ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
«Παράθυρο» για συμμετοχή Μάρα

Τα πάνω κάτω μπορεί να έρθουν στην υπόθεση του Βλάση Μάρα

Sportidea

Τα πάνω κάτω μπορεί να έρθουν στην υπόθεση του Βλάση Μάρα
Οι ελπίδες να δούμε τελικά τον Βλάση Μάρα στον τελικό του μονόζυγου τη Δευτέρα αυξάνονται μέρα με τη μέρα, αν και επί της ουσίας κάτι τέτοιο εξακολουθεί να είναι δύσκολο. Το απόγευμα της Παρασκευής, μετά την ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Γυμναστικής, βάσει της οποίας θα επανεξεταστούν όλες οι βαθμολογίες που δόθηκαν στον τελικό του σύνθετου ατομικού ανδρών.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Ομοσπονδία, η Εκτελεστική Επιτροπή της συνεδρίασε εκτάκτως χτες το πρωί και κατέληξε στην παραπάνω απόφαση υπογραμμίζοντας πως αν διαπιστωθούν λάθη κατά την επανεξέταση των βαθμολογιών, τότε θα ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα. Κι αυτά δεν είναι φυσικά η αποπομπή των κριτών, αλλά προφανώς η αποκατάσταση της βαθμολογικής αδικίας.

Η απόφαση είναι... πρωτοποριακή, ωστόσο, φέρεται να είναι προϊόν της έντονης πίεσης που άσκησαν οι Κορεάτες, οι οποίοι έχασαν το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό των ανδρών στην τελευταία προσπάθεια που έκανε ο Αμερικανός Χαμ στο μονόζυγο. Θα γίνει λοιπόν επανεξέταση όλων των βαθμολογιών στο σύνθετο ατομικό και αν διαπιστωθούν παρατυπίες, τότε προφανώς θα αλλάξει η κατάταξη και τα μετάλλια.

Κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε δεν αποκλείεται καθόλου να πάρει νέα τροπή η περίπτωση του Βλάση Μάρα, ο οποίος περιμένει να συμμετάσχει στον τελικό του μονόζυγου. Ηδη οι παράγοντες της ελληνικής ομοσπονδίας κινούνται παρασκηνιακά ώστε να συμπαρασύρουν την υπόθεση Μάρα με αυτή των Κορεατών και να μπορέσουν να επιτύχουν επανεξέταση των βαθμολογιών για το σύνολο των προκριματικών των ανδρών. Ετσι κι αλλιώς έχει γίνει ολόκληρο θέμα με το πρόγραμμα του Χαμ στον προκριματικό του μονόζυγου, το οποίο κατά κάποιον περίεργο τρόπο βαθμολογήθηκε με 9.750 τη στιγμή που η αρχική του αξία ήταν μόλις 9.70.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Χαμ με αυτό το βαθμό πέρασε στον τελικό αφήνοντας έξω τον Μάρα, που είχε 9.725. Αν λοιπόν η Ομοσπονδία δεχτεί ότι υπήρξαν παρατυπίες στη βαθμολόγηση των προγραμμάτων στον τελικό του σύνθετου ατομικού, τότε είναι πολύ πιθανό να δεχτεί την επανεξέταση των βαθμολογιών και στα προκριματικά. Και σε αυτή την περίπτωση ο Μάρας θα έχει ελπίδες να δικαιωθεί, αφού άλλωστε όλες αυτές τις μέρες που διαρκεί το Ολυμπιακό τουρνουά είναι πολλά τα παράπονα που ακούγονται από διάφορες πλευρές για ευνοϊκή μεταχείριση των Αμερικανών από τους κριτές.


ΚΩΣΤΑΣ ΘΑΝΟΣ
«Δέχτηκα πισώπλατη μαχαιριά»

Σαν πισώπλατη μαχαιριά χαρακτήρισε ο παλαιστής Κώστας Θάνος την απόφαση της Ομοσπονδίας να τον... κόψει από την Ολυμπιακή ομάδα, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Οπως τόνισε ο αθλητής, η απόφαση στηρίζεται κυρίως σε εξωαγωνιστικούς λόγους. «Δέχτηκα πισώπλατα χτύπημα από την Ομοσπονδία, με αυτήν την απαράδεκτη απόφαση. Δεν περίμενα τέτοια αντιμετώπιση από τους ανθρώπους, που υποτίθεται ότι υπηρετούν το άθλημα. Αποκλείστηκα χωρίς αιτία από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, μια διοργάνωση - σταθμός στην καριέρα μου. Περισσότερο όμως από όλους θεωρώ υπεύθυνο τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κύριο Γιώργο Ποζίδη, ο οποίος υπήρξε μάλιστα και Ολυμπιονίκης και πίστευα ότι δε θα συμμετείχε ποτέ σε τέτοιου είδους παρασκηνιακές κινήσεις. Είναι ντροπή για τον ίδιο και κυρίως για τον τίτλο που φέρει».

Οσο για τις αιτίες της απόφασης, ο αθλητής ανέφερε ότι αυτές στηρίζονται στην επιστολή που υπέγραψε κατά του επιστημονικού συνεργάτη της ομοσπονδίας Γιώργου Πάχτα.

«Την προηγούμενη Δευτέρα έδωσα το παρών στο ΔΣ της Ομοσπονδίας, για να δώσω κάποιες απαντήσεις αναφορικά με το θέμα της επιστολής κατά του Γιώργου Πάχτα, την οποία υπέγραψαν έξι από τους επτά αθλητές της Εθνικής ομάδας της ελληνορωμαϊκής πάλης. Την απόφαση του ΔΣ την πληροφορήθηκα από τις εφημερίδες, η οποία έκανε λόγο για πειθαρχικό παράπτωμα, στο οποίο βέβαια ποτέ δεν υπέπεσα. Απλώς εγώ μαζί με άλλους πέντε συναθλητές μου υπέγραψα μια επιστολή, την οποία έδωσα στην Ομοσπονδία και αφορούσε τον Πάχτα».

Οσον αφορά το θέμα της περίφημης επιστολής, αυτό ξεκίνησε από το γεγονός ότι ο Γιώργος Πάχτας, ο οποίος έχει το ρόλο απλώς του επιστημονικού συνεργάτη και όχι του Ομοσπονδιακού προπονητή, επισήμανε ότι δε βρίσκεται ο Κώστας Θάνος σε καλή αγωνιστική κατάσταση.

«Τρεις προπονητές, οι Παγγέας, Σοφιανίδης και Μητρόπουλος διαβεβαίωσαν εγγράφως την Ομοσπονδία ότι βρίσκομαι σε καλή κατάσταση. Αντίθετα ο Πάχτας, ο οποίος έχει το ρόλο απλώς του επιστημονικού συνεργάτη και όχι του Ομοσπονδιακού προπονητή, επισήμανε ότι δε βρίσκομαι σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Η άποψη του Πάχτα βάρυνε κατά... περίεργο τρόπο περισσότερο στη συνείδηση κάποιων διοικούντων», τόνισε ο Θάνος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ