ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
Καυτά ερωτήματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Θέλουμε αθλητισμό υψηλών επιδόσεων, που να προκύπτει από ανορθόδοξες μεθόδους, μεταγραφές και ελληνοποιήσεις; 'Η πρωταθλητισμό που να προκύπτει σαν αποτέλεσμα συστηματικής άθλησης χιλιάδων παιδιών;

Θα σηκώσουμε φωνή, να απαιτήσουμε από την πολιτεία πλήρη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, εκδημοκρατισμό και διάθεση συγκεκριμένου ποσού από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να καλύπτει τις ανάγκες, ώστε να κοπούν οι δεσμοί με τους "χορηγούς"; 'Η θα πειστούμε ότι αρκεί να ενταθούν οι έλεγχοι στους αθλητές και έτσι θα καταπολεμηθεί το κακό;

Θα μετατρέψουμε τους πρωταθλητές μας σε παίχτες big-brother και θα εξαντλήσουμε τις προσπάθειές μας στο να τους παρακολουθούμε σε 24ωρη βάση, για να έχουμε καθαρούς αγώνες ή θα βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο να δούμε και να πολεμήσουμε τα αίτια που τους βάζουν σε τέτοιες διαδικασίες;».

Πράγματι, τα κρίσιμα και καυτά αυτά ερωτήματα, που διατυπώνει η Λούλα Καρατζά, μέλος του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ στη δήλωση - παρέμβασή της (δημοσιεύτηκε στο χτεσινό «Ρ»), αποκτούν εξαιρετική σημασία, μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες. Κι όχι μόνον αυτό. Στέκουν μπροστά στον κάθε εργαζόμενο, κάθε νέο και νέα και, ιδιαίτερα, σε όσους και όσες έχουν κάποια μεγαλύτερη ή μικρότερη σχέση με τον αθλητισμό. Και ζητούν επιτακτικά την απάντησή τους.

Το επόμενο στάδιο ντόπινγκ

Ποιο είναι το επόμενο στάδιο του ντόπινγκ, στα πλαίσια της σημερινής κυριαρχίας των πολυεθνικών, του κυνηγητού των κερδών, των ρεκόρ, του θεάματος, κλπ., κλπ; Διαβάστε τα παρακάτω και θα καταλάβετε:

Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν ποντικό, που είναι γεννημένος ολυμπιονίκης των δρόμων αντοχής. Ενώ, τα φυσιολογικά ποντίκια τρέχουν μια απόσταση 900 το πολύ μέτρων, πριν εγκαταλείψουν εξουθενωμένα, το προαναφερόμενο μπορεί να καλύψει 1.800 τουλάχιστον μέτρα. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα «ενισχυμένα ποντίκια» μπορούν να τρέξουν επί μία ώρα περισσότερο από τα φυσιολογικά. Το επίτευγμα αυτό έγινε δυνατό με τη χρήση της βιοτεχνολογίας και τις κατάλληλες επεμβάσεις των επιστημόνων στα γονίδια του πειραματόζωου, πριν καν αυτό γεννηθεί. Δημιούργησαν, δηλαδή, έναν εκ γενετής πρωταθλητή δρόμων αντοχής και στην πραγματικότητα ένα εντελώς νέο ζώο. Τα επίκαιρα - λόγω των γνωστών εξελίξεων - ερωτήματα, εάν ο ποντικός αυτός θεωρείται ντοπαρισμένος και αν ναι, πώς μπορεί αυτό να ανιχνευτεί, ωχριούν μπροστά στο ενδεχόμενο της μαζικής εμφάνισης νέων ζώων και των άγνωστων, αλλά αναπόφευκτων, συνεπειών, σε βάρος της ισορροπίας της φύσης και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Πάντως, είναι βέβαιο ότι το προαναφερόμενο επίτευγμα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των διαφόρων κυκλωμάτων παραγωγής πρωταθλητριών και Ολυμπιονικών...

Αθωώνουν εαυτούς...

Αλλοι δύο άνθρωποι άφησαν χτες την τελευταία τους πνοή πάνω στις ράγες του ΟΣΕ. Τα δύο τραγικά συμβάντα, με θύματα ηλικιωμένους ανθρώπους, «έλαβαν χώρα» με διαφορά μόλις 25 λεπτών, στο σιδηροδρομικό δίκτυο της ...Ολυμπιακής πόλης των Αθηνών. Δηλαδή, στην πόλη όπου δαπανήθηκε «πακτωλός» δισεκατομμυρίων για τα λεγόμενα Ολυμπιακά έργα και όχι μόνο, αλλά και για έργα «βιτρίνας», προκειμένου να αλλάξει προσωρινά - ελέω Ολυμπιακών Αγώνων - πρόσωπο η πρωτεύουσα. Δε δαπανήθηκε δραχμή, όμως, για τη λήψη μέτρων προστασίας της ζωής είτε πεζών είτε εποχουμένων, που διέρχονται τις σιδηροδρομικές γραμμές. Και υπ' αυτή την έννοια είναι εγκληματικές οι ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων και των διοικήσεων του ΟΣΕ. Εντούτοις, η διοίκηση του ΟΣΕ με ανακοίνωσή της, αφού «αθωώνει εαυτήν», όπως γίνεται προκλητικά κάθε φορά που θρηνούμε ανθρώπινες ζωές στο σιδηροδρομικό δίκτυο, αναφέρει ότι «οι δύο συνάνθρωποί μας παραβίασαν την προτεραιότητα διερχόμενων αμαξοστοιχιών προσπαθώντας να διασχίσουν κάθετα τις σιδηροδρομικές γραμμές σε σημεία που δεν ελέγχονται και δεν επιτρέπεται η διέλευση πεζών ή οχημάτων». Φταίνε τα θύματα, λέει, δηλαδή, με άλλα λόγια, η διοίκηση του ΟΣΕ και όχι όσοι (κυβέρνηση και διοίκηση) με τις πράξεις τους ή τις παραλείψεις τους εγκληματούν κατά συρροή.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η δικαίωση των θέσεων του ΚΚΕ

Πλησιάζουμε στο τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, επομένως και στον τελικό λογαριασμό. Κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, οι «αθάνατοι» της ΔΟΕ, η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, χορηγοί και εργολάβοι είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν μιαν αποτίμηση από τη σκοπιά των εντυπώσεων και, κυρίως, ως προς τις υποδομές, κτιριακές και άλλες, την οργανωτική επάρκεια και τις εικόνες των τελετών έναρξης και λήξης. Ούτως ή άλλως, η Ολυμπιάδα των κερδών σημείωσε απόλυτη επιτυχία.

Ομως, για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, ο απολογισμός αυτών των Αγώνων είναι τελείως διαφορετικός: Το υψηλό κόστος, που θα καλυφθεί με πολιτική σκληρής λιτότητας, τα μέτρα ασφαλείας, που αφήνουν πληγωμένες τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα, όπως και ο τίτλος της «Ολυμπιάδας της ντόπας», που αντανακλά την αποθέωση της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού.

Κανείς και πολύ περισσότερο οι ιθύνοντες δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι εξαιτίας αστάθμητων παραγόντων, ή κακών συγκυριών. Αντιθέτως, όλοι οι παράγοντες που διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα λειτούργησαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους.

Ετσι, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει ότι οι θέσεις και οι εκτιμήσεις του, από τη διεκδίκηση των Αγώνων έως την ολοκλήρωσή τους, επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά.

Την 1η Απρίλη του 1997, με αφορμή την κατάθεση του φακέλου διεκδίκησης των Αγώνων, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, έθετε ορισμένες κρίσιμες προϋποθέσεις, οι οποίες θα έδιναν νόημα στους Αγώνες: «Την αναβάθμιση των Αγώνων στην κοιτίδα τους με αντίθεση στην εμπορευματοποίηση. Την εξασφάλιση ότι στην πορεία θα αντιμετωπιστούν χρονίζοντα ζητήματα του αθλητισμού (θεσμικό πλαίσιο, έρευνα - τεκμηρίωση, χρηματοδότηση), ώστε να μπορούν όλοι οι Ελληνες να αθλούνται. Την εξασφάλιση όρων ότι δε θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων και οι οικονομικές διαδικασίες θα είναι απόλυτα διαφανείς. Το κοινωνικό όφελος από έργα αθλητικής και άλλης υποδομής. Την ουσιαστική αναβάθμιση του περιβάλλοντος».

Στην ίδια ανακοίνωση, η ΚΕ του ΚΚΕ τόνιζε: «Η κυριαρχία των πολυεθνικών και του ιμπεριαλισμού δίνει σήμερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το στίγμα της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, της πολύμορφης αξιοποίησής του σε βάρος των αναγκών και των δικαιωμάτων λαών και χωρών». Λίγους μήνες αργότερα, μετά την ανάληψη των Αγώνων, στις 5 Σεπτέμβρη του 1997, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε: «Τόσο το περιεχόμενο του φακέλου υποψηφιότητας, όσο και η γενικότερη κατάσταση του αθλητισμού επιβεβαιώνουν τους φόβους: Κερδισμένοι από τους Αγώνες να είναι οι πολυεθνικές και κάθε λογής μεγαλέμποροι ιδεών και πραγμάτων, οι αεριτζήδες και όχι ο λαός και η Ολυμπιακή Ιδέα».

Θέσεις που δοκιμάστηκαν επί επτά χρόνια και σήμερα, καθώς οι Αγώνες τελειώνουν, επικυρώνονται από την ίδια τη ζωή και τις εξελίξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ