ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
Ταξιδεύει με πλούσιες εκδηλώσεις

Το Ηράκλειο, η Λάρισα, η Καρδίτσα, τα Γιάννενα κι άλλες πόλεις υποδέχονται τις επόμενες μέρες το Φεστιβάλ

Για τρεις μέρες, από την Παρασκευή 10/9 έως και την Κυριακή 12/9, τα φώτα του 30ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», θα ανάψουν και στο Ηράκλειο Κρήτης, στο χώρο του Προμαχώνα του «Παντοκράτορα». Εκεί θα μιλήσει την Κυριακή 12/9 ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το πολλά υποσχόμενο τριήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει πολλή μουσική από γνωστούς Κρητικούς καλλιτέχνες, ερασιτεχνικά συγκροτήματα, μουσικά αφιερώματα, καθώς και συναυλία των Ν. Ζιώγαλα, Δ. Κοργιαλά και Γ. Αλουπογιάννη. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν αθλητικές δραστηριότητες και τουρνουά, ενώ τη θέση τους στο Φεστιβάλ θα έχουν το θέατρο, ο κινηματογράφος, το βιβλίο και φυσικά ο χώρος θα διαμορφωθεί με πλήθος περιπτέρων για θέματα που αφορούν τη νέα γενιά.

Το τριήμερο από την Παρασκευή 10 έως και την Κυριακή 12/9 το Φεστιβάλ της ΚΝΕ «στρατοπεδεύει» και στη Λάρισα, στο πάρκο Αλκαζάρ, όπου θα μιλήσουν την Κυριακή ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το Σάββατο ο Αλέκος Χαλβατζής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Μεγάλες συναυλίες με τον Πάνο Κατσιμίχα, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τη Μαρία Δημητριάδη περιλαμβάνει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη Λάρισα για κάθε μια μέρα αντίστοιχα. Παράλληλα, στην εξέδρα του Φεστιβάλ θα ανέβουν ερασιτεχνικά και ρεμπέτικα συγκροτήματα, θα γίνουν συζητήσεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα και το ποδόσφαιρο, θα γίνουν αφιερώματα, εκθέσεις, θέατρο, κουκλοθέατρο, κινηματογραφικές προβολές και η συμμετοχή της νεολαίας αναμένεται μαζική.

Αλλη μια θεσσαλική πόλη θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ τις επόμενες μέρες: Στην Καρδίτσα, οι εκδηλώσεις του θα είναι διήμερες, το Σαββατοκύριακο 11- 12/9 και θα πραγματοποιηθούν στο Αθλητικό Πάρκο. Εκεί θα μιλήσουν ο Ελισσαίος Βαγενάς, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στα Γιάννενα, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι επίσης διήμερο, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11/9. Την πρώτη μέρα θα μιλήσει ο Γιώργος Καλύβας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και τη δεύτερη ο Θόδωρος Τζιατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Πολλά νεανικά συγκροτήματα θα ανέβουν στις δυο σκηνές του, ενώ το Σάββατο ξεχωρίζει το ρεμπέτικο γλέντι με τη Μαριώ. Παράλληλα, δε θα λείπουν τα αφιερώματα, τα περίπτερα κι οι εκθέσεις.

  • Αύριο Τετάρτη, εκδήλωση του Φεστιβάλ πραγματοποιείται και στην Ξάνθη, στην κεντρική πλατεία, όπου ομιλητής θα είναι ο Θόδωρος Χιώνης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ την Κυριακή 12/9 θα πραγματοποιηθεί η φεστιβαλική εκδήλωση που αναβλήθηκε λόγω βροχής στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας.
Δυναμικά στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Σε πέντε μεγάλες πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας, «χτύπησε η καρδιά» της νεολαίας στις εκδηλώσεις του 30ού Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», το Σαββατοκύριακο 4-5 του μήνα και την Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη. Στο Αγρίνιο, στη Λευκάδα, στην Πρέβεζα, στην Αρτα και την Κέρκυρα η Κομμουνιστική Νεολαία έστησε τη δική της γιορτή, το δικό της πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός, δίνοντας συνέχεια στην ανυπότακτη τριαντάχρονη αγωνιστική της διαδρομή και με στόχο να προβάλει την άλλη στάση ζωής, να εμπνεύσει με αυτήν, να αποτελέσει σημείο συνάντησης ενός μεγάλου τμήματος της νεολαίας με την πολιτική του ΚΚΕ.

Στο Αγρίνιο, πολλοί περισσότεροι νέοι από κάθε άλλη χρονιά συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. Νέοι, κυρίως από το χώρο των μαθητών, κουβέντιασαν με τα μέλη της ΚΝΕ, μεταφέροντας την εμπειρία τους από τους μαθητικούς και αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες, αλλά και την έντονη δυσαρέσκειά τους για το εκπαιδευτικό σύστημα. Το Σάββατο έγιναν τρεις συναυλίες από ερασιτεχνικά συγκροτήματα και ομιλία από την Ελίνα Χαιρικάκη, γραμματέα του ΓΠ Β/Δ Ελλάδας της ΚΝΕ και μέλος του ΚΣ, ενώ την Κυριακή δόθηκαν συναυλίες από ερασιτεχνικά συγκροτήματα και τον Δ. Τσακνή. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θόδωρος Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας του ΓΠ Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ.

Στην Κέρκυρα οι νέοι παρακολούθησαν ένα πλούσιο πρόγραμμα με θεατρικές παραστάσεις, αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, συναυλίες και συζήτηση για τον αθλητισμό με την Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Νίκο Πέρο, γυμναστή. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι για τους νέους ανοίγονται δύο δρόμοι: Ο ένας είναι της υποταγής στις αντιλαϊκές πολιτικές και ο άλλος της ρήξης και της πάλης. Το δεύτερο δρόμο ακολουθεί το ΚΚΕ και η νεολαία του, υπογράμμισε ο ομιλητής, καλώντας όλο τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία στο συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη που οργανώνει το ΚΚΕ.

Με επιτυχία έγιναν οι εκδηλώσεις και στην Πρέβεζα, στη Λευκάδα και την Αρτα. Στην Πρέβεζα ξετυλίχτηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα με συναυλίες από ερασιτεχνικά συγκροτήματα και την Μαρία Δημητριάδη, συζήτηση για τον αθλητισμό και ομιλία από τον Α. Τασούλα, μέλος του ΓΠ Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ. Στη Λευκάδα, έγιναν επίσης συναυλίες από ντόπια ερασιτεχνικά συγκροτήματα, ομιλία από την Ολυ Τσουμάνη, μέλος του ΓΠ Β/Δ Ελλάδας της ΚΝΕ και συζήτηση για τον αθλητισμό.

Στην Αρτα, εκτός από το πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, σημειώνεται πως σημαντική ήταν η συμβολή του ΚΕΘΕΑ στο Φεστιβάλ, με περίπτερο που έστησε στο χώρο και τη συμμετοχή του στη συζήτηση με το διδάκτορα Ψυχολογίας Ηλία Μιχαλαρέα. Επίσης, συμμετείχαν στην προετοιμασία του Φεστιβάλ παιδιά που βρίσκονται στην πρώτη φάση προγράμματος απεξάρτησης, ενώ πολλοί μαζικοί φορείς ζήτησαν τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ.

Νεανική συμμετοχή σε Μακεδονία και Θράκη

Από την προφεστιβαλική εκδήλωση στην Κοζάνη
Από την προφεστιβαλική εκδήλωση στην Κοζάνη
Το κέφι, οι συζητήσεις για τα αδιέξοδα της νεολαίας και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, η μαζική συμμετοχή εκατοντάδων νέων, αλλά και η εφευρετικότητα των μελών της ΚΝΕ στη διαμόρφωση του προγράμματος και του χώρου των εκδηλώσεων, ήταν τα βασικά στοιχεία που χαρακτήρισαν το Φεστιβάλ σε εφτά πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο στην Καβάλα τα βλέμματα των νεολαίων τράβηξε ένα αυτοσχέδιο «ζέπελιν» φτιαγμένο από τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, το οποίο παρακολουθούσε από ψηλά το Φεστιβάλ καθ' όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Απέναντί του στήθηκε ένα τεράστιο σφυροδρέπανο, σύμβολο της πάλης του λαού ενάντια στους μηχανισμούς παρακολούθησης που κληροδότησε η Ολυμπιάδα. Την ίδια μέρα στην Αλεξανδρούπολη, τα μέλη της ΚΝΕ υποδέχτηκαν τους νέους της πόλης με το «λαβύρινθο της συνείδησης», μια δαιδαλώδη κατασκευή που απεικόνιζε τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, ενώ οι δύο μοναδικές διέξοδοι οδηγούσαν στην κεντρική σκηνή, η οποία συμβόλιζε τη χαρά και τη δημιουργία του σοσιαλισμού. Στην Κομοτηνή, πέρα από τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας, το Φεστιβάλ χαρακτηρίστηκε και από την παρουσία στις εκδηλώσεις της Μελτέμ Καλκατζί, μέλους του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚΡ), η οποία συμμετείχε και στην εξόρμηση που πραγματοποίησαν το απόγευμα τα μέλη της ΚΝΕ στο μουσουλμανικό μαχαλά της πόλης. Στην Κοζάνη, το διήμερο Φεστιβάλ (Παρασκευή και Σάββατο) άφησε την Οργάνωση της ΚΝΕ πιο πλούσια σε εμπειρίες και νέα μέλη, ενώ χωρίς προηγούμενο ήταν η συμμετοχή των ερασιτεχνικών συγκροτημάτων που έντυσαν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Κεντρικός ομιλητής το βράδυ του Σαββάτου ήταν ο Βαγγέλης Ξένος, γραμματέας της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ. Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις και στα Γιαννιτσά, στη Βέροια και στις Σέρρες, όπου το Σάββατο μίλησε ο Φίλιππας Γεωργουδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ