Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Μεγάλες αυξήσεις σε καταναλωτικά αγαθά - ενέργεια

Συνεχίστηκε και το μήνα Ιούλη η σημαντική άνοδος στις τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων (δείκτης τιμών παραγωγού) τόσο αυτών που παράγονται για την εσωτερική κατανάλωση, όσο και αυτών που εξάγονται στο εξωτερικό. Σημαντικές αυξήσεις προκύπτουν για τα καταναλωτικά και τα ενεργειακά αγαθά, στις δυο δηλαδή κατηγορίες εμπορευμάτων όπου το τελευταίο διάστημα σημειώνεται εκτεταμένη κερδοσκοπία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, στο δωδεκάμηνο Ιούλης 2004 συγκριτικά με τον Ιούλη του 2003 ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκε 4,2%, έναντι αυξήσεων 1,7% και 1,1% τα δύο προηγούμενα χρόνια. Η άνοδος αυτή οφείλεται στην αύξηση των αναλώσιμων καταναλωτικών αγαθών κατά 4,1%, καθώς και των ενεργειακών αγαθών κατά 5,7%, ενώ αντίθετα οι αυξήσεις στις άλλες κατηγορίες βιομηχανικών εμπορευμάτων είναι μικρότερες. Αν λάβουμε υπόψη ότι οι αυξήσεις αυτές αφορούν τα τιμολόγια των βιομηχάνων προς το χονδρικό εμπόριο, τότε λογικά ο τελικός καταναλωτής θα αγοράζει τα εμπορεύματα αυτά σε αρκετά υψηλότερες τιμές.

Η μέση αύξηση βιομηχανικών τιμών για την εγχώρια αγορά σε δωδεκάμηνη περίοδο ανήλθε σε 4,2% και για την εξωτερική αγορά σε 4,1%. Τέλος, μέσα στον Ιούλη του 2004, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε (σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Ιούνη) άνοδο 0,3%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ