ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Διάτρητη η άδεια Βωβού για την Πουνταζέζα

Διάτρητες είναι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, προκειμένου η εταιρία του μεγαλοεργολάβου Μπάμπη Βωβού να πάρει οικοδομική άδεια στις 30 Ιούνη 2004 για την τσιμεντοποίηση 67,5 στρεμμάτων στην παραλιακή περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της Πουνταζέζας Λαυρίου.

Αυτό προκύπτει από το πόρισμα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, που συντάχτηκε στις 23 Ιούλη 2004 με εντολή του υφυπουργού Στ. Καλογιάννη, ύστερα από καταγγελίες κατοίκων και συλλόγων της περιοχής, αλλά και τα δημοσιεύματα του Τύπου, μεταξύ των οποίων και του «Ρ».

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος διαπιστώνουν ότι έχει γίνει μια σειρά από παρανομίες, παρατυπίες και μεθοδεύσεις, ώστε να γίνει δυνατό στα 67,5 στρέμματα της έκτασης να κτίσει ο μεγαλοεπιχειρηματίας Βωβός ολόκληρο παραθεριστικό οικισμό 105 διώροφων κατοικιών. Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι:

- Η αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας που κατατέθηκε το 1997 έπρεπε να απορριφθεί, καθώς ο φάκελος ήταν όχι μόνο ελλιπής, αλλά συγκρουόταν με τη δασική νομοθεσία. Αντ' αυτού, ο φάκελος παρέμεινε ενεργός και συμπληρώθηκε 7 ολόκληρα χρόνια μετά.

- Για την έκδοση της άδειας χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα ευνοϊκές διατάξεις του χουντικού Βασιλικού Διατάγματος 303/70, που επιτρέπει τη δόμηση στην έκταση αυτή άνω των 15.000 τ.μ. (μια ολόκληρη πόλη, δηλαδή), αντί των νόμων που ισχύουν μετά το 1998 που επιτρέπουν να χτιστούν μόνο τρεις μεζονέτες των 200 τ.μ.!

Το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος επιμερίζει ουσιαστικά ευθύνες όχι μόνο στην Πολεοδομία Μαρκοπούλου Αττικής, που εξέδωσε στην οικοδομική άδεια, αλλά και στις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι οποίες κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο (17- 19 Φλεβάρη) γνωμοδότησαν σε χρόνο ρεκόρ υπέρ του μεγαλοεργολάβου και έδωσαν παράταση για την έκδοση της άδειας. Επίσης στις υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής που γνωμοδότησαν σκανδαλωδώς ότι ισχύουν για τη δόμηση οι ευνοϊκότεροι νόμοι της χούντας, αλλά και στην Επιτροπή Οριστικών Διανομών που επέτρεψε τη μετατόπιση αγροτικών οδών, παρότι δε συνέτρεχαν λόγοι και, τέλος, στην Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων, που επέτρεψε τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης.

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος παρέπεμψαν το πόρισμά τους για περαιτέρω διερεύνηση στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και στην Περιφέρεια και στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, με την επισήμανση ότι καθίσταται αναγκαία η αναστολή εκτέλεσης της οικοδομικής άδειας, προκειμένου να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Παρ' όλα αυτά, ο νομάρχης Αν. Αττικής Λ. Κουρής αρνήθηκε να πάρει οποιοδήποτε μέτρο για να σταματήσουν οι εργασίες τσιμεντοποίησης, ισχυριζόμενος ότι θα πρέπει να περιμένει πρώτα τις αποφάσεις σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά και τις δικαστικές αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου προσέφυγαν οι κάτοικοι της περιοχής. Δηλαδή, κατόπιν εορτής!..

Κινδύνευσε από πυρκαγιά το άλσος Ν. Φιλαδέλφειας

Το σύστημα πυρόσβεσης δε λειτούργησε χτες στο άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας
Το σύστημα πυρόσβεσης δε λειτούργησε χτες στο άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας
Λίγο έλειψε να καεί χτες το άλσος Νέας Φιλαδέλφειας. Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, αλλά ευτυχώς τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, προτού πάρει απειλητικές διαστάσεις και πριν καταστρέψει έναν ακόμα, από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας. Στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς, συνέβαλαν πολλοί κάτοικοι της περιοχής. Στο άλσος υπάρχει μηχανισμός κατάσβεσης, αλλά χτες που χρειάστηκε, δε λειτούργησε.

«Μάχη με τις φλόγες» δίνουν τις τελευταίες μέρες οι πυροσβέστες σε αρκετές περιοχές της χώρας. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, σημειώθηκαν 74 δασικές πυρκαγιές, οι οποίες γρήγορα τέθηκαν υπό έλεγχο.

Στις 11.20 π.μ., φλόγες ξεπήδησαν από δύο σημεία στη δασική περιοχή Παλαιόχουνη Μεγαλόπολης. Η πυρκαγιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, κάτι που, ευτυχώς, δεν κατέστη εμπόδιο στην πτήση των έξι πυροσβεστικών αεροπλάνων και των δύο ελικοπτέρων. Μαζί με τα παραπάνω, για την κατάσβεσή της, επιχειρούν 19 οχήματα της Πυροσβεστικής με περίπου 60 άνδρες του Σώματος, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα. Παράλληλα, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων από Τρίπολη προς Μεγαλόπολη.

Στη Θεσσαλονίκη

Μάχη με τις φλόγες μαζί με τους πυροσβέστες έδιναν χθες το βράδυ οι κάτοικοι του Μαρμαρά προσπαθώντας να εμποδίσουν τη φωτιά που εκδηλώθηκε στη χωματερή, να προσεγγίσει το χωριό τους. Υπό έλεγχο τέθηκαν τα άλλα δύο μέτωπα φωτιάς στη Σίβηρη και την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Η φωτιά στο Μαρμαρά εκδηλώθηκε στις 8 μ.μ. και εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή του Παρθενώνα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 15 οχήματα της Πυροσβεστικής και δεκάδες άνδρες. Το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνονταν με ταχύτητα προς τον οικισμό του Μαρμαρά, ο οποίος απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από τη χωματερή. Μέχρι αργά το βράδυ η φωτιά δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο. Λίγο νωρίτερα, στις 7.30 μ.μ. είχε ξεσπάσει φωτιά στην περιοχή της Σίβυρης η οποία τέθηκε υπό έλεγχο αφού κατέκαψε 1,5 στρέμα δασικής έκτασης. Την ίδια ώρα ξεσπούσε πυρκαγιά και σε δασική έκταση κοντά στα Αρχαία Στάγιρα, πάνω από την Ολυμπιάδα η οποία πήρε γρήγορα διαστάσεις εξαιτίας του δυνατού αέρα στην περιοχή. Τελικά τέθηκε υπό έλεγχο αργά το βράδυ αφού πρώτα έκαψε 4 στρέμματα δασικής έκτασης.

Στη φυλακή θα παραμείνει ο Παπαναστασίου

Απορριπτική ήταν η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου στην αίτηση που υπέβαλε ο καταδικασθείς σε οκτώ χρόνια κάθειρξης για συμμετοχή στη «17 Ν» Νίκος Παπαναστασίου, ο οποίος ζητούσε αναστολή εκτέλεσης της ποινής του.

Ο Ν. Παπαναστασίου πρόβαλε τόσο λόγους υγείας, όσο και επαγγελματικούς, υποστηρίζοντας ότι υφίσταται οικονομική ζημία η επιχείρηση κεραμικών που έχει. Επίσης, είπε ότι δεν έχει κριθεί επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, ούτε είναι ύποπτος φυγής. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτές τις αιτιάσεις του, ενώ απορριπτική ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Αγνοούνται δύο λαθρομετανάστες

Συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ οι έρευνες του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης για τον εντοπισμό δύο αγνοούμενων λαθρομεταναστών. Οι δύο λαθρομετανάστες, μαζί με άλλους τρεις που εντοπίστηκαν σώοι χτες το πρωί από τις λιμενικές αρχές στην ακτή Ξαμπέλια, βορειοανατολικά της νήσου Λέσβου, είχαν ξεκινήσει, με μία φουσκωτή κωπήλατη λέμβο, από τις απέναντι τουρκικές ακτές. Λόγω όμως των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η λέμβος στην οποία επέβαιναν ανετράπη στον όρμο Μακρύς Γιαλός.

Οι λαθρομετανάστες που διασώθηκαν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, ενώ για τους αγνοούμενους οι έρευνες γίνονται από ξηρά, αέρα και θάλασσα με τη συνδρομή πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού και ελικοπτέρου «Super Puma». Σημειώνεται ότι στην περιοχή πνέουν άνεμοι βορειοανατολικοί, εντάσεως 9 Μποφόρ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

- Τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Δάφνης και Ν. Σμύρνης διοργανώνουν, την Κυριακή 12.9.04 και ώρα 7 μμ στον τόπο της θυσίας (Φάρο), εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 114 εκτελεσμένους από τους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους τον Αύγουστο του 1944.

- Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ, οι συγγενείς των πεσόντων αγωνιστών και συντρόφων των 7 εκτελεσθέντων στις 8 Σεπτέμβρη και των 10 απαγχονισθέντων στις 10 Σεπτέμβρη του 1943 από τους Γερμανούς κατακτητές και ο Δήμος Λιβαδειάς, την Κυριακή 12.9.04 και ώρα 11 πμ, πραγματοποιούν την καθιερωμένη χρονιάτικη εκδήλωση τιμής στην κεντρική πλατεία Λιβαδειάς.

- Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Κέρκυρας, σε συνεργασία με το παράρτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, την Κυριακή 26.9.04 και ώρα 11 πμ, οργανώνουν εκδήλωση για να τιμήσουν τη μνήμη των εκτελεσμένων ηρώων στο Λαζαρέτο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 29χρονος, ειδικός φρουρός Χριστόφορος Τούμπας, που υπηρετούσε στο Α. Τ. Αμπελοκήπων, αυτοκτόνησε αργά προχτές το βράδυ, στο διαμέρισμά του στην οδό Θησέως στο Ν. Ηράκλειο Αττικής, με το υπηρεσιακό του όπλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ