εργασιακά δικαιώματα και μισθοί

Εργασιακά δικαιώματα και μισθοί βρίσκονται στο στόχαστρο των βιομηχάνων. Αυτό επανέλαβε χτες με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Οδ. Κυριακόπουλος. Με πρόσχημα το «συμμάζεμα» των δημοσιονομικών, ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε μεταξύ άλλων πως «εάν αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις πρέπει να περιοριστούν σε σχέση με αυτό που όλοι πιθανώς αναμέναμε αυτό είναι γεγονός». Ο ίδιος έκανε λόγο για επανεξέταση από την αρχή «ορισμένων επιλογών που έχουμε κάνει στο παρελθόν και στις εργασιακές μας σχέσεις και στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, περισσότερο στο δημόσιο παρά στον ιδιωτικό». Κατά τα άλλα σε συνέχεια των όσων είπε μιλώντας προχτές στο επιχειρηματικό φόρουμ «Athens Business Club», ο Οδ. Κυριακόπουλος εξέφρασε το ενδιαφέρον του μεγάλου κεφαλαίου για ανάπτυξη ξένων επενδύσεων στη χώρα, κάνοντας λόγο για αξιοποίηση της εικόνας που δημιουργεί η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Φώλιας, μιλώντας από το ίδιο βήμα, κάλεσε τους ξένους επιχειρηματίες να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, κυρίως, όπως είπε, στον τουρισμό, που «εξακολουθεί να αποτελεί ένα προσοδοφόρο και πολλά υποσχόμενο πεδίο επενδύσεων». Από τη μεριά της κυβέρνησης επανέλαβε ότι είναι έτοιμη να τους παρέχει όλα εκείνα τα προνόμια και τις διευκολύνσεις που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο με τις αλλαγές που προωθεί τόσο στη φορολογία όσο και στον αναπτυξιακό νόμο.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Σειρά παίρνει η ΔΕΠΑ

Τη «δεδομένη κατάσταση» που κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ υλοποιεί και συμπληρώνει η ΝΔ

Στη ρότα που χάραξε το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και σε ό,τι αφορά στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Το γεγονός αυτό παραδέχτηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, αναφερόμενος σε «δεδομένη κατάσταση» που παρέλαβαν από τους προκατόχους τους και η οποία υλοποιείται και συμπληρώνεται από τη σημερινή κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό μετά την πώληση του επιπλέον ποσοστού 8,21% των ΕΛΠΕ στον όμιλο Λάτση, σειρά παίρνει η ΔΕΠΑ. Ολα δείχνουν ότι έπεται και συνέχεια, για την οποία η κυβέρνηση, για την ώρα, κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Αναφερόμενος στη μη δημοσιοποίηση των συζητήσεων με τον όμιλο Λάτση προϊδέασε και για άλλες ιδιωτικοποιήσεις. Είπε, συγκεκριμένα, ότι με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι «κερδοσκοπικές κινήσεις στο χρηματιστήριο» και πρόσθεσε ότι την ίδια τακτική (της μη δημοσιοποίησης των συζητήσεων) για εισηγμένες εταιρίες θα ακολουθήσουν και σε μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις.

Από τα λεγόμενα του Γ. Αλογοσκούφη στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων προκύπτουν και τα παρακάτω:

  • Για τη ΔΕΠΑ: Για το συγκεκριμένο άνοιξε τα χαρτιά του λέγοντας: «Συζητήσαμε με τους Ισπανούς, κάναμε αντιπροτάσεις και η αίσθηση που έχουμε είναι ότι η συμφωνία μπορεί να προχωρήσει μέσα στο Σεπτέμβρη». Να σημειωθεί ότι το «προσύμφωνο» που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον ισπανικό όμιλο «Gas Natural» αφορά στην πώληση του 35% της ΔΕΠΑ έναντι 285 εκατ. ευρώ
  • Για τα ΕΛΠΕ: Ισχυρίστηκε ότι η διοίκηση της εταιρίας θα παραμένει στον έλεγχο του δημοσίου. Αυτό προβλέπεται και σε ειδική ρήτρα στη συμφωνία που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία όμως ισχύει μέχρι το 2008. Τίποτα δεν αποκλείει την απεμπόληση του δικαιώματος αυτού αρκετά νωρίτερα με το ξεπούλημα και νέου μετοχικού πακέτου. Ισχυρίστηκε επίσης ότι «δε θέλουμε να υπάρξει ταύτιση των ΕΛΠΕ με τη ΔΕΠΑ γιατί θα οδηγούσε σε μονοπώλιο και κυριαρχία στην αγορά καυσίμων» (!) και ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να υπάρχουν «σχέσεις αντιπαλότητας» ανάμεσα στους μετόχους (δηλαδή, στην κυβέρνηση και στον Λάτση)
  • Για τον ΟΤΕ: Η κατάσταση στο χρηματιστήριο, ιδιαίτερα στις τηλεπικοινωνίες, δεν ευνοεί, για την ώρα, νέο ξεπούλημα. Ετσι τα μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια θα επιστρέψουν στο δημόσιο.

Τέλος, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας επί της ουσίας προσέφεραν κάλυψη στο διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμη, ο οποίος έκανε λόγο περί διπλάσιου αριθμού εργαζομένων στον Οργανισμό, αναφέροντας ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν θετικά αποδεκτές από το χρηματιστήριο!

Ελεγχοι των νομαρχιών στην αγορά

Μία στις δέκα επιχειρήσεις τις οποίες έλεγξαν μέσα στον Ιούνη οι υπηρεσίες των νομαρχιών έκανε κάποιου είδους αγορανομική παράβαση. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσα στο μήνα Ιούνη, οι νομαρχίες όλης της χώρας πραγματοποίησαν ελέγχους σε 1.742 καταστήματα από τους οποίους διαπιστώθηκαν 182 παραβάσεις ή ποσοστό 10,45%. Τον Ιούλη διενεργήθηκαν 2.601 έλεγχοι, περισσότεροι κατά 50% σε σχέση με τον Ιούνη, και καταγράφτηκαν 274 παραβάσεις.

Στο μεταξύ αυξημένες είναι οι καταγγελίες Ελλήνων και ξένων που δέχεται το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) και αφορούν παράνομες χρεώσεις από οδηγούς ταξί. Μεταξύ άλλων, καταγγέλλονται υπερβολικές χρεώσεις για αποσκευές και αυθαίρετος προσδιορισμός χρέωσης διαδρομής κατά την κράτηση μέσω γραφείου, προκειμένου να μη χρησιμοποιηθεί ταξίμετρο κ.ά.

Το ΙΝΚΑ υπενθυμίζει ότι επιπλέον «ταρίφα» υπάρχει στις περιπτώσεις μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο στην Αττική που αντιστοιχεί σε 3 ευρώ. Σε 2,5 ευρώ αντιστοιχεί η επιπλέον χρέωση από και προς το αεροδρόμιο στη θεσσαλονίκη και 2 ευρώ για τη μεταφορά από και προς αεροδρόμια της υπόλοιπης χώρας. Από και όχι προς λιμάνι, ΚΤΕΛ ή σταθμό ΟΣΕ σε όλη τη χώρα η επιπλέον χρέωση είναι 0,80 ευρώ. Η ελάχιστη διαδρομή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι 1,60 ευρώ, στην υπόλοιπη Ελλάδα 1,80 ευρώ. Η διπλή ταρίφα ισχύει μεταξύ 12.00 το βράδυ και 5.00 το πρωί, ενώ αποσκευές βάρους πάνω από 10 κιλά χρεώνονται με 0,30 ευρώ. Τέλος, τα «ολυμπιακά» ταξί για μετακινήσεις από και προς ολυμπιακές εγκαταστάσεις χρεώνονται επιπλέον με 3 ευρώ και το ταξίμετρο πρέπει να είναι σε λειτουργία όπως σε οποιαδήποτε διαδρομή.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Ιός θερίζει τα καπνά

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί στις καπνοκαλλιέργειες της περιοχής. Χτες αντιπροσωπεία των παραγωγών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, απαιτώντας την άμεση αποκατάσταση των ζημιών

Μεγάλες καταστροφές έχει προκαλέσει στις καπνοκαλλιέργειες της Ελασσόνας, η προσβολή τους από τον «κηλιδωτό ιό μαρασμού» που εξολοθρεύει με ταχείς ρυθμούς τα καπνά της περιοχής. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αγροτών, που επιβεβαιώνονται και από τον ΕΛΓΑ, ο ιός έχει πλήξει άνω του 75% της φετινής παραγωγής καπνών, οδηγώντας πραγματικά τους παραγωγούς σε απόγνωση.

Χτες, αντιπροσωπεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελασσόνας, συνοδευόμενη και από τον βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντό, απαιτώντας την άμεση οικονομική αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που έχουν προκληθεί. Ο υφυπουργός ανέφερε τις «δυσκολίες» που υπάρχουν για την ικανοποίηση του αιτήματός τους, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, δεν προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων σε περίπτωση καταστροφών που προκαλούνται από αυτήν ή κάποια ανάλογη ασθένεια, παρά μόνον εφόσον χαρακτηριστεί ως «επιδημική ασθένεια». Μόνο που ο υπάρχων κανονισμός είναι έτσι «κομμένος και ραμμένος» με τέτοιον τρόπο, ούτως ώστε και πολλές περιπτώσεις καταστροφών να μην καλύπτει, αλλά και όσες καλύπτει, τα χρήματα που δίνει να μη φτάνουν πολλές φορές ούτε για τα καλλιεργητικά έξοδα των αγροτών.

Γι' αυτό το λόγο, οι αντιπρόσωποι των καπνοκαλλιεργητών της περιοχής απαίτησαν την άμεση αναθεώρηση του κανονισμού, ένα πάγιο αίτημα του συνεπούς αγροτικού κινήματος και φυσικά την άμεση καταβολή αποζημιώσεων. Ο Αλ. Κοντός υποσχέθηκε την επίλυση του προβλήματός τους, ωστόσο η αντιπροσωπεία των αγροτών ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστεί με κάθε μέσο ο αγώνας τους, ώσπου οι υπουργικές υποσχέσεις να γίνουν πράξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ