Πέμπτη 19 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Σειρά παίρνει η ΔΕΠΑ

Τη «δεδομένη κατάσταση» που κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ υλοποιεί και συμπληρώνει η ΝΔ

Στη ρότα που χάραξε το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και σε ό,τι αφορά στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Το γεγονός αυτό παραδέχτηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, αναφερόμενος σε «δεδομένη κατάσταση» που παρέλαβαν από τους προκατόχους τους και η οποία υλοποιείται και συμπληρώνεται από τη σημερινή κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό μετά την πώληση του επιπλέον ποσοστού 8,21% των ΕΛΠΕ στον όμιλο Λάτση, σειρά παίρνει η ΔΕΠΑ. Ολα δείχνουν ότι έπεται και συνέχεια, για την οποία η κυβέρνηση, για την ώρα, κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Αναφερόμενος στη μη δημοσιοποίηση των συζητήσεων με τον όμιλο Λάτση προϊδέασε και για άλλες ιδιωτικοποιήσεις. Είπε, συγκεκριμένα, ότι με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι «κερδοσκοπικές κινήσεις στο χρηματιστήριο» και πρόσθεσε ότι την ίδια τακτική (της μη δημοσιοποίησης των συζητήσεων) για εισηγμένες εταιρίες θα ακολουθήσουν και σε μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις.

Από τα λεγόμενα του Γ. Αλογοσκούφη στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων προκύπτουν και τα παρακάτω:

  • Για τη ΔΕΠΑ: Για το συγκεκριμένο άνοιξε τα χαρτιά του λέγοντας: «Συζητήσαμε με τους Ισπανούς, κάναμε αντιπροτάσεις και η αίσθηση που έχουμε είναι ότι η συμφωνία μπορεί να προχωρήσει μέσα στο Σεπτέμβρη». Να σημειωθεί ότι το «προσύμφωνο» που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον ισπανικό όμιλο «Gas Natural» αφορά στην πώληση του 35% της ΔΕΠΑ έναντι 285 εκατ. ευρώ
  • Για τα ΕΛΠΕ: Ισχυρίστηκε ότι η διοίκηση της εταιρίας θα παραμένει στον έλεγχο του δημοσίου. Αυτό προβλέπεται και σε ειδική ρήτρα στη συμφωνία που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία όμως ισχύει μέχρι το 2008. Τίποτα δεν αποκλείει την απεμπόληση του δικαιώματος αυτού αρκετά νωρίτερα με το ξεπούλημα και νέου μετοχικού πακέτου. Ισχυρίστηκε επίσης ότι «δε θέλουμε να υπάρξει ταύτιση των ΕΛΠΕ με τη ΔΕΠΑ γιατί θα οδηγούσε σε μονοπώλιο και κυριαρχία στην αγορά καυσίμων» (!) και ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να υπάρχουν «σχέσεις αντιπαλότητας» ανάμεσα στους μετόχους (δηλαδή, στην κυβέρνηση και στον Λάτση)
  • Για τον ΟΤΕ: Η κατάσταση στο χρηματιστήριο, ιδιαίτερα στις τηλεπικοινωνίες, δεν ευνοεί, για την ώρα, νέο ξεπούλημα. Ετσι τα μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια θα επιστρέψουν στο δημόσιο.

Τέλος, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας επί της ουσίας προσέφεραν κάλυψη στο διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμη, ο οποίος έκανε λόγο περί διπλάσιου αριθμού εργαζομένων στον Οργανισμό, αναφέροντας ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν θετικά αποδεκτές από το χρηματιστήριο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ