ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Αυγούστου 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
«500 ευρώ το μήνα είναι ο μισθός της πείνας»

Συνέλευση και πορεία χτες, νέο συλλαλητήριο στις 26 Αυγούστου

- «Ολυμπιάδα των κερδών και για τους εργάτες μείωση μισθών»

- «Για τους ξενοδόχους κέρδη και χλιδή και για τους εργάτες μίζερη ζωή»

Τα συνθήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων δόνησαν και πάλι χτες το απόγευμα το κέντρο της Αθήνας. Η γενική συνέλευση του κλάδου μετατράπηκε σε πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Εργασίας. Από τη γενική συνέλευση είχε ήδη παρθεί απόφαση για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Οπως αποφάσισαν: Συνεχίζουν τον αγώνα τους με νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην εκμετάλλευση και την ασυδοσία. Δίνουν τη μάχη για μισθούς, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, για σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, για κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Μετά από πρόταση της διοίκησης του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την πραγματοποίηση μεγάλου συλλαλητηρίου, στις 26 Αυγούστου, στις 6 το απόγευμα. Στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου θα πραγματοποιηθεί 4ωρη στάση εργασίας (5 μ.μ. - 9 μ.μ.). Αποφάσισαν, επίσης, συγκέντρωση και στάση εργασίας τη μέρα που θα πραγματοποιούν οι ξενοδόχοι της Αττικής τη γενική τους συνέλευση. Απεργιακές κινητοποιήσεις το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, καθώς και την πραγματοποίηση της εκλογοαπολογιστικής τους συνέλευσης στις αρχές του Νοέμβρη.

Παρά τον κοπιαστικό και πολύμηνο αγώνα που δίνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής, δήλωσαν και χτες στη συνέλευσή τους ότι δεν κάνουν βήμα πίσω από τις κατακτήσεις τους και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Εδωσαν υπόσχεση ότι θα δώσουν με μεγαλύτερη ένταση τη μάχη της συσπείρωσης του κλάδου. Και χτες για ακόμα μια φορά με τη συμμετοχή τους στη συνέλευση, αλλά και με τη στάση τους, επικρότησαν τη μάχη που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις, το κλαδικό σωματείο και τα επιχειρησιακά σωματεία που συντονίζουν τη δράση τους, για την οργάνωση του αγώνα, για τη συσπείρωση του κλάδου σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση.

Οι αιτίες των προβλημάτων είναι πολιτικές, τόνισε, στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του κλαδικού σωματείου Χρήστος Κατσώτης. «Απέναντί μας έχουμε την εργοδοσία, η οποία από τη φύση της είναι αδηφάγα. Επιδιώκει να κερδίζει όλο και περισσότερα. Απέναντί μας έχουμε τις πολιτικές των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Απέναντί μας έχουμε τις συμβιβασμένες επικίνδυνες πλειοψηφίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Με την πολιτική και την τακτική τους έβαλαν πλάτη, να περάσει η αντιδραστική αντιλαϊκή πολιτική».

Στη συνέχεια, ο Χρ. Κατσώτης αναφέρθηκε στις άθλιες ΣΣΕ, στις συνθήκες δουλιάς, έκανε έναν πλούσιο απολογισμό της μέχρι τώρα αγωνιστικής δράσης του κλάδου. Υπογράμμισε ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν είναι μόνοι τους. Εχουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της εργατικής τάξης της Αττικής. Εχουν την έμπρακτη στήριξη των ταξικών συνδικάτων, του ΠΑΜΕ. Μεταξύ άλλων κατέληξε: «Πίσω δεν πρέπει να κάνουμε ούτε βήμα. Ο αγώνας μας έχει διάρκεια, έχει συνέχεια. Με τη συγκέντρωση δυνάμεων, με τη συσπείρωση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, μπορούμε να έχουμε και άλλα αποτελέσματα. Να δώσουμε, τέλος, με επιτυχία τη μάχη των εκλογών. Μάχη, η οποία θα είναι σκληρή».

Στη συνέλευση παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο Δ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Ο συνδικαλιστής εκδήλωσε τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ στον αγώνα του κλάδου και δήλωσε ότι αυτός ο αγώνας αποτελεί θετικό παράδειγμα συνολικά για την εργατική τάξη της χώρας.

Πορεία

Αυτή η αποφασιστικότητα των εργαζομένων φανερώθηκε, όταν μετέτρεψαν τη συνέλευσή τους σε αγωνιστική πορεία στο κέντρο της Αθήνας με κατάληξη το υπουργείο Εργασίας. «500 ευρώ το μήνα είναι ο μισθός της πείνας», «Ολυμπιάδα των κερδών και για τους εργάτες μείωση μισθών», «Για τους ξενοδόχους κέρδη και χλιδή και για τους εργάτες μίζερη ζωή», φώναξαν καθόλη τη διάρκεια της πορείας οι εργαζόμενοι. Βέβαια, και από τη χτεσινή πορεία δεν έλειψαν οι δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ, που ακολούθησαν τους εργαζόμενους μέχρι το υπουργείο Εργασίας. Οπως, επίσης, δεν έλειψε το «άγρυπνο» μάτι του «Ζέπελιν», που πέταγε πάνω από το υπουργείο Εργασίας, όταν έφτανε εκεί η πορεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Δεν έλειψαν, όμως, και οι δεκάδες απορημένοι τουρίστες, που συνεχώς φωτογράφιζαν την πορεία των εργαζομένων. Στο υπουργείο Εργασίας αντιπροσωπεία συνδικαλιστών μετέφερε στον γενικό γραμματέα την οργή του κλάδου για τη στήριξη που παρέχει στους ξενοδόχους το υπουργείο και ξεκαθάρισαν ότι ο αγώνας τους συνεχίζεται.


ΙΟΝΙΟ
Αυθαιρεσίες Γαλιατσάτου

Σε έγγραφη καταγγελία εναντίον του προέδρου των ξενοδόχων στην Κεφαλονιά - Ιθάκη, Σπύρου Γαλιατσάτου, για μη τήρηση συμβάσεως εργασίας πλήρους απασχόλησης, προχώρησε καταθέτοντάς τη στην Επιθεώρηση Εργασίας η Μαρία Φερεντίνου, εργαζόμενη στο ξενοδοχείο του πρώτου.

Ο εν λόγω ξενοδόχος έχει μετατρέψει το ξενοδοχείο του σε ναό της εργασιακής αυθαιρεσίας κι έχει φτάσει στο σημείο - πέρα από το γεγονός ότι για πολλούς εργαζόμενους έχει αντικαταστήσει ακόμα και αυτές τις άθλιες και ανεπαρκείς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ατομικές συμφωνίες με ακόμα πιο επαχθείς όρους - να αρνείται να ικανοποιήσει όσα προβλέπει η σύμβαση την οποία κι ο ίδιος έχει υπογράψει.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο Σ. Γαλατσιάτος ενώ είχε υπογράψει με την εργαζόμενη Μαρία Φερεντίνου σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης, αυτός την είχε μετατρέψει αυθαίρετα σε σύμβαση μερικής απασχόλησης, πληρώνοντας λιγότερα χρήματα και παράλληλα τη χρησιμοποιούσε σε όποια δουλιά αυτός έκρινε ότι είχε ανάγκη το ξενοδοχείο τη στιγμή που αυτή ήταν καμαριέρα.

Πριν από 10 ημέρες περίπου, ο Σ. Γαλιατσάτος σε ρόλο τραμπούκου προσπάθησε - ανεπιτυχώς γι' αυτόν - με «γαμοσταυρίδια», απειλές του τύπου «θα σας τσακίσω» αλλά και με προσωπικές επιθέσεις προβοκατόρικες, γκεπελίστικου τύπου εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Παναγιώτη Αλεξανδρόπουλου και Δημήτρη Ματζουράτου, να τρομοκρατήσει τόσο τη Μ. Φερεντίνου όσο και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο νησί που από την πρώτη στιγμή μαζί με το σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων βρέθηκαν στο πλευρό της.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Τετράωρες στάσεις εργασίας

Τετράωρες στάσεις εργασίας έχει κηρύξει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, αύριο Σάββατο 7/11 το πρωί στο ξενοδοχείο «Ελέα» και την Κυριακή, την ίδια ώρα, στο «Μεσογγί». Επίσης, το επόμενο Σάββατο 28/8, 7 έως 11 το πρωί, στα ξενοδοχεία του Δήμου Φαιάκων Κασσωπαίων, και την Κυριακή 29/8 από έως 11 το πρωί, επίσης, στα ξενοδοχεία των Δήμων Μελιτειέων και Αχιλλείων. Το Σωματείο και η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με σχετικές ανακοινώσεις τους καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις κλιμακώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και την τρομοκρατία που επικρατούν στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας.

Η κινητοποίηση γίνεται με αφορμή ένα περιστατικό, παράδειγμα εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, χαρακτηριστικά, η διεύθυνση του «Ελέα» θέλοντας να θέσει εκτός εργασίας τον επί 27 χρόνια υπάλληλο της επιχείρησης προχώρησε στην αλλαγή της θέσης εργασίας του από σερβιτόρο μπαρ σε σερβιτόρο εστιατορίου και ενίοτε αχθοφόρο, αποθηκάριο, ελαιοχρωματιστή και γκρουμ, προκειμένου να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση, ενώ, παράλληλα, ασκούνταν ψυχολογική πίεση.

Οταν ο εργαζόμενος διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε την επιστροφή του στη θέση που προβλέπει η σύμβαση και ασκεί επαγγελματικά και με πιστοποίηση της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων για 27 χρόνια, η επιχείρηση τον εγκάλεσε με εξώδικο! Στο εξώδικο ούτε λίγο ούτε πολύ τον κατηγορεί για σφάλματα που έπραξε ως αποθηκάριος ή μεταφορέας φρούτων και λαχανικών!

Ο κατάλογος των αυθαιρεσιών του «Ελέα» είναι ατελείωτος αν προσθέσει κανείς την εντατικοποίηση, την παραβίαση του ωραρίου, την κατάργηση των ρεπό, τη μη πληρωμή τους, την επικόλληση 25 ενσήμων για 31 μέρες τον Ιούλη κλπ., υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ. Ενώ επισημαίνει τις μεσαιωνικές συνθήκες που επικρατούν σε όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία της Κέρκυρας και καλεί τους εργαζόμενους και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους σε αγωνιστική ετοιμότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ