ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
Ο στόχος τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να κακοκαρδίσουμε όσους τυχόν εργαζόμενους πλέουν ακόμη σε πελάγη «εθνικής περηφάνιας», καθώς πάνε κι έρχονται, από κάθε κατεύθυνση, τα συγχαρητήρια και τα μπράβο, για το «θαύμα» των ολυμπιακών κατασκευών, τα «μικρά» και τα «μεγάλα έργα», τους αντίστοιχους κόπους και θυσίες, την πετυχημένη οργάνωση των Αγώνων, την ανιδιοτελή προσφορά των εθελοντών κλπ., κλπ. Ας έχουν, όμως, όλοι καθαρό στο μυαλό τους ότι σ' αυτή, την άκρως υποκριτική και μόνο στα λόγια αναγνώριση του λαϊκού μόχθου, αρχίζει και τελειώνει το όποιο... όφελος του λαού και της νεολαίας μας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μέχρι σήμερα, η «εθνική υπόθεση της επιστροφής των Αγώνων στη γη που τους γέννησε» αποδείχτηκε άκρως και πολύμορφα κερδοφόρα, για τα εγχώρια και ξένα μεγάλα συμφέροντα, όπως και για το πολιτικό κατεστημένο της χώρας. Τώρα, θέλουν και τα ρέστα. Κι όταν μιλάνε, για «αφετηρία», «νέο ξεκίνημα» και «συλλογική αυτοπειθαρχία στους εθνικούς στόχους», μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι ένα και μόνο πράγμα έχουν στο μυαλό τους: Νέες, ακόμη μεγαλύτερες θυσίες για τους εργαζόμενους και το λαό. Ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για την πλουτοκρατία.

Εθελοντές - ασφαλίτες!

Η «αποκάλυψη» από τον ίδιο τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ότι «πάρα πολλοί» από τους εθελοντές ήταν «όργανα της τάξης», ντυμένοι με τη γνωστή στολή του «2004», αφ' ενός δεν εκπλήσσει κανένα, αφ' ετέρου δίνει απαντήσεις για το «κίνημα» του εθελοντισμού, αλλά και τον (προβοκατόρικο) ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι μεταμφιεσμένοι ασφαλίτες στο στήσιμο «επεισοδίων», όπως επιχειρούν άλλωστε συχνά στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Είπε επί λέξει χτες, στον «Σκάι», ο Γ. Βουλγαράκης, καυχώμενος για τα αποτελεσματικά μέτρα ασφάλειας: «Να σας πω ένα παράδειγμα: μέσα στις εγκαταστάσεις είχαμε πάρα πολλούς ανθρώπους δικούς μας οι οποίοι ήταν ντυμένοι εθελοντές, οι οποίοι όμως ήταν διακριτικοί, ευγενικοί, οπλισμένοι βέβαια Ελληνες...». Αφελή ερωτήματα: Εκτός από την... εξυπηρέτηση των επισκεπτών, μήπως οι ασφαλίτες εξυπηρέτησαν και άλλες εντολές κατά τη διάρκεια των Αγώνων; Αλήθεια, ο Κ. Καραμανλής την «ανιδιοτέλεια» αυτών των εθελοντών εξύμνησε στο προχτεσινό μήνυμά του; Τώρα που άφησαν τη στολή του εθελοντή, ποια θα βάλουν οι ασφαλίτες; Μήπως του «διαδηλωτή», π.χ. στη ΔΕΘ;

Η αλήθεια για τα εισιτήρια

Ο Παναγιώτης Μπέης ήταν ο μόνος δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας, που αρνήθηκε και δεν πήρε εισιτήρια από το δήμο για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, έγραφε τις προάλλες το «Παρόν της Κυριακής». Και δε γνωρίζουμε, αλλά μπορεί, πράγματι, ο προαναφερόμενος, να μην έκανε χρήση των εισιτηρίων, που διέθεσε η δημοτική αρχή στους δημοτικούς συμβούλους. Ετσι κι αλλιώς, όμως, δεν ήταν ο μόνος. Οταν, πριν την έναρξη των Αγώνων, η δήμαρχος Ντ. Μπακογιάννη ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη διάθεση ενός αριθμού εισιτηρίων για τους συμβούλους, ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής, ήταν τότε ο μόνος που δήλωσε δημόσια πως δεν πρόκειται να κάνει χρήση αυτών των εισιτηρίων για λόγους αρχής. Οπως και έπραξε.

Ισως, βέβαια, ο συντάκτης της εφημερίδας «Παρόν της Κυριακής» να ήταν λειψά πληροφορημένος. Μια και ανακίνησε το θέμα, όμως, νομίζουμε πως είναι εύλογη η υποχρέωσή του να δώσει ολόκληρη την αλήθεια στους αναγνώστες της εφημερίδας.

Θα στείλουν τους αγρότες διακοπές;..

Περιχαρής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε χτες πως είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Εργατικής Εστίας για να συζητήσουν λέει την επέκταση των προγραμμάτων του κοινωνικού τουρισμού στους αγρότες... Καλά, και η Αγροτική Εστία τι ρόλο παίζει τελικά;..

Πέρα απ' το τελευταίο, όμως, ποιους και πόσους αγρότες αφορούν οι σχετικές, κυβερνητικές ανακοινώσεις και οι «σερβιριζόμενες» εντυπώσεις; Μήπως τους 350.000 περίπου φτωχομεσαίους αγρότες που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ και δε δικαιούνται ούτε περίθαλψη, ούτε κοινωνικό τουρισμό; Μήπως, στους 800.000 περίπου συνταξιούχους του ΟΓΑ, που δε δικαιούνται να μπούνε σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, επειδή αυτοί που κυβερνάνε δε δίνουν τα απαιτούμενα χρήματα (τη συνεισφορά του κράτους) στην Αγροτική Εστία; 'Η μήπως στους 400.000 δικαιούχους αγρότες, που δε θα πάνε έτσι κι αλλιώς, μια και τα σχετικά σχέδια όπως λέγεται, προβλέπουν καμία 40αριά χιλιάδες «τυχερούς» στην καλύτερη περίπτωση;..


Τα μεταολυμπιακά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΩΡΑ, ΜΑΛΙΣΤΑ, ησυχάσαμε... Αφού το θέμα του «ντόπινγκ» θα ανατεθεί σε Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, τότε ...είμαστε σίγουροι για την εξάλειψη του προβλήματος.

Λες και δεν υπάρχει πλουσιότατη εμπειρία στο παρελθόν, από το πώς λειτούργησαν τέτοιες επιτροπές, όπου κάνει κουμάντο ο δικομματισμός, όπως και στην ολομέλεια της Βουλής. Ακόμη και όταν έβγαλαν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα, αυτά πετάχτηκαν στον καλάθι των αχρήστων ή ξεχάστηκαν σε κάποιο αρχείο. Οι κυβερνήσεις έκαναν τα δικά τους.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, το «σόου» έχει στηθεί για τα καλά, έξω από το γραφείο του εισαγγελέα Μουζακίτη, με το αστυνομικό στοιχείο της υπόθεσης Θάνου - Κεντέρη - Τζέκου να καλύπτει οποιοδήποτε άλλο. Η πολιτική ουσία του πράγματος σκοτεινιάζει όλο και περισσότερο, όσο τα φώτα από τις κάμερες πληθαίνουν.

Και να φανταστείτε ότι ακόμη δεν έχει καταθέσει ο Χρήστος Τζέκος...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ και μικρός ο αριθμός! Στα 456,4 εκατομμύρια ανέρχεται πλέον ο πληθυσμός της Ευρώπης, περισσότεροι από ποτέ. Πραγματικά, αξίζει να αναλογιστεί κανείς πως η Ευρώπη διαθέτει το μεγαλύτερο πληθυσμό που είχε ποτέ στην ιστορία και ίσως διοικείται πιο ολιγαρχικά από οποιαδήποτε άλλη ιστορική περίοδο...

Γιατί το μόνο που έχουν καταφέρει έως στιγμής να αποδείξουν οι περίφημοι «θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης», με πρώτη και καλύτερη την Κομισιόν, είναι ότι ουδεμία σχέση έχουν με τις απόψεις, τις εκτιμήσεις και, το κυριότερο, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των λαών της Ευρώπης.

ΣΕ ΣΚΕΨΕΙΣ πολλές διαβάζουμε ότι έχει βάλει τα κυβερνητικά επιτελεία η υπόθεση της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Είναι σίγουρο, πάντως, ότι δεν τους απασχολεί το πόσο ...γενναίες παροχές θα εξαγγείλει. Αυτό είναι εκτός συζήτησης...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλλωστε, έχουν εμφανιστεί, ήδη, οι «καλοί συμβουλάτορες», όπως ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, που ζητάνε να ανοίξουν τώρα τα θέματα των εργασιακών σχέσεων και του Ασφαλιστικού, προφανώς όχι για καλό...

Ανεπιθύμητη «κληρονομιά»

«Να μη γυρίσουμε στην προ Ολυμπιακών εποχή - Να διαφυλάξουμε την κληρονομιά και το κεκτημένο των Ολυμπιακών Αγώνων»... Ιδού το «αίτημα» της επόμενης μέρας, που σε δραματικούς τόνους υποβάλλουν οι ηγεσίες του δικομματισμού και τα ΜΜΕ, δημιουργώντας την αναγκαία «γέφυρα» για την απρόσκοπτη συνέχιση στην επιχείρηση χειραγώγησης και καθυπόταξης του ελληνικού λαού. Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, που λέει ότι «κληρονομιά» των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι παρά μόνο τα δυσβάσταχτα χρέη και για τις επόμενες γενιές και οι μηχανισμοί παρακολούθησης των Αθηναίων, θέλουν να μετατρέψουν τις «έκτακτες» και άγριες συνθήκες εκμετάλλευσης των εργαζομένων που επέβαλαν στο όνομα της «επιτυχούς και ασφαλούς» διεξαγωγής των Αγώνων, σε φυσιολογική και καθημερινή υπόθεση.

Είναι ήδη σαφές τι συμπεριλαμβάνουν στην ολυμπιακή κληρονομιά κυβέρνηση - ηγεσία ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ. Πρώτα απ' όλα την «καλή συμπεριφορά των πολιτών», εννοώντας σαφώς πρώτον την αγόγγυστη πειθαρχία και συμμόρφωση στα «μέτρα ασφαλείας» που λαμβάνει κάθε φορά η εξουσία αποδεχόμενοι ολοένα και μεγαλύτερες «εκπτώσεις» στα δημοκρατικά δικαιώματα και δεύτερον την ενεργό - εθελοντική συμμετοχή πολιτών στην υλοποίηση των «εθνικών στόχων», που βέβαια καθορίζει κάθε φορά η άρχουσα τάξη. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής ανέδειξε ως αδιαμφισβήτητη αρετή τη «συλλογική αυτοπειθαρχία», ενώ ζήτησε από τους «Ελληνες πολίτες» να είναι περήφανοι, γιατί «με τις θυσίες τους έκαναν πραγματικότητα τους Αγώνες». Δεν μπορούσε, βέβαια, να ζητήσει αμέσως νέες θυσίες, αλλά αυτό είναι στην πραγματικότητα το ζητούμενο για το επόμενο διάστημα: Να συνεχίσουν οι λαϊκές μάζες να πληρώνουν αδιαμαρτύρητα τα χρέη που άλλοι δημιούργησαν και καρπώθηκαν... Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ θέλουν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να δουλεύουν σε ολυμπιακούς ρυθμούς και ωράρια. Θέλουν να συναινέσουν σε αύξηση των ωρών εργασίας χωρίς αύξηση των αποδοχών, όπως επιχειρείται αυτόν τον καιρό και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη το θέμα έχει τεθεί από τράπεζες και ΣΕΒ και θα βρίσκεται στην «ατζέντα» των επόμενων μηνών. Σ' αυτή την ατζέντα οι βιομήχανοι έσπευσαν προχτές να βάλουν και το Ασφαλιστικό...

Στην κληρονομιά των Αγώνων, η άρχουσα τάξη συμπεριλαμβάνει και τη συστράτευση, «ομόφωνη» στήριξη των «εθνικών στόχων», από πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές ηγεσίες και «κινήματα». Ευνόητη προϋπόθεση είναι να εκλείψουν οι «πολιτικές αντιπαραθέσεις», ώστε η συμφωνία στην κορυφή να λειτουργήσει ως παράδειγμα για την επιβολή ομοφωνίας (νεκροταφείου) και προς «τα κάτω», με στόχο την εξουδετέρωση των λαϊκών αντιδράσεων. Διόλου τυχαίο δεν είναι ότι η κυβέρνηση έσπευσε να κουκουλώσει το θέμα του ντόπινγκ, ώστε να μη δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα με «περιττές» και επιζήμιες αντιπαραθέσεις...

«Οι Ελληνες, όλοι μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε απέναντι στις προκλήσεις», σύμφωνα με το προπαγανδιστικό σλόγκαν των ημερών, που θέλει τάχα να ανεβάσει την «εθνική αυτοπεποίθηση». Την επομένη όμως των Αγώνων, με την ανεργία και την ακρίβεια να κονιορτοποιούν το «θαύμα», γίνεται πιο φανερό ότι δεν μπορεί να παραμυθιάζουν πολλούς για πολύ...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ