ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Οργή για Μπους

Οργισμένοι είναι οι παίκτες του Ιράκ από τις δηλώσεις Μπους

Sportidea

Οργισμένοι είναι οι παίκτες του Ιράκ από τις δηλώσεις Μπους
«Πώς θα συναντήσει ο κ. Μπους το Θεό του, έχοντας σφαγιάσει τόσους πολλούς άνδρες και γυναίκες; Εχει διαπράξει αμέτρητα εγκλήματα». Η φράση αυτή ανήκει στον 22χρονο ποδοσφαιριστή (από τη Φαλούτζα), της εθνικής ομάδας του Ιράκ, Αχμέντ Μανατζίντ. Την οργισμένη αντίδραση του ίδιου, αλλά και συμπαικτών του, προκάλεσε η αναίσχυντη χρησιμοποίηση των εγκλημάτων του μακελάρη, για την προεκλογική του διαφήμιση...

Στις προεκλογικές διαφημίσεις του Τζορτζ Μπους, απεικονίζονται σημαίες του Ιράκ και του Αφγανιστάν, ακολουθούμενες από το μήνυμα: «Σε αυτούς τους Ολυμπιακούς θα υπάρχουν ακόμη δύο ελεύθερη έθνη - και δύο λιγότερα τρομοκρατικά καθεστώτα». Αντίστοιχη αναφορά έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος και στον επίσημο χαιρετισμό του για τους Αγώνες. Σε συνέντευξή τους, στο αμερικανικό αθλητικό περιοδικό «US Sports Illustrated», οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας του Ιράκ αντέδρασαν στο θράσος του πολεμοκάπηλου Μπους και τον κατήγγειλαν για σωρεία εγκλημάτων.

«Το Ιράκ ως ομάδα δεν επιθυμεί να χρησιμοποιείται από τον κ. Μπους στην προεκλογική του εκστρατεία. Μπορεί να βρει έναν άλλο τρόπο για να διαφημιστεί», δηλώνει ο μέσος Σαλίχ Σαντίρ, ζητώντας, παράλληλα, την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ. Ενώ κάποιος άλλος δηλώνει πως θα μάχονταν τα αμερικανικά στρατεύματα, εάν δε βρισκόταν στην Αθήνα για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση.

ΜΠΑΣΚΕΤ (Γ)
Για πρόκριση η Νέα Ζηλανδία

Μ' εξασφαλισμένη ήδη την πρόκρισή τους, το ζητούμενο από τη χτεσινή αναμέτρηση ΗΠΑ-Ισπανίας ήταν η πρωτιά του Β΄ ομίλου. Το παιχνίδι μέχρι το ημίχρονο ήταν αμφίρροπο αλλά από κει και πέρα οι Αμερικανίδες επέβαλαν το ρυθμό τους και επικράτησαν άνετα με 71-58 (33-31). Ενα βήμα πριν την είσοδό της στην οκτάδα βρίσκεται πλέον η ομάδα της Νέας Ζηλανδίας, που κατάφερε να επικρατήσει της Κίνας με 79-77 (35-31). Ο αγώνας ήταν «θρίλερ» και κρίθηκε υπέρ των Νεοζηλανδών χάρη στην ψυχραιμία και στην αυτοσυγκέντρωση της Μέγκαν Κομπέιν. Στα τελευταία δύο λεπτά του αγώνα ήταν αλάνθαστη από τη γραμμή των ελεύθερων βολών (4/4), ενώ δύο δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη - και ενώ η Ζιάνγκ είχε ισοφαρίσει σε 77-77 - πέτυχε το νικητήριο καλάθι. Η περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρωσία, όπως φαίνεται και από το τελικό αποτέλεσμα, δε δυσκολεύτηκε να κάμψει την αντίσταση της Ιαπωνίας. Την κέρδισε με 94-71 (50-36) και πλέον «μετράει» 3 νίκες και 1 ήττα, ενώ οι Ασιάτισσες συμπλήρωσαν 3 ήττες. Κορυφαία από τις νικήτριες η Ελενα Μπαράνοβα με 22 πόντους και 11 ριμπάουντ, ενώ από τις ηττημένες ξεχώρισε η Νορίκο Χαμαγκούτσι (14 πόντοι). Η Τσεχία επιβλήθηκε της Κορέας με 97-75 (45-35) και «σφράγισε» το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Αντίθετα, η Κορέα με τέσσερις ήττες αποχαιρετά το τουρνουά.

ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ
Ασιατική υπόθεση

Από την απονομή μεταλλίων στο πινγκ πονγκ

Motion Team

Από την απονομή μεταλλίων στο πινγκ πονγκ
Αμιγώς ασιατική υπόθεση ήταν τα μετάλλια, στο διπλό γυναικών, της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Μεγάλες κερδισμένες από τη σινοκορεατική κόντρα ήταν οι Κινέζες που κατέκτησαν τα δύο από τα τρία μετάλλια. Οι Ναν Ουάνγκ και Γινίνγκ Ζανγκ, κέρδισαν εύκολα στον τελικό τις Κορεάτισσες, Εουν Σιλ Λι και Εουν Μι Σεόκ, με 4-0 σετ (11-9, 11-7, 11-6, 11-6). Στον «μικρό» τελικό οι Κινέζες, Γούε Γκούο και Γιανφένγκ Νιου, κατέκτησαν το χάλκινο, αφού νίκησαν με 4-3 σετ (11-7, 5-11, 11-4, 11-9, 7-11, 9-11, 11-9) τις Μποκ Ράε Κιμ και Κίουνγκ Αχ Κιμ.

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

Η Ρωσίδα Λιούμποβ Γκάλκινα είναι από χτες χρυσή Ολυμπιονίκης στο τουφέκι τριών στάσεων, με 688,4 βαθμούς, επίδοση που αποτελεί νέο Ολυμπιακό ρεκόρ. Δεύτερη ήταν η Ιταλίδα Βαλεντίνα Τουρισίνι (685,9) και τρίτη η Κινέζα Τσένγκουι Γουάνγκ (685,4). Στο αγώνισμα των 50μ. πρηνηδόν ανδρών πρώτευσε ο Αμερικανός Μάθιου Εμονς, με 703,3 πόντους. Τον ακολούθησαν ο Γερμανός Κρίστιαν Λους (702,2) και ο Λευκορώσος Σεργκέι Μαρτίνοβ (701,6).

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ

Μετά από ένα συγκλονιστικό τελικό, στο ομαδικό γυναικών, η Κορέα κατέκτησε το μετάλλιο, αφήνοντας την Κίνα δεύτερη. Η αναμέτρηση κρίθηκε στο τελευταίο βέλος της Παρκ, η οποία διαμόρφωσε το τελικό 241-240. Την τρίτη θέση πήρε η κινεζική Ταϊπέι, που κέρδισε, στο μικρό τελικό, τη Γαλλία, με 242-228.

Παραίτηση Παπαδογιαννάκη

Την παραίτησή του από τη θέση του αρχηγού της ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής υπέβαλε χτες ο Γιάννης Παπαδογιαννάκης χωρίς όμως να γίνει αποδεκτή από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί και το θέμα παραίτησης του ομοσπονδιακού τεχνικού Οδυσσέα Παπατώλη που την υπέβαλε στο ΣΕΓΑΣ αλλά η Ομοσπονδία θα συζητήσει το θέμα μάλλον μετά τους Αγώνες.

ΠΟΛΟ (Γ)

Η Ιταλία κέρδισε το Καζαχστάν με 8-6 (2-0, 3-1, 1-4, 2-1) και πλέον περιμένει να μάθει ποιο συγκρότημα θα βρεθεί απέναντί της, στην επόμενη φάση. Με νταμπλ-σκορ 8-4 (1-1, 4-1, 2-1, 1-1) οι ΗΠΑ επικράτησαν της Ρωσίας. Η Ουγγαρία κατάφερε - στο ...τσακ - να εξασφαλίσει την πρόκρισή της στην επόμενη φάση. Χτες κέρδισε τον Καναδά με 5-4 (1-2, 2-0, 2-1, 0-1).

ΞΙΦΑΣΚΙΑ

Σαν «μίνι» έκπληξη μπορεί να χαρακτηριστεί η επικράτηση της Ρωσίας επί της Γερμανίας, στο ομαδικό γυναικών, του ξίφους μονομαχίας. Οι «κόκκινες» είναι νούμερο 3 στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά κατάφεραν να επικρατήσουν των αντιπάλων τους, που είναι νούμερο 1, με 34-28. Στον μικρό τελικό του ίδιου αγωνίσματος, η Γαλλία κέρδισε 45-37 τον Καναδά και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ