ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σοβαρές καταγγελίες για το ΤΑΣ Λευκάδας

Εγιναν στη σύσκεψη μαζικών φορέων του νησιού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από το σεισμό της 14ης του Αυγούστου 2003

Δεν είναι λίγα τα παράπονα πολιτών για κακή εξυπηρέτηση του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ), όπως τόνισαν οι μαζικοί φορείς οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας την περασμένη Τετάρτη (18/8/04), συμφωνώντας με όσα καταγγέλθηκαν εισηγητικά από το ΕΚ Λευκάδας. Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη - που έγινε στον ένα χρόνο από το σεισμό - συμμετείχαν οι δήμαρχοι Λευκάδας, Γ. Γληγόρης, Απολλωνίων, Γ. Μελάς (που είναι και πρόεδρος της ΤΕΔΚ), Σφακιωτών, Γ. Κούρτης, ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων, κ. Κρητικός, ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικοδόμων, Τ. Κτενάς, ο Π. Βερριώτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, και ο Ν. Μπρατζουκάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασιλικής.

Στην εισήγησή του το ΕΚ Λευκάδας σημείωσε ότι προβλήματα και παράπονα για τα δάνεια από τον ΤΑΣ ακούγονται ήδη από το 1995. Οπως κατήγγειλε ο Μ. Λιβιτσάνος, όλη η Λευκάδα γνωρίζει καλά το πώς «δουλεύει» η εν λόγω υπηρεσία με τα δάνεια... «Αν έχεις μηχανικό που μπορεί να μπλέξει στα γρανάζια του ΤΑΣ και μπορεί να διαπλέκεται, θα πάρεις πιο γρήγορα το δάνειο. Σου υπόσχονται μεγαλύτερο δάνειο από αυτό που δικαιούσαι. Και βέβαια θα πάρουν το 12% οι μηχανικοί, όπως παίρνανε και στα προηγούμενα δάνεια (σ.σ. από το 1995). Αυτά τα είχαμε πει και στον προηγούμενο υπουργό, τον κ. Τσακλίδη, και τα γνώριζαν», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ο πρόεδρος του ΕΚ: Οταν το ΕΚΛ ζήτησε τη βοήθεια του νομάρχη Λευκάδας για να επιληφθεί του θέματος, εκείνος τους παρέπεμψε στο βουλευτή του νομού!

Για τα «κόκκινα» κτίρια στην εισήγηση αναφέρθηκε μία συγκεκριμένη καταγγελία που αποτελεί ένδειξη της κακής λειτουργίας του ΤΑΣ. Εφτασε δηλαδή στο Εργατικό Κέντρο καταγγελία από πολίτη, του οποίου το σπίτι είχε χαρακτηριστεί «κόκκινο». Ενώ το πρωτόκολλο κατεδάφισης είχε υπογραφεί από το μήνα Απρίλη, κατάφερε, τελικά, να πάρει το χαρτί που χρειαζόταν από τον ΤΑΣ τον Αύγουστο, και σα να μην έφτανε αυτό πλήρωνε και δημοτικά τέλη και ηλεκτρικό...

Ο πρόεδρος του ΕΚΛ σχολίασε την προσωπική του εμπειρία από τον ΤΑΣ. Είπε πως όταν χρειάστηκε ο ίδιος να ζητήσει επίσημα στοιχεία ως εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου οι υπάλληλοι του ΤΑΣ ήταν πρόθυμοι να τον εξυπηρετήσουν, στη συνέχεια όμως του είπαν πως είχαν εντολή να μην τα δώσουν... Του ζήτησαν και υπέβαλε σχετική αίτηση όπου τους εξηγούσε για ποιο λόγο τα θέλει το ΕΚ Λευκάδας. Αλλά, τότε, του είπαν πως πρόκειται για προσωπικά δεδομένα και πως στην αίτηση που έκανε θα του έδιναν όσα εκείνοι θα ενέκριναν ότι μπορεί να γνωρίζει... Τι θέλουν να κρύψουν οι υπεύθυνοι και πώς μπορεί να συμπεριφέρονται έτσι σε μια δημόσια υπηρεσία απέναντι στους εκπροσώπους των εργαζομένων στο νησί; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αυτής της απαράδεκτης συμπεριφοράς;

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που άρχισαν να ισχύουν από χτες θα προκαλέσουν προβλήματα στις μετακινήσεις στο Λεκανοπέδιο. Οι ρυθμίσεις εφαρμόζονται λόγω της διεξαγωγής του βάδην, του μαραθωνίου γυναικών και του τρίαθλου.

Στις περιοχές Νέα Ιωνία και Μαρούσι, από χτες τα μεσάνυχτα έως σήμερα στις 11.30 π.μ., διακόπηκε η κυκλοφορία στις οδούς Λαυρίου και Αγίου Γεωργίου, από Σπύρου Λούη έως Καποδιστρίου και στη Νεαπόλεως από την Αγίου Γεωργίου έως την οδό Ελευθερίας, για τις ανάγκες του βάδην. Ανάλογα μέτρα θα ληφθούν τη Δευτέρα, από τα μεσάνυχτα έως τις 12.30 μ.μ.

Σήμερα, 7 π.μ. - 10.30 π.μ., και τη Δευτέρα, 9 π.μ. - 12 μ., θα διακοπεί η κυκλοφορία στην παραλιακή από το ύψος της Βάρης-Κορωπίου μέχρι το Δέλτα Βάρκιζας.

Λόγω του μαραθώνιου γυναικών, από τις 3.30 μ.μ. της Κυριακής, θα διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία στους Δήμους Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Ραφήνας, Παλλήνης, Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Παπάγου, Νέου Ψυχικού και Πικερμίου. Η στάση και η στάθμευση των οχημάτων, σε όλο το εύρος της μαραθώνιας διαδρομής, απαγορεύεται από σήμερα στις 10 μ.μ.

Αλλαγές στα δρομολόγια

Αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορείων και τρόλεϊ για αύριο, 4 μ.μ. - 9.40 μ.μ., λόγω μαραθώνιου, ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ.

Οι λεωφορειακές γραμμές Α5, Γ5, 303, 314, 315, 324, 407, 408, 416, 419 δε θα λειτουργήσουν, ενώ τροποποιείται και η διαδρομή των υπόλοιπων λεωφορειακών γραμμών που επηρεάζονται από τον μαραθώνιο. Οι γραμμές τρόλεϊ 7 και 8 δε θα λειτουργήσουν και τα οχήματά τους θα ενσωματωθούν στις γραμμές 3 και 13, ενώ τροποποιείται και η διαδρομή των υπόλοιπων γραμμών τρόλεϊ που επηρεάζονται από τον μαραθώνιο.

Σημαντικές τροποποιήσεις θα προκύψουν στις Ολυμπιακές λεωφορειακές γραμμές Χ12 (Δέλτα Φαλήρου μέσω Συγγρού) και Χ14 (Σύνταγμα - ΟΑΚΑ) καθώς και στις δύο λεωφορειακές γραμμές Ε94 (Αεροδρόμιο-σταθμός Εθνική Αμυνα εξπρές, Σύνταγμα-Αεροδρόμιο εξπρές) και Ε95 (Σύνταγμα-Αεροδρόμιο εξπρές).

Εκδηλώσεις για το ΔΣΕ

- Η Επιτροπή Περιοχής Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Επιτροπή Δ. Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση Μνήμης και Τιμής προς τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί στη θέση «Χάρος» (Κοτύλη Γράμμου), αύριο Κυριακή 22 Αυγούστου, στις 11.30 το πρωί.

- Η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Τρίπολης της ΠΕΑΕΑ, αύριο Κυριακή 22/8 και ώρα 12 μ., στον Αγιο Βασίλη Κυνουρίας, οργανώνουν εκδήλωση τιμής για το ΔΣΕ. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ βάζουν πούλμαν για Αγ. Βασίλειο που θα αναχωρήσει σήμερα Κυριακή ώρα 6.15 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος (πληροφορίες τηλ.: 210.8234.296).

- Εκδήλωση - προσκύνημα στο Γράμμο (στη θέση Κοτύλι όπου σκοτώθηκαν τρεις αντάρτες του ΔΣΕ) θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 22/8/2004. Πούλμαν της ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ θα αναχωρήσει σήμερα Σάββατο, στις 8.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος (πληροφορίες τηλ.: 210.5817.384).

Αλλες εκδηλώσεις

Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Ιθάκης καλεί σε εκδήλωση τιμής και μνήμης για την εποποιία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, αύριο Κυριακή 22 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Ιθάκης. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Γιώργος Τσαπάρας, μέλος του ΚΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρξει έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.

- Το Παράρτημα Μακρύνειας - Θέρμου της ΠΕΑΕΑ και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, στα πλαίσια των 10ήμερων εκδηλώσεων του Δήμου Θέρμου που ολοκληρώνονται την Πέμπτη 26/8/2004, παρουσιάζουν για 8η χρονιά μεγάλη έκθεση αντιστασιακού βιβλίου - φωτογραφίας - ζωγραφικής και Τύπου της αθάνατης Εθνικής Αντίστασης. Στον ίδιο χώρο, φέτος, λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας από την επίσκεψη του καραβανιού αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στο Νησί της Επανάστασης, την Κούβα. Θα υπάρχει, επίσης, έκθεση Πυρογραφίας του Γ. Βρεττού.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Ολυμπιακά» προβλήματα

Τη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και γενικότερα τις δύσκολες συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες δουλεύουν αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι στο Δήμο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ).

Στη Θεσσαλονίκη, όπου στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων φιλοξενούνται οι προκριματικοί αγώνες ποδοσφαίρου, έχουν κοπεί οι καλοκαιρινές άδειες από 10 Αυγούστου μέχρι και τις 4 Σεπτέμβρη στους εργαζόμενους του δήμου στις υπηρεσίες της καθαριότητας, πρασίνου και σε κάθε υπηρεσία που σχετίζεται με την «Ολυμπιακή εμφάνιση» της πόλης. Παράλληλα, ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας έχει εντατικοποιηθεί η δουλιά, κυρίως τα Σαββατοκύριακα και στις νυχτερινές βάρδιες. Και όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλεψη για κονδύλι μέσα από το οποίο θα πληρωθούν οι επιπλέον ώρες δουλιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ