ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Πληρώνουν με τη ζωή τους την εντατικοποίηση

Νεκρός ο εργάτης Γιάννης Τσιανάκας

Με τη ζωή τους συνεχίζουν να πληρώνουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ΑΕ στην Πτολεμαΐδα τα υπερκέρδη της επιχείρησης, καθώς χτες, ένας ακόμη εργάτης σκοτώθηκε στον αγώνα για το μεροκάματο, αυτή τη φορά μέσα στο Ορυχείο του Νότιου Πεδίου. Πρόκειται για τον Γιάννη Τσιανάκα, 41 ετών από την Κοζάνη, πατέρα δυο ανήλικων παιδιών, ο οποίος έχασε τη ζωή του χτες το μεσημέρι, όταν το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε καταπλακώθηκε από φορτηγό της ΔΕΗ που κινούνταν στον ίδιο δρόμο του εργοταξίου.

Ο Γιάννης Τσιανάκας εργαζόταν στο Νότιο Πεδίο με την ειδικότητα του αντλητή και την ώρα του ατυχήματος κατευθυνόταν με υπηρεσιακό όχημα προς ένα από τα αντλιοστάσια του εργοταξίου. Σε μια κατηφορική στροφή, το όχημα ξέφυγε από την πορεία του και σφηνώθηκε ανάμεσα στους δύο άξονες ενός φορτηγού τύπου «Ντάμπερ» (πρόκειται για ειδικά φορτηγά 85 τόνων που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για τη μεταφορά υλικών από τα ορυχεία), με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί από τους πίσω τροχούς του φορτηγού.

Οι εργαζόμενοι του Νότιου Πεδίου χαρακτηρίζουν το θάνατο του συναδέλφου τους έγκλημα, αφού είχαν αλλεπάλληλες φορές επισημάνει στη διοίκηση της επιχείρησης την επικινδυνότητα των δρόμων μέσα στο εργοτάξιο, στους οποίους κινούνται από μικρά υπηρεσιακά αυτοκίνητα και εργολαβικά φορτηγά, μέχρι τεράστια χωματουργικά οχήματα πολλών δεκάδων τόνων. Πάγιο αίτημα των εργαζομένων ήταν να δημιουργηθούν ανεξάρτητες διαδρομές για κάθε είδους δρομολόγια, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στον ίδιο δρόμο και να πολλαπλασιάζονται έτσι οι πιθανότητες μικρών και μεγάλων ατυχημάτων. Είναι ενδεικτικό ότι στο δρόμο όπου έγινε το χθεσινό θανατηφόρο ατύχημα, κινούνται πάνω από 800 οχήματα το οκτάωρο, πραγματοποιώντας δεκάδες δρομολόγια κάθε ώρα.

Κύρια αιτία, ωστόσο, και του χτεσινού εγκλήματος παραμένει η υπερεντατικοποίηση της εργασίας και οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα οι εξουθενωτικοί ρυθμοί δουλιάς και η μάχη με το χρόνο να οδηγούν σε «ατυχήματα», με νεκρούς και σακατεμένους εργάτες. Η κίνηση των υπηρεσιακών οχημάτων μέσα στο εργοτάξιο επιτρέπεται μόνο από εξειδικευμένους οδηγούς, οι ελλείψεις όμως στο προσωπικό έχουν μετατρέψει τους εργαζόμενους σε πολυτεχνίτες, που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δουλιές και έξω από την ειδικότητά τους. Ακόμα και το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Γιάννης Τσιανάκας είχε κριθεί από καιρό ακατάλληλο και είχε βγει εκτός κυκλοφορίας (είχαν παραδοθεί οι πινακίδες του), η διοίκηση όμως της επιχείρησης το διατηρούσε σε χρήση μέσα στα όρια του Νότιου Πεδίου.

Τα αλλεπάλληλα εργατικά ατυχήματα στα εργοτάξια της Πτολεμαΐδας, καθώς και οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλιάς και τους κινδύνους που πηγάζουν από την έλλειψη προσωπικού, δε φαίνεται να πτοούν τη διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ, η οποία αρκέστηκε στο να χαρακτηρίσει το χτεσινό έγκλημα «τροχαίο ατύχημα» (!) και να μοιράσει συλλυπητήρια και υποσχέσεις για «υποστήριξη και συνδρομή» στην οικογένεια του νεκρού εργάτη.

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Π.Α.ΜΕ
Στην αγκαλιά του ταξικού κινήματος

Η παραολυμπιακή ομάδα της Κούβας που φτάνει στην Αθήνα

Με τη δουλιά και το μεράκι των συνδικαλιστών του Π.Α.ΜΕ όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή της παραολυμπιακής ομάδας της Κούβας
Με τη δουλιά και το μεράκι των συνδικαλιστών του Π.Α.ΜΕ όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή της παραολυμπιακής ομάδας της Κούβας
Μια ζεστή αγκαλιά περιμένει την παραολυμπιακή ομάδα της Κούβας στην Αθήνα. Με την αμέριστη βοήθεια του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου οι αθλητές της Κούβας που μετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες θα φιλοξενηθούν στην Ιόνια Σχολή στο Χαλάνδρι, σε χώρους που διαμόρφωσαν ειδικά γι' αυτούς το Π.Α.ΜΕ και η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Η ομάδα της Κούβας θα διαμείνει στο χώρο αυτό, από την άφιξή της - αναμενόταν χτες αργά το βράδυ στην Αθήνα - μέχρι τις 12 Σεπτέμβρη που ανοίγει και επίσημα το Ολυμπιακό Χωριό για την Παραολυμπιάδα.

Η πρωτοβουλία αυτή του Π.Α.ΜΕ, έρχεται να προστεθεί στην αδιάλειπτη διεθνιστική του δράση, προς τους λαούς που αγωνίζονται, στους λαούς που βιώνουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Το Π.Α.ΜΕ, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε οι 50 περίπου αθλητές της Κούβας να φιλοξενηθούν σε συνθήκες που τους αξίζουν και να δώσουν τη μάχη των αγώνων. Για το σκοπό αυτό, αγοράστηκαν ειδικά κρεβάτια, διαμορφώθηκαν κατάλληλα - για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες - οι χώροι στην Ιόνια Σχολή. Με τη δουλιά των οικοδόμων, με το κέφι και το μεράκι των νεολαίων του Π.Α.ΜΕ, κατασκευάστηκαν ράμπες, φτιάχτηκαν ντους και χτες τα καταλύματα ήταν έτοιμα.

«Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το διεθνιστικό μας καθήκον», σημειώνει ο Μπάμπης Βορτελίνος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Οικοδόμοι και νεολαίοι, με ό,τι δυνάμεις και μέσα διαθέτει το Π.Α.ΜΕ δουλέψαμε για να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τους αθλητές της Κούβας. Είναι μια ελάχιστη συνεισφορά των ταξικών δυνάμεων στον αγώνα που δίνει το Νησί της Επανάστασης ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ενάντια στο απάνθρωπο εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, στον περήφανο αυτό λαό».

Σημειώνεται ότι ένα μέρος της οικονομικής εξόρμησης του ΠΑΜΕ που βρίσκεται αυτό το διάστημα σε εξέλιξη, θα δοθεί για να καλυφθούν τα έξοδα της φιλοξενίας της παραολυμπιακής ομάδας της Κούβας.

Στην πρεσβεία της Κούβας

Στο μεταξύ προχτές, αντιπροσωπεία του Π.Α.ΜΕ, ύστερα από πρόσκληση του Κουβανού πρεσβευτή επισκέφτηκε την πρεσβεία της χώρας. Στη συνάντηση εκ μέρους του ΠΑΜΕ συμμετείχαν οι Γιώργος Μαυρίκος, Μπάμπης Βορτελίνος και Κώστας Χατζάρας, ενώ από την κουβανική, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Κούβας Χοσέ Ραμόν Φερνάντες, ο υπουργός Αθλητισμού Ουμπέρτο Ροντρίγκεζ Γκονζάλες και ο πρέσβης Χόρχε Κεσάδα.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι της Κούβας εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους και την ευγνωμοσύνη τους για τη διεθνιστική αλληλεγγύη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Σημείωσαν μάλιστα με έμφαση, ότι αυτή η αλληλεγγύη έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία, γιατί δίνεται από το υστέρημα και όχι από το περίσσευμα του ταξικού εργατικού κινήματος.

«ΔΑΝΕ»
Σε αγωνιστική επαγρύπνηση

Σε αγωνιστική επαγρύπνηση βρίσκονται οι ναυτεργάτες των πλοίων της ΔΑΝΕ και τα ναυτεργατικά σωματεία προκειμένου να αποδοθούν στο ΝΑΤ τα χρήματα που του οφείλει η Δωδεκανησιακή εταιρία. Το ΝΑΤ, ως γνωστό, μετά από απόφαση της διοίκησής του έδωσε τα χρήματα προκειμένου να καταβληθούν στους ναυτεργάτες των πλοίων «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», «ΡΟΔΟΣ» και «ΠΑΤΜΟΣ» της ΔΑΝΕ αποδοχές τριών μηνών. Η ίδια απόφαση προέβλεπε ότι το ΝΑΤ αυτόματα με την καταβολή των χρημάτων θα έθετε σε εφαρμογή μια σειρά ενεργειών που προβλέπει η νομοθεσία για αυτές τις περιπτώσεις ώστε να του καταβληθούν όλα όσα του οφείλει η εταιρία.

Η απόφαση προέβλεπε συγκεκριμένα: «Να κλείσουν τα ναυτολόγια των πλοίων με τις διατάξεις του Ν.2575/98. Να κινηθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού των πλοίων». Ωστόσο μέχρι και χτες δεν είχε γίνει καμία ενέργεια από την πλευρά του Ταμείου. Να σημειωθεί ότι οι συνολικές οφειλές της ΔΑΝΕ προς το ΝΑΤ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ανέρχονται σε 8 εκατομμύρια ευρώ.

Δεύτερος γύρος

Πριν ακόμα πέσει η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων, πολλοί είναι αυτοί που έσπευσαν να προετοιμάσουν το έδαφος για τη «μετα-ολυμπιακή αξιοποίηση» των έργων και των υποδομών τους. Να ετοιμαστούν, δηλαδή, για ένα δεύτερο γύρο αρπαγής και ρεμούλας... Ανάμεσα σε αυτούς και η ηγεσία της ΓΣΕΕ, που με χτεσινή της ανακοίνωση τάσσεται υπέρ «ενός μετα-ολυμπιακού σχεδίου, στη βάση του οποίου θ' αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές, οι επενδύσεις και η προστιθέμενη αξία που προέκυψε από αυτές και από την επιτυχημένη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας»!

Είναι η ίδια αυτή, η ηγεσία της ΓΣΕΕ που έκλεισε προκλητικά τα μάτια στα αίσχη που συντελούνταν σε βάρος των εργαζομένων στα Ολυμπιακά έργα. Είναι αυτή, που, ενώ υπέγραφε τα Μνημόνια Συνεργασίας με την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, έκανε «γαργάρα» το καθεστώς τρόμου και εκμετάλλευσης που είχε επιβληθεί στους εργαζόμενους των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Είναι αυτή η συνδικαλιστική ηγεσία, που δεν έδειξε την παραμικρή έστω συμπαράσταση σε κλάδους εργαζομένων που αγωνίζονταν πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αφού, λοιπόν, η ηγεσία της ΓΣΕΕ, για τρία περίπου χρόνια, με το πρόσχημα του «εθνικού στόχου» εξασφάλισε για το μεγάλο κεφάλαιο, τους μεγαλοεργολάβους και τους χορηγούς, την περιλάλητη «εργασιακή ειρήνη» και τις καλύτερες συνθήκες εκμετάλλευσης χιλιάδων εργαζομένων, τώρα σπεύδει να τους προσφέρει και πάλι τις υπηρεσίες της.

Σπεύδει να δώσει την ιδεολογική ομπρέλα, προτείνοντας μια «εθνική κοινωνική συμφωνία», η οποία βεβαίως και πάλι θα οδηγήσει στην ενίσχυση των λίγων και εκλεκτών σε βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Η καραμέλα -που ασυστόλως χρησιμοποιεί η ΓΣΕΕ - για «εθνική συμφωνία», για «εθνικούς στόχους» και «κοινωνικούς διαλόγους» δεν ξεγελά κανέναν. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά και ποιος πλήρωσε και πληρώνει τους Ολυμπιακούς, αλλά και ποιοι είναι οι κερδισμένοι. Γι' αυτό και δε θα «τσιμπήσουν» στα νέα «εθνικά σχέδια» για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών υποδομών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ