Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΤΡΙΚΗ
Πρωτότυπη μεταμόσχευση κάτω γνάθου!

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Πριν από δέκα χρόνια, του είχαν αφαιρέσει σε εγχείρηση όλη την κάτω γνάθο λόγω καρκίνου. Προ ημερών, του τοποθέτησαν καινούρια. Δεν ήταν ούτε πλαστική, ούτε ξένο μόσχευμα. Αλλά μια «ολοκαίνουρια» κάτω γνάθος, που είχε δημιουργηθεί μήνες πριν, όταν, σε ένα μικροπλέγμα τιτανίου (φτιαγμένο στα πρότυπα τρισδιάστατου μοντέλου σε ηλεκτρονικό υπολογιστή), καλλιεργούνταν ένας συνδυασμός ιχνοστοιχείων, βλαστοκυττάρων του μυελού των οστών και χημικής αυξητικής ορμόνης. Στη συνέχεια, το περιεχόμενο του μείγματος τοποθετήθηκε σε μυ της δεξιάς ωμοπλάτης του ασθενούς και με τον καιρό οδήγησε στη δημιουργία ενός οστού της κάτω γνάθου, που ταιριάζει με ακρίβεια στο κρανίο του νοσούντος. Το οστό αφαιρέθηκε με εγχείρηση και μεταμοσχεύτηκε στο σωστό σημείο του σώματος του ασθενούς.

Στο πρωτοφανές αυτό εγχείρημα συμμετείχε ομάδα Γερμανών επιστημόνων του πανεπιστημίου Κίελ με επικεφαλής τον Δρ Πάτρικ Ουάνκε. Η ιστορία αυτή γνωστοποιήθηκε χτες σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της εβδομαδιαίας επιστημονικής επιθεώρησης «Lancet».

Ωστόσο, επί του παρόντος, η ομάδα των Γερμανών επιστημόνων δεν μπορεί να πάρει τα εύσημα για την κατευθυνόμενη εξέλιξη βλαστοκυττάρων του μυελού των οστών σε οστεϊκά κύτταρα. Αυτό επειδή οι έως τώρα εξετάσεις δεν έδειξαν εάν η νέα κάτω γνάθος του ασθενούς, ο οποίος για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια απολαμβάνει γεύματα στερεής τροφής δίχως το παραμικρό πρόβλημα, δημιουργήθηκε εξαιτίας κατευθυνόμενων βλαστοκυττάρων ή εξαιτίας της χημικής αυξητικής ορμόνης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ