ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
«Φιέστα» για να κρυφτεί η αλήθεια

Οι αθλητές της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Eurokinissi

Οι αθλητές της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες
Σε πολυτελή φιέστα, ενταγμένη στο βωμό των συμφερόντων, με στοιχεία υποκρισίας για τους ανάπηρους και τις γνωστές αναφορές στο αθλητικό ιδεώδες, που όμως βρίσκονται πολύ μακριά απ' τη βάρβαρη πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι με αναπηρία στη χώρα μας συνολικά, αλλά και ειδικότερα στο χώρο της άθλησης, εξελίχθηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες για την παρουσίαση των Ελλήνων αθλητών που θα πάρουν μέρος στους 12ους Παραολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν στις 17 Σεπτέμβρη στην Αθήνα.

Απ' το βήμα της εκδήλωσης παρέλασαν πλήθος κυβερνητικών στελεχών, εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, του κεφαλαίου της χώρας, των συνδικαλιστών των αναπήρων, ακόμα και της Εκκλησίας, παρουσιάζοντας - σε αγαστή συμφωνία - μια σχεδόν ιδεώδη εικόνα για τον αθλητισμό, για τους αναπήρους στη χώρα μας, καλώντας τον κόσμο να γεμίσει τα στάδια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και τους αθλητές να φέρουν μετάλλια στη χώρα.

Οι αθλητικοί εκπρόσωποι σχολίασαν ως σημαντικό επίτευγμα την πολυάριθμη αποστολή της παραολυμπιακής ομάδας της Ελλάδας, η οποία στο Σίδνεϊ αριθμούσε 43 αθλητές ενώ τώρα για τη διοργάνωση της Αθήνας φθάνει τα 135 μέλη. Και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων μίλησαν για έργα που διασφαλίζουν την πρόσβαση των αναπήρων στους χώρους άθλησης, στους πολιτιστικούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Κανείς δε μίλησε για την απουσία υποδομών για την άθληση των αναπήρων, για τον οικονομικό μαρασμό των αθλητικών σωματείων στη χώρα και των παραδοσιακών χώρων άθλησης των αναπήρων (ειδικά σχολεία, κέντρα αποκατάστασης αναπήρων), για ότι το Κέντρο Αθλησης στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, το μοναδικό έργο που ήταν ενταγμένο στο φάκελο διεκδίκησης της Ολυμπιάδας, δεν έγινε ποτέ. Πολύ περισσότερο κανείς δε μίλησε για την αναγκαία ανάπτυξη γνήσιου μαζικού ειδικού αθλητισμού για τους αναπήρους και χρονίως πάσχοντες, για το ότι η ζωή των αναπήρων στη χώρα εξακολουθεί να γράφεται στο περιθώριο.

«Κερδίσαμε το χρυσό», είπε ανάμεσα στα άλλα η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου, η οποία άδραξε την ευκαιρία της εκδήλωσης για την Παραολυμπιάδα για να διαφημίσει ξανά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Και κάλεσε τους αθλητές να ανεβάσουν την Ελλάδα ψηλά.

Μακριά απ' την πραγματικότητα και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Ορφανός, είπε ότι η πολιτεία έχει φροντίσει να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για τους Παραολυμπιακούς και ότι θα κερδηθεί και το δεύτερο στοίχημα των Παραολυμπιακών. «Στα Προνοιακά Ιδρύματα της χώρας μας, αρχίζουν τα χαμόγελα», είπε ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλος και διαβεβαίωσε ότι τα νοσοκομεία και τα Ιδρύματα Πρόνοιας είναι πανέτοιμα για οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα παρουσιαστεί.

Μετά από αυτά, παρουσιάστηκαν οι αθλητές που πραγματικά συγκινούν με τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους και το πάθος τους για ζωή. Οι αθλητές της Ελληνικής Παραολυμπιακής Αποστολής είναι 135 και θα πάρουν μέρος σε 17 συνολικά αθλήματα της Παραολυμπιάδας: Στην τοξοβολία, στο στίβο, στο μπότσια, στην ποδηλασία, στην ιππασία, στο ποδόσφαιρο 5Χ5 (τυφλών), στο γκόλμπολ, στο τζούντο, στην άρση βαρών σε πάγκο, στην ιστιοπλοϊα, στη σκοποβολή, στην κολύμβηση, στην επιτραπέζια αντισφαίριση, στην πετοσφαίριση (καθιστών), στην καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο, στην ξιφασκία με αμαξίδιο και στην αντισφαίριση με αμαξίδιο.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Δυνατή αναμέτρηση στα Τίρανα

Με μοναδικό πρόβλημα τον Τραϊανό Δέλλα, αναχώρησε χτες για την Αλβανία η Εθνική ομάδα. Στην τελευταία προπόνηση (με την οποία ολοκληρώθηκε η μίνι προετοιμασία που έγινε στην Ελβετία) ο υψηλόσωμος αμυντικός δεν έλαβε μέρος και η συμμετοχή του, στην αυριανή αναμέτρηση με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της γειτονικής χώρας, παραμένει αμφίβολη. Ο Ρεχάγκελ θα διαπιστώσει οριστικά αν μπορεί να τον υπολογίζει κατά τη σημερινή (21.00 ώρα Ελλάδας) προπόνηση.

Στη σκιά του θέματος των πριμ (όπου, εκτός των άλλων, εκτέθηκαν και οι διεθνείς, που ζητούν υπέρογκα ποσά, δείχνοντας να έχουν χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου) άπαντες δηλώνουν έτοιμοι για νικηφόρα αρχή. Η αυριανή αναμέτρηση είναι η πρώτη - στα πλαίσια του 2ου ομίλου της προκριματικής φάσης, για την ευρωπαϊκή ζώνη, του Παγκόσμιου Κυπέλλου - και οι «γαλανόλευκοι» θέλουν να κερδίσουν, σε μια δύσκολη έδρα, όπου δεν έχουν καλές αναμνήσεις.

Υπόθεση όχι εύκολη αφού το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της γειτονικής χώρας κάθε άλλο παρά αμελητέα ποσότητα είναι (τουλάχιστον πριν το εναρκτήριο λάκτισμα). Χαρακτηριστικά, ν' αναφέρουμε πως τα τελευταία δύο χρόνια, που στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται ο Χανς-Πέτερ Μπρίγκελ, δεν έχει ηττηθεί στην έδρα της. Στο μεταξύ, ο προπονητής της Τουρκίας (προσεχούς αντιπάλου της Εθνικής, στις 8/9), Ερσούν Γιανάλ, μίλησε στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ: «Η ομάδα της Ελλάδας είναι δύσκολο να νικηθεί. Εχουμε όμως φημισμένους και ταλαντούχους παίκτες που μπορούν να αλλάξουν την τύχη ενός αγώνα σε δευτερόλεπτα. Είμαστε επίσης σε καλό δρόμο όσον αφορά την ομοιογένειά μας. Οπως λέω πάντοτε, τα αποτελέσματα στο ποδόσφαιρο δεν μπορεί να προκαθοριστούν πριν οι δύο ομάδες μπουν στο γήπεδο. Ετσι, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα είμαστε εκεί για να νικήσουμε».

  • Χτες το μεσημέρι έφτασε στα Τίρανα η αποστολή της Εθνικής Ελπίδων, ενόψει του σημερινού αγώνα με την αντίστοιχη της Αλβανίας. Από την αποστολή αποκλείστηκαν οι Μουστόγιαννης, Φούφουλας και Ανδριόλας. Ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας, Στέλιος Μανωλάς, δήλωσε για το παιχνίδι: «Είναι μια νέα αρχή για την ομάδα. Θέλουμε να ξεκινήσουμε τις αγωνιστικές μας υποχρεώσεις με νίκη και ελπίζω οι παίκτες ν' ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αγώνα. Είμαι αισιόδοξος γιατί βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση».
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Τεστ στην Κύπρο

Επί κυπριακού εδάφους βρίσκεται από χτες η αποστολή του Ολυμπιακού, όπου σήμερα οι Πειραιώτες θα αντιμετωπίσουν στις 20:00 την Ανόρθωση (ΑΛΦΑ), αύριο Σάββατο στις 19:00 την ΑΕ Πάφου και την Κυριακή 5 Σεπτέμβρη θα συμμετάσχουν στο τουρνουά που θα διεξαχθεί στο «Τσίρειο» στάδιο της Λεμεσού και στο οποίο θα αντιμετωπίσουν την ΑΕΛ και τον Απόλλωνα.

Στην αποστολή συμπεριελήφθησαν 18 παίκτες, οι οποίοι είναι:

Κουλουχέρης, Ριβάλντο, Στολτίδης, Καστίγιο, Ζιοβάνι, Σούρερ, Ρέζιτς, Μαυρογενίδης, Μπούτσεκ, Ταραλίδης, Ντακόλ, Κωστούλας, Γεωργάτος, Βάλλας, Φιλλιπάκος, Πάντος, Ανατολάκης και Γιάννου.

Σε προγραμματισμένο εδώ και αρκετό καιρό ιατρικό έλεγχο υποβλήθηκε ο Χρήστος Πατσατζόγλου από τον επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου του Ολυμπιακού, Λάκη Νικολάου.

Ο έλεγχος που έγινε έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι η αποκατάσταση του διεθνούς ποδοσφαιριστή είναι ομαλή. Ο Πατσατζόγλου για προληπτικούς λόγους δε θα συμμετάσχει στα φιλικά που θα γίνουν στην Κύπρο και θα κάνει αποθεραπεία στις εγκαταστάσεις του Ρέντη.

ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ
Ξανά στην Κούβα;

Την επιστροφή του εκ νέου στην Κούβα επιχειρεί ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, προκειμένου να συνεχίσει εκεί τη θεραπεία στην οποία υποβάλλεται για την αποτοξίνωσή του από τα ναρκωτικά.

Ο «μάγος», για αρκετούς ποδοσφαιρόφιλους ανά την υφήλιο, περιμένει να κατατεθούν τα απαραίτητα έγγραφα από την κλινική της πατρίδας του όπου νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή, για να μεταφερθεί στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικών Διαταραχών (CENSAM) της Αβάνας.

Η διαδικασία αυτή είναι αποτέλεσμα της δικαστικής οδού που είχε πάρει το θέμα, καθώς ο Μαραντόνα επιθυμούσε να συνεχίσει τη θεραπεία του στην Κούβα, ωστόσο οι αρχές δεν του το επέτρεπαν. Τελικώς, μέσω ενός «παραθύρου» στη νομοθεσία της Αργεντινής και του αιτήματος ενός πολίτη εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος του Μαραντόνα, η μεταφορά έγινε εφικτή.

«Ολα δείχνουν ότι ο Μαραντόνα θα έρθει στην Κούβα», ήταν τα λόγια ενός εκπροσώπου της κλινικής στην Αβάνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ