ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Με νέα ορμή στη ... στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής

Συνεργασία της κυβέρνησης με το ιδιωτικό κεφάλαιο για την «αξιοποίηση» των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου. Αντιμετώπιση του ντόπινγκ διακομματικά για να αποφευχθεί η ...σπίλωση του αθλητικού κινήματος, ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Υιοθέτησε τα αριθμητικά στοιχεία της ALPHA τράπεζας, που παρουσίαζε τα κέρδη των χορηγών, για να υποστηρίξει ότι αυτά αποδεικνύουν την «άνθηση» που πρόσφεραν στην ελληνική οικονομία οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζε «έργο υποδομής» το σύστημα «ασφάλειας» των Αγώνων!

Η χτεσινή συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στο Ζάππειο με θέμα: «Η 3η του Σεπτέμβρη και η προοπτική της Ελλάδας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες», απέδειξε περίτρανα ότι το ΠΑΣΟΚ και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει να στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική του, για την οποία εξάλλου ο σημερινός αρχηγός του δήλωσε «περήφανος» για το έργο της. Πολιτικό ...έργο, που εξυπηρέτησε με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Αμεσα στους ιδιώτες οι υποδομές

Ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε την ιδιωτικοποίηση των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων, ισχυριζόμενος ότι αυτές «δε θέλουμε να είναι βάρος για τον Ελληνα πολίτη», αφού, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, «μπορούν να υπάρξουν εταιρικές σχέσεις δημοσίου - ιδιώτη»... Και ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειχνε το δρόμο για το πλήρες ξεπούλημα των αθλητικών εγκαταστάσεων, την ίδια στιγμή, εντελώς προκλητικά και υποκριτικά, υποστήριζε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εναντίον της λογικής του ξεπουλήματος με σκοπό να καλυφθούν τυχόν χρέη»... Ο Γ. Παπανδρέου προχώρησε στον παραπάνω ισχυρισμό, όταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ξεπούλησαν πλήθος κρατικών επιχειρήσεων, τις παραλίες και τα δάση αυτού του τόπου, με πρόσχημα άλλοτε την εξυγίανση της οικονομίας και άλλοτε τη δήθεν ενίσχυση των κρατικών ταμείων, χαρίζοντας τα πάντα στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση «ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, παρόλο που είχε περιθώριο έξι μηνών για να το εκπονήσει». Πρότεινε, μάλιστα, να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση τα σχέδια που είχε εκπονήσει το ΠΑΣΟΚ, τα οποία παρέδιδαν τα πάντα στους επιχειρηματίες, γνωρίζοντας προφανώς ότι αυτό ακριβώς θα πράξει η ΝΔ, η οποία εξάλλου συνεχίζει την πολιτική του κόμματός του.

Υποστηρικτής του ιδιωτικού επιχειρηματικού αθλητισμού, που το ΠΑΣΟΚ ενίσχυσε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο Γ. Παπανδρέου, ουσιαστικά, ζήτησε από τον πολιτικό κόσμο της χώρας να «κουκουλώσει» το θέμα του ντόπινγκ, για να μη «σπιλωθεί» ο ελληνικός αθλητισμός. «Είμαστε περήφανοι για τους αθλητές μας», είπε ο Γ. Παπανδρέου, επιχειρώντας να αξιοποιήσει τα λαϊκό αίσθημα για τους Ελληνες πρωταθλητές και πάνω σ' αυτό να πατήσει για να διαφυλάξει το σάπιο οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, ώστε να μη θιγούν τα κέρδη και οι επενδύσεις των διεθνών και εθνικών χορηγών.

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έκανε το ντόπινγκ ελληνικό θέμα», καθώς δεν έκλεισε αμέσως την υπόθεση Κεντέρη - Θάνου, μίλησε για «σκανδαλολογία» από την πλευρά της κυβέρνησης και υποστήριξε ότι αν συνεχιστεί «η πολιτική της ΝΔ απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, για σπίλωση του ήθους αυτής της παράταξης», το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει «πρώτο Εξεταστικές Επιτροπές». Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να πάρει θέση, για τα στελέχη του κόμματος που εμπλέκονται με τις επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού προς τον Χρ. Τζέκο.

Ο Γ. Παπανδρέου θέλησε να παρουσιάσει γενικότερα τους Ολυμπιακούς Αγώνες σαν μια «μεγάλη πατριωτική προσπάθεια» και έπλεξε το εγκώμιο της «κοινωνίας της προσφοράς και του εθελοντισμού», ισχυριζόμενος, μάλιστα, ότι για κάποιους νέους ανέργους, αυτή «η εμπειρία μπορεί να τους υποβοηθήσει στην εξεύρεση δουλιάς»...

Ο Γ. Παπανδρέου δε δίστασε να χαρακτηρίσει την προμήθεια των συστημάτων ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως «έργο υποδομής». Οι κάμερες - χαφιέδες και οι μηχανισμοί παρακολούθησης της προσωπικής ζωής και των λαϊκών κινητοποιήσεων, για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αποτελούν έργο ...πνοής για τον τόπο.

Το Γενάρη το συνέδριο

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε την πραγματοποίηση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ για το διάστημα από 20 έως 23 Γενάρη, ενώ, με αφορμή τη σημερινή επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου θέλησε να παρουσιάσει το κόμμα του σαν εκφραστή μιας «σκληρής» αντιπολίτευσης στην πολιτική της κυβέρνησης, εγκωμιάζοντας, παράλληλα, την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε «την κυβέρνηση για αδράνεια και έλλειψη σχεδίου». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «το ΠΑΣΟΚ είχε αφήσει σε πολύ καλή κατάσταση την οικονομία» και πρόσθεσε ότι με τη σημερινή κυβέρνηση «η οικονομία αντί να πάει μπροστά εμφανίζει διογκωμένα ελλείμματα». Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «διογκώνει το κόστος της Ολυμπιάδας, προκειμένου να αθετήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις».

Βέβαια, την ίδια στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου έκανε αναφορές για «σκληρή αντιπολίτευση», με νόημα πρόσθετε ότι «αυτό δε θα είναι αυτοσκοπός» και ότι το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθεί «συναινετική πολιτική, όπου υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας»...

Αναφερόμενος στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στο ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «απορρίπτει κάθε σκέψη ποινικοποίησης της διαφορετικής άποψης». Ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να «ξεφύγει από τη λογική του κατεστημένου», και προσπάθησε να απορρίψει τις αναφορές στελεχών του ΠΑΣΟΚ, περί «αρχηγικού κόμματος, υποστηρίζοντας: «Δεν είμαι εδώ για να κάνω το κόμμα αρχηγικό, ούτε για να είμαι μόνιμος αρχηγός».

Για τη μη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο νέο όργανο που δημιούργησε, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «στο ΠΑΣΟΚ όλοι έχουν λόγο και ρόλο, ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται σε κάποιο όργανο ή όχι». Ανακοίνωσε μεγάλες αλλαγές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και «αποκέντρωση της κομματικής εξουσίας», αλλά συγχρόνως απέρριψε την ύπαρξη τάσεων στο ΠΑΣΟΚ, γιατί «θα απειλούσαν τη συνοχή του κόμματος».

Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε, επίσης, την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και συνδιασκέψεων για τους επόμενους μήνες μέχρι το συνέδριο, αρχής γενομένης από σήμερα, όπου το ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στο «Θέατρο Βράχων» για τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Πέμπτη

Σε συνέχεια των προηγούμενων πρωτοβουλιών της ενάντια στον ευρωτρομονόμο και στους μηχανισμούς παρακολούθησης και καταγραφής της πολιτικής, συνδικαλιστικής και κοινωνικής δραστηριότητας των πολιτών, (προσφυγή για «Ζέπελιν» κλπ.), η «Δημοκρατική Συσπείρωση» θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004, στις 12.00 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (Ακαδημίας 60), με θέμα:

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ:

-- Την αποκαθήλωση των μηχανημάτων παρακολούθησης

-- Τον τερματισμό των μέτρων αστυνομοκρατίας

-- Το σταμάτημα της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας

Στη συνέντευξη θα ανακοινωθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
«Ο αγώνας σας είναι και δικός μας»

Συγχαρητήριο μήνυμα του Αλ Μάρντερ, προέδρου του Συμβουλίου Ειρήνης των ΗΠΑ, προς την ΕΕΔΥΕ, για την «επιτυχία του ελληνικού λαού» να ματαιωθεί η επίσκεψη Πάουελ στην Ελλάδα

Με επιστολή του προς την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), που έχει ημερομηνία 31η Αυγούστου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ειρήνης των ΗΠΑ, Αλ Μάρντερ, τονίζει ότι το γεγονός πως οι κινητοποιήσεις στην Ελλάδα απέτρεψαν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα για την τελετή λήξης της Ολυμπιάδας αποτέλεσε ένδειξη του άσβεστου πόθου για ειρήνη - ένας πόθος, υπογραμμίζει, για την πλήρωση του οποίου ο αγώνας των λαών είναι κοινός. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως ακολούθως:

«Αγαπητοί σύντροφοι

Τα θερμά μας συγχαρητήρια για την επιτυχία του ελληνικού λαού να κρατήσει τον Κόλιν Πάουελ μακριά από τις ακτές σας. Η ενέργειά σας αυτή έστειλε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, για τη βαθιά επιθυμία του ελληνικού λαού για ειρήνη.

500.000 διαδήλωσαν αυτές τις μέρες στη Νέα Υόρκη ενάντια στην πολιτική Μπους και των συνοδοιπόρων ιμπεριαλιστών του. Αυτή η διαδήλωση είναι μέρος και του δικού σας αγώνα, και ο δικός σας αγώνας είναι και δικός μας. Εμείς είμαστε οι λαοί.

Με αλληλεγγύη

Αλ Μάρντερ

Πρόεδρος του Συμβουλίου Ειρήνης των ΗΠΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ