Πέμπτη 19 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ευρω-ενωσιακά προγράμματα χειραγώγησης

Στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ φτάνει ο προϋπολογισμός των δύο γνωστών κοινοτικών προγραμμάτων για τον πολιτισμό, το «MEDIA 2007» και «Πολιτισμός 2007», τα οποία αποτελούν ισχυρό «όπλο» για την Ευρωπαϊκή Ενωση στο στρατηγικό της στόχο για τη διαμόρφωση «κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας». Αντικείμενο των προγραμμάτων: στοχοθετημένη πληροφόρηση για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα εν λόγω προγράμματα πρέπει να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις πολιτικές της και τα θεσμικά της όργανα: θέματα τα οποία αναλύονται στους εθνικούς Γενικούς Ορους.

Το «MEDIA 2007» θα διαρκέσει έως το 2013, αποτελεί «συγχώνευση» των προηγούμενων προγραμμάτων «MEDIA Plus» και «MEDIA Κατάρτιση» και χρηματοδοτεί επικουρικά την παραγωγή και διανομή οπτικοακουστικών έργων. Παρά τις «τυμπανοκρουσίες» της ΕΕ, η πραγματικότητα είναι ότι το πρόγραμμα δεν προσέφερε και πολλά σε αυτούς τους τομείς, αφού όλα τα στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν αυξητικές τάσεις στη διείσδυση της αμερικανικής οπτικοακουστικής παραγωγής, κυρίως της κινηματογραφικής. Ωστόσο, η ΕΕ επιμένει, αφού, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το «MEDIA», που θα χρηματοδοτηθεί με 1 δισεκατομμύριο ευρώ, «δεικνύει τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ενωση στο ρόλο του οπτικοακουστικού τομέα στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας»!

Συνέχεια του «Πολιτισμός 2000» είναι και το πρόγραμμα «Πολιτισμός 2007» με προϋπολογισμό 400 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος «είναι η προώθηση της διακρατικής κινητικότητας καλλιτεχνών και έργων και η προώθηση του διαπολιτιστικού διαλόγου, συμπληρώνοντας τις δράσεις των κρατών μελών». Ειδικά για το 2005 «ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε σχέδια που φέρνουν σε επαφή πολιτιστικούς φορείς από τα 10 νέα κράτη της ΕΕ, τις χώρες του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λίχτενσταϊν, Νορβηγία) και τις 3 υποψήφιες χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία)», προφανώς για να προετοιμάζονται και αυτές να ενταχθούν στο υπό διαμόρφωση ομογενοποιημένο πολιτισμικό «χωνευτήρι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ