Στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ φτάνει ο προϋπολογισμός των δύο γνωστών κοινοτικών προγραμμάτων για τον πολιτισμό, το «MEDIA 2007» και «Πολιτισμός 2007», τα οποία αποτελούν ισχυρό «όπλο» για την Ευρωπαϊκή Ενωση στο στρατηγικό της στόχο για τη διαμόρφωση «κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας». Αντικείμενο των προγραμμάτων: στοχοθετημένη πληροφόρηση για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα εν λόγω προγράμματα πρέπει να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις πολιτικές της και τα θεσμικά της όργανα: θέματα τα οποία αναλύονται στους εθνικούς Γενικούς Ορους.
Το «MEDIA 2007» θα διαρκέσει έως το 2013, αποτελεί «συγχώνευση» των προηγούμενων προγραμμάτων «MEDIA Plus» και «MEDIA Κατάρτιση» και χρηματοδοτεί επικουρικά την παραγωγή και διανομή οπτικοακουστικών έργων. Παρά τις «τυμπανοκρουσίες» της ΕΕ, η πραγματικότητα είναι ότι το πρόγραμμα δεν προσέφερε και πολλά σε αυτούς τους τομείς, αφού όλα τα στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν αυξητικές τάσεις στη διείσδυση της αμερικανικής οπτικοακουστικής παραγωγής, κυρίως της κινηματογραφικής. Ωστόσο, η ΕΕ επιμένει, αφού, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το «MEDIA», που θα χρηματοδοτηθεί με 1 δισεκατομμύριο ευρώ, «δεικνύει τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ενωση στο ρόλο του οπτικοακουστικού τομέα στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας»!
Συνέχεια του «Πολιτισμός 2000» είναι και το πρόγραμμα «Πολιτισμός 2007» με προϋπολογισμό 400 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος «είναι η προώθηση της διακρατικής κινητικότητας καλλιτεχνών και έργων και η προώθηση του διαπολιτιστικού διαλόγου, συμπληρώνοντας τις δράσεις των κρατών μελών». Ειδικά για το 2005 «ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε σχέδια που φέρνουν σε επαφή πολιτιστικούς φορείς από τα 10 νέα κράτη της ΕΕ, τις χώρες του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λίχτενσταϊν, Νορβηγία) και τις 3 υποψήφιες χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία)», προφανώς για να προετοιμάζονται και αυτές να ενταχθούν στο υπό διαμόρφωση ομογενοποιημένο πολιτισμικό «χωνευτήρι».
Από τα λίγα ελληνικά έργα που έχουν κάνει διεθνή καριέρα, η «Ρέα» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο «Βέρντι» της Φλωρεντίας το 1908 και στη συνέχεια στη Ρώμη, στο Μιλάνο κ.ά. Η «Ρέα» ήταν το πρώτο έργο της ΕΛΣ ως ανεξάρτητης από τον οργανισμό του Εθνικού Θεάτρου, το 1944. Ανέβηκε σε μουσική διεύθυνση του Αντίοχου Ευαγγελάτου. Στη μουσική σύνθεση περιλαμβάνεται ο Ολυμπιακός Υμνος «Αρχαίο πνεύμα αθάνατο», τον οποίο είχε διευθύνει ο Σαμάρας, πάνω σε ποίηση Κωστή Παλαμά, το 1896, στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες και που από το 1964 στο Τόκιο υιοθετήθηκε ως Υμνος των Ολυμπιακών Αγώνων της νεότερης εποχής.
Το φεστιβάλ φέτος, θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 24 Σεπτέμβρη στα γνώριμα «στέκια» των «Απόλλων», «Αττικόν» και «Δαναός 1, 2». Πυρήνας και του φετινού φεστιβάλ θα είναι ο ανεξάρτητος αμερικανικός κινηματογράφος και οι ταινίες του «Πανοράματος», το οποίο περιλαμβάνει πρωτοποριακά φιλμ από όλον τον κόσμο.
Από την πρώτη κατηγορία ξεχωρίζουν το Dandelion του Μαρκ Μίλγκαρντ και το Mean Creek του Τζέικομπ Ααρον Εστες.
Στο «Πανόραμα» μερικοί από τους τίτλους είναι: Το δανέζικο «Aftermath» της Πάπρικα Στεν, το ουγγρικό «Kontroll» του Νίμροντ Ανταλ, που απέσπασε το βραβείο της Επιτροπής Νέων στις Κάννες, αλλά και τη Χρυσή Αρκτο στο τελευταίο Φεστιβάλ Βερολίνου, και το γερμανικό «Head on» του Φατίχ Ακιν, ο οποίος φέτος θα τιμηθεί από το φεστιβάλ.
Στο πλαίσιο του καθιερωμένου τμήματος «Ελληνες της Διασποράς» θα προβληθούν: «Ζ Channel» της Ζαν Κασσαβέτη, στον κύκλο ντοκιμαντέρ θα προβληθεί το «The Five Obstructions» του Λαρς φον Τρίερ, κ.ά.
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Βραζιλιάνο σκηνοθέτη Βάλτερ Σάλες, ενώ, στη μνήμη του Τζον Κασσαβέτη το φεστιβάλ θα προβάλει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Σκιές» και το κλασικό φιλμ του «Νύχτα πρεμιέρας».
Συναυλία με το συγκρότημα «Μεγάλη Ελλάδα» διοργανώνει η ΚΟ Ζαγοράς του ΚΚΕ, σήμερα, 9.30 μμ, στην πλατεία Αγ. Γεωργίου, αφιερωμένη στην ειρήνη, την αλληλεγγύη και στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών.
Το μουσικό συγκρότημα «Μεγάλη Ελλάδα» αποτελεί μέρος του πολιτιστικού συλλόγου «APODIAFAZZI» (που μεταφράζεται ως «λυκαυγές», «χάραμα»), ο οποίος ιδρύθηκε το 1974 από τον Μπρούνο Κασίλε, τον «αγρότη - ποιητή» όπως τον χαρακτήρισε ο μεγάλος Ιταλός κινηματογραφιστής, Πιερ Πάολο Παζολίνι, σε ένα συνέδριο για τις γλωσσικές μειονότητες.
Ο σύλλογος μελετά, αναβιώνει και αναδεικνύει ό,τι αφορά την ελληνική παράδοση στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, προωθώντας μια αληθινή, καθαρή, παραδοσιακή μουσική που «πηγάζει» από την κοινωνικοπολιτική κουλτούρα του συγκεκριμένου γεωγραφικού χώρου. Το συγκρότημα του συλλόγου αποτελείται από 14 μουσικούς, χορευτές και τραγουδιστές, που μεταφέρουν μουσικές μνήμες της Μεγάλης Ελλάδας (όπως ονομάζονται οι ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας) σε όλο τον κόσμο.
Στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, την Κρήτη και συγκεκριμένα στο Πέτρινο Θέατρο - θέση Νωπήγεια, στο Καστέλι Χανίων, εμφανίζονται αύριο στις 9.30 μμ οι «Χαΐνηδες».
Με έξι δίσκους στο ενεργητικό τους και πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κατά τη δωδεκάχρονη πορεία τους, το συγκρότημα (με όνομα που σημαίνει «ρεαλιστές» και «αντάρτες») αποτελεί, κατά γενική ομολογία, ένα από τα πλέον αξιόλογα σχήματα της εγχώριας μουσικής σκηνής.
Τους «Χαΐνηδες» αποτελούν οι: Δημήτρης Αποστολάκης (λύρα, τραγούδι), Δημήτρης Ζαχαριουδάκης (κιθάρα, τραγούδι), Αλέξης Νόνης (αθάνατος, νταούλι, μπεντίρ, νταρμπούκα), Μαρία Κώτη (ακορντεόν, τραγούδι), Αντώνης Σκαμνάκης (κοντραμπάσο), Περικλής Τσουκαλάς (ούτι, τσουμπούς, άταστη κιθάρα, γυαιλί - ταμπούρ, ραμπάμπα).
Εγκαινιάζεται στις 22 Αυγούστου, στο Ζάππειο, η νέα έκθεση του Ευθύμη Βαρλάμη, με τίτλο «Μάνα, η Δύναμη της Αγάπης - Ολυμπία, δόξα και νίκη». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 του Σεπτέμβρη.
Εκθεση φωτογραφίας με έργα δώδεκα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών παρουσιάζει από τις 20 Αυγούστου έως τις 3 Οκτωβρίου, στην κρατική Πινακοθήκη του Κιέλου, το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο.
Συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Μανώλης Μπαμπούσης, Χριστίνα Καλμπάρη, Μελίνα Καμινάρη, Πάνος Κοκκινιάς, Γιάννης Κωνσταντίνου, Νίκος Μάρκου, Λία Ναλμπαντίδου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Πολυχρονάκης, Επαμεινώνδας Σχίζας, Πάνος Βαρδόπουλος, Νικολέτα Ζήση.