ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
Απόφαση για ιδιωτικό πανεπιστήμιο!

Ρόλο προπομπού για την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ και του κεφαλαίου στον τομέα της ιδιωτικής παιδείας ανέλαβε χτες η ΓΣΕΕ. Πριν και από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, πριν και από το ΣΕΒ, πριν και από την κ. Μπακογιάννη, που έχουν ταχθεί υπέρ, η ΓΣΕΕ αποφάσισε με ψήφους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου!

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ που μετέχουν στην ΕΕ της ΓΣΕΕ καταδίκασαν και καταψήφισαν αυτήν την απόφαση, που δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία αλλά έρχεται να υλοποιήσει την οδηγία 89/48 της ΕΕ, σε αρμονία με τις γνωστές προτάσεις του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τον καιρό που ήταν υπουργός Παιδείας, και τις αντίστοιχες του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Πλώρη για μέτωπο ενάντια σε εφοπλιστές και κυβέρνηση

Παναιγαιακή σύσκεψη στη Χίο

Πλώρη βάζουν οι νησιώτες για τη συγκρότηση αγωνιστικού μετώπου, που θα διεκδικήσει φτηνές, ασφαλείς, γρήγορες και απρόσκοπτες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και θα συγκρουστεί με το μαύρο μέτωπο ακτοπλόων εφοπλιστών και κυβέρνησης της ΝΔ, που έχει μετατρέψει το κοινωνικό αγαθό της ακτοπλοΐας σε Οδύσσεια. Πρώτο βήμα για τον αγωνιστικό συντονισμό των νησιωτών αποτελεί η παναιγαιακή σύσκεψη, που διοργανώνεται την επόμενη Κυριακή 12 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Χίου, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που έχει συγκροτηθεί στο νησί, από συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς, επαγγελματοβιοτέχνες και φοιτητικούς Συλλόγους.

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς από όλα τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Και ήδη έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα φορείς από Ρόδο, Σάμο, Σύρο, Κάλυμνο, Κω, Μυτιλήνη, Λήμνο, Ικαρία, ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει και από Κεφαλλονιά.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην παναιγαιακή σύσκεψη στη Χίο εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Σάμου προς όλους τους φορείς του νησιού, επισημαίνοντας ότι το μόνο ισχυρό όπλο των νησιωτών είναι ο ενωμένος και συντονισμένος αγώνας.

ΠΕΣΙΝΕ
Υπουργική αξίωση για συναίνεση

Να συνετιστούν και να μην απαιτούν πολλά διαμήνυσε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων στην επιχείρηση παραγωγής αλουμινίου ΠΕΣΙΝΕ στη χτεσινή συνάντηση που είχαν. Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα του σωματείου, καθώς η καναδική πολυεθνική ALCAN η οποία εξαγόρασε την επιχείρηση από το γαλλικό κράτος πριν οκτώ μήνες, έχει εντείνει τους εκβιασμούς. Η εταιρία έχει ανακοινώσει μείωση προσωπικού κατά 50%, ακόμα και κλείσιμο του εργοστασίου αν δε βρει συγχρηματοδότη. Ο υπουργός είπε στους εκπροσώπους του σωματείου, του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς και της ΓΣΕΕ να προσέχουν και να μην έχουν αξιώσεις. Δε βρήκε βέβαια ιδιαίτερη αντίδραση από τη συναινετική πλειοψηφία του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) αφού αυτήν ακριβώς την τακτική έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια επιτρέποντας και μείωση προσωπικού και κατάργηση κατακτήσεων. Αντίθετα, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην ΠΕΣΙΝΕ διατύπωσαν και χτες στη συνάντηση ότι μοναδική λύση για τους εργαζόμενους και την επιχείρηση, η οποία εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο της χώρας, είναι η εθνικοποίησή της.

ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΙ - ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Καταγγέλλουν ωμό εκβιασμό

Για πρωτοφανή ωμή παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία του συνδικαλιστικού τους οργάνου, καταγγέλλουν τη διοίκηση των «Ολυμπιακών Αερογραμμών», οι εκπρόσωποι των αεροσυνοδών - φροντιστών της εταιρίας. Με ανακοίνωση που εξέδωσε, το προεδρείο της Ενωσης Ιπτάμενων Αεροσυνοδών - Φροντιστών (ΕΙΣΦ) καταγγέλλει συγκεκριμένα ότι υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας, με πρωτοφανείς ενέργειες που παραπέμπουν σε άλλες «σκοτεινές» εποχές, απροκάλυπτα θέτουν ζήτημα μη εφαρμογής της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, εάν κατά την προσεχή γενική συνέλευση του κλάδου κινηθεί πειθαρχική διαδικασία κατά όσων μελών της Ενωσης είχαν συνειδητά πρωταγωνιστικό ρόλο στο απεργοσπαστικό μέτωπο του πολυήμερου αγώνα του κλάδου τον περασμένο Φλεβάρη! «Πρόκειται για πρωτοφανή ωμή επέμβαση στην εσωτερική λειτουργία της ΕΙΣΦ, που παραπέμπει ευθέως στις μαύρες περιόδου του χειραγωγούμενου συνδικαλισμού και της τρομοκρατίας των αφεντικών», υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι της ΕΙΣΦ και προσθέτουν ότι για το λόγο αυτό ο κλάδος βρίσκεται και πάλι σε αγωνιστική ετοιμότητα, προκειμένου να διασφαλίσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα με τη νέα διοίκηση της εταιρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ