ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΣΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Μόλις 13.000 ευρώ!

Ταχυδρομείται η 10η παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων

Με εισοδήματα που είναι χαμηλότερα ακόμη και από τα επίσημα όρια της φτώχειας είναι αναγκασμένα να ζουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενα νοικοκυριά και συνταξιούχοι. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, που αφορούν στην εκκαθάριση των δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος (και αφορούν στα εισοδήματα του 2003), το μέσο οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνεται στα 13.000 ευρώ, παραμένοντας καθηλωμένο στα επίπεδα του 2002. Είναι δηλαδή φανερό πως η αύξηση της πίτας του ΑΕΠ πήγε ολόκληρη στο μεγάλο κεφάλαιο και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Τις μέρες αυτές η Εφορία ταχυδρομεί τη 10η παρτίδα που αποτελείται από 344.700 σημειώματα. Από τα μέχρι τώρα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΓΓΠΣ, που αφορούν στην εκκαθάριση 4,3 εκατ. δηλώσεων (σε σύνολο περίπου 5,2 εκατ. δηλώσεων), προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Η διαδικασία της εκκαθάρισης αποβαίνει θετική για τα δημόσια ταμεία. Η καθαρή εισροή (μετά τις επιστροφές φόρων στους δικαιούχους) φτάνει σε 1,2 δισ. ευρώ.
  • Στα χρεωστικά εκκαθαριστικά (25% στο σύνολο) αναλογεί, κατά μέσο όρο, πρόσθετος φόρος ύψους 1.768 ευρώ.
  • Στα πιστωτικά εκκαθαριστικά (31,5% στο σύνολο), κατά μέσο όρο, αναλογεί επιστροφή φόρου ύψους 510 ευρώ.
  • Τέλος τα μηδενικά εκκαθαριστικά (για τα οποία δεν προκύπτει ούτε επιστροφή ούτε επιπλέον καταβολή) αποτελούν το 43,5% του συνόλου των δηλώσεων.
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Προβληματική η ανάκαμψη στην ευρωζώνη

Οι χαμηλοί μισθοί συγκρατούν τον ευρωπληθωρισμό

Σε ευάλωτες βάσεις στηρίζεται η ανάκαμψη στην ευρωζώνη, καθώς οι γερμανικές εξαγωγές δέχονται πιέσεις από την ανάσχεση της οικονομικής δραστηριότητας που παρατηρείται διεθνώς, ενώ προβληματισμός υπάρχει για τη δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα. Παρά τη σημαντική ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, αλλά και της ανόδου των τιμών του πετρελαίου, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, λόγω του γεγονότος ότι η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να κινείται κάτω από τα δυνητικά επίπεδα, ενώ οι μισθολογικές αυξήσεις είναι ιδιαίτερα συγκρατημένες... Τα παραπάνω αποτελούν εκτιμήσεις έκθεσης της Εθνικής Τράπεζας για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, οι συντάκτες της έκθεσης της ΕΤΕ, επισημαίνουν ότι η πρόσφατη ανάκαμψη της δραστηριότητας στην ευρωζώνη στηρίχτηκε στην εξωτερική ζήτηση και στις θετικές επιδράσεις από τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών στα ακίνητα σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Εκτιμά όμως ότι οι ευρωπαϊκές εξαγωγές, οι οποίες εστιάζονται κυρίως στις επιδόσεις της Γερμανίας, δέχονται ήδη τις αρνητικές επιδράσεις από την πρόσφατη επιβράδυνση της ανάκαμψης στις οικονομίες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Κίνας, ενώ επηρεάζονται και από τη συνεχιζόμενη άνοδο της ισοτιμίας του ευρώ (κατά 12% το α' εξάμηνο του 2004 ως προς το αντίστοιχο εξάμηνο του 2003), αλλά και την απότομη εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου.

Οσο για το δεύτερο παράγοντα της πρόσφατης ευρωπαϊκής ανάκαμψης, αυτό της ανόδου των τιμών των ακινήτων, υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν είναι διατηρήσιμος, καθώς η πορεία των αγορών ακινήτων κατά τα τελευταία χρόνια έχει πλέον εξαντλήσει τα όρια ανόδου της, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ιδιωτική κατανάλωση και στις επενδύσεις.

Στο μέτωπο των τιμών, διαπιστώνουν πως ο πληθωρισμός συνεχίζει να βρίσκεται υπό έλεγχο, κυρίως λόγω των χαμηλών μισθολογικών αυξήσεων. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, ο ρυθμός ανόδου του κόστους εργασίας στις χώρες της ευρωζώνης, έχει επιβραδυνθεί, λόγω της συγκράτησης των αυξήσεων στους μισθούς.

Οι συντάκτες της έκθεσης, εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2005 ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα παραμείνει υπό έλεγχο. Τέλος, διατυπώνουν την άποψη πως στο ίδιο διάστημα (μέχρι το τέλος του 2005) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε θα προχωρήσει σε αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου.

ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Μεγάλες αυξήσεις σε καταναλωτικά αγαθά - ενέργεια

Συνεχίστηκε και το μήνα Ιούλη η σημαντική άνοδος στις τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων (δείκτης τιμών παραγωγού) τόσο αυτών που παράγονται για την εσωτερική κατανάλωση, όσο και αυτών που εξάγονται στο εξωτερικό. Σημαντικές αυξήσεις προκύπτουν για τα καταναλωτικά και τα ενεργειακά αγαθά, στις δυο δηλαδή κατηγορίες εμπορευμάτων όπου το τελευταίο διάστημα σημειώνεται εκτεταμένη κερδοσκοπία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, στο δωδεκάμηνο Ιούλης 2004 συγκριτικά με τον Ιούλη του 2003 ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκε 4,2%, έναντι αυξήσεων 1,7% και 1,1% τα δύο προηγούμενα χρόνια. Η άνοδος αυτή οφείλεται στην αύξηση των αναλώσιμων καταναλωτικών αγαθών κατά 4,1%, καθώς και των ενεργειακών αγαθών κατά 5,7%, ενώ αντίθετα οι αυξήσεις στις άλλες κατηγορίες βιομηχανικών εμπορευμάτων είναι μικρότερες. Αν λάβουμε υπόψη ότι οι αυξήσεις αυτές αφορούν τα τιμολόγια των βιομηχάνων προς το χονδρικό εμπόριο, τότε λογικά ο τελικός καταναλωτής θα αγοράζει τα εμπορεύματα αυτά σε αρκετά υψηλότερες τιμές.

Η μέση αύξηση βιομηχανικών τιμών για την εγχώρια αγορά σε δωδεκάμηνη περίοδο ανήλθε σε 4,2% και για την εξωτερική αγορά σε 4,1%. Τέλος, μέσα στον Ιούλη του 2004, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε (σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Ιούνη) άνοδο 0,3%.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Παραπομπή της «Λουφτχάνσα»

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού παρέπεμψε το υπουργείο Ανάπτυξης τη γερμανική αεροπορική εταιρία «Λουφτχάνσα» μετά από καταγγελίες ενδιαφερομένων και έρευνα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή. Η κατηγορία είναι ότι η εταιρία παραβιάζει τη νομοθεσία περί ελεύθερου ανταγωνισμού, επειδή αποφάσισε από την 1η Σεπτέμβρη να εκδίδει τα εισιτήριά της, για κάθε ταξίδι που ξεκινά από τη Γερμανία, μόνο από πρακτορεία που εδρεύουν εκεί. Με τον τρόπο αυτό η εταιρία απαγορεύει και σε τουριστικά γραφεία που έχουν έδρα την Ελλάδα να εκδίδουν εισιτήρια για ταξίδια που ξεκινούν από τη Γερμανία.

Επισημάνσεις ... καλαισθησίας

Οδηγίες για τη συνεργασία των επιχειρήσεων που εποπτεύει το υπουργείο Ανάπτυξης με το Δήμο Αθηναίων, αλλά και τους άλλους δήμους της χώρας, έδωσε ο Δ. Σιούφας. Σκοπός είναι «να διατηρηθεί η ποιότητα που απέκτησε η Αθήνα και να συνεχιστεί και στο μέλλον». Για να γίνει αυτό - αν και θα έπρεπε να είναι αυτονόητο - η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ και η ΕΠΑ Αττικής θα πρέπει: Να συνεννοούνται προηγουμένως για τα έργα τους με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Να υπάρχει εμφανής σήμανση και μέτρα ασφαλείας για πεζούς και αυτοκίνητα. Να γίνεται άμεση αποκατάσταση στους δρόμους και τα πεζοδρόμια.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Προγράμματα κατάρτισης

Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για μικρές επιχειρήσεις θα υλοποιήσει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Σ' αυτά εντάσσονται οι εμπορικές επιχειρήσεις που απασχολούν 1-25 εργαζόμενους και καταβάλλουν στο ΙΚΑ την εργοδοτική εισφορά 0,45%. Οι θεματικές ενότητες είναι, μέχρι στιγμής, πληροφορική, τεχνικές πωλήσεων - διακόσμηση βιτρίνας, μάρκετινγκ εμπορικών επιχειρήσεων, οργάνωση - διοίκηση ΜΜΕ, εκμάθηση ξενόγλωσσης εμπορικής ορολογίας. Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν μέχρι τις 31 Μάη του 2005, δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι 20 Σεπτέμβρη 2004.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ