Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΑΜΠΟΥ ΓΡΑΪΜΠ
Κολυμπήθρα του Σιλωάμ...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μία μόλις μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας για την κτηνωδία των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στην περιβόητη φυλακή του Αμπού Γράιμπ, όπου επιρρίπτονται και εν μέρει ευθύνες στην ηγεσία του αμερικανικού Πενταγώνου, ο κατάλογος των ενόχων «διευρύνεται». Τουλάχιστον 27 στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών του αμερικανικού στρατού και συνεργαζόμενοι εργολάβοι ενθάρρυναν ή μετείχαν σε βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ αποδίδονται και ευθύνες σε υψηλόβαθμους Αμερικανούς διοικητές.

Απαντες οι υπεύθυνοι στρατιωτικοί, αφού και στις δύο εκθέσεις δε... διαπιστώθηκε επίσημη πολιτική διάπραξης βασανιστηρίων!

«Από τις 25 Ιουλίου 2003 και έως τις 6 Φλεβάρη του 2004 είκοσι επτά μέλη της 205ης ταξιαρχίας στρατιωτικών πληροφοριών ζήτησαν ενθάρρυναν και έκλεισαν τα μάτια στα βασανιστήρια των κρατουμένων από τους άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας, μετείχαν σε βασανιστήρια και παραβίασαν τους κανόνες ανάκρισης», σημειώνεται στην έκθεση που συντάχθηκε υπό την εποπτεία του Αμερικανού στρατηγού Τζορτζ Φέι.

Κατά το BBC, η έκθεση επικεντρώθηκε στο ρόλο της στρατιωτικής μονάδας πληροφοριών στη διαβόητη φυλακή της Βαγδάτης, όπου εντοπίστηκαν «σοβαρά παραπτώματα και έλλειψη ηθικών αξιών», όπως δήλωσε ο στρατηγός Πολ Κερν, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας που διεξήχθη. Η πολιτική ηγεσία δεν ευθύνεται - και πώς θα μπορούσε άλλωστε! - αφού... «η κακομεταχείριση οφείλεται σε κακή διαχείριση, από απάνθρωπη έως σαδιστική, μιας μικρής ομάδας ηθικά διεφθαρμένων στρατιωτών και πολιτών και σε έλλειψη πειθαρχίας από πλευράς ηγεσίας και στρατιωτών»... Ενώ οι ανώτατοι διοικητές στο Ιράκ κατηγορούνται για «αποτυχία ή έλλειψη ηγεσίας»!

Τέσσερις εκ των 27 εγκαλούμενων είναι πολιτικοί εργολάβοι που εργάζονταν ως ανακριτές στην Αμπού Γράιμπ. Από τους υπόλοιπους, στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, οι οκτώ γνώριζαν για τις περιπτώσεις κακομεταχείρισης δίχως να το αναφέρουν. Τα άλλα στελέχη κατηγορούνται άμεσα για βασανιστήρια. Αναφορικά με το σκάνδαλο έχουν απαγγελθεί μέχρι στιγμής κατηγορίες κατά επτά Αμερικανών στρατιωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ