ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΦΑΚΕΛΟΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Ανατριχιαστικές ιστορίες στο λαμπερό κύκλωμα

«Το πρόβλημα του ντόπινγκ στον αθλητισμό, στον πρωταθλητισμό και ευρύτερα σε ευαίσθητες ομάδες του κοινωνικού ιστού, παίρνει ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις. Αποτελεί σοβαρή κοινωνική πληγή, που η προσέγγισή του απαιτεί επιστήμη, πολιτική βούληση και όχι υποκρισία, που το τελευταίο διάστημα κυριαρχεί και επιβραβεύεται», λέει στο «Ρ» ο αθλητίατρος Σταύρος Χάντζος

Ιστορίες ανατριχιαστικές. Οταν τα φώτα της δημοσιότητας σβήσουν, τότε η πραγματικότητα για τους «χρυσούς» ντοπαρισμένους αθλητές είναι σκληρή. Εκατοντάδες νεκροί, σακατεμένοι άνθρωποι να πεθαίνουν σε ειδικά ιδρύματα για τα οποία έχουν φροντίσει οι ίδιοι που διακινούν την ντόπα. Κατεστραμμένες ζωές.

Τα στοιχεία από την έρευνα του αθλητιάτρου Σταύρου Χάντζου (Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και Ειδικός Αθλητίατρος του Πανεπιστημίου Κιέτι της Ιταλίας) με θέμα το Ντόπινγκ είναι συγκλονιστικά.

Οπως αναφέρει στο «Ρ», ο Στ. Χάντζος «το πρόβλημα του ντόπινγκ στον αθλητισμό, στον πρωταθλητισμό και ευρύτερα σε ευαίσθητες ομάδες του κοινωνικού ιστού, παίρνει ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις. Αποτελεί σοβαρή κοινωνική πληγή, που η προσέγγισή του απαιτεί επιστήμη, δηλαδή ευρύτερη γνώση και πάνω από όλα θάρρος, πολιτική βούληση, ρεαλισμό και βέβαια όχι υποκρισία, που το τελευταίο διάστημα κυριαρχεί και επιβραβεύεται».

Η διάγνωση του προβλήματος στην Ελλάδα, επισημαίνει ο ιατρός, αποτελεί ήδη μια ζοφερή και επικίνδυνη πραγματικότητα. Πρέπει να επισημανθεί ότι η χρήση αναβολικών ουσιών και πολλές ακόμα απαγορευμένες ουσίες δεν περιορίζονται μόνο στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού (πρωταθλητισμός, ρεκόρ, χρήμα, πλούτος, δόξα, φήμη), αλλά έχει καταστεί κοινή τακτική, επικίνδυνη πληγή, στον ερασιτεχνικό αθλητισμό (σχολικά πρωταθλήματα, ειδικά κέντρα άσκησης σώματος για καλή φυσική κατάσταση). Κάτι που έχει αναγάγει το ντοπάρισμα σε μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, σε μια νέα μορφή εξάρτησης (παράλληλα με τις ναρκωτικές και διεγερτικές ουσίες, όπως η κοκαΐνη που υπάγεται στην τελευταία κατηγορία). Ταυτόχρονα, οι απαγορευμένες ουσίες, που συνδυάζονται με τα ρεκόρ και το χρήμα, αποτελούν και επικίνδυνο φαινόμενο, αφού η παραγωγή και η διανομή τους έχει αναχθεί σε διεθνή εγκληματική επιχείρηση, την οποία διακινούν οργανωμένα κυκλώματα», επισημαίνει ο Στ. Χάντζος.

Θάνατος 6 αθλητών

Το ντοκουμέντο που απεικονίζει τον πρωταθλητή ποδηλάτη Ντ. Ζανέτε να τρυπάει τα χέρια του. Στο πρώτο πλάνο μόνος του, στο δεύτερο με το γιατρό του και στο τρίτο πληρώνοντας τον ...«γκουρού». Ο Ντ. Ζανέτε πέθανε στις 10 Γενάρη 2003 και τα εν λόγω καρέ προέρχονται από κρυφή κάμερα του ποδηλατικού γύρου της Ιταλίας...
Το ντοκουμέντο που απεικονίζει τον πρωταθλητή ποδηλάτη Ντ. Ζανέτε να τρυπάει τα χέρια του. Στο πρώτο πλάνο μόνος του, στο δεύτερο με το γιατρό του και στο τρίτο πληρώνοντας τον ...«γκουρού». Ο Ντ. Ζανέτε πέθανε στις 10 Γενάρη 2003 και τα εν λόγω καρέ προέρχονται από κρυφή κάμερα του ποδηλατικού γύρου της Ιταλίας...
Το σκάνδαλο με τους ντοπαρισμένους ποδηλάτες στο Γύρο της Γαλλίας το 1998 μπορεί να προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη, αλλά το κύκλωμα του ντόπινγκ δεν αγγίχτηκε, απλά ανασυγκροτήθηκε... Ο θόρυβος του σκανδάλου κόπασε για λίγο, αλλά ένα χρόνο μετά, τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά. Οι φόβοι και οι υπόνοιες μεταβάλλονται σε αποδείξεις.

  • Ο Ιταλός ποδηλάτης παγκόσμιας εμβέλειας Μάρκο Παντάνι (ποδηλατικός γύρος Ιταλίας - 1999), σε αιφνιδιαστικό έλεγχο Doping Control (διά αίματος) εκδιώκεται από τους αγώνες, αφού η διοργανώτρια αρχή είχε σοβαρές υπόνοιες και ενδείξεις ότι έχει χρησιμοποιήσει την απαγορευμένη ουσία ερυθροποιητίνη (ΕΡΟ).
  • Το Γενάρη του 2004 ο Παντάνι βρίσκει τραγικό θάνατο μόνος του σ' ένα ξενοδοχείο πολυτελείας στο Ρίμινι, έχοντας, εκ των υστέρων όπως αποδείχτηκε, θανατηφόρο εξάρτηση από την κοκαΐνη. Μια μικρή λεπτομέρεια: Ο Παντάνι είχε κάποτε εκφράσει παράπονο στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για το ανελέητο κυνηγητό του, επειδή κάποιοι πίστευαν ότι «φαρμακωνόταν»... Απλές συμπτώσεις;
  • Τον μακάβριο κύκλο των χαμένων αθλητών είχαν σύρει μέσα στο 2003 άλλοι πέντε ποδηλάτες ηλικίας από 23 έως 35 ετών: Ο Γάλλος Σαλαβιόν, ο Ισπανός Χιμένεθ, ο Ολλανδός Ζανολί, ο Ιταλός Ρουσκόνι και στις 10.1.2003 πεθαίνει ο Ντένις Ζανέτε στην καρέκλα του οδοντιάτρου.

Μια ακόμα μακάβρια λεπτομέρεια: Δυο χρόνια πριν, σ' ένα ανατριχιαστικό ντοκουμέντο, μια κρυφή κάμερα του ποδηλατικού γύρου της Ιταλίας είχε καταγράψει τον Ζανέτε να τρυπάει τα χέρια, με ενέσεις σε τρία διαφορετικά σοκαριστικά καρέ: α) μόνος του, β) με το γιατρό του, γ) πληρώνοντας τον «γκουρού» για να τον «εξυπηρετήσει».

Η φωτογραφία έκανε για πρώτη φορά το γύρο του κόσμου στις 20.3.2003 από τις σελίδες της ιταλικής εφημερίδας «Γκαζέτα Ντέλο Σπορ» και το σοκ για την αθλητική οικογένεια ήταν τεράστιο.

Η εξομολόγηση του Μίλαρ

Ο Ντέιβιντ Μίλαρ είναι Σκοτσέζος, παγκόσμιος πρωταθλητής στην ποδηλασία χρονομέτρου και σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Γκαζέτα Ντέλο Σπορ», τον Ιούλη του 2004, παραδέχεται ότι έπαιρνε το αναβολικό ΕΡΟ μαζί με τον συναθλητή του Μασιμιλιάνο Λέλι. Αποσπάσματα της συνέντευξής του δημοσιεύουμε παρακάτω:

«Το 2001 πλήρωσα 400 γαλλικά φράγκα για κάθε σύριγγα». «Πήρα ΕΡΟ για 7 ημέρες, περίπου 10.000 μονάδες». «Το 2003 ζήτησα να μου δώσουν EPO». «Εκανα δύο κύκλους θεραπεία, τον Μάιο και τον Αύγουστο». «Τον πλήρωνα 12.000 ευρώ το χρόνο». «Κράτησα τις σύριγγες» (σ.σ. είναι εκείνες που βρέθηκαν από τη γαλλική αστυνομία). «Εγινα πρωταθλητής κόσμου, μα κέρδισα ντοπαρισμένος». «Το όνειρο επαληθεύτηκε, μα είχα εξαπατήσει».

Τα παπούτσια...

Ωραία και συμβολική η κίνηση του Πύρρου Δήμα, όταν ολοκλήρωσε τις προσπάθειές του το περασμένο Σάββατο. Εβγαλε τα παπούτσια του, για να δείξει ότι ολοκληρώνει την καριέρα του. Αυτό, δηλαδή, που δήλωσε ο ίδιος, αμέσως μετά την απονομή των μεταλλίων.

* * *

Δύο μέρες μετά, χτες δηλαδή, ο Πύρρος βρέθηκε σε εκδήλωση, στην Πολιτεία, που διοργάνωσε προς τιμήν του η εταιρία ADIDAS, που είναι χορηγός του Ελληνα αθλητή. Προς τιμήν του, τρόπος του λέγειν, μια και η εταιρία ήθελε να ...τιμήσει και να προβάλει τον εαυτό της, με αφορμή το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε ο Δήμας.

* * *

Το σκέφτηκαν, φαίνεται, οι ιθύνοντες της ADIDAS και αποφάσισαν ότι η καλύτερη ρεκλάμα γι' αυτούς ήταν η κίνηση του αθλητή να βγάλει τα παπούτσια του. Και έτσι, αυτό δε θα μπορούσε παρά να αξιοποιηθεί στο μέγιστο από την εταιρία. Εγιναν και κάποιες ...απαραίτητες συνεννοήσεις λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση και τα παπούτσια αποτέλεσαν κεντρικό θέμα των δηλώσεων του Πύρρου. Οπως διαβεβαίωσε ο αθλητής, του τα έφεραν πίσω και εκείνος θα φροντίσει να τα κρατήσει ενθύμιο μαζί με όλα τα υπόλοιπα ρούχα που φορούσε (σ.σ. και τα οποία, φυσικά, ήταν του χορηγού) όταν αγωνίστηκε κτλ., κτλ.

* * *

ΥΓ: Πάντως, μερικές φορές ακόμα και οι, πιθανόν, αυθόρμητες κινήσεις των αθλητών μπορούν να παρεξηγηθούν. Οι χορηγοί εκμεταλλεύονται αμείλικτα τα πάντα, για να προβάλουν όσο το δυνατόν καλύτερα το προϊόν τους. Τι καλύτερη διαφήμιση, από τον Πύρρο να βγάζει τα ADIDAS του αποχαιρετώντας το άθλημα; Μήπως, από το περασμένο Σάββατο το βράδυ, βρέθηκε η επόμενη διαφημιστική εκστρατεία της εταιρίας για τα επόμενα χρόνια;


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Το κόστος της ντόπας

Σύμφωνα με επιστημονικούς υπολογισμούς, εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια διακινούνται στη μαύρη αγορά και λαμβάνουν μορφή εσόδων συγκεκριμένων αποδεκτών από εγκληματικές δραστηριότητες (διακίνηση - εμπορία - χρήση). Οι πολυεθνικές στο χώρο της ντόπας θησαυρίζουν σκορπώντας το θάνατο.

HGH: (αυξητική ορμόνη εργαστηριακής παρασκευής):

7.500 δολάρια το μήνα κατ' άτομο. Η τιμή της στη μαύρη αγορά «χτυπιέται» στα ύψη. Η ζήτηση είναι υψηλή, η προσφορά προέρχεται από συγκεκριμένα κυκλώματα που εγκληματούν κάτω από τη μύτη των αρχών.

HGF - 1: (παράγων αυξητικής ορμόνης)

Υπολογίζεται τιμή 3.000 δολάρια μηνιαίως κατ' άτομο (πηγή: «TIME» 11/9/2000).

ΕΡΟ: Ευρύτατα διαδεδομένη στα γνωστά και μη εξαιρετέα αθλητικά παραμάγαζα. Η δόση κοστίζει 120 - 150 ευρώ η φιάλη. Σχεδόν διπλάσια τιμή από μια δόση της διεγερτικής κοκαΐνης!

Darbepoetin alfa: Η ουσία αυτή συγκαταλέγεται στις «βόμβες» των απαγορευμένων. Είναι 10 φορές πιο ισχυρή από ΕΡΟ και ακόμη λιγότερο ανιχνεύσιμη. Μπροστά της η ΕΡΟ φαίνεται φτωχός συγγενής. Παρασκευάζεται από γνωστούς πολυεθνικούς κολοσσούς που θησαυρίζουν πουλώντας και θάνατο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ