ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
Απαιτούμε να ξηλωθούν τώρα οι κάμερες παρακολούθησης

Συλλαλητήρια στις 7.00 το απόγευμα σε 13 διαφορετικά σημεία

Να είναι σήμερα στις 7 το απόγευμα εκεί, να συμμετάσχουν μαζικά στις ταυτόχρονες διαδηλώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ σε 13 σημεία της Αθήνας όπου έχουν εγκατασταθεί οι ηλεκτρονικοί χαφιέδες, οι κάμερες παρακολούθησης του λαού και του λαϊκού κινήματος, να απαιτήσουν «Να ξηλωθούν τώρα οι κάμερες παρακολούθησης και οι αντιλαϊκοί νόμοι» καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ.

Οι διαδηλώσεις θα γίνουν: Στην Ομόνοια, στο Νέο Κόσμο (Οδός Φραντζή), στην Οδό Πατησίων 280, στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρας και Κηφισίας, στο Περιστέρι (Θηβών και Πελασγίας), στην Καλλιθέα (πλατεία Δαβάκη), στου Ζωγράφου (πλατεία Γαρδένια), στην πλατεία της Δάφνης (στο ΜΕΤΡΟ), στην πλατεία Αγίων Αναργύρων, στην πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας, στο Γαλάτσι (Μνημείο Εθνικής Αντίστασης), στην πλατεία Αγίας Παρασκευής και στην πλατεία της Κηφισιάς (Τροχονόμος).

Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την αστυνομοκρατία που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, τονίζοντας: «Με πρόσχημα την Ολυμπιάδα, έβαλε σε ενέργεια σχέδια γενικής αστυνόμευσης του λαού της Αθήνας και των εργαζομένων με ζώνες απαγόρευσης της κοινωνικής δραστηριότητας και παρακολούθησης με χιλιάδες κάμερες που τοποθέτησε σε όλο το Λεκανοπέδιο και την πτήση του "Ζέπελιν"».

«Τα μέτρα γενικής αστυνόμευσης, ΝΑΤΟικής επιτήρησης των Ολυμπιακών Αγώνων - υπογραμμίζει - είναι ενταγμένα στο γενικότερο αντιδημοκρατικό πλαίσιο που προωθεί η άρχουσα τάξη και ο ιμπεριαλισμός. Στρέφονται ενάντια στο λαϊκό κίνημα, όπως έγινε στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όταν η κυβέρνηση έστρεψε τις κάμερες παρακολούθησης πάνω στους απεργούς».

Καλούν σε συμμετοχή

Σε μαζική συμμετοχή στις αυριανές διαδηλώσεις καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) όλες τις γυναίκες μέλη των συλλόγων της. Επίσης τις καλεί να πρωτοστατήσουν στη συγκρότηση επιτροπών αγώνα, με τους λαϊκούς φορείς της περιοχής τους, ενάντια στους αντιλαϊκούς μηχανισμούς και το σύνολο των συστημάτων παρακολούθησης που πλήττουν επικίνδυνα τη δράση και του γυναικείου κινήματος.

Να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή κινητοποίηση στην Ομόνοια για το ξήλωμα των καμερών παρακολούθησης και την κατάργηση των τρομονόμων, καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) τους βιοτέχνες - επαγγελματίες και μικρούς εμπόρους της Αθήνας.

Στο κάλεσμά της η ΟΒΣΑ τονίζει ότι «η τοποθέτησή τους για τη δήθεν ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν το πρόσχημα. Η αλήθεια είναι ότι οι κάμερες είναι μέρος των μηχανισμών παρακολούθησης και τοποθετήθηκαν για την καταγραφή - την τρομοκράτηση και την καταστολή του λαϊκού κινήματος. Οι βιοτέχνες - επαγγελματίες και οι μικροί έμποροι γνωρίζουν πως στους αυριανούς αγώνες για τη λύση των προβλημάτων τους, οι κάμερες παρακολούθησης, όπως και οι τρομονόμοι που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, είναι ακόμη ένα σοβαρό αντιδημοκρατικό εμπόδιο».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Παραμένουν τα χαφιεδοσυστήματα

Συλλαλητήριο διοργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ την ερχόμενη Τετάρτη

Αμανάτι στις πλάτες και του εργαζόμενου λαού του Πειραιά, σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ να αφήσει τα ηλεκτρονικά χαφιεδοσυστήματα και τα μέτρα καταστολής, που έχουν ζώσει απ' άκρη σ' άκρη το λιμάνι του Πειραιά και τις γύρω περιοχές του, παραβιάζοντας ατομικά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες! Την παραμονή των συστημάτων αυτών ξεκαθάρισε χτες, ορθά - κοφτά, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης, αναμασώντας τα γνωστά σαθρά και εν πολλοίς γελοία επιχειρήματα περί ασφάλειας των πολιτών. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι της πειραιώτικης περιφέρειας προετοιμάζουν τη δική τους απάντηση στα εκτρωματικά κυβερνητικά σχέδια.

Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 8 του μήνα, οπότε και με πρωτοβουλία της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ διοργανώνεται συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Λουδοβίκου, έξω από τον Ηλεκτρικό Σταθμό της πόλης.

Ο Μ. Κεφαλογιάννης δήλωσε στη διάρκεια της χτεσινής τακτικής συνέντευξης στους ναυτιλιακούς συντάκτες: «Τα συστήματα ασφαλείας θα μείνουν αμανάτι εδώ»! Συμπλήρωσε ότι «πληρώσαμε 40 εκατομμύρια ευρώ μόνο στο λιμάνι του Πειραιά» και χαρακτήρισε όλα αυτό το εκτρωματικό υπερδίκτυο παρακολούθησης και καταστολής ως «σημαντικές υποδομές» για την ασφάλεια του πολίτη, τις οποίες «θέλουμε να τις αξιοποιήσουμε και προς όφελος της ελληνικής κρουαζιέρας και του τουρισμού», με άλλα λόγια για την εξυπηρέτηση και κυρίως διαφύλαξη των εφοπλιστικών συμφερόντων.

Το γελοίο των επιχειρημάτων του υπουργού και συνολικά της κυβέρνησης της ΝΔ, περί «ασφάλειας των πολιτών», έγινε ιδιαίτερα αισθητό, όταν ρωτήθηκε, γιατί η κυβέρνηση και το υπουργείο δε δείχνει την ίδια ευαισθησία για την ασφάλεια των πολιτών, όταν αυτοί βρίσκονται εν πλω με τα σαπιοκάραβα του στόλου των ακτοπλόων εφοπλιστών, όπου από την έλλειψη της στοιχειώδους συντήρησης και την παλαιότητά τους θέτουν σε άμεσο κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. «Θα απαντήσω - είπε - με τον τετριμμένο τρόπο, με τον οποίο είθισται να απαντούν οι εκάστοτε υπουργοί σε συνεντεύξεις Τύπου. Η υπηρεσία κάνει ελέγχους και εκτάκτους ελέγχους για τα θέματα ασφαλείας και εύρυθμης λειτουργίας των πλοίων της ακτοπλοΐας»!

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει το «Ζέπελιν» στη ΔΕΘ

Ανοιχτό αφήνει ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, το ενδεχόμενο να μεταβεί το «Ζέπελιν» στη συμπρωτεύουσα για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκη.

Ο Χ. Μαρκογιαννάκης, μιλώντας στον «902 Αριστερά στα FM», τόνισε πως υπάρχει σύμβαση με την εταιρία από την οποία έχει ενοικιαστεί (βλέπε «SAIC») ότι θα χρησιμοποιηθεί στην Αττική μέχρι τις 5 Σεπτέμβρη. Από εκεί και πέρα τονίζει πως «αν συζητούσαμε και ήταν ενδεχόμενο να πάει σε άλλο μέρος της Ελλάδος θα έπρεπε να τροποποιηθεί η σχετική σύμβαση, διότι αυτοί που το φέρανε θα ζητήσουν περισσότερα χρήματα και για κάτι τέτοιο, εγώ γνωρίζω ότι δεν έχει γίνει τέτοια κουβέντα». Οσο για το αν μπορεί να αλλάξει η σύμβαση, επισήμανε ότι δεν είναι και τόσο εύκολο, «γιατί χρειάζεται μια διαδικασία. Αν υπάρξει πολιτική απόφαση να γίνει η μετακίνηση του "Ζέπελιν" μπορεί να γίνει μεν θεωρητικά, πρακτικά έχει δυσκολίες οι οποίες όμως δεν είναι αξεπέραστες».

Παράλληλα, για το θέμα των 1.100 καμερών που «ξηλώνονται» από τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να τοποθετηθούν σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, αλλά και σε άλλες πόλεις τις Ελλάδας, ο υφυπουργός κράτησε την επίσημη στάση του υπουργείου. Αυτή δεν είναι άλλη από το να γίνουν οι συζητήσεις με όλους τους φορείς και από κει και πέρα να το αποφασίσουμε. Την ίδια στιγμή, τις εξυμνούσε για το πόσο ευεργετικές μπορούν να είναι αν τοποθετηθούν σε καίρια σημεία, όπως στους ποδοσφαιρικούς αγώνες ή «Εθνικούς δρόμους όπου ελέγχεται η συμπεριφορά του κάθε οδηγού όπου όταν είναι εξεζητημένη έχουμε τόσα τροχαία και τόσους νεκρούς. Γιατί να μην ελέγχεται η συμπεριφορά του οδηγού;».

Ο Χ. Μαρκογιαννάκης, επίσης, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι οι 293 κάμερες που ελέγχουν διάφορα σημεία του οδικού δικτύου θα παραμείνουν, καθώς «η σύμβαση που υπογράφτηκε δεν προβλέπει αποξήλωση, δεν προβλέπει απεγκατάσταση, δηλαδή πέρσι τον Μάιο που η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε τη σύμβαση για την εγκατάσταση του συστήματος C4I, το υποσύστημα που προβλέπει την εγκατάσταση στους δρόμους 293 καμερών, δεν προβλέπει η σύμβαση την απεγκατάστασή τους».

Τέλος, για τις αντιδράσεις του λαϊκού κινήματος για την ηλεκτρονική παρακολούθηση, ο υφυπουργός είπε πως η συντριπτική πλειοψηφία τις έχει αποδεχτεί. «Μπορεί να υπάρχουν και από το 2% και από το 5% της κοινωνίας και αν μαζευτούν κάποιοι άνθρωποι να διαδηλώσουν, σεβαστό αυτό και δικαίωμα του καθενός είναι. Το θέμα είναι ότι η κοινωνία, στη συντριπτική της πλειοψηφία τις έχει αποδεχτεί γιατί κάναμε μία συγκεκριμένη δουλιά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Και είχαμε και την άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ