ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κατεδαφίσεις και αιματηρές εισβολές στη Γάζα

Ανεβάζει την ένταση με τη Συρία η ισραηλινή ηγεσία, εξαπολύοντας απειλές και κατηγορώντας τη Δαμασκό ότι ευθύνεται για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην Μπεερσέμπα

Δεν έχουν τελειωμό τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Δεν έχουν τελειωμό τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Αν και δε μιλά για αντίποινα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, χθες, σε δύο διαφορετικά σημεία της Λωρίδας της Γάζας, σκορπώντας το θάνατο και προχωρώντας στις γνωστές μεθόδους συλλογικής τιμωρίας που χρησιμοποιεί συνήθως, όπως είναι οι κατεδαφίσεις σπιτιών.

Υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν, τα ξημερώματα χθες, στην πόλη Ντάιρ αλ Μπάλαχ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, την οποία σφυροκόπησαν και από αέρος. Το πρόσχημα ήταν ότι ανακαλύφθηκαν σήραγγες που οδηγούν σε γειτονικό εποικισμό. Από τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν με Παλαιστινίους ενόπλους σκοτώθηκαν 4 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 35.

Εισβολή, με άρματα μάχης και κάλυψη ελικοπτέρων, έγινε, με το πρώτο φως της ημέρας, και στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις. Περικυκλώθηκαν 10 κτιριακά συγκροτήματα, στα οποία κατοικούν περισσότεροι από 6.000 Παλαιστίνιοι, στους οποίους επετράπη, απλώς, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, χωρίς να πάρουν τίποτε μαζί τους. Τα κτίρια ανατινάχτηκαν, με τη δικαιολογία ότι έδιναν προκάλυμμα στην εξαπόλυση επιθέσεων κατά των ισραηλινών δυνάμεων. Κατά την ισραηλινή επιχείρηση τραυματίστηκαν 6 Παλαιστίνιοι.

Την ίδια ώρα, εντός Ισραήλ, οι σωφρονιστικές αρχές της χώρας ανακοίνωναν ότι σταμάτησε η απεργία πείνας χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων. Οπως διευκρίνιζε η Ενωση των κρατουμένων, οι 4.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι διέκοψαν την απεργία τους, μέχρι την Κυριακή, καθώς οι διευθύνσεις των φυλακών δέχτηκαν να συζητήσουν και να ικανοποιήσουν μέρος των αιτημάτων τους, κάτι, όμως, που δεν επιβεβαιώνει η ισραηλινή πλευρά.

Λεκτική ανταλλαγή πυρών

Ευθεία επίθεση κατά της Συρίας εξαπέλυσε η ισραηλινή ηγεσία, επιρρίπτοντάς της την ευθύνη για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην Μπεερσέμπα, την Τρίτη. Ο Αριέλ Σαρόν υποστήριξε ότι την εντολή για την επίθεση έδωσαν ηγετικά στελέχη της «Χαμάς» που ζουν στη Δαμασκό, ενώ ο ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, προειδοποίησε τη Συρία ότι «αυτή η ανάμειξή της θα έχει σοβαρές συνέπειες».

Σαφέστερος και γλαφυρότερος εμφανίστηκε ο υφυπουργός Αμυνας, Ζεέβ Μπόιμ, ο οποίος μίλησε ανοιχτά για «στρατιωτικές επιχειρήσεις, εφόσον επιλεχθούν προσεκτικά οι στόχοι και η χρονική στιγμή. Είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο για να καταλάβουν οι Σύροι ότι υπάρχουν όρια που δεν πρέπει να ξεπερνούν, και ότι όποιος χρησιμοποιεί την τρομοκρατία κατά του Ισραήλ, θα γίνεται αυτομάτως στόχος. Ολα αυτά βέβαια χωρίς να προκαλέσουμε γενική σύρραξη στα σύνορα, είτε με τη Συρία είτε με το Λίβανο».

Αμεση υπήρξε η αντίδραση του Σύρου ΥΠΕΞ, Φαρούκ αλ Σάραα, ο οποίος απέρριψε τις ισραηλινές κατηγορίες και τις απειλές και υποστήριξε ότι το Τελ Αβίβ θέλει απλώς, πάλι, να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή. Με ανακοίνωσή της, παρεμβαίνει στο θέμα και η «Χαμάς», υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις της λαμβάνονται μόνο μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη.

ΣΟΥΔΑΝ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Πιέσεις για αυξημένη πολυεθνική δύναμη στο Νταρφούρ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Πιέσεις στη σουδανική κυβέρνηση του Ομάρ Αλ Μπασίρ άσκησε χτες (για πολλοστή φορά...) ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Γιαν Προνκ, απαιτώντας απ' το Χαρτούμ να ικανοποιήσει άμεσα την πρόταση του Οργανισμού για την αποστολή μίας «αυξημένης διεθνούς ομάδας παρατηρητών» της συμφωνίας εκεχειρίας στο Νταρφούρ με «νέο έργο την αποτροπή συμβάντων και ενεργειών εις βάρος των αυτοχθόνων»...

Ο Προνκ, ενημερώνοντας χτες το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιχείρησε να προωθήσει την πρότασή του περί αυξημένης πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στο Νταρφούρ, λέγοντας πως «μία προληπτική δύναμη ελεγκτών θα βοηθήσει στην αποτροπή συμβάντων κατά του πληθυσμού όπως αυτά εξακολουθούν να προκαλούνται στην περιοχή, υπό την προϋπόθεση πως η δύναμη αυτή θα είναι παρούσα 24 ώρες το 24ωρο εντός και εκτός προσφυγικών καταυλισμών».

Στην τοποθέτησή του ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Ντάρφορθ, επέκρινε τον ειδικό απεσταλμένο του Κ. Ανάν στο Σουδάν για το γεγονός πως «δεν ανέφερε την άμεση εμπλοκή της σουδανικής κυβέρνησης στις στρατιωτικές ενέργειες κατά χωριών αμάχων στο Νταρφούρ».

Ο Σουδανός πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη, Ελφατίχ Μοχάμεντ Ερουα, ανταπάντησε πως η κυβέρνησή του «δεν έχει κανένα πρόβλημα» με μία διευρυμένη αποστολή παρατηρητών και πως η αύξηση του αριθμού των μελών «δεν αποτελεί πρόβλημα» για την κυβέρνηση του Χαρτούμ... «Δεν έχουμε πρόβλημα είτε αυτοί είναι 300, είτε 3.000, εάν βεβαίως αυτό βοηθάει»... Λίγες ώρες πριν, ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών, Μουσταφά Οσμάν Ισμαήλ, είχε επικρίνει τα Ηνωμένα Εθνη επειδή, όπως είπε, στην έκθεσή τους για το Νταρφούρ «δεν αναγνώρισαν το μεγάλο ρόλο που έπαιξε η σουδανική κυβέρνηση στην κατεύθυνση ομαλοποίησης της κατάστασης»...

ΜΑΛΑΙΣΙΑ
Ελεύθερος ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης...

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Μετά από έξι χρόνια φυλάκισης, κακοποίησης από δεσμοφύλακες, και ενδιάμεσων δικαστικών μαραθώνιων, ο πρώην αντιπρόεδρος της μαλαισιανής κυβέρνησης Ανουάρ Ιμπραχήμ αφέθηκε χτες ελεύθερος. Η αντιπαράθεσή του με τον πρώην πρωθυπουργό Μαχαθίρ Μοχάμεντ για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ήταν η αιτία που προκάλεσε (σύμφωνα με επικριτές της κυβέρνησης) την απαγγελία ψευδών κατηγοριών (όπως αποφάνθηκε χτες το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο με 2 ψήφους υπέρ, μία κατά) περί «διάπραξης σοδομισμού».

Το δικαστήριο στήριξε την αθωωτική απόφασή του στις αναξιόπιστες καταθέσεις που έδωσε ο βασικότερος μάρτυρας κατηγορίας, Αζιζάν Αμπουμπακάρ,(πρώην οδηγός της συζύγου του Ανουάρ Ιμπραχήμ) που είχε κατηγορήσει τον πρώην αξιωματούχο για σοδομισμό (πράξη ποινικά κολάσιμη σύμφωνα με το μαλαισιανό δίκαιο)... Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με την πρόσφατη αλλαγή (τέλος του περασμένου Δεκέμβρη) στον πρωθυπουργικό θώκο της Μαλαισίας που καταλαμβάνεται απ' τον Αχμάντ Αμπντουλάχ Μπαντάουι.

Ο Ανουάρ Ιμπραχήμ είχε βρεθεί ένοχος για τις κατηγορίες της διαφθοράς και γι' αυτό θα στερηθεί τα εκλογικά του δικαιώματα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Λόγω σοβαρών προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη (που προκλήθηκαν, κατά τα φαινόμενα, κατά τη διάρκεια φυλάκισης και από τις «μεθόδους» ανάκρισης), ο Ιμπραχήμ ανακοινώθηκε πως θα μεταβεί προσεχώς στη Γερμανία για θεραπεία (με αεροσκάφος ναυλωμένο απ' τη σαουδαραβική μοναρχική οικογένεια..).

ΚΕΝΥΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ερευνες για την εξάρθρωση σπείρας εμπορίας παιδιών

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Οι κενυατικές αρχές ζήτησαν χτες από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης κατά του Ουγκαντέζου με βρετανικό διαβατήριο Γκίλμπερτ Ντέγια (γνωστός και σαν ...«αρχιεπίσκοπος») που βρίσκεται στη Βρετανία και εμπλέκεται - μεταξύ άλλων - σε δίκτυο «εμπορίας» νεογνών και παιδιών σε Κένυα, Βρετανία, Γκάνα, Ουγκάντα και Νιγηρία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εισαγγελίας του Ναϊρόμπι, η διαδικασία έκδοσης εντάλματος σύλληψης και απέλασης του Ντέγια θα κρατήσει τουλάχιστον ένα 15ήμερο.

Τη Δευτέρα απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά της συζύγου του Ντέγια και άλλων τεσσάρων μελών της σπείρας για τις απαγωγές τουλάχιστον δύο παιδιών, για τα οποία η Μίριαμ Ντέγια ισχυριζόταν πως ήταν αποτέλεσμα «θαυμάτων» που έκανε ο σύζυγός της σε γυναίκες στείρες ή στο στάδιο της εμμηνόπαυσης... Χτες, τα αποτελέσματα εξετάσεων DNA που έγιναν στα δύο παιδιά απέδειξαν πως το γενετικό τους υλικό διέφερε από εκείνα των θεωρούμενων ως φυσικών γονέων-πελατών της σπείρας εμπορίου βρεφών του Ντέγια.

Τις τελευταίες μέρες, οι κενυατικές αρχές έχουν εντείνει τις έρευνές τους σε πλειάδα ατόμων που θεωρούν πως εμπλέκονται στην υπόθεση απαγωγής τουλάχιστον 15 παιδιών τα οποία διακινούνται μεταξύ Βρετανίας και αρκετών αφρικανικών χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ