ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ουδέν νεώτερον...

Στις έρευνες είμαστε ακόμα...

Associated Press

Στις έρευνες είμαστε ακόμα...
ΜΟΣΧΑ.--

Στο σκοτάδι παρέμειναν χτες οι Ρώσοι σχετικά με τα αίτια της σχεδόν ταυτόχρονης πτώσης των δύο επιβατικών «Τουπόλεφ» που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 89 ανθρώπων. Οι αρχές δεν κατάφεραν και χτες να δώσουν λύση στο μυστήριο, ενώ τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αμφισβήτησαν ανοιχτά τα σενάρια περί «παραβίασης των κανόνων αεροπλοΐας», κάνοντας λόγο για προφανή τρομοκρατική ενέργεια.

Σύμφωνα με την κρατική επιτροπή που έχει αναλάβει το συντονισμό των ερευνών, οι ταινίες από τα «μαύρα κουτιά» που βρέθηκαν μετά την πτώση έχουν υποστεί ζημιές και υπάρχουν προβλήματα στην αποκρυπτογράφησή τους. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων, μπορεί να μη δώσουν σημαντικές πληροφορίες. Χαρακτηριστικά ο Βλαντιμίρ Γιάκοβλεφ, αντιπρόσωπος του Προέδρου Πούτιν στη Νότια Ρωσία, δήλωσε προς το 1ο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης ότι τα «"μαύρα κουτιά" σταμάτησαν να λειτουργούν άμεσα», πριν δηλαδή από την πτώση (πράγμα που δείχνει πως ό,τι συνέβη, έγινε πολύ γρήγορα), οπότε δεν μπορούν να δώσουν πολλές πληροφορίες.

Χτες επίσης ο επικεφαλής των ερευνών, υπουργός Μεταφορών, Ιγκόρ Λεβίτιν, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εξακριβωθούν τα αίτια της διπλής τραγωδίας. «Δεν έχουμε μια ξεκάθαρη ιδέα για το τι συνέβη. Οι ειδικοί θα εργαστούν με τα "μαύρα κουτιά"... καθώς οι κασέτες δεν μπορούν να διαβαστούν ακόμη». Ο Λεβίτιν παράλληλα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα (τρομοκρατία, τεχνικό πρόβλημα, ανθρώπινο λάθος αλλά και κακές καιρικές συνθήκες).

Σε ό,τι αφορά στο «σήμα κινδύνου» που εξέπεμψε το Tu-154 της εταιρίας «Σιμπίρ», οι πληροφορίες εξακολουθούν να είναι συγκεχυμένες. Καταπώς φαίνεται υπάρχει τηλεγράφημα του εθνικού κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας που κάνει λόγο για «σήμα αεροπειρατείας» από το Tu-154 λίγο πριν χαθεί από τα ραντάρ. Ωστόσο, είναι πιθανόν το «σήμα αεροπειρατείας» να ενεργοποιήθηκε κατά λάθος την ώρα της πτώσης του αεροπλάνου. Το γεγονός ότι το πλήρωμα εξέπεμψε «σήμα κινδύνου» επιβεβαίωσε και ο Λεβίτιν, χωρίς ωστόσο να κάνει λόγο για αεροπειρατεία.

Καχυποψία από ΜΜΕ

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης πάντως χτες απέδωσαν το διπλό δυστύχημα σε τρομοκρατική ενέργεια. Χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Nezavissimaia Gazeta» ανέφερε ότι πρόκειται για την «11η Σεπτεμβρίου της Ρωσίας», ενώ ανάλογα ήταν τα σχόλια και άλλων εφημερίδων (όπως η «Kommersant» και η «Vremia Novostei»), που σημείωσαν ότι οι αρχές δε θέλουν να παραδεχτούν πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια τέσσερις μόλις μέρες πριν από τις εκλογές στην Τσετσενία.

Ακόμη, ο ρωσικός Τύπος αναφέρεται με «νόημα» και σε έκρηξη που είχε σημειωθεί νωρίτερα τη μέρα των δυστυχημάτων σε στάση λεωφορείου σχετικά κοντά στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο, και από την οποία τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι χτες αξιωματούχοι του στρατού ανακοίνωσαν ότι Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν περισσότερους από 60 Τσετσένους ενόπλους τις τελευταίες 5 μέρες σε συγκρούσεις στην Τσετσενία.

ΣΟΥΔΑΝ
Αρχισαν οι επιθεωρήσεις των αξιωματούχων του ΟΗΕ...

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Τρεις ομάδες υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΟΗΕ ξεκίνησαν χτες τριήμερη επιθεώρηση περιοχών της δυτικής σουδανικής επαρχίας Νταρφούρ, σε μία προσπάθεια να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ, που εικονίζει την κατάσταση στην περιοχή, για τις ανάγκες της έκθεσης που πρόκειται να υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο ΓΓ του Οργανισμού Κόφι Ανάν την ερχόμενη Τρίτη...

Και οι τρεις ομάδες (ανάμεσά τους και ο Γιαν Προνκ, ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Σουδάν) συνοδεύονται από Σουδανούς αξιωματούχους που επιχειρούν να καταδείξουν πως η κατάσταση ασφαλείας έχει ως επί το πλείστον βελτιωθεί και πως οι σουδανικές δυνάμεις στρατού και αστυνομίας ελέγχουν πλήρως την κατάσταση. Επιπλέον, οι Σουδανοί αξιωματούχοι εμφανίζεται να έχουν ισχυρή την πεποίθηση πως όταν στις 2 Σεπτέμβρη θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να επανεκτιμήσει την περαιτέρω στάση του έναντι της κυβέρνησης του Ομάρ αλ Μπασίρ στο Σουδάν, δε θα επιβληθούν κυρώσεις...

Ωστόσο, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των τριών αποστολών του ΟΗΕ στο Νταρφούρ εμφανίζονται επιφυλακτικοί και διστακτικοί στο να συμφωνήσουν με τη θετική εικόνα που παρουσιάζουν οι σουδανικές αρχές...

Πάντως, ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Τζον Ντάρφορντ επέσεισε για μία ακόμη φορά την απειλή των κυρώσεων έναντι του Σουδάν, εάν το καθεστώς του Χαρτούμ δε συναινέσει άμεσα σε μία σημαντική αύξηση του αριθμού της αποστολής μερικών δεκάδων στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης στην περιοχή...

ΧΙΛΗ
Αρση της ασυλίας του Πινοτσέτ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Την άρση της ασυλίας του Αουγούστο Πινοτσέτ αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής, στο πλαίσιο έρευνας για το σχέδιο «Κόνδωρ», που είχε ως στόχο την εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων, στις δεκαετίες 1970 - 1980.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου, σε αντίθεση με το παρελθόν για λόγους υγείας - σύμφωνα με τους θεράποντές του ιατρούς πάσχει από γεροντική άνοια - η άρση της ασυλίας του 88χρονου πια Πινοτσέτ αποφασίστηκε με 8 ψήφους υπέρ και ένα μόνο κατά.

Η χτεσινή απόφαση που ανοίγει το δρόμο για την έναρξη δίκης κατά του πρώην δικτάτορα και Προέδρου της Χιλής από το 1973 έως το 1990, για τυχόν ευθύνες που έχει στο σχέδιο, έρχεται μία μέρα μετά την κλήτευση εκ μέρους άλλου Χιλιανού δικαστή για γραπτή κατάθεση για τη δολοφονία του τραγουδοποιού Βίκτορ Χάρα. Ο Χάρα, βασανίστηκε και τελικά δολοφονήθηκε λίγες μέρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου 1973 στο Στάδιο του Σαντιάγο και η πολιτική αγωγή ευελπιστεί να βρει ποιος έδωσε τη διαταγή για τη δολοφονία και ποιος ήταν ο επικεφαλής στο Στάδιο του Σαντιάγο, που είχε μετατραπεί σε κολαστήριο και στρατόπεδο συγκέντρωσης τις πρώτες ημέρες του πραξικοπήματος.

ΙΑΤΡΙΚΗ
Πρωτότυπη μεταμόσχευση κάτω γνάθου!

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Πριν από δέκα χρόνια, του είχαν αφαιρέσει σε εγχείρηση όλη την κάτω γνάθο λόγω καρκίνου. Προ ημερών, του τοποθέτησαν καινούρια. Δεν ήταν ούτε πλαστική, ούτε ξένο μόσχευμα. Αλλά μια «ολοκαίνουρια» κάτω γνάθος, που είχε δημιουργηθεί μήνες πριν, όταν, σε ένα μικροπλέγμα τιτανίου (φτιαγμένο στα πρότυπα τρισδιάστατου μοντέλου σε ηλεκτρονικό υπολογιστή), καλλιεργούνταν ένας συνδυασμός ιχνοστοιχείων, βλαστοκυττάρων του μυελού των οστών και χημικής αυξητικής ορμόνης. Στη συνέχεια, το περιεχόμενο του μείγματος τοποθετήθηκε σε μυ της δεξιάς ωμοπλάτης του ασθενούς και με τον καιρό οδήγησε στη δημιουργία ενός οστού της κάτω γνάθου, που ταιριάζει με ακρίβεια στο κρανίο του νοσούντος. Το οστό αφαιρέθηκε με εγχείρηση και μεταμοσχεύτηκε στο σωστό σημείο του σώματος του ασθενούς.

Στο πρωτοφανές αυτό εγχείρημα συμμετείχε ομάδα Γερμανών επιστημόνων του πανεπιστημίου Κίελ με επικεφαλής τον Δρ Πάτρικ Ουάνκε. Η ιστορία αυτή γνωστοποιήθηκε χτες σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της εβδομαδιαίας επιστημονικής επιθεώρησης «Lancet».

Ωστόσο, επί του παρόντος, η ομάδα των Γερμανών επιστημόνων δεν μπορεί να πάρει τα εύσημα για την κατευθυνόμενη εξέλιξη βλαστοκυττάρων του μυελού των οστών σε οστεϊκά κύτταρα. Αυτό επειδή οι έως τώρα εξετάσεις δεν έδειξαν εάν η νέα κάτω γνάθος του ασθενούς, ο οποίος για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια απολαμβάνει γεύματα στερεής τροφής δίχως το παραμικρό πρόβλημα, δημιουργήθηκε εξαιτίας κατευθυνόμενων βλαστοκυττάρων ή εξαιτίας της χημικής αυξητικής ορμόνης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ