ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
12η ΜΕΡΑ
Το κουβάρι ξετυλίγεται...

Σχέδιο συνολικού ντοπαρίσματος των Ελλήνων αθλητών. Κατατέθηκε επίσημα στις ελληνικές αρχές μήνες πριν, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Υπουργοί το μελέτησαν και το απέρριψαν... Τόσο απλά. Το απέρριψαν. Ο αρχιτέκτονας ή οι αρχιτέκτονες συνέχισαν να δουλεύουν όπως δούλευαν... Ποιος ντοπάρει τελικά τον ελληνικό αθλητισμό; Αυτοί που εκπονούν τα σχέδια ή εκείνοι που απλά απορρίπτουν αλλά ανέχονται;

* * *

Πολλοί μιλούν για «πόλεμο» στους κόλπους της ΔΟΕ. «Πόλεμο» τεράστιων οικονομικών συμφερόντων με τους «αθανάτους» να προσπαθούν να εκπροσωπήσουν καλύτερα τις πολυεθνικές με τις οποίες έχουν ιδιαίτερες σχέσεις. Τα σκάγια φτάνουν κι εδώ και αποκαλύπτουν πόσο σάπιο είναι αυτό που λέγεται εμπορευματοποιημένος αθλητισμός.

* * *

Κραυγή που αξίζει να επαναλάβουμε ξανά και ξανά: «Ο κ. Μπους έχει διαπράξει αμέτρητα εγκλήματα. Το Ιράκ ως ομάδα δεν επιθυμεί να χρησιμοποιείται από τον κ. Μπους στην προεκλογική του εκστρατεία. Μπορεί να βρει έναν άλλο τρόπο να διαφημιστεί». Η απάντηση του αρχηγού της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ιράκ Αχμέντ Μανατζίντ.

* * *

Και η κερκίδα στο προχτεσινό παιχνίδι Κούβα - ΗΠΑ (σ.σ. γυναικείο βόλεϊ) που έστειλε το δικό της μήνυμα. Η παρουσία του Τσε, οι σημαίες και τα συνθήματα συνέχιζαν να ακούγονται ακόμα κι όταν οι αθλήτριες της Κούβας ήταν πίσω στο σκορ. Ακούγονταν ακόμα κι όταν έφευγαν ηττημένες από το γήπεδο. Και στον τελικό...

* * *

Τα μετάλλια της Ελλάδας αυξάνονται. Με Ταμπάκο, Τσουμελέκα, Δήμα, Πολύμερο, Σκιαθίτη, Δεβετζή, Κελεσίδου. Και μειώνονται. Σαμπάνης...

Δική του υπόθεση

Δική του υπόθεση ήταν το χρυσό στους κρίκους για τον Δημοσθένη Ταμπάκο

Eurokinissi

Δική του υπόθεση ήταν το χρυσό στους κρίκους για τον Δημοσθένη Ταμπάκο
Αλλο ένα χρυσό μετάλλιο χάρισε στη χώρα μας ο Δημοσθένης Ταμπάκος που πρώτευσε στον τελικό των κρίκων. Ο Ελληνας αθλητής που στο Σίδνεϊ είχε ανακηρυχτεί ασημένιος Ολυμπιονίκης, φέτος κατάφερε να εδραιωθεί στην... κορυφή. Με το πρόγραμμά του να βαθμολογείται με 9.862 ουσιαστικά είχε εξασφαλίσει τη θέση στο βάθρο και απλά έμενε να δει ποιο θα είναι το μετάλλιο.

Κανείς από όσους αγωνίστηκαν δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον Ελληνα αθλητή που το τέλος του αγωνίσματος τον βρήκε να πανηγυρίζει την πρώτη θέση. Ο μεγάλος αντίπαλός του, ο Βούλγαρος Γιόρνταν Γιόβτσεφ, βαθμολογήθηκε με 9.850 ενώ τρίτος ήταν ο «γερολύκος» και σπουδαίο όνομα του αγωνίσματος ο Ιταλός Γιούρι Κέκια με επίδοση 9.812.

Ο Δ. Ταμπάκος όταν λίγο αργότερα κλήθηκε στη συνέντευξη Τύπου να αποτυπώσει τα συναισθήματά του ενώπιον δημοσιογράφων και των γονιών του, ζήτησε λίγη... πίστωση χρόνου: «Τι να πω... Σε μια τέτοια περίπτωση δε χωρούν λόγια. Πρέπει να περάσουν λίγες ώρες για να φύγει όλη αυτή η ένταση. Ολη την περίοδο προετοιμαζόμουν γι' αυτή τη στιγμή. Χαίρομαι που τέσσερα χρόνια μετά το Σίδνεϊ ανεβαίνω και πάλι στο Ολυμπιακό βάθρο και πολύ περισσότερο που αυτό συμβαίνει στη χώρα μου».

Το πιο ωραίο τέλος

Με τον καλύτερο τρόπο ολοκλήρωσε την καριέρα του ο Πύρρος Δήμας

Eurokinissi

Με τον καλύτερο τρόπο ολοκλήρωσε την καριέρα του ο Πύρρος Δήμας
Το καλύτερο φινάλε σε μια καριέρα επιτυχιών είχε στο κλειστό της Νίκαιας ο Πύρρος Δήμας που αναδείχτηκε χάλκινος Ολυμπιονίκης στην κατηγορία των 85κ. Το χειροκρότημα του κοινού κατά τη διάρκεια της απονομής που κράτησε περισσότερο από 5 ολόκληρα λεπτά και διέκοψε την τελετή, ήταν ό,τι καλύτερο για το τέλος της ενεργού δράσης ενός αθλητή που κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί από τους κορυφαίος παγκοσμίως στο άθλημα. Ο Ελληνας Ολυμπιονίκης κατέκτησε το τέταρτο Ολυμπιακό του μετάλλιο (τα τρία προηγούμενα χρυσά) αφού κατάφερε να σηκώσει 375,5 κιλά στο σύνολο (175 αρασέ - 202,5 ζετέ). Πρώτος αναδείχτηκε ο Γκεόργκι Ασανίτζε από τη Γεωργία με 382,5 στο σύνολο (177,5 αρασέ - 205 στο ζετέ) και τρίτος ο Αντρέι Ριμπακόφ (Λευκορωσία) 380κ σύνολο (180 αρασέ - 200 ζετέ).

Πάντως, μπορεί μια ένδοξη καριέρα να έκλεισε αλλά στην ίδια κατηγορία του αγωνίσματος μια άλλη πολλά υποσχόμενη για το μέλλον φαίνεται να ανοίγει. Ο λόγος για το νεαρό Γιώργο Μαρκούλα ο οποίος πήρε την τέταρτη θέση (167,5κ - 205κ - 372,5 σύνολο) δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι στο μέλλον μπορεί να έρθουν μεγάλες διακρίσεις.

Εμφανώς συγκινημένος μετά το τέλος των προσπαθειών του ο Πύρρος Δήμας δήλωσε: «Ηταν ο τελευταίος αγώνας στην καριέρα μου γι' αυτό μετά το τέλος του αγώνα έβγαλα τα παπούτσια μου και τα άφησα στο πλατό. Αποχαιρετώ την Αρση Βαρών με ψηλά το κεφάλι, αφού δεν πρόκειται να συνεχίσω. Ηδη έχω πέντε χειρουργεία στη ζωή μου και αν συνεχίσω μέχρι το Πεκίνο θα τα κάνω επτά. Προτιμώ λοιπόν να μείνω στα πέντε και να χαρώ την οικογένειά μου. Μαζί με τον Γιώργο Μαρκούλα τα παίξαμε όλα για όλα για να φτάσουμε όσο πιο ψηλά. Θα ήταν ωραία να βρισκόμασταν κι οι δυο στο βάθρο, όμως δεν πειράζει. Ο Μαρκούλας απέδειξε ότι δίκαια θεωρείται άξιος διάδοχός μου».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ, Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ, Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ