ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ
Επιτακτική ανάγκη οι μαζικές απολύσεις

Επιμένει προκλητικά ο Π. Βουρλούμης, προϊδεάζοντας για τις κυβερνητικές επιλογές

Το κυβερνητικό σχέδιο για μαζικές απολύσεις στον ΟΤΕ και άλλες δυσμενείς σαρωτικές αλλαγές για τους εργαζόμενους, μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, επανέλαβε χτες ο διορισμένος από την κυβέρνηση της ΝΔ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Π. Βουρλούμης.

Λίγες μόλις μέρες μετά τις καθησυχαστικού χαρακτήρα δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δε θα γίνουν απολύσεις στον ΟΤΕ, ο Π. Βουρλούμης, «ξαναχτύπησε». Σχολιάζοντας χτες τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου ΟΤΕ το πρώτο 6μηνο του 2004, δήλωσε ξεκάθαρα: «Στο μέτωπο του κόστους θα προωθήσουμε την εφαρμογή αλλαγών εντός του Οργανισμού που ξεπερνούν τις συνήθεις μεταρρυθμίσεις στα θέματα του ανθρώπινου δυναμικού». Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος, μιλώντας πρόσφατα σε Ελληνες και ξένους «επενδυτές», αφού ισχυρίστηκε ότι ο ΟΤΕ έχει διπλάσιους εργαζόμενους από όσους χρειάζεται και ότι «απολαμβάνουν δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς - έχουν μονιμότητα, δεν μπορούν να μετακινηθούν, να τιμωρηθούν...», δεσμεύτηκε κατηγορηματικά τονίζοντας με νόημα: «Αναμένεται να δείτε τι θα συμβεί στον ΟΤΕ τους επόμενους μήνες. Η κατάσταση έχει ωριμάσει και τα σχέδια είναι έτοιμα. Αυτό που χρειάζεται είναι λίγη τόλμη και αποφασιστικότητα».

Οσον αφορά στα αποτελέσματα του πρώτου 6μήνου 2004, ο όμιλος ΟΤΕ παρουσίασε, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο: Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 8,1% λόγω της αύξησης των εσόδων από την κινητή τηλεφωνία, που ανήλθαν σε 718,2 εκατ. ευρώ (αύξηση 30%). Μεικτά κέρδη 625,6 εκατ. ευρώ, έναντι 655 εκατ. ευρώ το πρώτο 6μηνο του 2003 (μείωση 4,5%). Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 963 εκατ. ευρώ, έναντι 958,2 εκατ. ευρώ πέρυσι (αύξηση 0,5%).

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτική για... πολλές ντομάτες

Ψευτομέτρα για την παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας του 2005 ανακοίνωσε χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων!

Ανακοινώσεις για τη λήψη... μέτρων στην παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας του 2005 έκανε χτες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγ. Μπασιάκος. Για τη φετινή παραγωγή που σαπίζει στα χωράφια ο Ευάγ. Μπασιάκος δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο!

Ενώ οι βιομήχανοι - μεταποιητές αρνούνται να απορροφήσουν τη φετινή παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας, ο αρμόδιος υφυπουργός βγήκε χτες μετά από μια σχετική σύσκεψη κι έκανε δηλώσεις δημιουργίας εντυπώσεων για δήθεν κυβερνητικό ενδιαφέρον και στο πρόβλημα αυτό. Κι ενώ οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί προ καιρού και οι αγρότες προσπαθούν μάταια να παραδώσουν την παραγωγή τους, ο Ευάγ. Μπασιάκος αρκέστηκε να ανακοινώσει χτες μέτρα σαν κι αυτό: «Κατά την υπογραφή καθορίζεται προσωρινό χρονοδιάγραμμα παραδόσεων (ίσως ανά δεκαπενθήμερο), το οποίο οριστικοποιείται πριν την έναρξη των παραδόσεων από τα συμβαλλόμενα μέρη (δηλαδή βιομηχανίες και Ομάδες Παραγωγών) και διαβιβάζεται στην οικεία Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης πέντε (5) μέρες πριν την έναρξη των παραδόσεων». Επίσης, ανάμεσα στα άλλα ανούσια που δήλωσε, γίνεται και αναφορά πως θα επιβάλλεται και χρηματικό πρόστιμο στις μεταποιητικές επιχειρήσεις ισόποσο της αξίας του προϊόντος που ενώ ήταν διαθέσιμο από τους παραγωγούς δεν παραλήφθηκε από τη βιομηχανία στα πλαίσια της σύμβασης τηρουμένου του οριστικού χρονοδιαγράμματος παραδόσεων...

Επί της ουσίας αυτό που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ στο συγκεκριμένο πρόβλημα είναι να στηρίζει την ασυδοσία και τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των εμπόρων μεταποιητών, στα πλαίσια του σχετικού αντιαγροτικού κανονισμού, που ψήφισε το 2000 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και τώρα βγαίνει ο Μπασιάκος και λέει ότι το 2005 μπορεί και να επιβληθεί και κανένα πρόστιμο στους μεταποιητές που δεν τηρούν τους κοινοτικούς κανονισμούς και πως θα γίνονται και έλεγχοι!.. Πρόκειται για άλλο ένα δείγμα γαλάζιας κοροϊδίας.

ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ
«Πατάνε» τους ροδακινοπαραγωγούς

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Του ανταποκριτή μας).--

Πολλαπλά κερδισμένοι φαίνεται πως βγαίνουν οι βιομήχανοι μεταποιητές ροδάκινων σε αντίθεση με τους ροδακινοπαραγωγούς που αναγκάζονται να πουλήσουν το μόχθο τους σε ακόμη πιο εξευτελιστικές τιμές από αυτές που συμφωνήθηκαν στη διεπαγγελματική. Η συμφωνία προέβλεπε 22 λεπτά το κιλό για το βιομηχανικό ροδάκινο ενώ το κόστος παραγωγής για τους αγρότες έχει υπολογιστεί στα 25 λεπτά το κιλό.

Αρχικά οι βιομήχανοι πρότειναν να απορροφήσουν 150.000 τόνους από τη συνολική παραγωγή των 300.000 τόνων έναντι 25 λεπτών στο κιλό. Μπροστά στους εκβιασμούς των βιομηχάνων να μην απορροφήσουν όλη την παραγωγή και με τις πλάτες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών και των Ομάδων Παραγωγών, οι αγρότες σύρθηκαν έρμαια σε τιμές κάτω του κόστους.

Σήμερα οι βιομήχανοι με πρόσχημα την κακή ποιότητα των προϊόντων λόγω της χαλαζόπτωσης αλλά και της ασθένειας κλαδοσπόρι που έπληξε τις παραγωγές, εκβιάζουν και αγοράζουν με 21 λεπτά τον κύβο και με 7 λεπτά τα ροδάκινα που πάνε για χυμοποίηση.

Λίγες μέρες πριν τη λήξη της περιόδου συγκομιδής, τουλάχιστον το 20-30% της παραγωγής έχει εξαιρεθεί ως ακατάλληλο. Ετσι με πρόσχημα την ποιότητα οι βιομήχανοι και λιγότερες ποσότητες θα αγοράσουν και σε χαμηλότερες τιμές από τις συμφωνημένες. Και οι αγρότες για άλλη μια φορά θα χρεωθούν στις τράπεζες για να επιβιώσουν και να εξασφαλίσουν τα επόμενα καλλιεργητικά έξοδα.

Σημαντικές ζημιές από το πλαγκτόν

Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι ψαράδες της Βόρειας Ελλάδας, εξαιτίας της εμφάνισης μεγάλων ποσοτήτων πλαγκτόν στις θάλασσες του Βόρειου Αιγαίου. Οι αλιείς διεκδικούν από την κυβέρνηση να αποζημιωθούν για τις ζημιές στα δίχτυα τους και να χορηγηθεί επίδομα στους αλιεργάτες, που λόγω του προβλήματος μένουν χωρίς μεροκάματο.

Οι αλιείς - ιδιοκτήτες γρι-γρι - έχουν ζητήσει να συναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββα Τσιτουρίδη, προκειμένου να τον ενημερώσουν για το μέγεθος του προβλήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ