ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ
Αξια στον τελικό η Κούβα

Με την Αυστραλία θα αναμετρηθεί σήμερα η Κούβα
Με την Αυστραλία θα αναμετρηθεί σήμερα η Κούβα
Το χαρακτηρισμό της, ως φαβορί της διοργάνωσης, επιβεβαίωσε η Κούβα. Οι «χρυσοί» Ολυμπιονίκες το 1992 στη Βαρκελώνη και το 1996 στην Ατλάντα θα έχουν την ευκαιρία να κατακτήσουν το τρίτο τους χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, με αντίπαλο την Αυστραλία (στις 8.00 μ.μ. στο γήπεδο του Ελληνικού). Χτες επικράτησαν του Καναδά με 8-5 (Τα ίνινγκς: 0-2, 0-0, 1-0, 0-0, 2-0, 0-0, 0-0, 0-6, 2-Χ).

Οι Κουβανοί ξεκίνησαν τον αγώνα πολύ δυνατά και έδειξαν από νωρίς τις προθέσεις τους. Ομως, στο τρίτο ίνινγκ οι Καναδοί, που μετείχαν για πρώτη φορά σε Ολυμπιακό τουρνουά και βέβαια στον ημιτελικό αυτού, αντέδρασαν. Μείωσαν σε 2-1, ενώ στο τέταρτο ίνινγκ, δεν άλλαξε τίποτα. Στο πέμπτο, όμως, είχαμε στροφή 180 μοιρών και ο Καναδάς προηγήθηκε. Η Κούβα, όμως, δεν ήταν διατεθειμένη να επιτρέψει την ολοκλήρωση της έκπληξης. Ο προπονητής της Κούβας, Χιγκίνιο Βελέζ, αποφάσισε να αλλάξει τον πίτσερ του Αντιέλ Πάλμα και να περάσει στη θέση του τον ξεκούραστο Ντάνι Μπετανκούρτ. Η άμυνα της Κούβας έγινε αυτόματα πολύ καλύτερη και ο Καναδάς αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στον επιθετικό τομέα. Στο αντίποδα, η επίθεση των Κουβανών ήταν εντυπωσιακή και η Κούβα κατάφερε να πετύχει 6 (!) runs στο τέλος του 8ου ίνινγκ. Κάπου εκεί η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.

Νωρίτερα πάντως, η έκπληξη έγινε. Η Αυστραλία κέρδισε την Ιαπωνία με 1-0 (τα ίνινγκς 0-0, 0-0, 0-0, 0-0, 0-0, 1-0, 0-0, 0-0, 0-0) και εξασφάλισε την παρουσία της στον τελικό. Τα «καγκουρό» φαίνεται πως έχουν πάρει τον αέρα των Ασιατών, αφού τους είχαν κερδίσει και στα προκριματικά (9-4). Ο Κρις Οξπρινγκ, πίτσερ των νικητών, δήλωσε: «Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ημέρες της ζωής μας. Κερδίσαμε σήμερα μια από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου». Ο τεχνικός των Ιαπώνων, Κιγιόσι Νακαχάτα, παρέδωσε μαθήματα ήθους: «Ηταν ένα πολύ γρήγορο παιχνίδι. Αισθάνομαι άσχημα για σήμερα, αλλά αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας αποκλειστικά. Οι παίκτες μου ήταν εξαιρετικοί, έκαναν πολύ καλή δουλιά στον αγωνιστικό χώρο και άξιζαν κάτι καλύτερο. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της ήττας. Ο αντίπαλος προπονητής έκανε πολύ καλή δουλιά και γνώριζε πώς να πάρει τη νίκη. Ο,τι και να πω, μπορεί να ακουστεί ως δικαιολογία, γι' αυτό και θέλω να πω μόνον ότι η Αυστραλία άξιζε τη νίκη».

ΒΟΛΕΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Στα ημιτελικά «las morenas»

Το αστέρι της Κουβανέζικης ομάδας Φερναντέζ
Το αστέρι της Κουβανέζικης ομάδας Φερναντέζ
Υστερα από έναν συγκλονιστικό αγώνα, η Κούβα, οι μαυρούλες (las morenas) της Καραϊβικής κέρδισαν την Ιταλία με 3-2 (25 - 23, 14 - 25, 22-25, 25 - 14, 15 - 12). Τα κορίτσια του Λουίς Φελίπε Καλντερόν μπήκαν δυναμικά και πήραν το πρώτο σετ. Οι Ιταλίδες αντέδρασαν και όχι μόνο ισοφάρισαν αλλά προηγήθηκαν κιόλας. Από κει και πέρα όμως οι Κουβανές, κυριάρχησαν και με συνεχόμενη αντεπίθεση «σφράγισαν» το εισιτήριο, για τα ημιτελικά. Εκεί την Πέμπτη θ' αντιμετωπίσουν τη Κίνα που (δυσκολότερα, απ' όσο δείχνει το τελικό σκορ) επικράτησε της Ιαπωνίας, στο ασιατικό ντέρμπι, με 3-0 (25-20, 25-22, 25-20) και προκρίθηκε στα ημιτελικά.

Ο εκλέκτορας της κουβανικής ομάδας, Λουίς Φελίπε Καλντερόν, δήλωσε: «Παλέψαμε εναντίον μιας πολύ μεγάλης ομάδας και είμαστε χαρούμενοι που προχωρήσαμε. Στη συνέχεια, όμως, θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο για να γίνουμε καλύτεροι. Είμαστε άπειρη ομάδα και χρειαζόμαστε δουλιά. Δε με ενόχλησε που έλεγαν ότι η Ιταλία είναι το φαβορί. Αυτό είναι ένα κίνητρο που σε κάνει να βελτιώνεσαι και να προσπαθείς. Ο αγώνας με την Κίνα θα είναι δύσκολος, αλλά θα προετοιμαστούμε καλά».

Από την πλευρά της, το «αστέρι» της Κούβας, η εκπληκτική 18χρονη, Νάνσι Καρίγιο, τόνισε: «Είχαμε ένα πολύ δυνατό ματς, από τα πιο δυνατά που δώσαμε έως τώρα. Στο 1ο σετ πήγαμε καλά αλλά στο 2ο χάσαμε τη συγκέντρωσή μας. Ισως, επειδή θέλαμε πολύ να νικήσουμε. Εναντίον της Κίνας θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα λάθη που κάναμε σήμερα. Θα παλέψουμε όσο πιο πολύ μπορούμε, όπως κάνουμε πάντα εμείς οι Κουβανοί». Μαθήματα αθλητικής (και όχι μόνο) παιδείας, από τον Ιταλό εκλέκτορα, Μάρκο Μπονίτα: «Είμαστε λυπημένοι για την ήττα αλλά οφείλουμε να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια στην Κούβα. Εγινε ένα μεγάλο ματς. Υστερα από τις νίκες της εναντίον της Κίνας, της Ρωσίας και της Ιταλίας, η Κούβα βρίσκεται δίκαια στα ημιτελικά. Απόψε, όμως, δεν ήταν τόσο μια νίκη της Κούβας, όσο μια δική μας ήττα. Η Κούβα βαδίζει δίκαια για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Είχαμε κάποιες ευκαιρίες να τελειώσουμε το παιχνίδι αλλά αυτά συμβαίνουν».

Πολύ εύκολα η Ρωσία κέρδισε την Κορέα με το ίδιο σκορ (25-17, 25-15, 25-22). Ενώ ο αγώνας της Βραζιλίας με τις ΗΠΑ ανέδειξε νικήτρια τη Βραζιλία σε ένα συναρπαστικό ματς που έλειξε 3-2 στο τάιμπρεικ με 15-6. Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει τη Βραζιλία επίσης την Πέμπτη.

ΣΤΙΒΟΣ
Ιπτάμενη Γελένα

Ενας από τους καλύτερους αγώνες των Ολυμπιακών Αγώνων, έγινε χθες στο επί κοντώ γυναικών. Κυρίαρχες των «αιθέρων» οι Ρωσίδες, Ισιμπάγιεβα, Φεοφάνοβα, που έδωσαν συγκλονιστική «μάχη» για την πρωτιά. Τελικά η πανέμορφη Γελένα Ισιμπάγιεβα, με χαρακτηριστική άνεση, «πέταξε» στα 4.91 μ., επίδοση που αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ (το πρώτο της διοργάνωσης). Δεύτερη κατατάχτηκε η Σβετλάνα Φεοφάνοβα, με 4.75 και τρίτη η Πολωνέζα, Ανα Ρογκόφσκα, με 4.70 μ.

Κενιατική κυριαρχία, στα 3.000 μέτρα στιπλ ανδρών, αφού και τις τρεις θέσεις του βάθρου θα πατήσουν ισάριθμοι αθλητές από την αφρικανική χώρα. Το χρυσό κατέκτησε ο Εζεκίελ Κεμπόι με χρόνο 8.05.81, το ασημένιο ο Μπρίμιν Κιπρούτο με 8.06.11 και το χάλκινο ο Πολ Κιπσιέλε Κοέχ με 8.06.64.

Η Αμερικανίδα Τζοάνα Χέιζ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. εμπόδια με χρόνο 12.37, επίδοση που αποτελεί νέο Ολυμπιακό ρεκόρ και καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο. Δεύτερη ήταν η Ουκρανή Ολένα Κρασόφσκα με χρόνο 12.45 και τρίτη η επίσης Αμερικανίδα, Μελίσα Μόρισον, με 12.56. Εκτός βάθρου έμεινε η Καναδή Περντίτα Φελισιέν. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Παρίσι εγκατέλειψε, όπως και η Ρωσίδα, Ιρινα Σεφτσένκο. Η Τόνικ Ουίλιαμς, από τις Μπαχάμες, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα γυναικών, με χρόνο 49.41. Το ασημένιο μετάλλιο πήρε η Μεξικανή, Ανα Γκεβάρα, με επίδοση 49.56, ενώ το χάλκινο κατέκτησε η Ρωσίδα, Ναταλία Αντιουκ, με 49.89.

Στα 1.500 μέτρα των ανδρών, ύστερα από μια συγκλονιστική «μάχη», το χρυσό κατέκτησε ο Μαροκινός, Χισάμ Ελ Γκουερούζ, με χρόνο 3:34.18. Δεύτερος ήταν ο Κενιάτης, Μπερνάρντ Λάγκατ, με 3:34.30 και τρίτος ο Πορτογάλος, Ρούι Σίλβα, με 3:34.68. Ο Ρόμαν Σέμπρλε στέφθηκε χτες χρυσός Ολυμπιονίκης, στο κατά πολλούς δυσκολότερο αγώνισμα, δηλαδή το Δέκαθλο. Ο Τσέχος υπεραθλητής συγκέντρωσε 8.893 βαθμούς, που είναι νέο Ολυμπιακό ρεκόρ. Τον ακολούθησε ο Αμερικανός, Μπράιαν Κλέι, με 8.820 β., που είναι νέο ατομικό ρεκόρ. Το χάλκινο πήρε ο Ντμίτρι Καρπόφ (Καζαχστάν) με 8.725 β.

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

Ο Κινέζος Μπο Πενγκ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στις καταδύσεις (τραμπολίνο 3 μ. ), καθώς συγκέντρωσε 787.38 βαθμούς. Τη δεύτερη θέση πήρε ο Καναδός Αλεξάντερ Ντεπατί, με 755.97 βαθμούς και την τρίτη ο Ρώσος Ντμίτρι Σότιν, με 753.27 βαθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ